Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 53
  • Ескіз
    Документ
    Vibrating moistening of wheat grain
    (2023) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen
    The article experimentally established the influence of amplitude, frequency and duration of processing on the efficiency of vibratory wetting of wheat. With increasing amplitude and frequency of oscillations, as well as the duration of processing, the increase in moisture in the grain increases nonlinearly. With oscillation amplitudes of 10 and 20 mm and constant frequency of 10 Hz and processing duration of 8 min., Wheat grain increased moisture by 2.1%. Processing time more than 8 min. does not increase the moisture content of wheat. The largest increase in moisture in wheat was observed at an oscillation frequency of 12 Hz and an amplitude of 20 mm and a treatment duration of 5 min. Increasing the oscillation frequency more than 12 Hz did not lead to an increase in wheat moisture. It was found that the load does not affect the efficiency of moistening wheat grain. В статті встановлено вплив амплітуди, частоти і тривалості обробки на ефективність вібраційного зволожування пшениці. Зі збільшенням амплітуди і частоти коливань, а також тривалості обробки, вологість пшениці нелінійно збільшується. При амплітудах коливань 10 і 20 мм і постійною частотою 10 Гц і тривалості обробки 8 хв., зерно пшениці збільшило вологість на 2,1 %. Тривалість обробки більше 8 хв. не збільшує вологість пшениці. Найбільша вологість пшениці спостерігалась при частоті коливань 12 Гц, амплітуді 20 мм і тривалості обробки 5 хв. Збільшення частоти коливань більше 12 Гц не приводило до збільшення вологості пшениці. Встановлено, що навантаження не впливає на ефективність зволоження зерна пшениці.
  • Ескіз
    Документ
    The intensification of dehydration process of pectin-containing raw materials
    (2022) Palamarchuk, Igor; Zozulyak, Oksana; Mushtruk, Mikhailo; Petrychenko, Ievgenii; Slobodyanyuk, Nataliia; Domin, Оlexander; Udodov, Sergiy; Semenova, Olena; Karpovych, Inna; Blishch, Roksolana
    The process of intensifying dehydration of pectin-containing raw materials by using centrifugation with simultaneous application of low-frequency oscillations to the working container creates an electroosmotic effect in unilateral diffusion to improve the filtration process. It is established that to reduce the technological resistance in the presented methods; it is necessary to create a fluidized bed of products due to the oscillating motion of the working capacity. An experimental vibration unit has been developed to determine the rational parameters of the vibrocentric moisture removal process using the electroosmotic effect. It is proved that the complex of the designed equipment provides consecutive carrying out of three-stage vibration filtration-convective drying of high-moisture production by an alternation of action of a stream of the heat carrier, an electromagnetic field, low-frequency fluctuations. According to the research results, the dependences of the kinetics of the moisture diffusion process on the electric field strength are obtained; frequency of electric current and duty cycle of pulses, which allowed to optimize the process parameters according to the criteria of minimizing energy consumption. It was found that the processing time to achieve the desired humidity with the application of vibration, filtration, and electroosmotic effect was twice less than for filtration drying in a fixed bed. In combination with the noted physical and mechanical factors, the proposed technology improves the technical and economic parameters of the studied process.
