Інститут післядипломної освіти (м. Київ)

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способів попередження вади «пізнє спучування» у твердих сирах
    (2019) Шульга, Наталія Михайлівна; Гапченко, Наталія Олегівна
    Обґрунтовано, що на відміну від традиційного засобу інактивації маслянокислих бактерій у виробництві твердих сирів шляхом обробки нітратом калію, перспективним способом їх знешкодження є попереднє внесення у пастеризоване молоко природного ферменту лізоциму. It was substantiated that a promising way of butyric acid bacteria inactivation is the preliminary introduction of the natural enzyme of lysozyme into the pasteurized milk in contrast to the traditional method by treatment with potassium nitrate.
  • Ескіз
    Документ
    Виділення біологічно активних штамів із кисломолочного продукту народів Кавказу
    (2015) Король, Цвітана Олександрівна; Науменко, Д. О.
    Досліджено мікрофлору некомерційного кисломолочного продукту мацун. Визначено, що домінуючими групами були молочнокислі бактерії родів Lactobacillus, Streptococcus та дріжджі. Для виділення чистих культур мікроорганізмів застосовано загальні мікробіологічні методи. Із дослідної продукції було вилучено 50 ізолятів. Комплекс морфологічних і біохімічних властивостей дозволив ідентифікувати наступні види молочнокислих бактерій: S. thermophilus, L. delbrueckii ssp. bulgaricus, L. delbrueckii ssp. lactis, L. helveticus та E. Durans. The microflora of the non-commercial fermented milk product matsun have been investigated. It was found that the dominant lactic acid bacteria groups were genera Lactobacillus, Streptococcus and yeast. General microbiological methods were applied to obtain pure cultures of microorganisms. Allocated 50 isolates with investigational product. Complex morphological and biochemical properties allowed to identificate the following species of lactic acid bacteria: S. thermophilus, L. delbrueckii ssp. bulgaricus, L. delbrueckii ssp. lactis, L. helveticus and E. durans.
  • Ескіз
    Документ
    Заквасочные культуры для производства твердых сычужных сыров
    (2011) Шульга, Наталья Михайловна
    Представлено характеристику основних технологічних властивостей молочнокислих та пропіоновокислих бактерій, що застосовуються у сироробстві. Проаналізовано вплив сторонньої мікрофлори на якість твердих сичужних сирів.
  • Ескіз
    Документ
    Фагостійкість молочнокислих бактерій
    (2008) Науменко, Оксана Василівна; Бовкун, Алла Олександрівна
    Досліджено лізогенний стан молочнокислих бактерій методом хлороформної індукції. Проведено скринінг фагостійких, нелізогенних промислових культур молочнокислих бактерій видів L. lactis ssp. lactis, L. lactis ssp. cremoris, S. thermophilus. Відібрано індикаторні тест-культури для визначання бактеріофагів лактобактерій за наступними критеріями: чутливістю до вірулентних промислових лактофагів, здатністю забезпечувати їхню ефективну репродукцію та нелізогенністю. The lysogenic state of lactic acid bacteria was investigated by the chloroformic induction method. Screening of phage-resistant, nonlysogenic industrial strains of lactic acid bacteria such as L. lactis ssp. lactis, L. lactis ssp. cremoris, S. thermophilus was carried out. The indicator test-cultures for definition lactic bacteria bacteriophages were selected on such criterias: sensitivity to virulent industrial bacteriophages, ability to provide their effective reproduction and nonlysogenicity.
  • Ескіз
    Документ
    Заквашувальні препарати для функціональних молочних продуктів
    (2006) Науменко, Оксана Василівна
    Опрацьовано світовий досвід та визначено стратегію та методологію пошуку мікроорганізмів з пробіотичними властивостями. Виділено з природних джерел та відібрано за функціональними та технологічними властивостями штами лакто- та біфідобактерій. Розроблено схеми створення біологічно активних заквашувальних препаратів для функціональних молочних продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    Проблеми бактеріофагії у виробництві ферментованих молочних продуктів
    (2011) Науменко, Оксана Василівна
    Проведено фаговий моніторинг, як складової частини інтегрального мікробіологічного контролю кисломолочної продукції. Досліджено поширення фагів молочнокислих бактерій на молочних заводах України. Визначено джерела локалізації фагів та контрольні критичні точки для здійснення фагового моніторингу на виробництві, встановлено рівні фагового забруднення. Розроблено тест-систему фагового моніторингу. The phage monitoring as an integral part of the microbiological control dairy products was held. The propagation of phages of lactic acid bacteria in dairy plants in Ukraine was investigated. The sources of the localization of phages and critical control point for the production of phage monitoring, pollution levels are set by the phages. A test system of phage monitoring is worked out.
  • Ескіз
    Документ
    Препарат нового покоління
    (2003) Науменко, Оксана Василівна; Рожанська, Олександра Михайлівна; Кігель, Наталя Федорівна
    Розроблено біотехнологію бактеріального препарату ЛТС із біологічно активними культурами Lactobacillus сasei, L. аcidophilus і Streptococcus thermophilus для функціонального молочного напою. Проведено цілеспрямований відбір з природних джерел штамів молочнокислих бактерій за критеріями функціональної активності та технологічності. Промислова апробація бактеріального препарату ЛТС підтвердила його придатність до використання як заквашувального препарату прямого внесення та забезпечення високої якості продукції. Розроблено нормативну документацію. The biotechnology of bacterial preparation LTS with biologically active cultures Lactobacillus сasei, L. аcidophilus and Streptococcus thermophilus for functional milk drink was development. The sorting through lactobacteria strains (by criteria of functional activity and technological effectiveness) from natural sources was conducted. Industrial approbation of bacterial preparation LTS approved the suitability for use as preparations of direct insertion, for products high quality maintenance. The normative documentations requirements were created.