Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Зараз показуємо 1 - 10 з 15
Документ Перспективи використання закваски з вівсяного толокна у технології крафтових хлібних виробів(2024) Різник, Анастасія Олександрівна; Сильчук, Тетяна АнатоліївнаСтворення крафтової продукції є перспективною галуззю мікро-підприємництва, проте, враховуючи умови сьогодення, залишається низка проблем щодо ефективної діяльності вітчизняних виробників. Тому аналіз сутності проблем ринку хлібопечення та удосконалення теоретичних аспектів розвитку діяльності у сфері крафтового виробництва є актуаль-ним завданнямДокумент Водорості вакаме як складова рецептури борошняних страв підвищеної біологічної цінності(2024) Дітріх, Ірина ВікторівнаОбґрунтована доцільність введення водорості вакаме до рецептури борошняних страв для підвищення їх біологічної цінності та покращення органолептичних властивостей. Використання водоростей вакаме може розглядатися як перспективний напрямок у розширенні асортименту борошняних страв підвищеної біологічної цінності для широкого кола споживачів індустрії харчуванняДокумент Характеристика біологічної цінності екстракту кропиви як компоненту смузі(2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Лико, Мирослава БогданівнаБуло проведено оцінювання біологічної цінності білку екстракту кропиви. Встановлено, що білок належить до повноцінного, оскільки містить всі незамінні амінокислоти. Лише дві з них є лімітованими, тобто мають амінокислотний скор, який менший за 100%. Такими амінокислотами є метіонін+цистин (перша лімітована амінокислота з мінімальним амінокислотним скором 80,9%), а також триптофан. Коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння в організмі, становить 74%, що є досить високим значенням для білку рослинного походження. Масова частка незамінних амінокислот, які використовуються в організмі не раціонально, складає 12,6%. Оптимальним є співвідношення між метіоніном та триптофаном, яке становить 1:3,1 при нормативному значенні 1:3.Проведені дослідження підтвердили високу біологічну цінність білку екстракту кропиви та доцільність його використання у складі смузі оздоровчої діїДокумент Дослідження показників якості висівок з насіння конопель та їх використання у виробництві кексів для здорового харчування(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаУ роботі встановлено, що для збагачення кексів доцільно застосовувати кероб та конопляні висівки. Харчова і біологічна цінність кексів значно підвищується при доданні обраних видів сировини. Новий вид кексів можна віднести до категорії функціональних харчових продуктів за вмістом білків, жирів, харчових волокон, вітамінів В1, В2, В6 , В9 , Е, а також калію, кальцію, магнію, фосфору та заліза. Вироби мають привабливий зовнішній вигляд і колір, оригінальний та гармонійний смак і аромат. Такі продукти будуть позитивно впливати на стан здоров’я споживача і компенсувати дефіцит нутрієнтів у раціоні харчування.Документ Використання продуктів збагачення у технології ковбасних виробів(2023) Бірюк, Юлія Вікторівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаКомбінування молочних і рослинних білоквмісних складових, у рецептурах ковбасних виробів та їхній вплив на структурно-механічні, сенсорні та функціонально-технологічні показники м’ясопродуктів лишаються актуальними і стосуються насамперед раціоналізації використання цих рецептурних компонентів. The combination of dairy and vegetable protein-containing components in the recipes of sausage products and their influence on the structural-mechanical, sensory and functional-technological indicators of meat products remain relevant and primarily concern the rationalization of the use of these recipe components.Документ Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина ОлександрівнаБули визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.Документ Біологічна цінність зеленого смузі з хлорелою(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона ОлександрівнаУ роботі встановлено оптимальну рецептуру зеленого смузі з хлорелою, який має високі показники біологічної цінності білку. Скор першої лімітованої незамінної амінокислоти зростає на 30%, коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння, підвищується на 23% і досягає 82%. Масова частка амінокислот, які використовуються нераціонально, у продукті стає меншою на 17,3%. Регулярне споживання функціонального смузі з хлорелою сприятиме зміцненню імунітету; виведенню токсинів та важких металів; компенсації наслідків стресу; покращенню пам'яті; подовженню молодості організму людини. The work established the optimal recipe for a green smoothie with chlorella, which has high indicators of the biological value of protein. The score of the first limited essential amino acid increases by 30%, the utilitarian coefficient of the protein, i.e. the level of its assimilation, increases by 23% and reaches 82%. The mass share of irrationally used amino acids in the product becomes smaller by 17.3%. Regular consumption of a functional smoothie with chlorella will help strengthen immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; improving memory; prolonging the youth of the human body.