Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Антиоксиданти фенольної природи як збагачувачі у технологіях функціональних харчових продуктів(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Задесенська, Ілона ВалеріївнаЯк потенційні функціональні інгредієнти для подолання та зменшення наслідків окислювального стресу можна розглядати біоантиоксиданти. Крім оздоровчих ефектів, введення біоантиоксидантів у харчові середовища забезпечує попередження їх окисного псування, зниження втрат, збільшення термінів придатності та випуск високоякісних виробів, які здатні зберігати протягом досить тривалого часу характерні особливості, властиві свіжим, повноцінним якісним продуктам. Широкий спектр антиоксидантів фенольної природи та різноманіття натуральної рослинної сировини, яка є джерелом таких речовин, створює перспективи розширення асортименту функціональних харчових продуктів антиоксидантної дії, до рецептур яких можуть бути внесені порошки, екстракти, пасти та інші види добавок з вмістом фенольних сполук.Документ Огляд хімічного складу ефірної олії лаврового листя(2021) Іванишина, Катерина Миколаївна; Рубанка, Катерина ВолодимирівнаРобота присвячена огляду складу фенольних сполук різних частин дерева лавру та олії отриманого з відповідної частини дерева. Описано вміст окремих сполук, їх кількість та вплив на організм людини. Проаналізовані основні властивості фенольних сполук лавру. The work is devoted to the review of the composition of phenolic compounds of different parts of the laurel tree and the oil obtained from the corresponding part of the tree. The content of individual compounds, their amount and effect on the human body are described. The main properties of phenolic compounds of laurel were analyzed.Документ Квас оздоровчого призначення, збагачений природними антиоксидантами(2021) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Золотухін, Андрій Андрійович; Кірієнко, Сергій МиколайовичЕкспериментально підібрано оптимальне співвідношення рецептурних компонентів хлібного квасу оздоровчого призначення. Досліджено основні фізико-хімічні показники напою. Відмічено, що додавання дигідрокверцетину та згущеного водного екстракту стевії до рецептури хлібного квасу підвищує антиоксидантні властивості напою. The optimal ratio of prescription components of bread kvass for health purposes has been experimentally selected. The main physicochemical parameters of the drink have been studied. It is noted that the addition of dihydroquercetin and thickened aqueous extract of stevia to the recipe of bread kvass increases the antioxidant properties of the drink.Документ Исследования влияния расы дрожжей на формирование показателей качества розовых сухих виноматериалов(2017) Билько, Марина Владимировна; Мартынюк, Ольга ИвановнаПредставлены результаты исследования влияния рас дрожжей на формирование окислительно-восстановительного состояния, цвета и ароматического комплекса розовых сухих виноматериалов. Установлено, что раса дрожжей при производстве розовых сухих виноматериалов оказывает влияние на окислительно-восстановительные процессы при спиртовом брожении, поскольку влияет на содержание диоксида серы, массовые концентрации фенольных и красящих веществ, изменяя окислительный потенциал системы. Показано, что в процессе брожения формируется ароматический комплекс розовых вин, весомая роль в котором принадлежит сложным эфирам, на содержание которых в винах влияет раса дрожжей. Из предлагаемых на винодельческом рынке рас дрожжей применение для сбраживания сусла Cross Evolution, Oenoferm Пино тип, Litto lewur pink и ЕС1118 будет способствовать производству ароматных и типичных розе. The article presents the results of the study of the yeast races on the formation of the redox state, color and aromatic complex of rose dry wine materials were presented. The yeast race in the production of pink dry wine materials affects the oxidation-reduction processes with alcoholic fermentation, since it affects the sulfur dioxide content, the mass concentrations of phenolic and coloring substances, changing the oxidative potential of the system was established. In the process of fermentation, an aromatic complex of rose-colored wines is formed, a weighty role in which belongs to esters, was established. From the yeast raisins offered on the wine market, the application for fermentation of the wort Cross Evolution, Oenoferm Pinot type, Litto lewur pink and EС1118 will promote the production of fragrant and typical rosе.