Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Теплова регенерація шунгіту для багаторазового використання у виробництві соків
    (2015) Шейко, Таміла Володимирівна; Матко, Світлана Василівна; Мельник, Зіновій Петрович
    Досліджено, що для підвищенні ефективності багаторазового використання природного мінерала шунгіта, який застовують для очищення та освітлення плодо - овочевих соків в харчовій промисловості, з метою скорочення енерговитрат доцільно проводити регенерацію шунгіта перегрітою парою. Investigated that increasing the efficiency of reusable natural mineral shungite, which zastovuyut cleaning and lighting fruit - vegetable juices in the food industry to reduce energy regeneration should be performed Shungites superheated steam.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив температури активації шунгіту на ефект очищення соку столового буряку
    (2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    Авторами встановлено, що ефект очищення соку столового буряка від пектинових речовин шунгітом, термоактивованим при температурі 90…100ºС та 100…120ºС досягає 40%. При очищенні бурякового соку не термоактивованим шунгітом ефект очищення несуттєвий і становить порядка 4%. The authors found that the effect of red beet juice purification of pectin shungite, termoaktivovannym at 90 ... 100 º C and 100 ... 120 º C up to 40%. When cleaning the beet juice is not termoaktivovannym shungite cleaning effect is not significant and is of the order of 4%.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості та безпеки соку столового буряка шунгітом
    (2010) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    В роботі встановлено, що шунгіт адсорбує практично всі досліджувані важкі метали, зменшуючи їх вміст у соці в 2…3 рази, що підвищує якість та безпеку соку столового буряка. The paper found that shungite adsorbs practically all tested heavy metals, reducing their content in the juice 2 ... 3 times, which increases the quality and safety of the juice of red beet.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення соку столового буряка від нітрат-іонів шунгітом
    (2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    Внаслідок проведени х досліджень встановлена адсорбційна спроможність шунгіта щодо нітрат-іонів із соку столового буряка. Найефективніше адсорбуються нітрат-іони при температурі 60° С при концентрації адсорбента 9,09% мас. та тривалості – 30 хв. За даних умов вміст нітрат-іонів зменшується на 24%. As a result of research carried out x adsorption capacity installed shungita relative nitrate ions from the juice of red beet. Nabolee effectively adsorbed nitrate ions at a temperature of 60 ° C at a concentration of 9.09% by weight of the adsorbent. and duration - 30 min. Under these conditions, the content of nitrate ions are reduced by 24%.
  • Ескіз
    Документ
    Адсорбційне очищення соку столового буряка від пектинових речовин монтморилонітом
    (2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    В роботі досліджено вплив концентрації адсорбента та часу адсорбції на якість очищення соку столового буряка. Встановлено, що при концентрації монтморилоніту 4,76% мас. та тривалості оброблення 30хв. досягається найбільша ефективність адсорбції. The influence of the concentration of adsorbent and adsorption time on the quality of red beet juice purification. Found that at a concentration of 4.76% by weight montmorillonite. and duration of treatment 30 min. achieved the greatest efficiency of adsorption.
  • Ескіз
    Документ
    Адсорбційне очищення соку столового буряку від пектинових речовин
    (2009) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    У статті досліджено адсорбційні властивості природного мінералу глауконіту. Аналіз отриманих результатів очищення соку із столового буряка дає можливість стверджувати, що найефективніше поглинання пектинів глауконітом відбувається протягом 10…30 хв при концентрації адсорбенту 9,09%, 4,76% та 3,23% мас. Пояснено механізм адсорбцій пектинів глауконітом. The article studies the adsorption properties of natural mineral glauconite. Analysis of the results of the treatment table beet juice makes it possible to assert that the most effective absorption of pectin glauconite within 10 ... 30 minutes at a concentration of adsorbent 9.09%, 4.76% and 3.23% by weight. Clarified mechanism adsorbtsiy pectin glauconite.
  • Ескіз
    Документ
    Адсорбція домішок спирту природними сорбентами
    (2007) Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Шейко, Таміла Володимирівна
    Встановлено доцільність використання палигорськіта і гідрослюди для адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів, які в подальшому використовуються для виробництва горілок. Доведено, що палигорськіт ефективно поглинає альдегіди та естери, гідрослюда – вищі спирти. Рекомендовано використовувати селективні властивості палигорськіта та гідрослюди щодо шкідливих домішок для створення комбінованих адсорбентів. The expediency of the use of palygorskite and hydromica for the adsorption of water-alcohol solutions, which are then used for the production of vodka. Proved that palygorskite absorbs aldehydes and esters hydromica - higher alcohols. It is recommended to use the selective properties of palygorskite and hydromica against harmful impurities to create a composite adsorbents.
  • Ескіз
    Документ
    Охорона довкілля – обов’язкова умова впровадження інноваційних технологій
    (2010) Мельник, Людмила Миколаївна; Шейко, Таміла Володимирівна
    У цій роботі досліджено ефективність адсорбентів природних мінералів для очищення питної води від твердих речовин, хлоридів, нітратів, сульфатів та заліза. Це покращує прозорість, смак і запах. Ці результати виправдовують використання адсорбентів для очищення промивної води у виноробній промисловості, а також покращення показників якості води, призначеної для пиття. This paper investigated the effectiveness of natural minerals adsorbents for purification of drinking water from solids, chlorides, nitrates, sulfates, and iron. This improves transparency, taste and smell. These results justify the use of adsorbents to clean washing water in the wine industry as well as improvement of quality indicators of water intended for drinking.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу адсорбції пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка.
    (2012) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник, Людмила Миколаївна
    Для проведення процесів адсорбування пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка в автоматичному режимі авторами розроблено математичну модель, за допомогою якої можна розрахувати тривалість проведення процесу адсорбції до настання фазової рівноваги. To carry out the processes of adsorption of pectin shungita of beet juice in the automatic mode the authors developed a mathematical model which can be used to calculate the duration of the adsorption process until the phase equilibrium.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення стічних вод природними адсорбентами
    (2012) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Шейко, Таміла Володимирівна
    Досліджена можливість використання природних дисперсних мінералів для адсорбційної очистки стічних вод. The possibility of using natural minerals for adsorption of disperse wastewater.