Інститут післядипломної освіти (м. Київ)
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Зараз показуємо 1 - 10 з 15
Документ Якість і безпечність алкогольних напоїв та рекомендації щодо їх визначення(2016) Осипенко, Олексій Панасович; Баранов, Володимир Іванович; Ковальов, Олександр Володимирович; Осипенко, Вячеслав Олексійович; Бабко, Євген Миколайович; Якобчук, Роман ЛеонідовичПроведено аналіз споживання алкогольних напоїв і сировини для їх виробництва. Наведено способи та методи контролю якості алкогольних напоїв і впливу мікродомішок на їх споживчі властивості. Наведено основні напрями вдосконалення виробництва алкогольних напоїв на сучасному рівні розвитку технології. The analysis of the consumption of alcoholic drinks and raw materials for their production is performed. The necessity to conduct researches concerning the influence of alcoholic drinks on a human body together with sanitation services of medicine and to consider both alcohol itself, which affects an organism, and ratio of quantitative content of micro impurity in it. It is established that for quality evaluation of drinks, it is desirable to use both traditional chemical or organoleptic control methods, and develop express train methods, objective tool methods for the determination of taste, smell and safety of drinks, which can have advisory nature for the entities. By means of sense organs: sight, sense of smell, taste it is possible to feel the impurities, which cannot be found chemically, or other methods. It is possible to assume that tasting is an objective assessment, which is necessary to use for product quality determination. This assessment commission methodically considers features of a human body to correct its mistakes. It is established that for the production, transportation, storage and consumption of alcoholic drinks, it is necessary to take into account what material the equipment, a container and packaging is manufactured from. For this purpose, it is necessary to use neutral materials despite the fact that aqueous-alcoholic solution is a good solvent of some metals, their alloys and glass. It is known that net ethanol – the basis of strong drink, does not create positive micro impurity in certain proportions render a drink bouquet. In this sense, artificial introduction of drink quantitative and high-quality additional additive into structure can create the set bouquet. This acceptance is widely used for the development of a range of drinks. The performed analysis promotes to further scientific research by the determination of influence of micro impurity in alcoholic drinks on their quality and safety.Документ Математична модель і алгоритм машинного розрахунку коефіцієнта рециркуляції та витрати палива в тунельній хлібопекарській печі(2015) Дудко, Сергій ДмитровичРозглянута математична модель рециркуляційного контуру хлібопекарської тунельної печі. Виконана адаптація зазначеної моделі під потреби машинного розрахунку основних величин, що характеризують роботу циклотермічної системи — коефіцієнта рециркуляції та витрати палива. Описаний алгоритм, який передбачає виконання циклічних розрахунків у послідовності: канал — циклотермічна система в цілому — канал. Mathematical model of recirculated circuit for baking oven is studied. The adaptation of the model for machine calculation of basic values that characterize the work of the cyclothermic system - recycle ratio and fuel consumption was completed. The algorithm, providing for execution of cyclic calculation in a sequence: heating channel — cyclothermic system as a whole — heating channel, was proposed. Unlike existing methods of calculation eliminates the need to have value of combustion gas temperature in exhaust as a source data. The new method is free of this defect. To perform a complete thermal calculation of baking oven is enough to know in addition to the usual source data the temperature and flow rate of the out coming gases that are the result of the heating channels previous calculation. This method can enhances the possibility of computer simulation using in the design of new devices and debugging optimal baking modes in existing furnacesДокумент Оцінка контактних пристроїв для перегонки бражки(2014) Осипенко, Олексій Панасович; Доломакін, Юрій Юрійович; Баранов, Володимир ІвановичВиділення спирту з бражки та його очистка відбуваються внаслідок перегонки й ректифікації. Під перегонкою розуміється розділення суміші летких речовин, що мають різну леткість, на окремі компоненти або фракції шляхом часткового випаровування та наступної конденсації пари. У процесі перегонки пара збагачується легколеткими компонентами, а залишок (рідша) — важколеткими компонентами. Ректифікація — складна багаторазова перегонка в протиитечійному потоці, яка здійснюється в спеціальних апаратах —ректифікаційних колонах. У статті досліджено шість найпоширеніших конструкцій контактних пристроїв для перегонки бражки спиртового виробництва. Доведено, що серед них найефективнішими є лускатні тарілки, що підтверджують раніше відомі дані з літератури Separation of alcohol from wort and its cleaning occur due to the processes of distillation and rectification. Term 'distillation' refers to the separation of a mixture of volatile compounds having different volatility into individual components or fractions by partial evaporation and subsequent condensation of the steam. During the distillation process, the steam is enriched by volatile components and the residue (liquid) is enriched by heavy volatile components. Rectification is a complex multiple distillation in countercurrent flow, which is carried out using distillation columns. In this paper we have studied six common designs of contact devices for distilling of wort used for alcohol production. It is proved that scaly plates are the most effective devices as confirmed by literature data.