Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Gluten-free raw materials for the production of fermented beverages
    (2023) Romanova, Zoriana; Babiychuk, Mykhailo; Kuzma, Stepan; Tkach, Volodymyr
    The current state of the environment encourages the consumption of beverages that not only fill the body with valuable nutrients, but also do not harm the body. Fermented drinks are beverages with high nutritional and biological value. In a liquid at room temperature, microorganisms convert the available sugar into acids (e.g. lactic acid and acetic acid), alcohol and carbon dioxide. The acids ensure the destruction of harmful bacteria that could spoil the drink. This, in turn, increases its shelf life. In addition to acids, fermentation also creates unique flavours and beneficial nutrients. Нинішній стан навколишнього середовища стимулює споживання напоїв, які не тільки насичують організм цінними поживними речовинами, але й не шкодять тіло. Ферментовані напої - це напої з високою харчовою та біологічною цінністю. В рідини при кімнатній температурі мікроорганізми перетворюють доступний цукор на кислоти (напр. молочна кислота та оцтова кислота), спирт і вуглекислий газ. Кислоти забезпечують руйнування шкідливих бактерій, які можуть зіпсувати напій. Це, в свою чергу, збільшує термін його зберігання. На додаток до кислот, бродіння також створює унікальні смаки та корисні поживні речовини.
  • Ескіз
    Документ
    Подовження зберігання фруктів з використанням наночастинок срібла
    (2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Під час зберігання фруктів часто спостерігається їх гниття, що спричинене розвитком мікроорганізмів. Нанесення покриття на свіжі та мінімально оброблені фрукти є досить перспективним способом їх зберігання. Спеціально розроблені покриття можуть забезпечити додатковий захист від зараження мікроорганізмами, надаючи при цьому той самий ефект, що і зберігання в модифікованій атмосфері, не змінюючи склад внутрішнього середовища. Серед наноматеріалів значна увага приділяється наночастинкам срібла (AgNP) завдяки їх перспективним фізико-хімічним властивостям. AgNP є перспективними антимікробними агентами. Наночастки срібла є відмінним протимікробним засобом проти кишкової палички, психротрофних бактерій та плісняви. AgNP знищують мікроорганізми, пошкоджуючи їх клітинну мембрану і руйнуючи ДНК після проникнення в клітину.
  • Ескіз
    Документ
    Мікроорганізми псування м’яса і м’ясопродуктів
    (2020) Івасенко, Максим Олександрович; Слободян, Ольга Петрівна
    Мікроорганізми можуть потрапити у харчовий продукт при вирощуванні сировини, від персоналу, обладнання, повітря, недотримання умов зберігання та порушення технологічного процесу. У роботі проаналізовано основні види мікробіологічного забруднення м’яса і м’ясопродуктів. Microorganisms can get into the food product during cultivation raw materials, personnel, equipment, air, non-compliance with storage conditions and violation of the technological process.The main types of microbiological are analyzed contamination of meat and meat products.
  • Ескіз
    Документ
    Мікроорганізми покращують якість ґрунту та його родючість
    (2019) Захарова, Руслана Анатоліївна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    Охарактеризована роль мікроорганізмів, які мають значний вплив на родючість ґрунту. Родючість ґрунту визначається, перш за все, кількістю корисної мікрофлори. Під впливом бактерій в ґрунті відбувається синтез корисних речовин. Рослинні і тваринні рештки, розкладаючись під дією мікроорганізмів, накопичуються в ґрунті у вигляді органічної речовини – гумусу, який і є основним критерієм при оцінці родючості ґрунту. Найбільша активність ґрунтової біоти виявляється саме в верхньому шарі ґрунту. При цьому до 90 % біологічної активності припадає на гриби і бактерії.
  • Ескіз
    Документ
    Біологічні способи очищення викидів
    (2019) Захарова, Руслана Анатоліївна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Семенова, Олена Іванівна
    Охарактеризована сутність біохімічного очищення викидів різного походження. Наведені механізми біологічного перетворення компонентів забруднень. Показані умови здійснення процесів біологічного очищення викидів. Охарактеризовані апарати, що для цього застосовуються. The essence of biochemical purification of emissions of different origin is characterized. The mechanisms of biological transformation of components of pollution are presented. The conditions for the implementation of biological treatment of emissions are shown. The apparatus used for this purpose is characterized.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні процеси в бродильній промисловості
    (1996) Домарецький, Віталій Афанасійович; Малежик, Іван Федорович; Удодов, Сергій Олександрович; Прибильський, Віталій Леонідович
    Науковий підхід до виробництва продуктів харчування з викорис­танням мікроорганізмів,ферментів,біологічно активних речовин і амінокислот послужив початком розвитку біотехнології продукт. The scientific approach to food production using microorganisms, enzymes, bioactive substances and amino acids served as the beginning of the fermentation products of biotechnology.
  • Ескіз
    Документ
    Innovative technologies of fermented non-alcoholic and low-alcoholic beverages
    (2013) Prybylskyi, Vitalii; Boyko, Marina; Dovgun, Irina
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація метанового бродіння з метою збільшення виходу біогазу
    (2002) Перехватова, Н. В.; Салюк, Анатолій Іванович
    Розглядається питання інтенсифікації виробництва біогазу шляхом метанової ферментації. Одним з напрямків інтенсифікації є додавання стимуляторів росту мікроорганізмів-деструкторів. Метанове бродіння проводиться на субстраті, що містить 2% крохмалю,з додаванням сечовини,сечової кислоти, м'ясо-пептонного бульйону. Визначено оптимальну, мінімальну і максимальну концентрації речовин, що пригнічують, стимулюють,чи не впливають на метаногенез. Найкращим джерелом азоту є сечовина. The question of intensification of biogas by methane fermentation. One aspect of intensification is adding growth stimulants microorganisms-destructors. Methane fermentation is carried out on the substrate containing 2% starch, with the addition of urea, uric acid, meat-pepton broth. In the process of determining the optimal, minimum and maximum concentrations of substances that inhibit, stimulate, or no effect on methangenesis. The best source of nitrogen is urea.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ефективності використання нового вітчизняного антисептика “Нобак” у дифузійному процесі
    (2005) Дубовець, Олена Володимирівна; Савич, Анатолій Никифорович; Клименко, Лариса Степанівна
    Приведені характеристика і результати лабораторних досліджень нового антисептика «Нобак» при переробленні буряків низької якості. Визначені оптимальні витрати «Нобаку», що в 100 разів менші, порівняно з витратами формаліну. Встановлено широкий спектр антимікробної дії нового препарату до всіх груп мікроорганізмів дифузійного соку.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способів зниження інфікування напівпродуктів у виробництві спирту із крохмалевмісної сировини
    (2009) Карпенкова, Є. А.; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович; Бондар, Микола Васильович
    Для ефективного зниження рівня мікробної контамінації напівпродуктів спиртового виробництва необхідний препарат, що має широкий спектр антимікробної дії, але при цьому не впливає негативно на клітини дріжджів. Подібне поєднання практично нездійсненне, тому необхідно інтенсифікувати пошук шляхів вирішення проблеми інфікування у спиртовій галузі. Одним із таких напрямків є використання антимікробних препаратів на ранніх стадіях виробництва — до внесення дріжджів. To effectively reduce microbial contamination semiproducts alcohol production required a drug that has a broad spectrum antimicrobial action, but it does not adversely affect yeast cells.This combination is almost impossible, so it is necessary to intensify the search for solutions to the problem of infection in the alcohol industry. One of these areas is the use of antimicrobials in the early stages of production - to make yeast.