Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
46 результатів
Результати пошуку
Документ Математичний опис процесу протитечійного транспортування твердої фази при неперервному віброекстрагуванні(2011) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПроаналізовано вплив гідродинамічних параметрів транспортує системи віброекстрактора безперервної дії, викладена методика розробки математичного опису процесу протитечійного транспортування твердої фази в робочому обсязі апарату і, як результат, приведена розроблена математична модель об'ємної продуктивності по твердій фазі одиночного транспортує пристрої апарату. Influence of hydrodynamic parameters of the transporting system of vibroextractor of continuous action is analysed, methodology of development of mathematical description of process of the meeting transporting of hard phase is expounded in the swept volume of vehicle and, as a result, the worked out mathematical model over of the by volume productivity is brought after the hard phase of single transporting devices vehicle.Документ Дослідження ефективності зовнішнього масообміну при віброекстрагуванні з рослинної сировини(2010) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаПредставлені результати дослідження впливу режимних параметрів на зовнішній масообмін при безперервному виброекстрагуванні цільових компонентів з рослинної сировини. Показана можливість використання для цих цілей модельного сировини з дифузійним типом розчинення.The results of research of influence of regime parameters are presented on external mass-transfer at continuous vibroextracting of having a special purpose components from a digister. Possibility of the use for these aims of model raw material is rotined with the diffusive type of dissolutionДокумент Періодичне віброекстрагування харчового барвника із темних сортів винограду(2009) Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Ключко, Олександра ІгорівнаНаведено результати теоретичних, експериментальних і проектних робіт, виконаних в науково-дослідної лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ щодо проблеми інтенсифікації процесу періодичного віброекстрагування харчового барвника з виноградного сировини. Отримана математична модель, яка описує процес вилучення Енін з винограду в Залежно від температури екстрагента, тривалості процесу та інтенсивності коливань віброперемешувального пристрою і надає можливість встановити найбільш раціональні режими проведення процесу екстрагування запропонованим способом. Наводиться опис і принцип дії запатентованого віброекстрактора періодичного дії з вібраційною системою перемішування, який забезпечує належні інтенсивні гідродинамічні умови протікання процесу, наближають активну поверхню взаємодіючих фаз до 100%. The aggregate results of theoretical, experimental and project works, executed in a research laboratory on the department of processes of food products and vehicles and technology of canning of NUPT in relation to the problem of intensification of process of the periodic vibroextracting of food dye from vine raw material are resulted, mathematical model which describes the process of extraction of enina from a vine depending on the temperature of extractant, durations of process and frequency of vibrations of vibromixing device and gives possibility to set the most rational modes of leadthrough of process of extracting the offered method. Description over of structure and principle of action of zapatentirovanogo vibroextractor of batchtype is brought with the oscillation system of interfusion, which provides the proper intensive hydrodynamic terms of flowing of process, approaches the active surface of interactive phases to 100 %Документ Розроблення високоефективної віброекстракційної апаратури та перспективи її практичного використання(2017) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим ЄвгенійовичПредставлено переваги, будову та конструктивні особливості високоефективної віброекстракційної апаратури періодичної та безперервної дії, розробленої в останнє десятиріччя на кафедрі процесів і апаратів НУХТ за пріоритетним напрямом наукових досліджень, а також перспективи її практичної реалізації в різних галузях промисловості для раціонального перероблення рослинної сировини, її відходів з високим ступенем подрібнення та з різною морфологічною структурою з метою створення нових високоефективних технологій та обладнання. Акцентовано увагу на тому, що ефективність використання віброекстракторів для перероблення рослинної сировини та її відходів обумовлена створенням інтенсивних гідродинамічних режимів турбулентними пульсуючими струменями, генерованими віброперемішувальними елементами спеціальної конструкції. Advantages, devices and design features of high-performance vibroextraction apparatus for periodic and continuous operation developed in the last decade at the Department of Processes and Apparatuses of the Scientific and Technical University for the priority direction of scientific research are presented, as well as prospects for its practical implementation in various industries for rational processing of plant raw materials, High degree of grinding and with different morphological structure with the aim of creating new high Technologies and equipment. Attention is focused on the fact that the effectiveness of using vibroextractors for the processing of plant raw materials and waste is due to the creation of intensive hydrodynamic regimes by turbulent pulsating jets generated by special mixing vibro-mixing elements.