Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Теплова регенерація шунгіту для багаторазового використання у виробництві соків
    (2015) Шейко, Таміла Володимирівна; Матко, Світлана Василівна; Мельник, Зіновій Петрович
    Досліджено, що для підвищенні ефективності багаторазового використання природного мінерала шунгіта, який застовують для очищення та освітлення плодо - овочевих соків в харчовій промисловості, з метою скорочення енерговитрат доцільно проводити регенерацію шунгіта перегрітою парою. Investigated that increasing the efficiency of reusable natural mineral shungite, which zastovuyut cleaning and lighting fruit - vegetable juices in the food industry to reduce energy regeneration should be performed Shungites superheated steam.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження активності шунгіту, попередньо активованого соляною кислотою
    (2014) Турчун, Олег Вікторович; Куц, Анатолій Михайлович; Мельник, Зіновій Петрович
    Проведеними дослідженнями встановлено, що активація шунгіту соляною кислотою підвищує його активність. Концентрація соляної кислоти не суттєво впливає на активність адсорбенту. Активність шунгіту, визначена за оцтовою кислотою, тим вища, чим нижча концентрація вихідного розчину оцтової кислоти. Максимальна величина адсорбційної активності шунгіту, визначена за оцтовою кислотою - 77,1 %. Research evidence that activation shungita hydrochloric acid increases its activity. The concentration of hydrochloric acid does not substantially affect the activity of the adsorbent. Activity shungita defined by acetic acid, the higher, the lower the concentration of the starting acetic acid. The maximum value of adsorption activity shungita determined by acetic acid - 77.1%.
  • Ескіз
    Документ
    Адсорбційна спроможність шунгіта щодо альдегідів водно- спиртової суміші
    (2014) Турчун, Олег Вікторович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна
    Проведено дослідження спроможності шунгіта адсорбувати альдегіди з водно-спиртових сумішей. Дослідження підтвердили ефективність очищення водно-спиртової суміші від альдегідів природним сорбентом шунгітом. Раціональна тривалість його взаємодії із розчином становить 20 хв.
  • Ескіз
    Документ
    Recovering adsorptive properties of schungite after processing red beet juice
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Melnyk, Zinoviy
    When producing food dye from red beet juice part of impurities, especially pectin substances, is adsorbed by the carbon adsorbent - shungite, containing fullerenes and fullerene nanotubes. During adsorption of red beet juice, surface and pores of shungite are filled with impurities, resulting in decrease of its adsorptive properties.The purpose of the present studies was to select an effective method for regeneration of adsorbent and to establish rational technological parameters of this process.When choosing a method of regeneration, the authors of this paper were motivated by economic feasibility and took into account the availability of necessary equipment at canning factories.
  • Ескіз
    Документ
    Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Krivorotko, Volodimir; Melnyk, Zinoviy
    Fresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite. Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості та безпеки соку столового буряка шунгітом
    (2010) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    В роботі встановлено, що шунгіт адсорбує практично всі досліджувані важкі метали, зменшуючи їх вміст у соці в 2…3 рази, що підвищує якість та безпеку соку столового буряка. The paper found that shungite adsorbs practically all tested heavy metals, reducing their content in the juice 2 ... 3 times, which increases the quality and safety of the juice of red beet.
  • Ескіз
    Документ
    Improving the technology of producing food grade dye from red beet juice
    (2012) Melnyk, Lyudmila; Sheiko, Tamila; Stroy, A.
    Red beet juice is very useful food product, because it contains significant amount of sugars, mineral substances and vitamins. It is also valuable because it is used for producing food grade dye. Nowadays in order to give to food products a color, close to natural coloring of fruits and vegetables, expensive synthetic dyes are used, which might have cancer-inducing effect when being accumulated by human organism. The refore improving the technology for producing food grade dye from red beet juice is remarkably important task. Currently for the purpose of obtaining dye from red beet juice, a part of pectin substances,which make the process of juice concentration more difficult, is removed with the help of expensive enzymatic agents. The authors have suggested using natural carbon-bearing adsorbent shungite to purify red beet juice from pectin substances.
  • Ескіз
    Документ
    Очистка сока столовой свеклы сорбентами
    (2011) Мельник, Людмила Николаевна; Мельник, Зиновий Петрович; Шейко, Тамила Владимировна
    Исследованы процессы адсорбционной очистки сока столовой свеклы с помощью шунгита, палыгорскита и глауконита. Определены наилучшие технологические параметры для каждого из адсорбентов. The processes of adsorption of red beet juice with shungite, palygorskite and glauconite. Identify the best process parameters for each of the adsorbents.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу адсорбції пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка.
    (2012) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник, Людмила Миколаївна
    Для проведення процесів адсорбування пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка в автоматичному режимі авторами розроблено математичну модель, за допомогою якої можна розрахувати тривалість проведення процесу адсорбції до настання фазової рівноваги. To carry out the processes of adsorption of pectin shungita of beet juice in the automatic mode the authors developed a mathematical model which can be used to calculate the duration of the adsorption process until the phase equilibrium.
  • Ескіз
    Документ
    Utilization of shungite forimproving quality and safety of juices
    (2010) Melnyk, Lyudmila; Sheiko, Tamila
    Found that shungite has effective adsorption properties relative to nitrate ions from beet juice. Shungit also absorbs ammonium ions in drinking water. An illustration of the mechanism of adsorption processes in the "solid - liquid".