Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Біосинтез пробіотичних культур для виробництва ковбасних виробів
    (2023) Муренко, Кирил Миколайович; Воронцов, Олександр Олександрович
    Ферментація є одним із методів біоконсервування, який використовується як у нових, так і в традиційних харчових продуктах. Закваска — це мікробіологічна культура певних організмів, що складається із середовища культивування або поживних рідин, колонізованих живими мікроорганізмами для ферментації. Найбільш оптимальним штамом, який бажано використовувати в якості компонента закваски для ковбас є L. rhamnosus Lr-32, оскільки він показав гарну продуктивність росту, синтезу молочної кислоти, стійкість при низьких значеннях рН, не виявляв активності щодо декарбоксилювання амінокислот
  • Ескіз
    Документ
    Relevance of industrial cultivation of probiotic microorganism Lactobacillus rhamnosus GG
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    Today, representatives of the genus Lactobacillus are among the microorganisms that most satisfy probiotic requirements. Among quite a large number of probiotic microorganisms of this genus, we will stop at L. rhamnosus GG - a gram-positive bacterium belonging to the genus Lactobacillus, family Lactobacillaceae. It is of human origin, has sufficient antagonistic activity in relation to pathogenic and opportunistic organisms, is resistant to the action of acids and enzymes of the gastrointestinal tract, has good adhesion, stable genetic characteristics and has no antigenic properties in relation to the human body and belongs to GRAS representatives. The key factor in choosing a biological agent was the scientifically confirmed data that LGG is the only strain of lactobacilli that reduces the duration of rotovirus infection by stimulating the synthesis of immunoglobulin A.// Сьогодні представники роду Lactobacillus є одними з мікроорганізмів, які найбільше задовольняють пробіотичні потреби. Серед досить великої кількості пробіотичних мікроорганізмів цього роду ми зупинимося на L. rhamnosus GG - грампозитивної бактерії, що відноситься до роду Lactobacillus, сімейства Lactobacillaceae. Має людське походження, має достатню антагоністичну активність по відношенню до патогенних і умовно-патогенних організмів, стійкий до дії кислот і ферментів шлунково-кишкового тракту, має хорошу адгезію, стабільні генетичні характеристики і не має антигенних властивостей по відношенню до організму людини. і належить представникам GRAS. Ключовим фактором при виборі біологічного препарату стали науково підтверджені дані про те, що LGG є єдиним штамом лактобактерій, який скорочує тривалість ротовірусної інфекції шляхом стимуляції синтезу імуноглобуліну А.
  • Ескіз
    Документ
    Effective probiotics’ delivery system: problems and perspectives
    (2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola
    The development of an effective probiotic delivery system depends on understanding the nature of the harsh conditions to which it is exposed before and after ingestion. A number of physicochemical factors affect the viability of probiotics during the production of functional foods based on them, as well as their storage, transportation, and passage through the GIT. // Розробка ефективної системи доставки пробіотиків залежить від розуміння природи суворих умов, до яких вона піддається до та після прийому. Ряд фізико -хімічних факторів впливають на життєздатність пробіотиків під час виробництва функціональних продуктів на основі них, а також їх зберігання, транспортування та проходження через ШКТ.
