Колективні монографії, розділи з колективних монографій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12021

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність: галузевий підхід
    (2020) Гуткевич, Світлана Олександрівна
    В монографії узагальнено матеріали наукових досліджень з ефективності економічної діяльності суб’єктів господарювання на макро- та мікрорівнях в різних напрямах і галузях. На основі галузевого підходу визначені основні питання синергетичного ефекту, підвищення ефективності таких напрямів та галузей економіки, як інвестування, енергоефективність, стандартизація, сільське господарство, харчова промисловість, видавничо-поліграфічна та туристична галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Проблеми й перспективи відновлення та розвитку підприємств харчової промисловості в сучасних умовах
    (2024) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Репіч, Тетяна Анатоліївна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Никоненко, Андрій Володимирович; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Тур, Олеся Василівна; Чеснік, Наталія Миколаївна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Тюха, Ірина Володимирівна; П'янкова, Оксана Василівна; Лугова, К. В.; Березянко, Тамара Володимирівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Драган, Олена Іванівна; Мишко, Ксенія Дмитрівна; Безпалько, Олена Вікторівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Чугаєва, Наталія Юріївна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Баталова (Понежда), Олена Анатоліївна
    Виклики сьогодення: пандемія COVID, стрімке прискорення цифровізації економіки, російсько-українська війна – змінюють середовище функціонування підприємств та систему конкурентних переваг вітчизняних виробників. Дослідження ймовірних траєкторій розвитку економіки України у повоєнний період, розроблення пропозицій щодо найбільш доцільних способів подолання економічних проблем, породжених війною, обґрунтування дієвих алгоритмів економічного відновлення вітчизняних підприємств є актуальним для сьогодення
  • Ескіз
    Документ
    Current priorities of economy: Lithuania-Ukraine
    (2020) Gutkevych, Svitlana; Sheremet, Oleg; Jureniene, V.; Jurene, S.
    Ukraine and Lithuania are countries with different government, economic development which is determined by its specializations, population and area, GDP per capita. Economic potential of these countries is aimed at improvement of the population living standards. Lithuania is a member of European Union and it represents the creative industries including tourism. Ukraine is integrating into European Union; it is a country with great potential of food security and tourism as well. Україна і Литва – країни з різним державним устроєм, економічний розвиток яких визначається їх спеціалізаціями, населенням і площею, ВВП на душу населення. Економічний потенціал цих країн спрямований на підвищення рівня життя населення. Литва є членом Європейського Союзу і представляє креативні індустрії, включаючи туризм. Україна інтегрується в Європейський Союз; це країна з великим потенціалом продовольчої безпеки та туризму.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретико-прикладні підходи до формування соціальної відповідальності підприємств харчової промисловості
    (2022) Безпалько, Олена Вікторівна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Березянко, Тамара Володимирівна; Драган, Олена Іванівна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Лисак, Володимир Юрійович; Мазник, Ліана Валеріївна; Маршаленко, Маріанна Петрівна; Федулова, Ірина Валентинівна; Чеснік, Наталія Миколаївна
    У колективній монографії розглянуті теоретичні і прикладні аспекти формування та розвитку соціальної відповідальності підприємств харчової промисловості з урахуванням останніх наукових досліджень та практичного досвіду. Значну увагу приділено прогресивним підходам до соціальної відповідальності менеджменту підприємств. Призначена для викладачів закладів вищої освіти, аспірантів, здобувачів, керівників, менеджерів та всіх, хто цікавиться проблемами формування, впровадження та розвитку корпоративної соціальної відповідальності на підприємствах. The collective monograph considers theoretical and applied aspects of formation and development of social responsibility of food industry enterprises on the basis of recent scientific research and practical experience. Considerable attention is given to progressive approaches to corporate social responsibility. It is intended for teachers of higher educational institutions, postgraduates, applicants, executives, managers and all those who are interested in the problems of formation, implementation and development of corporate social responsibility in enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Technology of dried food products and food products using it: evaluation of efficiency and implementation prospects
    (2021) Kruhlova, Olena; Pohozhykh, Mykola; Niemirich, Oleksandra; Ustymenko, Ihor; Havrysh, Andrey; Skyrda, Olena; Hubenia, Vyacheslav; Lulka, Alexander; Tkachuk, Yuriy; Matiushenko, Raisa
    Результати проведених досліджень свідчать про високий рівень інноваційного потенціалу розроблених технологій. Встановлено, що запровадження розроблених технологій забезпечує високий рівень наукоємності продукції. Наукоємність виробництва нової сушеної харчової продукції визначена на рівні 1,11…1,18 %, що в 1,5…2,5 рази перевищує відповідні показники за іншими видами економічної діяльності в Україні. Оцінювання науково-технічної результативності проведеного дослідження свідчить, що одержані наукові результати мають високу якість і можуть бути застосовані в багатьох напрямках, зокрема під час розробки нових рішень у сфері харчових технологій, виробництва машин й устаткування для вироблення харчових продуктів, упакування, транспортної й складської логістики. На основі розрахунку показників інвестиційних витрат та періоду їх окупності здійснено оцінку інвестиційної привабливості проекту з виробництва сушеної харчової продукції за розроблених технологій. Низький період окупності (до 3-х років) доводить доцільність реалізації проекту та його привабливість для інвестора. Діагностовано високий рівень потенціалу розробленої технології сушеної харчової продукції та значні перспективи щодо її реалізації у практичній діяльності підприємств харчової промисловості. The results of the research indicate a high level of innovative potential of the developed technologies. It is established that the introduction of the developed technologies provides a high level of knowledge-intensive products. The knowledge intensity of the production of new dried food products is determined at the level of 1.11…1.18 %, which is 1.5…2.5 times higher than the corresponding indicators for other types of economic activity in Ukraine. Evaluation of scientific and technical effectiveness of the 301 study shows that the obtained scientific results are of high quality and can be applied in many areas, including the development of new solutions in food technology, production of machinery and equipment for food production, packaging, transport, and warehousing logistics. Based on the calculation of investment costs and their payback period, the investment attractiveness of the project for the production of dried food products using the developed technologies were assessed. The low payback period (up to 3 years) proves the feasibility of the project and its attractiveness to the investor. The high level of potential of the developed technology of dried food products and significant prospects for its implementation in the practice of food industry enterprises have been diagnosed.
