Статті ІПДО
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8444
Переглянути
338 результатів
Результати пошуку
Документ Fostering an innovative environment for transitioning from traditional to digital intellectual property economy(2024) Butnik-Siverskiy, Oleksandr; Kuznetsov, Valeriy; Petrenko, Vitalii; Butnik-Siverskyi, Serhii; Kuznetsov, Vitalii; Biernat-Jarka, Agnieszka; Sikora, KarolThe originality of the research is based on the fact that the economic and legal perspectives of intensifying the functioning and development of the innovative and intellectual environment in Ukraine were considered in terms of the definition of the "innovative and intellectual environment", its features, the relationship with human intellectual capital, the definition of intellectual property rights, a complex of interconnected systems in the infrastructure of innovative activity, a mechanism for the creation and functioning of production and financial formations related to the development of innovative potential, and with an organizational and functional structure that includes the transition to the intellectual property marketДокумент Цифрові та віртуальні активи: методологія, правові аспекти, нематеріальні ресурси(2024) Бутнік-Сіверський, Олександр БорисовичВизначено цифрові та віртуальні активи в людино-цифровому середовищі. Методологічно їх розглянуто з позиції реального та віртуального людино-цифрового середовища та їх нормативно-правового регулювання. Цифровий актив — це комп’ютерне оцифровування, цифровий контент; віртуальні активи — це цифрове вираження вартості. Визначено види віртуальних активів, учасників ринку віртуальних активів та ключові економічні фактори розвитку сфери віртуальних активів. Віртуальні активи у вірту альному людино-цифровому середовищі набувають більш чітких ознак віртуальності, що обумовлюють наявну економічну цінність торгувати у цифровому форматіДокумент Devising an economic-legal approach to the viability of innovative technology transfer in the process of its commercialization(2024) Butnik-Siverskiy, Oleksandr; Kirin, Roman; Doroshenko, Oleksandr; Dorozhko, HryhoriyМетою даного дослідження є визначення економічного ефекту від трансферу технології протягом періоду його життєздатності. У цій статті пропонується методологія, яка враховує відповідний розмір прибутку та накопичену суму роялті при комерційному використанні інноваційної технології. Обґрунтовано необхідність урахування перспективності трансферу інноваційної технології як початку її нового життєвого циклу. Встановлено можливість формалізації цього процесу у вигляді оцінки суми теперішніх вартостей усіх прогнозованих грошових потоків з урахуванням критерію прийнятності та бар’єрної ставки. Ми пропонуємо підхід, який, на відміну від існуючих, полягає у виділенні певного періоду життєздатності трансферу інноваційних технологій у життєвому циклі технології. Стверджується, що за результатами оновлення технології можна оцінити економічний ефект від її передачі за рахунок переваг впровадження та досягнення ліцензійної діяльності шляхом розширення кола ліцензіатів. Ми обґрунтовуємо можливість отримання прибутку та роялті ліцензіару як розмір інвестицій, які можуть і повинні бути спрямовані на розробку принципово нової або вдосконаленої технології по відношенню до попередньої. Перехід до нової технології зумовлює підвищення загального технологічного рівня та призводить до формування технологічного розриву між S-подібними кривими життя технічних систем і, паралельно, формує нову S-подібну криву нова технологічна система, заснована на нових знаннях. Реалізовано економіко-правовий підхід до розробки методики визначення економічного ефекту або життєздатності ТТ інноваційного рівня. Результати цього дослідження можуть бути використані при формуванні законодавчих та підзаконних національних нормативних актів, а також стати основою для подальших досліджень даної проблеми.Документ Облік фізичних якостей коренеплодів під час приймання і зберігання буряків(2023) Глеваський, Володимир Іванович; Сидорова, Ірина Марківна; Куянов, Володимир ВікторовичУ статті вивчали питання якості коренеплодів буряків цукрових під час зберігання. Визначальним чинником ефективності бурякоцукрового виробництва є вихід цукру на заводі. Коренеплоди характеризуються різкою зміною технологічної якості залежно від районів бурякосіяння, агрометереологічних умов року, технології вирощування й умов зберігання. Вони легко пошкоджуються під час збирання та транспортування, відносно погано зберігаються. Фізичні властивості коренеплодів залежать здебільшого від налаштувань бурякозбиральних машин, погодних умов у період збирання, а хімічні властивості – від сортових особливостей та агротехніки вирощуванняДокумент Creation and analysis of the starting material obtained by hybridisation of Triticum spelta L. × Triticum compactum Host(2023) Diordiieva, Iryna; Kochmarskyi, Valentin; Riabovol, Liudmila; Riabovol, Iaroslav; Karychkovska, SvitlanaУ проведених дослідженнях в результаті гібридизації Triticumspelta L. × TriticumcompactumHost. отримано декілька нових форм, які відрізняються за морфобіологічними та господарсько-цінними ознаками. Дослідження спрямоване на розширення генетичного різноманіття пшениці спельти та отримання нових інтрогресивних форм з високим рівнем прояву господарсько-цінних ознак. У роботі використовували такі методи використовували такі методи: польовий, лабораторний, гідрологічний аналіз та статистичний аналіз. В результаті досліджень отримано новий вихідний матеріал та виділено цінні генотипи з унікальним поєднанням генетичного матеріалу вихідних видів. Встановлено проміжний тип успадкування морфологічних ознак рослин (висота рослин, довжина і щільність колоса, маса зерна з колоса) у гібридів F1. У гібридів F2 розщеплення 3:1, що свідчить про домінантний моногенний характер успадкування. Форма колоса успадковується моногенно за типом неповного домінування. Аналіз