Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Можливість використання грибів та бактерій для біологічного синтезу наночасток срібла(2020) Лазюка, Юлія Володимирівна; Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаНині проводяться дослідження можливості застосування наночасток срібла (AgNPs) у антибактеріальній та протигрибковій терапії. Доведено, що вони індукують синтез активних форм кисню, які викликають незворотні пошкодження бактерій, а також здатні зв’язуватись із ДНК або РНК, що перешкоджає процесу реплікації мікроорганізмів. Отримати AgNPs можна за допомогою різних способів. При цьому хімічні та фізичні методи є досить трудомісткими, енергозатратними, а також потребують використання токсичних сполук, які негативно впливають на навколишнє середовище. Біологічний метод синтезу наночасток є дешевим та екологічно чистим. Відомі способи біогенного синтезу наночасток срібла за допомогою бактерій та міцеліальних грибів.Документ Використання бактерій для синтезу наночасток металів(2020) Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаЗазвичай металеві наночастки синтезують з використанням різних фізичних і хімічних процесів. Їх недоліком є ведення процесу при високих температурах або тиску, а також використання токсичних сполук. В останні роки активно розвивається нова область нанобіотехнологій, яка включає використання біологічних об’єктів в ряді біохімічних і біофізичних процесів. Мікробний синтез наночасток є підходом так званої «зеленої хімії», який пов’язує нанотехнології і мікробні біотехнології. Також цей метод є екологічно чистим і альтернативним порівняно з хімічними і фізичними методам.Документ Ecological synthesis of silver nanoparticles using bacteria(2020) Laziuka, Yuliya; Skrotska, Oksana; Kharchenko, YevgenDue to the potential use of nanomaterials, there is a need to investigate environmentally friendly technologies for the synthesis of nanoparticles. Traditionally, nanoparticles are synthesized by physical and chemical methods. However, these methods are characterized by the use of hazardous and aggressive substances, which are harmful to the environment and cause serious health problems. It should be noted that the production of nanoparticles using microorganisms, in particular bacteria, is environmentally safe, since this method of synthesis does not require the use of toxic materials.Документ Дослідження мікробіологічних показників якості цукерок на основі насіння нуту(2021) Сущенко, Ярослава Володимирівна; Тракало, Тетяна ОлександрівнаХарчування є досить активним способом впливу на живий організм. Ось чому розширення асортименту харчових продуктів та покращення їх якості є досить актуальною проблемою. Підвищення якості передбачає покращення споживних та органолептичних властивостей, біологічної цінності продуктів, що в свою чергу потребує збагачення їх легкозасвоюваними вуглеводами та жирами, повноцінними білками, мінеральними речовинами та комплексом фізіологічно активних та незамінних речовин, до яких відносяться не тільки амінокислоти та вітаміни, а також ненасичені жирні кислоти та мікроелементи. Результати дослідження мікробіологічних показників цукерок на основі насіння нуту дають змогу стверджувати, що за кількістю мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, пліснявих грибів та дріжджів дослідні зразки розроблених цукерок є безпечними для вживання. Не містять бактерії групи кишкових паличок та патогенних мікроорганізмів бактерій роду Salmonella. Nutrition is a very active way to affect the living organism. Here why expanding the range of food and improving their quality is enough an urgent problem. Improving quality involves improving consumer and organoleptic properties, biological value of products, which in turn needs to be enriched with easily digestible carbohydrates and fats, complete proteins, minerals and a complex of physiologically active and essential substances, which include not only amino acids and vitamins, but also unsaturated fatty acids and trace elements.Документ Вплив бактерій роду lactobacilluscasei на процес бродіння тіста з житнього борошна(2015) Чепель, Наталія Василівна; Сильчук, Тетяна Анатоліївна; Кашнікова, М. О.Метою наукових досліджень було визначення вплив бактерій роду Lactobacilluscasei на процес бродіння тіста з житнього борошна. The aim of research was to determine the effect of bacteria of the genus Lactobacillus Casei the process of fermentation dough with rye flour.