Документ Моделювання гідродинамічної структури потоків при безперервному віброекстрагуванні на основі комірчастої моделі із зворотними потоками(2017) Мисюра, Тарас Григорович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Лобок, Олексій Петрович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаЕфективна робота віброекстракційної апаратури передбачає оптимізацію співвідношення між мікро-і макромасштабними параметрами дії турбулентних пульсуючих струменів, що можливо здійснити лише при більш глибокому аналізі їх природи на стадії генерування віброперемішувальними пристроями і розповсюдження в робочому об’ємі апарата. Разом з тим, відомі методи розрахунку гідродинамічних, теплових і масообміних характеристик традиційних екстракторів є непридатними у практичному використанні для віброекстракторів. В представлених матеріалах зосереджено увагу на математичному описі моделі структури потоків на основі реальної комірчастої моделі із зворотними потоками за результатами випробувань пілотного віброекстрактора безперервної дії колонного типу. Показано, що в реальних умовах ідеалізовані моделі структури потоків в апаратах з інтенсивним гідродинамічним режимом руху фаз не забезпечують належну точність опису гідродинамічної структури потоків за причиною наявності в робочому об’ємі апарата додаткових гідродинамічних ефектів внаслідок створення віброперемішувальними пристроями нерівномірного профілю швидкостей окремих потоків в поперечному перерізі апарата – поздовжнім перемішуванням. Для встановлення, обґрунтованого в заданих технологічних межах зв’язку між конструктивними та технологічними параметрами процесу, застосовувалась аналітична теорія структури потоку. Представлені аналітичні дослідження структури гідродинамічних робочих потоків в умовах твердофазового безперервного віброекстрагування з урахуванням щільності зовнішніх джерел накопичення цільового компонента на основі комірчастої моделі із зворотними потоками. Для спрощеного введення початкових параметрів та для наочного зображення результатів розрахунків було створено віртуальний тренажер. Аналітичні результати можуть бути використані на стадії проектування, конструювання віброекстракційної апаратури та при розв’язанні оптимізаційних задач. Створена за відповідним алгоритмом програма розрахунків реалізована за допомогою пакета MatLAB і дозволяє визначити розподіл концентрацій екстрактивної речовини за проточними і застійними зонами окремо по кожній фазі в часі, а також у кожній комірці робочої зони віброекстрактора безперервної дії. Effective operation of the vibroextraction apparatus provides for optimizing the relationship between the micro- and macro-scale parameters of the action of turbulent pulsating jets, which is possible only with a deeper analysis of their nature at the stage of generation by vibro-mixing devices and propagation in the working volume of the apparatus. At the same time, methods for calculating the hydrodynamic, thermal, and mass-exchange characteristics of traditional extractors are currently unsuitable for practical use for vibro-extractors. The presented materials focus on the mathematical description of the flow pattern model on the basis of a real cell model with backflows based on the results of testing a continuous column-type vibro-extractor. It is shown that in real conditions idealized models of the flow pattern in devices with an intensive hydrodynamic regime of the phases do not provide the proper accuracy of the description of the hydrodynamic flow structure due to the presence of additional hydrodynamic effects in the working volume of the apparatus due to the creation by vibromixing devices of an unequal velocity profile of individual flows in the cross section of the apparatus – Longitudinal mixing. To establish the connection between the design and technological parameters of the process, justified within given technological limits, an analytical theory of the flow structure was used. Presented analytical studies the structure of hydrodynamic workflows under conditions of two-phase continuous vibroextraction taking into account the density of external sources of accumulation of the target component based on the collar model with backflows. To simplify the input of initial parameters and to visualize the results of calculations, a virtual simulator was created. Analytical results can be used at the design stage, the design of vibroextraction equipment and in solving optimization problems. The calculation program created by the corresponding algorithm is implemented using the MatLAB package and allows determining the distribution of extractant concentrations with flow and stagnant zones separately for each phase in time, as well as in each cell of the working zone of the continuous vibroextractor.