Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Можливість використання грибів та бактерій для біологічного синтезу наночасток срібла(2020) Лазюка, Юлія Володимирівна; Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаНині проводяться дослідження можливості застосування наночасток срібла (AgNPs) у антибактеріальній та протигрибковій терапії. Доведено, що вони індукують синтез активних форм кисню, які викликають незворотні пошкодження бактерій, а також здатні зв’язуватись із ДНК або РНК, що перешкоджає процесу реплікації мікроорганізмів. Отримати AgNPs можна за допомогою різних способів. При цьому хімічні та фізичні методи є досить трудомісткими, енергозатратними, а також потребують використання токсичних сполук, які негативно впливають на навколишнє середовище. Біологічний метод синтезу наночасток є дешевим та екологічно чистим. Відомі способи біогенного синтезу наночасток срібла за допомогою бактерій та міцеліальних грибів.Документ Біогенний синтез наночасток за допомогою міцеліальних грибів(2020) Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана ІгорівнаМіцеліальні гриби продукують велику кількість первинних та вторинних метаболітів (білки, полімери, ферменти), які приймають участь у біосинтезі наночасток різних елементів, зокрема металів. При цьому такі властивості наночасток як велика площа поверхні, стабільність, механічна міцність і низькі температури плавлення, роблять можливим їх використання у медицині. Наприклад, для цільової доставки ліків, лікування раку, інгібування біоплівок, лікування мікробних інфекцій та ін. Також, слід наголосити, що на противагу фізичним та хімічним методам синтезу наночасток, які, у свою чергу, є шкідливими для навколишнього середовища, а також є досить трудомісткими, технології отримання наночасток біологічним способом є економічнішими, екологічно безпечнішими та менш трудомісткими.Документ Обґрунтування удосконалення конструкції ферментатора для вирощування пліснявих грибів(2018) Прокопчук, Дмитро Вікторович; Якобчук, Роман ЛеонідовичОбґрунтовано шляхи удосконалення конструкції ферментатора для вирощування пліснявих грибів.The ways of improving the design of fermentor for growing mold fungi have been substantiated.Документ Дослідження сушіння культивованих грибів глива при різній відстані іч-випромінювачів(2014) Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичЗабезпечення населення у високоякісних продуктах харчування є проблемою всіх сучасних держав. В Україні недостатньо як вироблялись, так і виробляються окремі види продуктів для безперебійного цілорічного постачання їх населенню. У зв'язку з цим необхідно збільшити товарні ресурси і, насамперед продукти, що містять білкові речовини. Перспективними видами білковмісної рослинної сировини вважаються гриби. Зокрема гриби глива звичайна, вирощені в регульованих умовах. Глива звичайна є джерелом повноцінних білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, харчових волокон та мінеральних солей.Документ Підбір оптимальних умов культивування вищих базидіальних грибів(2014) Кудрявець, Євген Валентинович; Красінько, Вікторія Олегівна; Ломберг, Маргарита ЛеонідівнаУпродовж усієї історії існування людства вищі базидіальні гриби, як і рослини, були традиційним продуктом харчування та засобом лікування різних захворювань. Багатьом видам грибів притаманні цінні харчові та лікувальні властивості. На протяжении всей истории существования человечества высшие базидиальных грибы, как и растения, были традиционным продуктом питания и средством лечения различных заболеваний. Многим видам грибов присущи ценные пищевые и лечебные свойства. Throughout the history of mankind higher basidiomycetes as plants, had a traditional meal and treatment for various diseases. Many species of fungi characterized valuable nutritional and medicinal properties.Документ Органічні речовини, що обумовлюють запах грибів(2014) Литвин, Оксана; Майборода, Олена ІванівнаЗапах сирих, термічно оброблених, сушених грибів формують леткі сполуки, які належать до різних класів органічних сполук. При технологічній обробці сирих грибів за рахунок різних хімічних реакцій якісний склад змінюється і переважають гетероциклічні сполуки: заміщені піразини, піроли, фурани. The smell of raw, heat-treated, dried mushrooms form volatile compounds belonging to different classes of organic compounds. With the technological processing of raw mushrooms by various chemical reactions and changes the quality of the predominate heterocyclic compounds: substituted pyrazine, pyrrole, furan.Документ Сучасні фізичні методи у технологічних процесах вирощування та використання грибів(2014) Поліщук, Олег Юрійович; Боярська, Марія Василівна; Баглай, Ольга Миколаївна; Носенко, Володимир Єрофійович; Іванова, Катерина Вікторівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Медвідь, Наталія ВікторівнаУ зв'язку з необхідністю розширення виробництва продуктів харчування розведення грибів у промислових умовах є найбільш вигідним. У наш час необхідно працювати над розширенням асортименту порід грибів, які можливо розводити в умови промисловий розробки. Due to the need to expand food production cultivation of fungi in industrial conditions are most favorable. Nowadays, it is necessary to work on expanding the range of species of fungi that may breed in terms of industrial development.Документ Фізико-біохімічні зміни при старінні клітин шампіньйона(2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр ГригоровичГриби — поживний, корисний білковий продукт. Будова грибної клітини є особливою, їй властиві як рослинні, так і тваринні включення, клітинна стінка гриба містить (80-90) % полісахаридів, що зв'язані з білками і ліпідами. Крім того, до її складу входять поліфосфати і меланіни. Mushrooms - nutritious, wholesome protein product. The structure of the fungal cells are special, she characterized as plant and animal inclusions containing cell wall of the fungus (80-90)% polysaccharides that are linked to proteins and lipids. In addition, it is composed of polyphosphates and melanin.Документ Випаровування води із тканини грибів в процесі сушіння(2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр ГригоровичЕкспериментально підтверджено залежність кількості зв'язаної води в тканинах плодового тіла гриба «Печериця» від поточного значення його вологості при сушінні. The dependence of the amount of bound water in the tissues of the fruiting body of the mushroom "Champignon" on the current value of its humidity during drying was experimentally confirmed.Документ Використання низькотемпературного перероблення їстівних грибів на білковмісні збагачувачі(2014) Гойко, Надія Олегівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаПроведення процесів заморожування та сублімації в оптимальних умовах забезпечує отримання готового продукту високої якості з підвищеним вмістом біологічно активних речовин та значною ферментативною активністю. The processes of freezing and sublimation in optimal conditions can provide obtaining the high-quality final product with increased content of biologically active substances and significant fermentative activity.