Документ Адгезія деяких мікроорганізмів на абіотичні поверхні за дії поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405(2014) Соловей, Б. В.; Пирог, Тетяна ПавлівнаЗ літературних джерел відомо, що бактерії здатні адгезуватися на поверхні різних матеріалів і формувати біоплівку. Небезпека утворення біоплівки полягає у тому, що адгезовані мікроорганізми набувають резистентності до антимікробних препаратів. Одним із способів очищення та дезінфекції таких поверхонь є використання поверхнево-активних речовин (ПАР) мікробного походження як антиадгезивних агентів, здатних запобігати формуванню біоплівок або стимулювати руйнування уже наявної структури. Тому мікробні ПАР можуть бути використані для обробки поверхонь і обладнання підприємств харчової промисловості для зниження ступеня адгезії мікроорганізмів і зменшення кількості клітин у популяції біоплівки, а також у клінічній практиці для усунення бактеріальної колонізації поверхонь медичних матеріалів. From the literature it is known that bacteria can adhezuvatysya on the surface different materials and form biofilm. The risk of biofilm formation is that adhezovani bacteria acquire resistance to antimicrobial drugs. One way of cleaning and disinfection of surfaces is use of surface-active substances (SAS) of microbial origin as antyadhezyvnyh agents that can prevent the formation of biofilms or encourage the destruction of existing structures. Therefore, microbial surfactants can be used for surface treatment equipment and food industry to reduce the adhesion of microorganisms and reduction of cells in the biofilm population and in clinical practice to eliminate bacterial colonization of surfaces of medical materials.Документ Перспективи використання бактерій роду Clostridium для отримання ацетону і бутанолу(2014) Скроцька, Оксана ІгорівнаБродильні виробництва набувають все більшого значення, завдяки використанню поновлюваних джерел енергії і побічних продуктів (газів бродіння). На сьогодні основними напрямками досліджень є конструювання нових штамів ацетоно-бутилових бактерій та розробка нових технологічних прийомів по виділенню кінцевих цільових продуктів. Fermentation production are becoming increasingly important due to renewable energy and by-products (gas fermentation). Today the main areas of research is the design of new strains Acetone-butyl bacteria and the development of new processing methods for release of final target products.Документ Вплив умов культивування Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин щодо фітопатогенних бактерій(2014) Панасюк, Катерина ВікторівнаБактерії є збудниками хвороб рослин (фітобактеріозів), які щорічно призводять до значних втрат врожаю. Від бактеріозів страждають такі важливі культури як бавовник, картопля, кукурудза, рис, тютюн, боби, томати та ін. Bacteria are pathogens of plants (fitobakterioziv) annually cause to significant loss of yield. From bacteriosis affected such important crops as cotton, potatoes, corn, rice, tobacco, beans, tomatoes, etc.Документ Порівняльна характеристика антимікробної дії поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 та Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2014) Панасюк, Катерина ВікторівнаУ попередніх дослідженнях було встановлено антимікробну дію поверхнево- активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 і Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на фітопатогенні бактерії. In previous studies it was found antimicrobial activity surface active substances (SAS) Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 and Nocardia vaccinii IMV B-7405 on phytopathogenic bacteria.Документ Вплив бактерій групи кишкових паличок на якість і безпечність сиру(2014) Нікітчук, Ірина Олександрівна; Шугай, Мирослава; Чорна, Наталія СергіївнаВажливим показником мікробіологічної безпечності та якості, а також рівня санітарно-гігієнічних умов виробництва сирів є бактерії групи кишкових паличок (БГКП). При перевищенні допустимого титру ці мікроорганізми можуть спричинити вади готового продукту і навіть харчові отруєння. БГКП завдають шкоди сирові тоді, коли їх кількість перевищить певний критичний рівень. Так, за титру БГКП понад 105 КУО/г спостерігається зміна органолептичних показників сиру. Тоді як збільшення чисельності бактерій до 107 КУО/г призводить до виникнення «раннього» здуття. Вада може виявлятися навіть під час пресування чи витримки сиру в солильному басейні. Але найчастіше здуття сиру спостерігається на 5-10 день його дозрівання.