Документ Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень(2016) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Рибачок, Альбіна ВікторівнаВ статті представлено новий спосіб виробництва гірких настоянок, який полягає в екстрагуванні водою пряно-ароматичної сировини з подальшим концентруванням екстрактів та купажуванні з водно-спиртовою сумішшю. Режими виробництва уточнювалися за допомогою експериментально-статистичних методів математичного моделювання. Було підібрано оптимальні режими проведення процесу екстрагування сировини для отримання основних складових настоянки та забезпечення її високої якості. При цьому готова настоянка проявлятиме загальнозміцнюючий ефект на організм людини та матиме короткі терміни виробництва. Improvement of technology of production of bitter tinctures, which will provide short spaces of production, also bitter tinctures will show the high biological value of drink and a positive effect on the human organism. Design. Methodology. Approach. By a basic instrument improvements in this work is mathematic-statistical methods of researches and program STATISTICA 6.0ru. Essence of method of production of bitter is tinctures consists in the following. At first dry powders spicily aromatic raw material does release from different admixtures and separately extract water at permanent interfusion and temperature 40ºC with subsequent filtration and concentration to the set maintenance of dry matters. The next technological stage is mix of extracts with an alcohol to durability 40% at. The eventual stage of production is mix of extracts and solution of honey. For a receipt and analysis of experimental data, the multivariable experiment of type was planned 22 and 3n and the used methods of determination of vitamin C and phenolic compounds. For processing of experimental data used experimentally statistical methods of mathematical design. Conclusions. Thus, made the optimum values of correlation and duration of process of extracting accordingly for to the cardamom 14,5 and 83 minutes; for a ginger – 13 and 70 minutes ; for a pepper bitter 17 and 92 minutes.Документ Дослідження компонентного складу начинки збагаченого сирка в білковій глазурі(2017-06) Ткаченко, Вікторія Вячеславівна; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичУ статті зроблено аналіз сировини та наповнювачів і визначено склад глазурованого сирка. За основу обрано глазуровану сиркову масу з використанням сиру кисломолочного (жирність — 5%). Як наповнювач досліджено три виду джему, а саме: обліпиховий, лимонно-імбирний і брусничний. Розроблено склад готового продукту за допомогою методу математико-статистичного аналізу. Визначено співвідношення компонентів глазурованого сирка з начинкою для максимального забезпечення найвищих показників вмісту вітаміну С, β-каротину та органолептичної оцінки. Всі графічні засоби системи STATISTICA забезпечують можливість вибору вбудованого аналітичного інтерактивного методу аналізу і містять великий набір програм. За підсумками проведених експериментів побудовано області факторного простору за регресійною повною кубічною моделлю, завдяки чому і був підібраний склад глазурованого сирка. The analysis of raw material and fillers of the glazed curd is done and the formulation is described in the article. The curd of 5% fat sour-milk has been selected as a base for the glazed curd. Three type sof jam (sea-buckthorn, lemon-ginger and red huckleberry) were investigated as fillers. The composition of the prepared product has been determined by mathematical statistical analysis. Correlation of the components of the glazed curd with the filling has been determined for the optimal content of vitamin С, β-carotins and best organoleptic qualities. All graphic facilities of the system STATISTICA provide the possibility of choosing the built-in analytical interactive method of analysis and contain the large set of the programs. The areas of factor space have been built on a regressive complete cube model according to the results of the experiments, which enabled to determine the optimal composition of the glazed curd.Документ Вплив ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива(2017-08) Кошова, Валентина Миколаївна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті наведено результати дослідження впливу ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива за умови внесення їх в різних концентраціях, на різних стадіях процесу та вдосконалення технології виробництва пива, стійкого до колоїдного помутніння шляхом застосування ферментних препаратів протеолітичної дії. Встановлено значення параметрів, що забезпечують оптимальне значення показника прогнозованої стійкості готової продукції, та фактори, що дадуть змогу прискорити технологічний цикл виробництва, отримати готову продукцію з високими показниками колоїдної стійкості. The article presents the results of the study of the influence of enzyme preparations on the colloidal stability of beer, provided that they are introduced in various concentrations, at different stages of the process and to improve the technology of production of beer resistant to colloidal clouding by the use of enzyme preparations of proteolytic action. The values of the parameters providing the optimal value for the predicted stability of the finished product are determined, as well as the factors that will enable to accelerate the technological cycle of production and to receive the finished products with high indicators of colloidal stability.