трансгресивної мінливості у F3-4 гібридів Triticumspelta L. × TriticumcompactumHost. показав, що найбільша частка позитивних трансгресій зафіксована за кількістю колосків (28,1-28,5%) і зерен (23,4-51,0%) у колосі та масою зерна з колоса (20,3-32,1%). Аналіз показників стабільності та адаптивності дозволив виділити лінію 201, що характеризується високою стабільністю (S2di=0,027), гомеостазом (Hom=193,3) та селекційною цінністю (Sc=3,9), та лінію 206, що поєднує високу врожайність (5,11 т/га) з високим гомеостазом (Hom=182,3) та селекційною цінністю (Sc=3,9). В результаті інтрогресивної гібридизації з TriticumcompactumHost. виявлено нові генетичні джерела, які характеризуються наявністю дефіцитних для селекції ознак і мають велике практичне значення для подальшої селекції та генетичного поліпшення спельти, оскільки вони можуть збагатити існуючий генофонд культуриДокумент Віртуальна власність з позиції цифрової інтелектуальної економіки: теоретичні засади цифрового права(2023) Бутнік-Сіверський, Олександр БорисовичУ статті розглядається формування людино-цифрового середовища з позиції реального та віртуального, де домінують права людини на об’єкти інтелектуальної власності при використанні цифрових інструментів. Узагальнено наукові погляди на речове право як особливий вид права власності, об’єктом якого є безтілесні речі або безтілесне майно. Досліджено віртуалізацію власності, де формуються людино-цифрові системи з використанням новітніх цифрових технологій з додержанням цифрового права. Визначено ознаки віртуального права інтелектуальної власності стосовно реального права інтелектуальної власності. The article examines the formation of a human-digital environment as a society using digital technologies. It is studied from the standpoint of a real and virtual or material and relatively abstract environment where the rights to intellectual property objects dominate as a digital right of a person when using digital tools that enable the use of various digital technologies, as well as fundamental digital rights that require a new understanding. It is noted that the right of virtual property should be distinguished from the right of intellectual property and defined as a specific type of property right. The virtualization of intellectual property is considered as a process of transition from digital intellectual property to digital virtual intellectual property with the corresponding signs of the development or creation of new objects that have an economic value equivalent to material things. In the conditions of digital individualization, the main feature of property rights is the domination of a person over a virtual thing. Virtual space allows the owner of virtual objects to own, use and dispose of them. On the basis of the virtualization of property in the system of using technological platforms, a human-digital system is formed using the latest digital technologies and digital communication with the observance of digital law. A more complex phenomenon is considered in which virtual owner(s) or implicit owner(s) appear, relying on artificial intelligence. In this regard, the rights are dissolved in a system of transformed computer programs and digital technologies which is gaining pace of development of the digital human rights to digital objects or instruments of virtual property. They are replaced by a virtual or conditional author, a digital administrator as a digital person or a subject of digital legal relations where the value of the real right is lost as the domination of a person over a virtual thing, and only commercial economic dominates an interest that may take the form of a monopoly in the market of digital services. Virtual property is becoming the main legal construct in the sys- tem of the digital economy of intellectual property, where there are distinctive features of virtual intellectual property rights in relation to real intellectual property rights.Документ Значення генетичних і біологічних особливостей рослин у формуванні урожаю буряків цукрових за різних строків сівби(2022) Глеваський, Володимир Іванович; Городецький, Олександр Сергійович; Куянов, Володимир ВікторовичУ статті вивчали питання впливу строків сівби різних біологічних форм буряків цукрових на продуктивність коренеплодів у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах. Показано вплив строків сівби на проростання насіння, динаміку утворення та засихання листків буряків цукрових, кількість функціонуючих листків під час вегетації, а також динаміку наростання площі листкової поверхні буряків цукрових залежно від сортових особливостей і строків сівби. Як нестача, так і надлишок певного чинника негативно впливає на продуктивність рослин. Тому під час розробки агротехніки вирощування культури важливо враховувати строки сівби, специфіку дії мінеральних добрив, генетичні властивості гібридів, кліматичні і погодні умови, ґрунти, стани органогенезу, фази і міжфазні періоди росту та розвитку рослин. Оперативне управління процесом формування урожаю, враховуючи сортові особливості, протягом вегетаційного періоду через добір відповідних агротехнічних заходів і строків їх виконання необхідно проводити з урахуванням стану посівів і метереологічних умов. Науковою основою для агротехнічних заходів є теорія про динаміку формування урожаю. The article studied the impact of sowing dates of various biological forms of sugar beet on the productivity of root crops in specific soil and climatic conditions. The influence of sowing dates on seed germination, the dynamics of formation and drying of sugar beet leaves, the number of functioning leaves during the growing season, as well as the dynamics of the growth of sugar beet leaf surface area depending on varietal characteristics and sowing dates is shown. Both a lack and an excess of a certain factor negatively affect the productivity of plants. Therefore, during the development of agricultural techniques for crop cultivation, it is important to take into account the timing of sowing, the specificity of the action of mineral fertilizers, the genetic properties of hybrids, climatic and weather conditions, soils, states of organogenesis, phases and interphase periods of plant growth and development. Operational management of the process of crop formation, taking into account varietal characteristics, during the growing season through the selection of appropriate agrotechnical measures and the terms of their implementation must be carried out taking into account the state of crops and meteorological conditions. The scientific basis for agrotechnical measures is the theory of the dynamics of crop formation.