Документ Дикорослі рослини – як сировина для підвищення біологічної цінності продуктів(2022) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Ілюк, Джоана СергіївнаВикористання порошку кропиви забезпечить надходження важливих нутрієнтів у організм людини, що в свою чергу підвищить загальний стан здоров’я та імунітету людини. Даний функціональний збагачувач доцільно застосовувати для виробництва продуктів оздоровчої та профілактичної дії, зокрема на борошняній основі. Внесення порошку кропиви у кількості 5…7 % до рецептури забезпечує хороші органолептичні показники хліба та сприяє збільшенню біологічної цінності виробів. The use of nettle powder will ensure the supply of important nutrients to the human body, which in turn will improve the general state of health and immunity of a person. This functional fortifier is advisable to use for the production of health and preventive products, in particular, based on flour. Adding nettle powder in the amount of 5...7% to the recipe ensures good organoleptic indicators of bread and helps to increase the biological value of the products.Документ Дієтичні добавки з хлорели та їх вплив на організм людини(2023) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаДієтичні добавки з Chlorella володіють антитоксичною і антиоксидантною дією. Вони можуть заповнити деякі дефіцити речовин, з якими зазвичай стикаються вегани та вегетаріанці, зокрема дефіцит білку, вітамінів В12, К та есенціальних мінеральних речовин. Показаннями до застосування хлорели є зміцнення загального імунітету; виведення токсинів та важких металів; компенсація наслідків стресу; покращення пам'яті; продовження молодості організму. Dietary supplements with Chlorella have antitoxic and antioxidant effects. They can fill some of the nutrient deficiencies that vegans and vegetarians commonly experience, including protein, vitamin B12, K, and essential mineral deficiencies. Indications for the use of chlorella are strengthening of general immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; memory improvement; continuation of the body's youth.Документ Сировина для дитячих м’ясних консервів(2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБуло проведено моделювання рецептур дитячих м’ясо-рослинних консервів на основі кроликів, які будуть відрізнятися масовими частками внесення пюре моркви та білково-жирової емульсії. Для кожного варіанту рецептури визначили біохімічний склад консерви, а також інтегральний скор нутрієнтів. У рецептурі не доцільно передбачати високий вміст білково-жирової емульсії, яка переважно забезпечує продукт жировими компонентами, її масова частка має становити 10%. Додавання пюре моркви значно покращує вітамінну цінність продукту, тому кількість пюре моркви у складі м’ясо-рослинної консерви буде становити 12%. За такої рецептури м’ясо-рослинні консерви для дитячого харчування належать до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при їх споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму будуть забезпечені у межах 10…50% для багатьох харчових речовин. The recipes of children's meat-vegetable preserves based on rabbits were modeled, which will differ in the mass fractions of carrot puree and protein-fat emulsion. For each version of the recipe, the biochemical composition of the canned food was determined, as well as the integral rate of nutrients. It is not advisable to provide a high content of protein-fat emulsion in the recipe, which mainly provides the product with fat components, its mass fraction should be 10%. The addition of carrot puree significantly improves the vitamin value of the product, so the amount of carrot puree in the composition of canned meat and vegetables will be 12%. With such a recipe, canned meat and vegetables for baby food belong to the category of functional food products, since when they are consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body will be provided within 10...50% for many food substances.