  • Ескіз
    Документ
    Technical and economic justification for biomass production Lactobacillus rhamnosus GG for the production of the drug «Acidolac»
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    There are several pharmaceutical companies in the world that produce probiotics based on the Lactobacillus rhamnosus GG bacteria, such as "Polpharma", "Chr. Hansen", "NORD FARM", etc. In Ukraine, products based on this strain are also produced by JSC "Farmak" ("Lactiale GG") and "Acino Ukraine" ("DermaPro"), but they are manufactured by foreign enterprises. In our country, "Acidolac" is also not produced, but imported from Poland, so the development of a domestic enterprise for the production of a monostrain drug with a full production cycle would be relevant. "Acidolac" is used for the treatment and prevention of dysbiosis, intestinal infections, and also contributes to the normalization of intestinal microflora during antibiotic therapy. Research has shown that Lactobacillus GG is the only scientifically proven strain of lactobacilli that reduces the course of rotavirus infection. Therefore, to calculate the annual demand, statistics on patients with rotavirus and the number of patients who received antibiotic therapy were analyzed.// У світі є кілька фармацевтичних компаній, які виробляють пробіотики на основі бактерій Lactobacillus rhamnosus GG, такі як «Польфарма», «Хр. Хансен», «НОРД ФАРМ» та ін. В Україні препарати на основі цього штаму також виробляє компанія ВАТ «Фармак» («Lactiale GG») та «Асіно Україна» («ДермаПро»), але вони виробляються іноземними підприємствами. У нашій країні «Ацидолак» також не виробляється, а імпортується з Польщі, тому актуальним був би розвиток вітчизняного підприємства з виробництва моноштамового препарату з повним циклом виробництва. «Ацидолак» використовується для лікування і профілактики дисбактеріозу, кишкових інфекцій, а також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника при антибіотикотерапії. Дослідження показали, що Lactobacillus GG є єдиним науково доведеним штамом лактобактерій, який зменшує перебіг ротавірусної інфекції. Тому для розрахунку річної потреби проаналізовано статистику хворих на ротавірусну інфекцію та кількість пацієнтів, які отримували антибіотикотерапію.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні аспекти дизайну нових засобів корекції та відновлення нормобіоти
    (2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Сучасні методи корекції порушень у мікробній екосистемі людини ґрунтуються на використанні широкого спектру біологічних препаратів і спеціальних харчових продуктів збагачених пробіотичними мікроорганізмами. Найчастіше у профілактичній та відновлювальній медицині використовують спеціально підібрані пробіотичні мікроорганізми (переважно представники нормальної мікробіоти травного тракту) у вигляді пробіотичних лікарських препаратів, біологічно активних добавок (БАД) та функціональних продуктів харчування (ФПХ). Modern methods of correction of disorders in the human microbial ecosystem are based on the use of a wide range of biological products and special foods enriched with probiotic microorganisms.Most often in preventive and restorative medicine specially selected probiotic microorganisms (mainly representatives of the normal microbiota of the digestive tract) are used in the form of probiotic drugs, biologically active supplements and functional foods.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємозв’язок нормобіоти кишечнику та особливості перебігу Covid-19
    (2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Антонюк, Марія Миколаївна
    Визначення потенційної ролі, яку відіграють мікроорганізми нормобіоти кишечника у патогенезі COVID-19 може дозволити використовувати мікробіомний профіль ризику для ідентифікації осіб, яким загрожує важка хвороба або запальний процес. А також раціональне поєднання бактеріотерапевтичних препаратів і функціональних продуктів харчування збагачених пробіотичними мікроорганізмами поряд із сучасними методами лікування можуть значно покращити та прискорити одужання пацієнтів хворих на COVID-19.// Определение потенциальной роли, которую играют микроорганизмы нормобиоты кишечника в патогенезе COVID-19 может позволить использовать микробиомний профиль риска для идентификации лиц, которым грозит тяжелая болезнь или воспалительный процесс. А также рациональное сочетание бактериотерапевтических препаратов и функциональных продуктов питания обогащенных пробиотическими микроорганизмами наряду с современными методами лечения могут значительно улучшить и ускорить выздоровление пациентов с COVID-19.// Determining the potential role played by gut normobiota in the pathogenesis of COVID-19 may allow the use of a microbiome risk profile to identify individuals at risk of severe disease or inflammation. As well as a rational combination of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms, along with modern treatments, can significantly improve and accelerate the recovery of patients with COVID-19.
  • Ескіз
    Документ
    Метабиотики – как химический аналог пробиотиков
    (2020) Старовойтова, Светлана Александровна
    Хотя история использования живых пробиотиков не выделяет ни одной области, вызывающей серьезную обеспокоенность, последнее время все чаще публикуются экспериментальные данные о неблагоприятных эффектах и неопределенности в отношении уровня их риска. Это требует новых альтернативных подходов в профилактике и лечении патологических состояний, связанных с дисбалансом микробиоты хозяина. Метабиотики, метаболические вещества, вырабатываемые пробиотическими организмами, могут решить эту проблему.станів, пов'язаних з дисбалансом мікробіоти хазяїна. Although the history of the use of live probiotics does not highlight any area of serious concern, there has been an increasing publication of experimental evidence of adverse effects and uncertainties about their risk. This requires new alternative approaches in the prevention and treatment of pathological conditions associated with an imbalance in the host microbiota. Metabiotics, metabolic substances produced by probiotic organisms, can solve this problem.