Документ Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв(2000) Лісовенко, Олексій Тимофійович; Руденко-Грицюк, Орест Антонович; Литовченко, Ігор Миколайович; Зірніс, Іріна Вікторівна; Сидоренко, Світлана Іванівна; Ковальов, Олександр Володимирович; Дудко, Сергій Дмитрович; Котенко, Анатолій ГеоргійовичВ підручнику наведено аналіз груп обладнання, який базується на матрицях та функціональних схемах. Це дозволяє охопити всі групи обладнання, оцінити недоліки та перспективи розвитку окремих груп машин. Конструкції в цьому випадку розглядаються на прикладі окремих кращих зразків обладнання. The textbook provides an analysis of groups of equipment, which is based on a matrix and functional circuits. This allows you to reach all groups of equipment, evaluate shortcomings and prospects of individual groups of machines. Structures treated in this case as an example of some of the best examples of equipment.Документ Експериментальна малогабаритна установка для приготування заварки(1996) Оладько, А. М.; Іщенко, Тетяна Іванівна; Дудко, Сергій Дмитрович; Ковальов, Олександр ВолодимировичНаведено опис та принцип роботи експериментальної малогабаритної установки для приготування заварки в умовах малої пекарні.Документ Апаратурно-технологічна схема виробництва заварних житніх та житньо-пшеничних сортів хліба в умовах малої пекарні(1996) Оладько, А. М.; Ковальов, Олександр Володимирович; Іщенко, Тетяна Іванівна; Дудко, Сергій ДмитровичНаведено опис розробленої апаратурно-технологічної схеми виробництва заварних житніх та житньо-пшеничних хлібних виробів в умовах малих виробництв. A description of the developed hardware-production scheme scalded rye and rye-wheat bread products in small production.Документ Заходи для зменшення витрат паливно–енергетичних ресурсів у виробництві спирту(1993) Осипенко, Олексій Панасович; Баранов, Володимир ІвановичРозглянуті найбільш вагомі, прогресивні організаційно-технічні заходи щодо зменшення витрат ПЕР у спиртовому виробництві. Рассмотрены весомые, прогрессивные организационно-технические мероприятия для уменьшения расхода ТЭР а производстве спирта. Considered tangible, progressive organizational and technical measures to reduce the consumption of energy resources and the production of alcohol.Документ Технологічне обладнання галузі. Виробництво етилового спирту шляхом зброджування : конспект лекцій(2012) Осипенко, Олексій Панасович; Таран, Віталій Михайлович; Доломакін, Юрій ЮрійовичЗадачі спиртової галузі України в світлі заходів з реконструкції галузі і виробництва харчового, технічного і паливного етанолу. Вимоги до конструкцій технологічного обладнання. Принципи конструювання з метою зменшення металомісткості, енергоємності, збільшення потужності. Сучасні машини, апарати у відповідності з новими технологічними прийомами. The tasks of the alcohol industry, industry of Ukraine in the light of measures to rehabilitate the industry and the production of food, technical and ethanol fuel. Requirements to the constructions, technological equipment. Design principles to reduce metal consumption, energy consumption, increase capacity. Modern machines, apparatuses in accordance with new technological methods.Документ Способ выделения спиртов из сивушного масла (А.с. 382678 СССР, МКл С 12 f 1/08)(1973) Артюхов, Владимир Григорьевич; Осипенко, Алексей Афанасьевич; Киселев, Н. П.; Егоров, Алексей Семенович; Березникова, Д. С.; Коландо, В. В.; Хвощин, Б. И.; Караваев, М. Я.; Толмачев, А. Н.Предложена предварительная обработка сивушного масла щелочью, вывод продуктов разложения в отдельную колонну, туда же направляются и водные фракции из фракционирующей и обезвоживающей колонн. A preliminary treatment of fusel oil with alkali is suggested, decomposition products are removed to a separate column, and water fractions from fractionating and dewatering columns are also sent there.Документ Способ производства ректификованного спирта (А.с. № 605828 СССР, МКл С 12 F 1/06)(1978) Артюхов, Владимир Григорьевич; Дроговоз, Григорий Кузьмич; Терновскнй, М. С.; Бальшин, Мотя Соломонович; Осипенко, Алексей АфанасьевичВодно-спиртовой пар из бражной колоны используется для обогрева спиртовой колонны через кипятильник. Бражной дистиллят и водно-спиртовые погоны эпюрируются дважды: в колонне, где отбираются примеси при атмосферном давлении и в колонне под вакуумом. Чистые погоны доводятся до стандартной крепости в спиртовой колонне со сниженным до 0,2-0,6 атм давлением. Hydroalcoholic couple of brazhnoyi column is used to heat the alcohol column through the kettle. Brazhnyy distillate and aqueous-alcoholic straps epyuruyutsya two ways: in the column, which drives away the impurities at normal.