Документ Дослідження вмісту фенольних сполук в пряно-ароматичній сировині(2017) Сердюк, Дмитро Сергійович; Моторін, Юрій Олександрович; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Миколів, Іван МихайловичБіологічно-активні речовини пряно-ароматичної сировини представлені різними класами, серед яких важливу роль відіграють фенольні сполуки. Вони містять велику кількість гідроксильних груп, що дозволяє їм проявляти антиоксидантні властивості, поглинати атомарний кисень, нейтралізувати вільні радикали та зупиняти ланцюгові реакції. Biologically active substances aromatic raw materials are various classes, among which are important phenolic compounds. They contain large amounts of hydroxyl groups, allowing them to exhibit antioxidant properties, atomic oxygen absorb, neutralize free radicals and stop the chain reaction.Документ Вплив фенольних сполук на фотосинтетичний аппарат мікроводоростей(2014) Котинський, Андрій Валерійович; Батіщева, Галина Сергіївна; Поліщук, Олександр ВасильовичФенольні сполуки це одні з найбільш розповсюджених забруднюючих речовин навколишнього середовища, які здатні до акумуляції в організмі. Фенольні сполуки, у кількості, що перевищує ГДК у воді (0,001 мг/л), токсичні для гідробіонтів і порушують процес самоочищення водойм. У даній роботі пропонується досліджувати наявність та токсичність фенольних сполук за реакцією фотосинтетичного апарату мікроводоростей, використовуючи метод індукції флуоресценції хлорофілу а. Для роботи використовували культури Chlorella vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii та Spirulina platensis. Використовували такі фенольні сполуки, як о-нітрофенол, п-нітрофенол, пірокатехін, фенол та галову кислоту. Phenolic compounds is one of the most common pollutants environment that are able to accumulate in the body. Phenolic compounds in excess of the MCL in water (0.001 mg / L) are toxic to aquatic organisms and disrupt the self-cleaning water. In this paper investigate the presence and toxicity of phenolic compounds by reaction photosynthetic apparatus of microalgae using the induction and chlorophyll fluorescence. To work used Chlorella culture vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii and Spirulina platensis. We used the following phenolic compounds such as o-nitrophenol, p-nitrophenol, catechol, phenol and gallic acid.Документ Вплив фенольних сполук на мікроводорость Chlorella vulgaris(2014) Батіщева, Галина Сергіївна; Котинський, Андрій Валерійович; Поліщук, Олександр ВасильовичДосліджені фенольні сполуки пригнічують функціонування фотосинтетичного апарату мікроводорості Chlorella vulgaris AsLil, знижуючи максимальний потенційний квантовий вихід змінної флуоресценції хлорофілу (Fv/Fm), фотохімічне гасіння флуоресценції хлорофілу (qP) та ефективний квантовий вихід фотосистеми II (Фрзп). Investigated phenolic compounds inhibit the functioning of the photosynthetic apparatus of microalgae Chlorella vulgaris AsLil, reducing the maximum potential quantum yield of variable chlorophyll fluorescence (Fv / Fm), photochemical quenching of chlorophyll fluorescence (qP) and effective quantum yield of photosystem II (Frzp).Документ Оптимізація параметрів екстрагування фенольних сполук плодів айви(2014) Загоруй, Ніна; Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаЕкспериментально встановлено параметри екстрагування фенольних сполук з плодів айви, що дозволяє оптимізувати параметри процесу. Екстракти айви мають значний вміст фенольних сполук і можуть використовуватись для створення дієтичних добавок, проте потребує більш детального дослідження їх хімічний склад і біологічна активність. Experimentally determined parameters extraction of phenolic compounds from the fruit of a quince, which allows to optimize the process parameters. Extracts of quince with a significant content of phenolic compounds and can be used to create dietary supplements, however, requires a more detailed study of their chemical composition and biological activity.Документ Биологическая активность экстрактов из лекарственного растительного сырья(2013) Иванова, Виктория Джановна; Ясинская, Ирина ЛеонидовнаИсследовано содержание биологически активных соединений, обладающих антиоксидантной активностью, в водных экстрактах из плодов боярышника, корней лопуха, кровохлебки, травы душицы и побегов черники. Определена антирадикальная активность экстрактов при взаимодействии с 2,2-дифенил-1-пикрилгидразилом (ДФПГ). Were investigated the content of biologically active compounds with antioxidant activity in aqueous extracts of hawthorn berries, burdock and burnet roots, herbs of oregano and blueberries shoots. Antiradical activity of extracts were defined by reaction with 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH).