Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Філософські проблеми сучасних біотехнологічних досліджень
    (2020) Ключка, Ігор Вікторович; Кітов, Микола Григорович
    У статті розкрито вплив біотехнологічних досліджень на різні соціальні практики. Вони дають як великі надії людству, так одночасно і небезпідставні острахи. Проаналізовано проблеми, які виникають у зв’язку з досягненнями генної та клітинної інженерії. Всебічно обґрунтована необхідність дослідження феномену біотехнологій в науковому, соціальному, культурологічному, філософському та релігійному аспектах. Комплексний аналіз необхідний для розуміння і прогнозування перспектив впливу біотехнології на біологічний генотип людини. Доведено, що швидкий розвиток біотехнологій розкриває перед людиною і людством нові можливості та перспективи. Біотехнології значною мірою впливають на життя людини, покращуючи його якість, сприяючи економічному і соціальному зростанню. Однак, поряд з усіма вигодами, які здатні принести біотехнології, існує також низка небезпек для людини.
  • Ескіз
    Документ
    Trends and expected benefits of the breaking edge food technologies in 2021–2030
    (2021) Ivanov, Volodymyr M.; Shevchenko, Oleksandr; Marynin, Andriy; Stabnikov, Victor; Stabnikova, Elena; Gubenia, Oleksii; Shevchenko, Anastasiia; Gavva, Oleksandr M.; Salyuk, Anatoly
    The review considered the major trends in the world development of new food processing technologies in 2021–2030: more strict regulations of food safety including QPCR and DNA-sequencing detection of emerging food-borne pathogens, comprehensive control of minor chemical pollutants of food; production of functional food including food for babies, children, pregnant women, elderly, for sport activities, military food, meals ready-to-eat, microelements-enriched food, nutraceuticals, and clinical food; emerging environmentally-friendly and energy-saving food processing; biotechnological food processing using enzymes proteinases, glutamine transferases, galactosidases, enzymes, microbial metabolites, and new sources of food such as insects and artificial meat; personalization of food processing and distribution including adaptation of the food processing to the nutritional needs of different customer groups.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні аспекти очищення стічних вод підприємств, що переробляють продукти тваринництва
    (2018) Ребрикова, Поліна Андріївна; Шидловська, Олена Броніславівна; Жолобак, Надія Михайлівна; Мокроусова, О. Р.
    У статті розглянуто проблему погіршення становища навколишнього середовища через наявність висококонцентрованих, забруднених органічними сполуками стічних вод на підприємствах, що переробляють продукти тваринництва. Визначено, що проблема очищення стічних вод має не тільки екологічне підґрунтя, але також зумовлена неефективною роботою самих очисних споруд, оскільки використовуються застарілі технології, а обладнання є зношеним. Проведено аналіз літературних даних щодо основних характеристик стічних вод таких підприємств, існуючих методів їх очищення. З ’ясовано, що традиційні методи з використанням аеротенків не можуть задовольнити необхідні показники очищення стічної води. Розглянуто переваги біологічного методу очищення стічних вод, умови та вимоги до його використання. Виявлено ряд проблем, які вирішуються при залученні асоціацій мікроорганізмів. Охарактеризовано відомі ефективні асоціації мікроорганізмів, які іммобілізують на носії з метою збільшення біомаси, яка безпосередньо бере участь в процесі очищення. При високих показниках забруднення запропоновано інтенсифікувати процеси біологічного очищення шляхом переведення очисної споруди в режим біосорбції, що підвищує ефективність очищення за рахунок збільшення концентрації активного мулу при введенні носіїв з іммобілізованими мікроорганізмами.
  • Ескіз
    Документ
    Виділення і характеристика українського штаму уреаза-продукуючих бактерій для біотехнологічного виробництва біозакріплювача ґрунту
    (2014) Стабніков, Віктор Петрович
    У статті проведено відбір українського штаму уреаза-продукуючих бактерій для його використання в процесах закріплення ґрунтів при будівництві. Наведено характеристику фізіологічних властивостей відібраного штаму та здійснено його порівняння з відомими штамами, що застосуються для біозакріплення ґрунтів. The active study of the production of soil biofixatives for their application in construction are conducted world-wide in the recent years. Specific strains of microorganisms are the main component of soil biofixatives, so, their production is a new perspective development in the biotechnology. Selection of Ukrainian strain of urease-producing bacteria for its use in the processes of soil biofixation was performed. Characteristics and physiological properties of the selected strain were compared with the properties of known strains which are used for soil biofixation.
  • Ескіз
    Документ
    Биотехнологические подходы к проблеме утилизации молочной сыворотки как отхода молокоперерабатьвающей промышленности
    (2013) Тетерина, Светлана Николаевна; Красинько, Виктория Олеговна; Шафранович, В. С.
    Статья посвящена одной из экологических проблем современной Украины, которой является очистка промышленных стоков, в частности сточных вод предприятий пищевой промышленности, именно молокоперерабатывающей отрасли. Article is devoted to one of environmental problems of modern Ukraine - cleaning of industrial drains, in particular sewage of the enterprises of the milk industry.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія – наука ХХІ століття
    (2005) Красінько, Вікторія Олегівна; Ігнатова, Олена Андріївна
    Розглянуто історичну ретроспективу становлення кафедри біотехнології мікробного синтезу – випускової кафедри Національного університету харчових технологій. Зроблено аналітичний огляд напрямів наукової роботи та підбито підсумки професійної діяльності співробітників кафедри. The plot of the article is retrospective review of chair of biotechnology of microbiological synthesis – graduating chair of National University of Food Technologies. It was made analytic review of scientific-research activity and summed results of chair’s members’ professional work.
  • Ескіз
    Документ
    Биология бактерий, ассимилирующих С1−С2-соединения, и биотехнологические аспекты их использования
    (1998) Малашенко, Юрий Романович; Романовская, В. А.; Соколов, И. Г.; Гринберг, Тамара Александровна; Пирог, Татьяна Павловна; Мучник, Фаина Владимировна
    В статье отражены основные направления фундаментальных исследований отдела биологии газоокисляющих микроорганизмов — экология, селекция, таксономия, физиология, биохимия, генетика бактерий, использующих С1—C2-соединенbя, математическое моделирование микробиологических процессов, а также прикладных — разработка научных основ биотехнологий синтеза практически ценных продуктов (белка, экзополисахаридов, кормовых добавок, биогаза) на основе непищевых субстратов, поиск залежей углеводородного сырья, защита окружающей среды. Main directions of the research work of the Department of Biology of Gas Oxidizing Microorganisms are described in the paper. Fundamental studies concern ecology, selection, taxonomy, physiology, biochemistry, genetics of bacteria utilizing C1—C2-compounds, mathematical simulation of microbiological processes. Applied studies are devoted to development of scientific basis of biotechnologies for synthesis of important products (single cell protein, exopolysaccharides, food ingredients, biogas) from non-food substrates, search for the hydrocarbon deposits and protection of the environment.
  • Ескіз
    Документ
    Становлення та проблеми біотехнологічної освіти в Україні
    (2007) Пирог, Тетяна Павлівна; Тодосійчук, Тетяна Сергіївна; Кошель, А. І.
    Узагальнена інформація про історію розвитку біотехнологічної освіти в Україні з кінця 60-х років ХХ ст. до теперішнього часу, наведено коротку характеристику кафедр дев’яти вищих навчальних закладів України, що здійснюють підготовку інженерних кадрів для біотехнологічної промисловості. Обговорюються проблеми підготовки інженерів-біотехнологів в Україні (наявність і підготовка науково-педагогічних кадрів відповідної кваліфікації, практична підготовка студентів, наявність необхідної навчальної літератури, стан матеріально-технічної бази кафедр, відповідність навчальних планів стандартам вищої освіти, реалізація Болонського процесу). Information of since 60th XX century up to this time was summarized; short characteristic of chairs of nine Ukrainian High Schools that train engineers for biotechnological industry. The subject of the article is discussing problems of preparing engineers-biotechnologists in Ukraine (availability of educational personal with current qualification, practical students’ preparing, availability of necessary educational literature, conditions of chair’s technical base, accordance of educational plans and standards of high education, realization of bologna process).
  • Ескіз
    Документ
    Економічне обґрунтування біотехнологічного підходу до формування енергетичного потенціалу підприємств
    (2006) Струнін, Віктор Володимирович
    В запропонованій статті розглянуто основні підходи до виробництва теплової та електричної енергії з використанням сучасних розробок в галузі біотехнологій, приведено дані успішного впровадження проектів і здійснено обґрунтування їх використання підприємствами на базі основних техніко-економічних показників.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія пива
    (2002) Фесенко, Андрій; Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мелетьєв, Анатолій Євгенович
    Обґрунтовано необхідність експериментальних досліджень на стадіях затирання й бродіння при виробництві пива. The necessity of experimental researches on the stages of mashing and fermentation in beer production has been proved.