Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження адсорбційних властивостей шунгіту в очистці води для напоїв(2024) Олійник, Світлана Іванівна; Самченко, Ірина ОлександрівнаДосліджено використання різних видів шунгіту при фільтруванні води. Показано, що для збільшення асорбційної активності матеріалу, зменшення витрат промивної води при підготовці води, найбільш ефективним є спосіб попередньої підготовки води шунгітом, активованим та обробленим пароюДокумент Оброблення сортівки у виробництві горілок(2019) Олійник, Світлана Іванівна; Самченко, Ірина ОлександрівнаЗапропоновані технологічні обробки сприяють інтенсифікації технологічності процесу та покращенню якості горілчаної продукції. The proposed technological treatments help to intensify the processability of the process and improve the quality of gorilka products.Документ Перспективність наномодифікування природного матеріалу для очищення води у лікеро-горілчаному виробництві(2019) Самченко, Ірина Олександрівна; Олійник, Світлана ІванівнаВстановлено перспективність модифікування природного шунгіту для виробництва лікеро-горілчаної продукції, що дасть змогу підвищити ефективність очищення води. The prospect of modification of natural shungite for the production of alcoholic beverages has been established, which will allow to increase the efficiency of water purification.Документ Важливість окисно-відновного потенціалу у технології напоїв(2018) Олійник, Світлана Іванівна; Тарасюк, Леся Анатоліївна; Самченко, Ірина Олександрівна; Антонюк, Анастасія МихайлівнаЗастосування композиції модифікованого шунгіту та мінералів у водоготуванні знижує ОВП до значень близьких в людському організмі, тому вказанийпоказник є одним з пріоритетних для визначання у виробництві напоїв. Application of modified shungite and mineral composition in water treatment reduces the ORP to values close to those in the human body, so specified the indicator is one of the priorities for determining beverage production.Документ Фулерени і шунгіт(2021) Пастушенко, Ігор Миколайович; Марценюк, Олександр СтепановичФулерени і споріднені з ними за структурною будовою і властивостями наночастинки знаходять все ширше впровадження у різних технологіях. Вперше фулерени були синтезовані штучно у 1985 р. колективом учених у складі англійського астрофізика Г.Крота і американських хіміків Р.Крела, Д.Хіта і О’Брайєра під керівництвом Р.Смоллі у створеній лазерним пучком вугільній плазмі в результаті вибуху графітової мішені під впливом лазерного випромінювання. Молекула фулерену складається з 60 атомів вуглецю (С60) і має вигляд футбольного м’яча, зшитого з 20 майже ідеальних правильних шестикутників і 12 п’ятикутників. Назву фулерен отримав від прізвища американського архітектора Річарда Фуллера (1895-1983), який сконструював купол павільйона США на виставці у Монреалі у вигляді з’єднаних п’яти і шестигранників. Відкриття фулерену стало важливим етапом у розвитку нанохімії. За відкриття і дослідження фулерену колективу вчених була присуджена Нобелівська премія у 1996 р. Сучасна наука виконується колективами учених різних спеціальностей з використанням новітнього обладнання і високочутливих приладів.Документ Наночастинки кремнію, фулерену і срібла(2021) Пастушенко, Ігор Миколайович; Михієнко, Яна Анатоліївна; Марценюк, Олександр СтепановичГлибоке вивчення властивостей наночастинок, серед яких можуть бути як шкідливі, так і корисні для організму людини, дозволить обґрунтувати доцільність їх отримання і використання. Відомі штучні і природні наночастинки кремнію, фулерену, срібла. Двоокис кремнію (пісок) найпоширеніший мінерал на планеті і людина в процесі еволюції пристосувалась до випромінювань води, яка пройшла крізь його товщі, і збагатилась наночастинками кремнію. Така природна вода необхідна для здорового існування людини і сприяє лікуванню захворювань. Навпаки, вода що пройшла крізь товщі мінералів важких і радіоактивних металів, шкодить організму. Настояна на шунгіті вода має певні лікувальні властивості, але спектр її електромагнітних випромінювань не відповідає необхідному для людини. Використання нанокапсул значно знижує попадання в організм наночастинок срібла і зменшує іх побічні ефекти. Природна вода з наночастинками кремнію корисна для організму, а настояну на шунгіті і осріблену воду доцільно використовувати для лікування, а не як добавки до продуктів харчування постійного вживання.Документ Вплив температури активації шунгіту на ефект очищення соку столового буряку(2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила МиколаївнаАвторами встановлено, що ефект очищення соку столового буряка від пектинових речовин шунгітом, термоактивованим при температурі 90…100ºС та 100…120ºС досягає 40%. При очищенні бурякового соку не термоактивованим шунгітом ефект очищення несуттєвий і становить порядка 4%. The authors found that the effect of red beet juice purification of pectin shungite, termoaktivovannym at 90 ... 100 º C and 100 ... 120 º C up to 40%. When cleaning the beet juice is not termoaktivovannym shungite cleaning effect is not significant and is of the order of 4%.Документ Очищення соку столового буряка від нітрат-іонів шунгітом(2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила МиколаївнаВнаслідок проведени х досліджень встановлена адсорбційна спроможність шунгіта щодо нітрат-іонів із соку столового буряка. Найефективніше адсорбуються нітрат-іони при температурі 60° С при концентрації адсорбента 9,09% мас. та тривалості – 30 хв. За даних умов вміст нітрат-іонів зменшується на 24%. As a result of research carried out x adsorption capacity installed shungita relative nitrate ions from the juice of red beet. Nabolee effectively adsorbed nitrate ions at a temperature of 60 ° C at a concentration of 9.09% by weight of the adsorbent. and duration - 30 min. Under these conditions, the content of nitrate ions are reduced by 24%.Документ Researching of microbiological parameters of apple juice, processed by shungite(2013) Melnyk, Lyudmila; Matko, Svetlana; Shevchenko, OleksandrWhen processing apple juice by shungite, simultaneously with the adsorption of harmful microorganisms,colloidal substances are also adsorbed, and that in turn promotes clarification of juice.This work proves the expediency of adsorptive processing of apple juice by shungite with fraction of 1 ... 3mm. Rational parameters of apple juice processing, under which the maximum reduction of microbial insemination is reached, are the following: shungite concentration of -1.5 ... 2% mass., temperature - 60°C,duration - 60 min.Документ Adsorption of ammonia nitrogen from water and of nitrate ions from vegetable juices by shungite(2011) Melnyk, Lyudmila; Sheiko, TamilaFound that shungite has effective adsorption properties relative to nitrate ions from beet juice. Shungit also absorbs ammonium ions in drinking water. An illustration of the mechanism of adsorption processes in the "solid - liquid".