  • Ескіз
    Документ
    Разработка нового поколения пробиотических препаратов – кобиотиков
    (2020) Старовойтова, Светлана Александровна
    Термин «Кобиотик» был введен в 2013 году. Кобиотики основаны на идее, что если поместить пробиотики, пребиотики (топливо для пробиотиков) и дополнительный пищевой компонент в кишечник, это будет способствовать хорошему бактериальному росту, подавлению роста «плохих» бактерий и улучшению общего состояния здоровья хозяина. Кобиотики наряду с пробиотиками могут стать эффективными средствами для терапии и профилактики многих патологических состояний хозяина. Преимуществом кобиотиков является отсутствие негативных эффектов присущих стандартным пробиотикам. // The term “Сobiotiс” was introduced in 2013. Сobiotics are based on the idea that if you put probiotics, prebiotics (probiotic fuel) and an additional food component in the intestine, this will promote good bacterial growth, suppress the growth of "bad" bacteria and improve the overall health of the host. Cobiotics along with probiotics can be effective in the treatment and prevention of many pathological conditions of the host. The advantage of cobiotics is the absence of negative effects inherent in standard probiotics.// Термін «Кобіотик» був введений в 2013 році. Кобіотики засновані на ідеї, що якщо помістити пробіотики, пребіотики (паливо для пробіотиків) і додатковий харчовий компонент в кишечник, це буде сприяти гарному бактеріального росту, пригніченню росту «поганих» бактерій і поліпшенню загального стану здоров'я хазяїна. Кобіотики поряд з пробіотиками можуть стати ефективними засобами для терапії та профілактики багатьох патологічних станів хазяїна. Перевагою кобіотіков є відсутність негативних ефектів властивих стандартним пробіотиків.
  • Ескіз
    Документ
    Besondere ernährungsforme
    (2012) Benderska (Dushchak), Olga
    Prä- und Probiotika verfolgen das gleiche Ziel: Veränderung der Intestinalflora, im Dickdarm, in Richtung von Keimen mit positiven Wirkungen. Diese Gleichgewichtsänderung resultiert einerseits aus direkten Wirkungen auf die bevorzugten Keime, andererseits aus der Verdrängung negativer Vertreter. (Neben diesem quantitativen Aspekt wird eine verbesserte Adhäsion von positiven Keimen an die Oberfläche von Epithelzellen und gleichzeitig eine verminderte Adhäsion potenziell pathogener Keime erreicht. Auch verändert sich die Konzentration bzw. Aktivität mikrobieller Metabolite und Enzyme, und es erfolgt eine Immunmodulation. Diese Veränderungen sind jedoch nicht per se von gesundheitlichem Nutzen. Пре- і пробіотики мають одну і ту ж мету: змінити кишкову флору в бік мікробів з позитивним впливом. Це зміна балансу - результат, з одного боку, від прямого впливу на бажані мікроби, з іншого – від витіснення негативних представників.
  • Ескіз
    Документ
    Кобіотики, як новий вид пробіотиків
    (2019) Старовойтова, Світлана Олександрівна
    В результаті проведення роботи узагальнена наукова інформація в галузі створення і механізмів дії нового покоління пробіотиків - кобіотиків. Кобіотики більш функціональні, ніж синбіотики, оскільки є комбінацією прибіотиків, пребіотиків і травних ферментів. Ця концепція дозволяє підвищити поживну цінність синбіотиків завдяки включенню в них різних типів травних ферментів і ферментів для виділення пребіотиків з їх природних джерел. As a result of the work, generalized scientific information in the field of creation and mechanisms of action of a new generation of probiotics - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics because they are a combination of prebiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept improves the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and enzymes to separate prebiotics from their natural sources.