  • Ескіз
    Документ
    Innovative activity of enterprises of food industry in Ukraine: state and trends of development
    (2020) Kruhlova, Olena; Pohozhykh, Mykola; Niemirich, Oleksandra; Ustymenko, Ihor; Havrysh, Andrey; Hubenia, Vyacheslav; Matiushenko, Raisa
    The studies confirmed the hypothesis of the relationship between the innovative activity of food industry enterprises and the level of the knowledge intensity of GDP. There is a high direct relationship between the level of the knowledge intensity of GDP and the number of innovatively active enterprises of the food industry (0.893); high feedback, however, between knowledge intensity and the cost of innovation per one innovation-active enterprise (–0.836); noticeable feedback – between knowledge intensity and the cost of innovation of the food industry (–0.414). The results of the calculations indicate the relevance of further research in this area, namely the study of the impact of knowledge and innovation on the sustainable development of the food industry. Проведені дослідження підтвердили гіпотезу про залежність між інноваційною активність підприємств харчової промисловості та рівнем наукоємності ВВП. Високий прямий зв’язок відзначено між рівнем наукоємності ВВП і кількістю інноваційно активних підприємств харчової промисловості (0,893).; високий проте зворотний зв’язок – між наукоємністю та витрати на інновації на одне інноваційно активне підприємство (-0,836); помітний зворотний зв’язок – між наукоємністю та витратами на інновації підприємств харчової промисловості (-0,414). Результати розрахунків свідчать про актуальність подальших досліджень у цьому напряму, а саме дослідження впливу наукоємності та інновацій на сталий розвиток підприємств харчової промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні технології перероблення молочної сироватки мембранними методами. Розділ 1. Аналіз сучасного стану наукових досліджень та практики застосування баро- та електромембранних процесів у молочній промисловості
    (2019) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Дзязько, Юлія Сергіївна; Захаров, Володимир Володимирович
    Викладено результати досліджень щодо застосування мембранних процесів в інноваційних технологіях перероблення молочної сироватки. Особливу увагу приділено дослідженням: нанофільтрації та діананофільтрації як способу попереднього концентрування та знесолення молочної сироватки; отримання концентратів мінеральних речовин із молочної сироватки; застосування модифікованих мембран; використання озонування як способу попереднього оброблення продуктів розділення молочної сироватки перед мембранними методами. Запропоновано нові машинно-апаратурні схеми маловідходного перероблення молочної сироватки мембранними методами. Для студентів закладів вищої освіти, аспірантів, наукових співробітників і працівників харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Системи менеджменту на базі стандартів у харчовій промисловості
    (2017) Сіднєва, Жанна Костянтинівна
    У статті розглянуті основні стандарти, які використовуються в харчовій промисловості. Значна увага приділена інтегрованим системам менеджменту та системам безпечності харчових продуктів. The article considers the basic standards that are used in the food industry. Considerable attention is paid to integrated management systems and food safety systems.
  • Ескіз
    Документ
    Історія розвитку та роль менеджменту в сучасних організаціях
    (2015) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    В роботі наведений кейс для вивчення історії розвитку та ролі менеджменту в сучасних організаціях. Визначені основні цілі та завдання створення кейсу з метою закріплення теоретичних знань з менеджменту організацій. Основний зміст кейсу базується на історії розвитку управління на підприємствах харчової промисловості. In work the case for studying of history of development and a role of management in the modern organizations is given. Main objectives and tasks of creation of a case for the purpose of fixing of theoretical knowledge of management of the organizations are defined. The main contents to a case is based on history of development of management at the enterprises of the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка факторів конкурентоспроможності підприємств хлібопекарської промисловості
    (2013) Литвинюк, Ольга Петрівна
    Визначено основні фактори, що забезпечують конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості. Проведено оцінку факторів шляхом їх ранжування та встановлено коефіцієнти вагомості, які впливають на конкурентоспроможність підприємств хлібопекарської промисловості. The main factors that drive competitiveness in the food industry. Evaluation of factors by their ranking and weighting coefficients are determined that affect the competitiveness of the enterprises of the baking industry.