Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Європейські тенденції формування політики запобігання зміні клімату(2024) Маджд, Світлана Михайлівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаРамкова конвенція ООН зі зміни клімату (United Nations Framework Convention on Climate Change) була прийнята ще в травні 1992 року та набрала чинності у березні 1994 року. Дана конвенція являє собою міжнародний екологічний договір, який покликаний стабілізувати вміст парникових газів у атмосфері до таких концентрацій, які б не призводили до негативних наслідків впливу на клімат Землі. Держави-підписанти даної конвенції з 1995 року, для оцінювання прогресивних змін на шляху боротьби зі змінами клімату та обговорення поточних проблем пов’язаними з цими змінами, щорічно зустрічаються на конференціях ООН зі зміни клімату.Документ Збагачення хліба продуктами перероблення конопель(2021) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаНауково обґрунтовано та практично доведено доцільності застосування конопляного борошна та насіння для збагачення цільнозернового пшеничного хліба. Нами досліджено фізико-хімічні та органолептичні показники конопляного борошна грубого помелу; а також вміст важливих нутрієнтів у насінні конопель. Досліджено вплив конопляного борошна на інтенсивність бродіння та кислотність тіста. Визначено органолептичні показники хліба збагаченого конопляним борошном та насінням. Відмічено, що за умови внесення борошна конопель у кількості 5-10 %, та насіння у кількості 1 %, смак та аромат залишаються не тільки прийнятними, але й набувають приємного легкого відтінку збагачувача. Розраховано харчову та біологічну цінність традиційного цільнозернового хліба і нового виду хліба, збагаченого конопляним борошном та насінням.The feasibility of using hemp flour and seeds for enriching whole wheat bread has been scientifically substantiated and practically proven. We have investigated the physico-chemical and organoleptic parameters of coarsely ground hemp flour; as well as the content of important nutrients in hemp seeds. The effect of hemp flour on the intensity of fermentation and the acidity of the dough was studied. The organoleptic indicators of bread enriched with hemp flour and seeds were determined. It has been noted that with the addition of hemp flour in the amount of 5-10% and seeds in the amount of 1%, the taste and aroma remain not only acceptable, but also acquire a pleasant light shade of the fortifier. The nutritional and biological value of traditional whole grain bread and a new type of bread enriched with hemp flour and seeds were calculated. Документ Вплив гідротермічного оброблення на вітамінний комплекс зерна тритикале(2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Солодко, Лілія Миколаївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаДосліджено основні показники якості зерна тритикале сортів вітчизняної селекції. Науково обгрунтовано режим гідротермічного оброблення зерна тритикале – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год. Процес передбачає три послідовних цикли зволоження та відволожування зерна. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст водорозчинних та жиророзчинних вітамінів у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази, кількість вітаміну С збільшується у 2 – 3 рази, рутину – у 2 - 2,5 рази, значно зростає вміст токоферолів.Документ Перероблення зерна на пластівці підвищеної біологічної цінності(2017) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаЗапропоновано застосування режиму холодного кондиціювання зерна злакових культур при виготовленні пластівців підвищеної біологічної цінності. Визначено загальну кількість колонієутворювальних одиниць мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (КУО МАНФАнМ) у висушених нативних та зразках зерна після гідротермічного оброблення Встановлено, що мікробіологічна обсеміненість нативного зерна пшениці, тритикале та голозерного вівса і біологічно активованого не перевищує показники допустимих значень, отже зерно після запропонованого оброблення є безпечною сировиною для виробництва харчових продуктів з точки зору мікробіологічної чистоти. The application of cold-conditioned grain cereal grains in the production of flakes of high biological value is proposed. The total number of colony-forming units of mesophilic aerobic and extra-anaerobic microorganisms (KUO MANFANM) in dried native and grain samples after hydrothermal treatment was determined. The microbiological imbalance of native grain of wheat, triticale and lobster oats and biologically activated does not exceed the values of allowable values, hence the grain after The proposed treatment is a safe raw material for the manufacture of food products in terms of microbiological purity.Документ Біотестування ґрунту, взятого поблизу автотраси після танення снігу в місті Києві(2016) Семенюк, Аліна Вікторівна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаЗабруднення, викликане дорожньої сіллю, в цілому становить серйозну проблему для навколишнього середовища. При проведенні дослідження по біотестуванню на цибулі виявлено негативний вплив засоленості на ґрунту після танення снігу поблизу автотрас, а значить і на стан рослин. Pollution caused by road salt as a whole is a serious problem for the environment. In studies of biological testing on the bow found a negative effect on soil salinity after melting snow near the highways, and therefore the state of plants.Документ Застосування методів біоіндикації для оцінки екологічних ризиків діяльності харчових підприємств(2014) Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана Мирославівна; Степанець, Любов Филимонівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаУ зв'язку з глибокою трансформацією природного середовища, що активізується під дією антропогенного впливу, загострюються та стають актуальними проблеми збереження екосистеми і біосфери в цілому. Вплив на екосистеми з кожним роком стає більш інтенсивним, тому необхідність контролю за антропогенними чинниками набуває актуального значення.Документ Транслокація свинцю в органи сільськогосподарських рослин на прикладі пшениці озимої(2014) Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана Мирославівна; Столяр, ІннаВ останні роки зростає кількість країн, законодавство яких вимагає впровадження системи управління безпечністю продукції, що базується на концепції „Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю" („Hazard Analysis and Critical Control Points"). Основними принципами системи управління якістю і безпечністю сільськогосподарської продукції є проведення аналізу небезпечних чинників на всіх стадіях, починаючи з вирощування і до кінцевого споживання. Для цього визначаються критичні етапи технологічного процесу і вживаються заходи щодо їх контролю. In recent years, a growing number of countries whose legislation requires the introduction of safety management products based on the concept of "Hazard analysis and critical control points" ("Hazard Analysis and Critical Control Points"). The basic principles of management quality and safety of agricultural products is the analysis of hazards at all stages, starting from cultivation to final consumption. For this defined critical stages of the process and the measures for their control.Документ Екологічні ризики при виробництві цукру(2014) Салавор, Оксана Мирославівна; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаБурякоцукрове виробництво негативно впливає на навколишнє природне середовище. Це проявляється, перш за все, в забрудненні підземних вод в місцях розташування очисних споруд (поля фільтрації, біологічні ставки) та в місцях складування відходів виробництва; у виснаженні водних джерел та деградації рибних ресурсів.Документ Екологічний стан водних ресурсів Київської області(2014) Ященко, Ксенія; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана ВасилівнаСтан природних вод Київської області потребує певних заходів, що змогли б його покращити. Існує велика кількість способів очищення стічних вод і різні види їх класифікації. Серед способів очищення найпоширеніші механічний, фізико-хімічний і біологічний. Кожен із них передбачає цілий ряд методів. Застосування того чи іншого способу чи методу очищення вод визначається залежно від агрегатного стану, складу і концентрації забруднюючих речовин.Документ Екологічний аудит об'єктів - забруднювачів природних вод міста Лубни(2014) Дронько, Лілія; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаВ умовах сталого розвиту економіки екологічний аудит є важливим механізмом системи управління навколишнім середовищем та інструментом регулювання еколого - економічних відносин.