Документ Математичний опис структури гідродинамічних потоків при віброекстрагуванні на основі комірчастої моделі(2017-10) Мисюра, Тарас Григорович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Лобок, Олексій Петрович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаУ статті представлено аналітичні дослідження структури гідродинамічних робочих потоків в умовах твердофазового безперервного віброекстрагування з урахуванням щільності зовнішніх джерел накопичення цільового компонента на основі коміркової моделі із зворотними потоками. Для спрощеного введення початкових параметрів та для наочного зображення результатів розрахунків було створено віртуальний тренажер. Аналітичні результати можуть бути використані на стадії проектування, конструювання віброекстракційної апаратури та при розв’язанні оптимізаційних задач. Створена за відповідним алгоритмом програма розрахунків реалізована за допомогою пакета MatLAB і дає змогу визначити розподіл концентрацій екстрактивної речовини за проточними і застійними зонами окремо по кожній фазі в часі, а також у кожній комірці робочої зони віброекстрактора безперервної дії. The paper presents analytical studies of the structure of hydrodynamic working flows in the conditions of solid phase continuous vibration extraction taking into account the density of external sources of accumulation of the target component on the basis of a cell model with reverse flows. A virtual simulator was created to simplify the input of the initial parameters and to visualize the results of calculations. Analytical results can be used at the design stage, the design of vibroextraction equipment and in solving optimization problems. The corresponding calculation algorithm is implemented using the MatLAB package and allows determining the distribution of concentrations of the extractive substance in the flow and stagnation zones separately for each phase in time, as well as in each cell of the working zone of the continuous vibration excretory.Документ Оптимізація компонентного складу начинки збагаченого сирка в білковій глазурі(2017) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Ткаченко, Вікторія ВячеславівнаУ статті наведено аналіз складових продукту та розглянуто визначення оптимального співвідношення компонентів глазурованого сирка для максимального забезпечення найвищих показників вмісту вітаміну С, β-каротину та органолептичної оцінки методом математико-статистичного аналізу. Обрано за основу глазуровану сиркову масу з використанням сиру кисломолочного 5% жирності. В якості наповнювачів досліджено три виду джему, а саме обліпиховий, лимонно-імбирний та брусничний. За основу глазурі було обрано натуральну білкову. Всі графічні засоби системи STATISTICA забезпечують можливість вибору вбудованого аналітичного інтерактивного методу аналізу і містять великий набір програм. Розглянуто такі властивості багатокомпонентних систем, як функції складу, перехід до симплексної системи координат за допомогою діаграм. Для цього застосовуються симплекс-гратчасті плани Шеффе. За підсумками проведених експериментів побудовано області факторного простору за регресійною повною кубічною моделлю та отримано рівняння регресії. Для знаходження оптимального співвідношення компонентного складу було розглянуто і знайдено локальні оптимуми за кожним вихідним параметром суміші. При сумісному вирішенні багатокритеріальної задачі побудовано і вирішено систему нерівностей, що дозволило встановити оптимальні параметри, які забезпечать оптимальні значення вмісту вітаміну С, β-каротину, титрованої кислотності та органолептичної оцінки. Таким чином був підібраний оптимальний склад рецептури навповнювача глазурованого сирка. Оскільки вміст функціональних складових сирка не менший ніж необхідний за нормативною документацією, сирок може вважатися збагаченим кисломолочним продуктом. To the article the analysis of constituents of product is driven and determinations of optimal correlation of components of the glazed cheese are considered for the maximal providing of high indexes of maintenance of vitamin of С, β-carotene and organoleptic evaluation by the method of mathematically statistical analysis. Select for basis the glazed curd mass with the use of curd 5 percent’s of fat. As filler three types of jam are investigational, sea-buckthorn, lemon-gingery and red huckleberry. For basis of glaze was select natural albuminous. All graphic facilities of the system STATISTICA provide possibility of choice of builtin analytical interactive method of analysis and contain the large set of the programs. Such properties of the multicomponent systems are considered, as functions of composition, passing to the simplex system of coordinates be means of diagrams. The simplex-lattice plans of Shaffe are used for this purpose. On results the conducted experiments the areas of factor space are built with a regressive complete cube model and equalizations of regression is got. For being of optimal correlation of component composition it was considered and found local optimal after every initial parameter of mixture. In the joint solution of a multicriteria problem, a system of inequalities was constructed and solved, which allowed to establish optimal parameters that would ensure optimal values of the content of vitamin C, β-carotene, titrated acidity and organoleptic evaluation. In this way, the optimal composition of the filler filling of the glazed curd was selected. Since the content of the functional constituents of the curd is no less than that required by the normative documentation, the cheese can be considered an enriched fermented milk product.