Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження застосування флавоноїду кверцетину при лікуванні короновірусних захворювань(2021) Сташенко, Софія Григорівна; Попова, Інна ВадимівнаОскільки кверцетин може інгібувати ферменти коронавірусу, які є важливими для реплікації вірусу та зараження, він надає можливість для розроблення противірусних методів терапії для інгібування вірусних протеаз. Таким чином можна теоретично припустити, що він може бути терапевтичним інструментом для лікування COVID-19, як окремо, так і в поєднанні з іншими або противірусними препаратамиДокумент Визначення оптимальних умов екстракції для отримання флавоноїдів з акації (Robinia pseudoacacia)(2020) Бондаренко, Анастасія Валеріївна; Подобій, Олена ВалеріївнаОстаннім часом зростає інтерес до пошуку нетрадиційних джерел біологічно цінних компонентів, перспективних для створення нових видів функціональних харчових продуктів. Особливу увагу приділяють хімічному складу та вмісту в сировині антиоксидантів, що здатні попереджувати вільнорадикальне окислення біологічних структур організму, уповільнюючи процеси старіння та розвитку патологічних змін. Однією з багатих на корисні біологічно активні речовини рослин є акація (Robinia pseudoacacia). Дослідження різних видів робінії дозволили фітохімікам встановити в складі її екстракту різноманітні класи БАР, такі як: терпеноїди, фенольні сполуки – гідроксикоричні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини.Документ Біологічно активні речовини та антиоксидантна активність арніки гірської Arnica montana(2023) Лихачов, Дмитро; Подобій, Олена ВалеріївнаМатеріалом досліджень була лікарська рослинна сировина – суцвіття-кошички арніки гірської. Вміст хлорофілів та каротиноїдів визначали в екстракті без попереднього розділення за оптичною густиною. Кількісне визначення супутніх біологічно активних речовин методами водного титрування з 2,6- дихлорофеноліндофенолом натрію, перманганатометрії, спектрофотометрії. Загальну антиоксидантну активність за допомогою реактиву DPPH.Документ Удосконалення рецептури м’ясних хлібів з використання природніх антиоксидантів(2020) Холод, Артем Михайлович; Дзига, Євген; Артюх, Інна; Пасічний, Василь МиколайовичЕкстракти, отримані з рослинної сировини, такої як фрукти, овочі, трави, спеції та їхні компоненти, є хорошим джерелом натуральних антиоксидантів Науковцями проведені дослідження антиоксидантного потенціалу багатьох фруктів (сливи, гранату, журавлини) у продуктах із м’яса та птиці. Антимікробна активність журавлини пов’язана з високим умістом фенольних сполук, включаючи низькомолекулярні фенольні кислоти, конденсовані таніни, проантиціаніди й флавоноїди, такі як антоціани у великій кількості та флавоноли. Гранат є важливим джерелом біоактивних компонентів і використовується в народній медицині окремих країн протягом століть. У шкірці гранату наявні таніни, антиціани й флавоноїди. У ході проведення літературного огляду дії антиоксидантів на продукти харчування планується розробити рецептуру м’ясного хліба з додаванням екстракту гранату. Перспективним є поєднання природних антиоксидантів рослинного походження, що мають фарбувальну здатність, що дозволить ефективно використовувати ці компоненти в складі м’ясних та м’ясомістких продуктів. Extracts derived from vegetable raw materials such as fruits, vegetables, herbs, spices and their components are good sources of natural antioxidants Scientists have conducted studies on the antioxidant potential of many fruits (plums, pomegranates, cranberries) in meat and poultry products. The antimicrobial activity of cranberries is associated with a high content of phenolic compounds, including low molecular weight phenolic acids, condensed tannins, proanthocyanides and flavonoids, such as bulk anthocyanins and flavonols. Pomegranate is an important source of bioactive components and has been used in folk medicine by individual countries for centuries. Tannins, anticyanins and flavonoids are present in the garnet skin. During the literature review of the action of antioxidants on food, it is planned to develop a recipe for meat bread with the addition of pomegranate extract. A combination of natural herbal antioxidants with coloring properties is promising, allowing the effective use of these ingredients in meat and meat products.