  • Ескіз
    Документ
    Influence of water temperature and moisture increase on wheat temperature during moistering
    (2020) Kharchenko, Yevgen; Chornyi, Valentyn; Sharan, Andrii
    The purpose of this work is to develop a simplified dependence for determining the grain temperature of wheat during moistening, taking into account the heat capacity coefficients, which relates the grain temperature of the wheat after moistening with its initial temperature, water temperature and the amount of water to moisten the grain. The studies were performed on the basis of mathematical modeling using the law of thermal conductivity of grain and water. The experimental data were processed using the least squares method. Checking adequacy obtained depending performed using Fisher's F-test. hen moistening of wheat grain, the temperature of which increases from -10 °С to 50 °С with water, the temperature of which increases from 5 °С to 60 °С leads to an increase in grain temperature in a linear relationship. his made it possible to develop a linear dependence of the heat grain temperature after moistening, which takes into account the initial grain temperature and the initial water temperature with a constant amount of water added to the grain. he dependence of the change in wheat grain temperature on ts initial temperature and different amount of added water was nvestigated. The water temperature was 20 °С. The analysis of the results showed that the wheat grain temperature increases linearly with increasing its temperature and increasing the amount of water added to the grain mass. It is established that linear straight change the angle of inclination relative to the point equal to temperature 10 °С. This made it possible to introduce in a linear relationship an indicator that takes into account the amount of water added to the grain mass. Checking the adequacy of the obtained linear dependence showed that the equation is adequate. Analysis of the obtained data showed that the deviation of the grain temperature calculated by the linear equation and the physical model varies within 1.0 °С in absolute value. After conducting a study of the change in the grain temperature during moistening with heated water, we obtained a generalized dependence, which takes into account the thermal conductivity coefficients. The obtained dependence can be recommended for the analysis of the wheat grain temperature in the process of its moistening. Метою даної роботи є розроблення спрощеної залежності для визначення температури зерна пшениці при його зволожуванні з урахуванням коефіцієнтів теплоємності, яка зв’язує температуру зерна пшениці після зволожування із його початковою температурою, температурою води та кількістю води, якою зволожується зерно.Дослідження проводились на основі математичного моделювання використовуючи закон теплопровідності зерна та води. Обробку дослідних даних здійснювали за допомогою методу найменших квадратів. Перевірку адекватності отриманої залежності здійснювали за допомогою F-критерія Фішера. При зволожуванні зерна пшениці, температура якого збільшується від -10 °С до 50 °С водою температура якого збільшується від 5 °С до 60 °С призводить до збільшення температури зерна за лінійною залежністю. Це дало можливість розробити лінійну залежність температури зерна пшениці після зволожування, яка враховує початкову температури зерна і початкову температуру води при незмінній кількості води, яку додано до зерна. З метою введення до отриманої залежності показника, який враховує кількість води, проведено дослідження, зміни температури зерна пшениці в залежності від початкової його температури і різній кількості води і незмінній температурі, яка становила 20 °С. Аналіз отриманих результатів показав, що температура зерна пшениці лінійно збільшується при збільшенні його температури та збільшенні кількості води, яку введено у зернову масу. Виявлено, що лінійні прямі змінюють кут нахилу відносно точки, яка дорівнює температурі 10 °С. Це дозволило ввести у лінійну залежності добуток, який враховує кількість доданої до зернової маси води. Перевірка адекватності отриманої лінійної залежності показала, що рівняння адекватне. Аналіз отриманих даних показав, що відхилення температури зерна розрахованого за лінійним рівнянням та фізичною моделлю коливається в межах 1,0 °С за абсолютним значенням. Провівши дослідження зміни температури зерна при його зволожуванні підігрітою водою отримано узагальнену залежність, в якій враховано коефіцієнти теплопровідності. Отриману залежність можна рекомендувати для аналізу температури зерна пшениці в процесі його зволожування.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження параметрів вологотеплової обробки дрібних кукурудзяних пластівців
    (2019) Шаповаленко, Олег Іванович; Рибчинський, Родіон Станіславович
    У статті досліджено вплив режимів вологотеплової обробки на вихід та якість дрібних кукурудзяних пластівців у лабораторних умовах. Схема технологічного процесу виробництва пластівців включала такі технологічні операції: зволоження та відволоження крупи у спеціальних герметичних ємностях; пропарювання попередньо зволожених зразків крупи у камері пропарювача періодичної дії; короткочасне темперування протягом 10—15 хв у термостабільних умовах; плющення отриманого продукту на вальцьовому верстаті «Nagema»; сушіння плющеного продукту на лабораторній сушарці; контроль на лабораторному розсійнику РЛУ-1 для вилучення мучки. The article investigates the effect of modes of tempering treatment on the yield and quality of small corn flakes under laboratory conditions. The diagram of technological process of production of small corn flakes included the following technological operations: moistening and cold-tempering of grits in special bins; steaming of pre-moistened grits in a periodic steam chamber; short-term tempering for 10—15 minutes in thermo-stable conditions; flattening of the obtained product on the Nagema roller machine; drying the flattened product on a laboratory dryer; control on the laboratory sifter RLU-1 for extraction of powdery fraction. The effect of pre-steaming grain moisture, steam pressure, and steaming time were investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Модель кінетики тепломасопереносу в процесі НВЧ-обробки харчової сировини