Документ Чи буде Україна з цукром?(2023) Коротинський, Олександр ВолодимировичУ статті досліджено яке наразі внутрішнє споживання цукру. Які фактори вплинули на зростання експорту цукру до ЄС. Чому такі високі ціни на цукор склалися на ринку ЄС. Чи потрібно відкривати вільний ринок цукру у країнах ЄС. Які перспективи формування ціни на цукор протягом 2023 року. Які обсяги цукру прогнозовані до експорту протягом 2022/23 МР. Скільки підприємств планує працювати у сезоні 2023 року. The influence of the dealcoholization process on the change of organoleptic characteristics, physico-chemical parameters, and substances of the aromatic complexity of alcoholic wines is investigated in the paper examines. The organoleptic characteristics of alcohol-free wines based on samples from foreign producers were studied, and their featu- res were established, which consist of a not intense aroma with tones of overcooking and excessive acidity.Документ Інтелектуалізація цифрової економіки: економіко-правовий погляд(2023) Бутнік-Сіверський, Олександр БорисовичУзагальнено погляди інтелектуалізації цифрової економіки щодо змісту понять «інтелект» та «інтелектуалізація». Розглянуто інтелектуалізацію економіки як передачу функцій праці людини технічним засобам шляхом переходу від аналогового до цифрового методу запису і передачі інформації до комп’ютерної платформи цифровізації, з якою стискається право власності на віртуальні об’єкти. Підтримано використання цифровізації за змістом термінів диджитизація (оцифровування), диджиталізація (цифровізація) та диджитал (цифрова) трансформація як поетапного переходу до цифрового устрою в людино-цифровому середовищі. The author generalized scientific views on the intellectualization of the digital economy from the standpoint of revealing the meaning of «intelligence» and «intellectualization». The intellectualization of the economy is considered as a consecutive stage of the transfer of the fundamental functions of labour from a person to technical means which led to its new quality — digitalization, where it is reproduced the process of transition from analogue to digital method of recording and transmitting information. Such a technical and technological trans- formation contributed to the formation of a digitalization computer platform which repro- duces the process of combining human intellectual resources with information and communi- cation technologies which is a systemic progressive innovative formation with great opportunities, into which computer equipment, technology, telecommunications, and digital software methods of their use are simultaneously developed and combined, as well as which is facing with the problem of ownership of virtual objects and virtual assets, which can certify property rights, in particular the rights of claim to other objects of civil rights. It is noted that the digitalization computer platform in terms of system elements has different rates of development of each of its components in relation to mastering, implementation, and dissemination in the socio-economic and human-digital environment, which requires appropriate coordination. The human-digital environment is a society using digital technologies, where digital rights dominate. From a practical perspective, the principles of the emergence and use of digitization objects are supported in the mean- ing of the terms: digitization, digitalization and digital transformation, depending on the use, role, and participation in digital processes, that allows to justify the sequence of steps in the development of digital economy, at the same time as stages of transition to a digital order in a human-digital environment. Digitization as a process in which a human-digital system is formed, in which the process of transferring information from the source (com- municator) to the recipient is carried out, using the latest digital technologies and digital communication in compliance with digital law.Документ Оцінка якості безалкогольного вина, виготовленого шляхом дистиляції(2022) Успаленко, Ольга Василівна; Білько, Марина Володимирівна; Кучеренко, Володимир МихайловичУ статті досліджено вплив процесу деалкоголізації на зміну органолептичних характеристик, фізико-хімічних показників і речовин ароматичного комплексу алкогольних вин. Виробництво безалкогольних вин є актуальним напрямком сучасного виноробства, адже їх споживання стає однією із основних тенденцій, яка формує індустрію напоїв і має соціальну складову. Український ринок безалкогольних вин представлений лише зразками іноземних виробників, а виробництво вітчизняних безалкогольних вин стримується внаслідок недостатньої інформації в напрямку підбору технології деалкоголізації та впливу на їх якість. The influence of the dealcoholization process on the change of organoleptic characteristics, physico-chemical parameters, and substances of the aromatic complexity of alcoholic wines is investigated in the paper examines. The organoleptic characteristics of alcohol-free wines based on samples from foreign producers were studied, and their featu- res were established, which consist of a not intense aroma with tones of overcooking and excessive acidity.