Статті ІПДО

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8444

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Селекція біологічно активних штамів проуцентів як альтернатива штучним консервантам і згущувачам
    (2019) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна; Бовкун, Алла Олександрівна
    У статті досліджено мікробіоту некомерційних харчових продуктів, з яких виділено чисті культури мікроорганізмів. На підставі результатів морфологічних, біохімічних тестувань, генетичних досліджень бактеріальні ізоляти ідентифіковано до видів Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus. Проведено скринінг активних штамів за такими біотехнологічними характеристиками: здатність до утворення ароматичних сполук і в ’язких компонентів, рівень молокозсідальної активності та урожайність бактерій, енергія кислотоутворення, стійкість до агресивних сполук кишкового тракту, здатність знижувати рівень лактози за ферментації молока, органолептика, антагоністична активність щодо технічно-шкідливої та умовнопатогенної мікрофлори. Відібрано резистентні штами до вірулентних фагів, що циркулюють на молокопереробних підприємствах України. Показано, що здатність продукувати екзополісахариди та у такий спосіб впливати на реологічні властивості продуктів ферментації є штамоспецифічною характеристикою, яка варіює в широких межах.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив терміну зберігання на властивості функціональних молочних продуктів
    (2003) Науменко, Оксана Василівна; Жукова, Ярослава Фридріхівна; Насирова, Гузель Фургатівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Проведено оцінку молочних продуктів, виготовлених зі застосуванням нових бакпрепаратів “ЛТС” та “ЛТС-Н”, впродовж зберігання за мікробіологічними, біохімічними, фізико-хімічними та органолептичними показниками. Застосування штаму L. acidophilus з низькою межею кислотоутворення гарантувало незмінність функціональних характеристик продукту впродовж тривалого часу. Це дало підставу подовжити термін зберігання продукту до 14 діб. The evaluation of dairy products made with the use of new starters "LTS" and "LTS-N" during storage on microbiological, biochemical, physicochemical and organoleptic parameters. The use of a strain of L. acidophilus with a low limit of acid production guaranteed the invariability of the functional characteristics of the product for a long time. This gave reason to extend the shelf life of the product to 14 days.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження розповсюдження бактеріофагів на підприємствах молочного профілю України
    (2008) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Визначено рівні фагового забруднення продукції молокопереробних підприємств України. Встановлено основні джерела контамінації фагами, які можуть бути визначені як контрольні точки для аналізу фагового стану на виробництві. Виділено вірулентні фагові ізоляти, що циркулюють на виробництві. The levels of phages contamination in dairy products were determinated. The sources of phages contamination were identified as control points for phages state at the dairy plants. The virulent phages of dairy plants of were isolated.
  • Ескіз
    Документ
    Лактофаги, виділені на молокопереробних підприємствах України
    (2011) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна
    На основі результатів вивчення морфології за допомогою електронної мікроскопії, генетичних досліджень і спектру літичної активності визначено таксономічне положення фагів Lactococcus lactis, виділених на молокопереробних підприємствах України. Based on morphology results by transmission electronic microscopy, genetic studies and range of lytic activity the taxonomic position of phages Lactococcus lactis from the Ukrainian dairy factories was determined.
  • Ескіз
    Документ
    Наукове забезпечення технологій виробництва заквашувальних препаратів для ферментованих молочних продуктів
    (2006) Науменко, Оксана Василівна; Даниленко, Світлана Григорівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Створено банк промислово цінних культур, які перспективні для використання у біотехнологіях ферментованих молочних продуктів. Розглянуто питання технологічних особливостей промислового виробництва заквашувальних культур для кисломолочних продуктів. The bank of industrial cultures which promising for use in biotechnology of fermented dairy products are created.The questions of technological features of industrial production of starter cultures for dairy products are considered.
  • Ескіз
    Документ
    Кефір: сучасний погляд на мікрофлору та технологію
    (2010) Кігель, Наталя Федорівна; Шульга, Наталія Михайлівна
    Розглянуто питання виробництва кефіру в сучасних умовах та проаналізовано вплив його споживання на здоров’я людини. The questions of production of kefir are considered in modern terms and influence of his consumption on a health of man is analysed .
  • Ескіз
    Документ
    Принципи відбору заквашувальних культур молочнокислих та пропіоновокислих бактерій для виробництва сирів швейцарської групи
    (2004) Боднарчук, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна; Шульга, Наталія Михайлівна
    Проведено скринінг культур колекції штамів відділу біотехнології ТІММ та відібрано 19 штамів для створення препаратів для сирів швейцарської групи. Skrining of cultures of collection of cultures of department of biotechnology of TIMM is produced and 19 cultures are selected for creation of preparations for the production of cheeses of swiss group.
  • Ескіз
    Документ
    Властивості дріжджів – складових мікрофлори кефіру
    (2009) Шульга, Наталія Михайлівна; Боднарчук, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Розглянуто властивості кефірних дріжджів та їх вплив на якість готового продукту. Properties of kefir yeasts and influence are considered them on quality of the prepared product.
  • Ескіз
    Документ
    Склад мікрофлори грибків, грибкової кефірної закваски та кефіру
    (2009) Шульга, Наталія Михайлівна; Боднарчук, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Розглянуто відмінність між мікрофлорою грибків для кефіру, кефірної закваски та кефіру. Differences are considered between the microflora of kefir fungi, kefir ferment and kefir.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив температурних режимів сквашування на якість кефіру
    (2008) Боднарчук, Оксана Василівна; Шульга, Наталія Михайлівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Проведені дослідження впливу температурних режимів сквашування кефіру на його показники якості. Researches of influence of temperature conditions of skvashivaniya of kefir are conducted on his indexes of quality.