    (2017) Бабанов, Ігор Геннадійович; Потапов, Вадим Олексійович; Прасол, Світлана Володимирівна; Шевченко, Андрій Олександрович
    Процеси мікрохвильової (НВЧ) обробки харчової сировини достатньо складні для теоретичного моделювання, оскільки, з точки зору термодинаміки не - оборотних процесів, це ряд пов’язаних явищ переносу маси, енергії, імпульсу в умовах неоднорідності та не лінійності гетерогенного середовища. Відсутність системного підходу при отриманні моделей часто призводить до грубих помилок і, як наслідок, поганої адекватності з експериментом. Зазвичай, роблять припущення, що основний масоперенос здійснюється не концентраційною дифузією вологи, а впливом термодифузії, і фільтраційним перенесенням можна знехтувати. У статті запропоновано кінетичну модель тепломасообмінних процесів при впливі НВЧ-поля на харчову сировину, яка враховує фільтраційний масопереніс під дією градієнта тиску, що виникає в обсязі тіла. The processes of microwave processing of food raw materials are quite complex for theoretical modeling, since, in terms of the thermodynamics of irreversible processes, this is a series of associated phenomena of mass transfer, energy, momentum under heterogeneity and nonlinearity of a hete- rogeneous medium. The lack of systematic approaches in obtaining the models often leads to gross errors and, as a consequence, to inaccurate experimental data. Usually it is assumed that the main mass transfer is carried out not by the concentration of moisture diffusion, but by the influence of thermal diffusion, and the filtration transfer can be neglected.
  • Ескіз
    Документ
    Improvement of grain drying technology through the rapid grain heating and heat recuperation of wet gases
    (2017) Gaponjuk, Igor
    The results of theoretical and stand researches of kinetics ofheating moist working gases are in-process expounded.Speed of heating of moist grain by moist gases in 25-35times anymore from methods and traditional modes ofheating. Mathematical models over and rationalmodes ofthe rapid heating of grain are brought before his drying. Results can be drawn on in scientific and practical spheres with grain-growing foods.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз потенціалу робочих газів в шарі зерна
    (2017) Гапонюк, Ігор Іванович
    В роботі викладено результати теоретичних досліджень кінетики та динаміки параметрів робочих газів в шарі зерна і в часі. Показано зв'язок перемінних параметрів робочих газів на рушійний потенціал взаємодії фазових середовищ. Результати можуть бути використані у науковій та практичній сферах з зерновими продуктами. The results of theoretical researches of kinetics and dynamics of parameters of working gases are in-process expounded in the layer of grain and in time. The association of in-out parameters of working gases is shown on motive potential of cooperation of phase environments. Results can be drawn on in scientific and practical spheres with cereal products.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз сорбції вологи середніх розмірів зернин
    (2017) Гапонюк, Ігор Іванович
    В роботі викладено результати теоретичних досліджень особливостей процесів сорбції і десорбції вологи капілярних тіл розміром до 0,014 м та більшої активної поверхні. Результати можуть бути використані у науковій та практичній сферах з зерновими продуктами.The results of theoretical researches of features of processes of persorption and desorption of moisture of capillary bodies are in-process expounded by a size a to 0,014 m and greater active surface. Results can be drawn on in scientific and practical spheres with cereal products.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика сорбції вологи дрібних фракцій зерна
    (2017) Гапонюк, Ігор Іванович
    В роботі викладено результати теоретичних досліджень особливостей процесів сорбції і десорбції вологи капілярних тіл розміром до 0,003 м та більшої активної поверхні. Результати можуть бути використані у науковій та практичній сферах з зерновими продуктами. The results of theoretical researches of features of processes of persorption and desorption of moisture of capillary bodies are in-process expounded by a size a to 0,003 m and greater active surface. Results can be drawn on in scientific and practical spheres with cereal products.
  • Ескіз
    Документ
    Лущення зерна ячменю
    (2017) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій Васильович
    В статті наведено результати досліджень процесу лущення зерна ячменю. Показано вплив вологості та швидкості обертання робочого органу лущильника на індекс лущення; зміну зольності ядра та оболонок під час лущення. Навдено результати дослідження впливу навантаження на лущильник та індексу лущення. The article presents the results of the investigation of the process of peeling of barley grain. The influence of humidity and speed of rotation of the debris body on the peeling index is shown; changes in the ash content of the core and shells during peeling. The results of the study of the influence of the load on the peeler and the index of peeling are presented.