Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
52 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективи отримання природнього барвника з шовковиці чорної(2024) Мороз, Анастасія Олександрівна; Клещук, Олексій Олегович; Шутюк, Віталій ВолодимировичНині ягоди привертають все більшу увагу як високопоживний продукт харчування. Ягоди відіграють особливу роль завдяки своїм корисним властивостям для здоров’я, знижуючи фактори ризику хронічних захворювань. З цієї причини шовковиця чорна (сорт Чорна Баронеса) займає важливе місце в харчовій промисловості багатьох країн завдяки своєму особливому хімічному складу. Сушіння соку шовковиці чорної в лабораторних умовах за різних температур сушіння і відповідного тиску під час сушіння та зміні концентрації наповнювача дало наступні результати: – збільшення концентрації наповнювача збільшує швидкість сушіння та зменшує насипну щільність і масову частку вологи; – вищі температури сушіння призводять до скорочення часу зневоднення і зниження насипної щільності та масової частки вологи в порошку. Плоди шовковиці чорної сорту Чорна Баронеса є перспективною сировиною для виробництва натуральних барвників.Документ Сучасні тренди використання природніх барвників у виробництві харчових продуктів(2024) Клещук, Олексій Олегович; Шутюк, Віталій ВолодимировичОстаннім часом натуральні барвники та їх застосування відіграють важливу роль у різних галузях харчової промисловості, виробництві косметичної і текстильної продукції. Натуральним барвникам властиві певні труднощі щодо їх використання це стосується рівномірного нанесення та однорідності самого барвника. Сьогодні потреба у використанні барвників у харчових продуктах зростає через такі фактори, як збільшення обсягів виробництва натуральних продуктів харчування, диверсифікація технологічних розробок та харчові звички споживачів. Тому виробництво природніх барвників з рослинної сировини є перспективним для української консервної промисловості.Документ Перспективи використання ожини звичайної (Rubus caesius L) як натурального харчового барвника у харчовій промисловості(2024) Мороз, Анастасія Олександрівна; Шутюк, Віталій ВолодимировичЗ урахуванням зростаючого інтересу споживачів до здорового харчування та природних компонентів, використання рослин, зокрема ожини, може стати перспективним рішенням для досягнення цієї мети. Дослідження в цьому напрямку сприятиме не лише розвитку харчової промисловості, але й забезпечить споживачів корисною альтернативою на заміну синтетичним барвникамДокумент Дослідження хімічного складу і харчової цінності плодів калини звичайної(2024) Тимошенко, Марія Олександрівна; Шутюк, Віталій ВолодимировичХарчова цінність плодів калини визначається їх хімічним складом. Результати досліджень хімічного складу плодів і листя калини свідчать про те, що плоди ягід калини є перспективною сировиною для виробництва функціональних продуктів харчування завдяки поживним і біологічно активним речовинам, які містяться в нихДокумент Удосконалення технології отримання антоціанових барвників(2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бурлак, Наталія ВасилівнаОсновною групою речовин, що визначають зовнішній вигляд продуктів харчування, є харчові барвники. Натуральні барвники зазвичай виділяють з природних джерел у вигляді сполук різних за своєю хімічною природою, склад яких залежить від джерела і технології одержання. Перспективним напрямом удосконалення технологій натуральних харчових барвників є пошук можливостей використання для їх виробництва рослинної сировини з високими темпами дозрівання, причому, такі барвники в більшості випадків будуть комплексами, що володіють харчовою цінністю і заданими функціональними властивостямиДокумент Удосконалення технології екстрагування моркви для одержання натурального харчового барвника(2022) Шутюк, Віталій Володимирович; Євчук, Яна Валеріївна; Чернега, Андрій Олегович; Войтовська, Вікторія ІванівнаВ роботі наведено результати досліджень з удосконалення технології екстрагування моркви з одержанням натурального харчового барвника. При дослідженні впливу технологічних факторів на процес вилучення екстрактивних речовин моркви було встановлено, що великий вплив має температура екстрагенту. Раціональним часом для екстракції каротиноїдів при кімнатній температурі етиловим спиртом є 2 години, оскільки за наступну годину вилучається лише 20 % β-каротину від отриманого раніше, тобто витрачений час і втрати розчинника значно більші, ніж кількість вилученого β-каротину. The paper presents the results of research to improve the technology of extraction of carrots to obtain a natural food dye. In the study of the influence of technological factors on the extraction of carrot extractives, it was found that the temperature of the extractant has a great influence. The rational time for extraction of carotenoids at room temperature with ethyl alcohol is 2 hours, because in the next hour only 20% of β-carotene is removed from the previously obtained, ie time spent and solvent losses are much greater than the amount of extracted β-carotene.