Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 168
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу вибуху, що викликаний електричним розрядом в рідині
    (2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У тексті описується спосіб формування ударної хвилі в рідині за допомогою імпульсного високовольтного розряду. В зоні, що оточує канал розряду, виникає високий імпульсний тиск, що проявляється у формі вибухового механічного впливу на середовище. Цей процес відбувається швидко і з високою концентрацією енергії, що дозволяє розглядати його з позиції фізики вибуху. Результатом енерговиділення є перетворення енергії розряду в механічну роботу і рух середовища.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження основних параметрів електричного розряду на екстракційну здатність шишок хмелю
    (2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У тексті розглядається фізична природа електрогідроудару в рідині, а саме утворення ударної хвилі під час спеціально сформованого імпульсного високовольтного електричного розряду. Це призводить до розвитку гідромеханічних явищ, які виникають під час вибуху зарядів хімічного або при фокусуванні потужного моноімпульсного випромінювання оптичного квантового генератора. Описується вплив амплітуди напруги розрядного струму і кількості розрядів на екстракційну здатність шишок хмелю.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив основних хімічних речовин хмелю на процес виробництва пива
    (2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У тексті обговорюється проблема низької ефективності більшості технологій екстрагування цільових компонентів із рослинної сировини, зокрема з хмелю. Це пов'язано з недосконалістю екстракційної апаратури, яка не забезпечує достатньої пористості для протитечійного безперервного екстрагування, погано транспортується і ущільнюється. Це призводить до ефекту екранування, коли значна частина поверхні контакту фаз втрачає свою активність в процесі масопередачі.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з хмелю
    (2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    Розглянуто вплив температури та гідромодуля на процес вилучення цільових речовин із хмелю при виробництві екстрактів. Встановлено вплив температури та гідромодуля на інтенсифікацію процесу екстрагування. The influence of temperature and hydromodule on the process of extraction of target substances from hops in the production of extracts is considered. The influence of temperature and hydromodule on the intensification of the extraction process is established.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність використання електроіскрового оброблення сировини на процес вилучення цільових компонетів
    (2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    Досліджено ефективність використання електроіскрового оброблення сировини на процес вилучення цільових компонетів з подальшим екстрагуванням водою у безперервнодіючому віброекстракторі та встановлено, що при використанні даного способу скорочується час екстрагування при незмінних якісних показниках екстракту.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу екстрагування за рахунок попередньої обробки сировини
    (2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У даному тексті розглядається процес екстрагування як масообмінний процес та звертається увага на його низьку ефективність при переробці рослинної сировини з високим ступенем подрібнення. Основною причиною низької ефективності є недосконалість екстракційної апаратури та низька пористість дрібно фракційної сировини. Для покращення процесу екстрагування розглядаєттся використання електроіскрового оброблення сировини перед віброекстрагуванням, що дозволяє створити активні режими взаємодії між рослинною сировиною та екстрагентом та підвищити вихід біологічно активних речовин. Електроімпульсна обробка дозволяє значно скоротити тривалість екстрагування. Дослідження використання електроіскрового оброблення сировини перед віброекстрагуванням потребує більш детального дослідження. In this text, the extraction process is considered as a mass transfer process and attention is drawn to its low efficiency when processing plant raw materials with a high degree of grinding. The main reason for the low efficiency is the imperfection of the extraction equipment and the low porosity of the finely fractionated raw materials. To improve the extraction process, the use of electrospark treatment of raw materials before vibration extraction is considered, which allows creating active modes of interaction between plant raw materials and the extractant and increasing the yield of biologically active substances. Electropulse processing allows you to significantly reduce the duration of extraction. The study of the use of electrospark treatment of raw materials before vibroextraction requires a more detailed study.
  • Ескіз
    Документ
    Електроактивована вода та її релаксаційні характеристики
    (2022) Шевченко, Олександр Юхимович; Маринін, Андрій Іванович; Шпак, Владислав В’ячеславович; Святненко, Роман Сергійович
    Встановлено, що зі збільшенням величини робочого потоку води в електролізері відбувається зниження динаміки набуття водою відновного електронодонорного стану. Це свідчить про необхідність цілеспрямованого регулювання швидкості води в електролізері для отримання води із заданим редокс-станом. Регулювання швидкості необхідно здійснювати таким чином: чим сильніший католіт, тим менша швидкість обробки води в електролізері, та навпаки. Католіт, отриманий у діафрагмовому електролізері, має виражені антиоксидантні властивості, та швидше релаксує за аноліт, при цьому значення ОВП та відносної антиоксидантної активності відновлюють свої вихідні параметри вже через 3 доби.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу настоювання плодів кизилу
    (2017) Степанчук, Марина Сергіївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна
    Метою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято сушені поди кизилу, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів кизилу має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично- статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу настоювання плодів журавлини
    (2017) Бараловська, Оксана Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Чорний, Валентин Миколайович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович
    Метою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято свіжі поди журавлини, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів журавлини має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично-статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика процесу екстрагування плодів кінського каштану
    (2017) Омелянчук, Ілля Миколайович; Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович
    За отриманими результатами можна прийти до висновку, що при екстрагуванні плодів кінського каштану водою, найбільша швидкість процесу є при: вищій температурі; більшому гідромодулі; дрібнішій фракції, при цьому такі параметри дозволяють отримати екстракти із вищим вмістом екстрактивних речовин. Під час екстрагування спиртовим розчинником швидше виснаження сировини спостерігається при: вищій температурі, що пояснюється правилом Вант-Гоффа; більшому гідромодулі; меншій крупності частинок.