Документ Розроблення нового асортименту помадно-кремових цукерок із застосуванням ягідної сировини з підвищеним вмістом флавоноїдів(2018) Стадник, Світлана Богданівна; Моренець, Аліна Олександрівна; Кохан, Олена Олександрівна; Оболкіна, Віра ІллівнаПроведений аналіз хімічного складу пюре плодів журавлини, чорноплідної горобини та жимолості. Встановлено доцільність використання пюре з плодів журавлини, чорноплідної горобини та жимолості при створенні технологій нового асортименту помадно-кремових цукерок з підвищеним вмістом фізіологічно-функціональних інгредієнтів, оригінальними смаковими властивостями, подовженим терміном зберігання за рахунок використання дослідженої ягідної сировини як джерела натуральних барвників, органічних кислот, вологоутримуючих агентів, ароматичних речовин, антиоксидантів та консервантів.Документ Застосування рослинної сировини з підвищеним вмістом флаваноїдів при створенні технологій нового асортименту кондитерських виробів(2017) Оболкіна, Віра ІллівнаДоведено ефективність застосування у технологіях кондитерських виробів продуктів переробки винограду, плодів журавлини, жимолості, завдяки підвищеному вмісту фенольних сполук, вітамінів, пектинових речовин, клітковини, макро і мікроелементів. Запрапановано технології нового асортименту помадно-кремових цукерок, збивних цукерок (типу суфле, нугатини), оздоблювальних напівфабрикатів з підвищеним вмістом фізіологічно-функціональних інгредієнтів, оригінальними смаковими властивостями, подовженим терміном придатності завдяки використанню натуральних барвників, ароматичних речовин, антиоксидантів та консервантів, які містяться у ягідної сировині. The efficiency of application in confectionery products technologies of grape products, cranberries, honeysuckle, due to high content of phenolic compounds, vitamins, pectin substances, fiber, macro and microelements has been proved. The technologies of the new range of pomade-cream candies, chopped sweets (such as soufflé, nougat), finishing semifinished products with high content of physiological-functional ingredients, original taste properties, lengthened shelf life due to the use of natural dyes, aromatic substances, antioxidants and preservatives contained in berry raw materials.Документ Використання екстракту пустирника при виробництві льодяникової карамелі(2017) Мазур, Любов Сергіївна; Савчук, Світлана Володимирівна; Сакун, Ірина Сергіївна; Дорохович, Антонелла МиколаївнаРозглянуто можливість використання екстракту пустирника при виробництві карамелі спеціального призначення. Визначено оптимальні умови приготування карамелі спеціального призначення. Визначена динамічна в’язкість екстракту пустирника з урахуванням кінематичної в’язкості і густини розчинів, також було визначено поверхневий натяг. The possibility of using the extract of pistachio in the manufacture of special purpose caramel is considered. The optimum conditions for the preparation of special purpose caramel were determined. The dynamic viscosity of the extract of pistachio has been determined taking into account the kinematic viscosity and density of solutions, and also the surface tension has been determined.Документ Отримання пектину з рослинної сировини та дослідження його фізико-хімічних властивостей(2013) Пастух, Ганна Степанівна; Грабовська, Олена ВячеславівнаПроведено аналіз літературних джерел в галузі технології пектину. Досліджено способи отримання пектину з різної рослинної сировини. Отримані зразки бурякового, яблучного, картопляного, капустяного та гарбузового пектину порівняно за фізико-хімічними властивостями. Investigated the kinetics of hydrolysis-extraction of pectin from potato pulp by varying the parameters of the experiment. Past studies make it possible to find the optimal conditions for acid hydrolysis of potato thermal materials that ensure maximum process speed and high yield of pectin..Документ Розроблення технології харчового пектину з картопляної мезги(2012) Грабовська, Олена Вячеславівна; Пастух, Ганна Степанівна; Харітон, Наталія ГригорівнаПроведено аналіз літературних джерел в галузі технології пектину. Досліджено способи отримання пектину з різної рослинної сировини. Отримані зразки бурякового, яблучного, картопляного, капустяного та гарбузового пектину порівняно за фізико-хімічними властивостями.Investigated the kinetics of hydrolysis-extraction of pectin from potato pulp by varying the parameters of the experiment. Past studies make it possible to find the optimal conditions for acid hydrolysis of potato thermal materials that ensure maximum process speed and high yield of pectin..Документ Флавоноїди та їх вплив на організм людини(2013) Тагаєва, О. О.; Павленко, Катерина Андріївна; Бондаренко, Богдан