Документ Розвиток ринку кави і кавових напоїв з огляду економічної кризи спричиненої пандемією COVID 19(2022) Іванов, Євгеній Ігорович; Шутюк, Віталій ВолодимировичУ роботі розглянуті причини зниження споживання кави викликані впливом економічної кризи спричиненої пандемією COVID 19, яка вплинула на обмеження імпортних поставок кави, а також занепадом сегмента HoReCa. Показано, що розроблення нових кавових напоїв являється дуже перспективним з огляду на ринок кави та функціональних напоїв. Основною перспективною сировиною для розроблення технологій кавових напоїв є солодові екстракти зернових культур. The reasons for the decline in coffee consumption due to the economic crisis caused by the COVID 19 pandemic, which affected the restriction of coffee imports, as well as the decline of the HoReCa segment. It is shown that the development of new coffee drinks is very promising given the market of coffee and functional drinks. The main promising raw materials for the development of coffee beverage technologies are malt extracts of cereals.Документ Вплив гідромодуля на процес екстрагування шафрану(2022) Горбач (Морозюк), Анна Валентинівна; Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичПід час технологічних виробництва консервованих фруктів та овочів часто змінюється колір. Для поліпшення зовнішнього даних продуктів використовують натуральні барвники – вичавки та екстракти рослин. Важливим показником, який впливає на перехід сухих речовин у воду, є гідромодуль. Так як різниця концентрацій є рушійною силою дифузійного процесу, було досліджено вплив гідромодуля на вихід екстрактивних речовин при постійній температурі t = 20 °C впродовж 180 хв. During the technological production of canned fruits and vegetables, the color often changes. To improve the appearance of these products use natural dyes - pomace and plant extracts. An important indicator that affects the transition of dry matter into water is the hydraulic module. Since the difference in concentrations is the driving force of the diffusion process, the effect of the hydromodule on the yield of extractives at a constant temperature t = 20 ° C for 180 min was studied.Документ Сучасний підхід холодильного зберігання продуктів рослинного походження(2022) Філіпішина, Дар'я Євгенівна; Слободян, Наталія Ярославівна; Шутюк, Віталій ВолодимировичСучасний підхід холодильного оброблення продуктів рослинного походження передбачає запровадження безперервного холодильного ланцюга на шляху від виробництва до реалізації. Безперервний холодильний ланцюг є складною системою, робота якої вимагає встановлення раціональних умов функціонування об’єктів, що охолоджуються, кожної ланки щодо технологічного, технічного та економічного аспектів. The modern approach to refrigeration treatment of plant products involves the introduction of a continuous refrigeration chain on the way from production to sale. The continuous refrigeration circuit is a complex system, the operation of which requires the establishment of rational conditions for the operation of refrigerated facilities of each link in terms of technological, technical and economic aspects.Документ Стан та тенденції розвитку консервної промисловості Киргизстану(2022) Касимбекова, Анапія; Крижановський, Станіслав Йосипович; Шутюк, Віталій ВолодимировичУ роботі розглянуто стан консервної галузі Киргизстану, яка виробляє понад 25…30 % обсягу промислової продукції та понад 25 % обсягу експорту. Пріоритетними напрями переробки плодоовочевої продукції являється виробництво сухофруктів, соусів, приправ, кетчупів, фруктових підварок та натуральних соків. The paper considers the state of the canning industry in Kyrgyzstan, which produces more than 25… 30% of industrial output and more than 25% of exports. The priority areas of fruit and vegetable processing are the production of dried fruits, sauces, condiments, ketchups, fruit stews and natural juices.