Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальні засади розроблення нових харчових продуктів для військовослужбовців
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Мета цієї роботи полягає в тому, щоб, розглядаючи харчовий статус людини як ефективний профілактичний і лікувальний захід, з’ясувати основні завдання перед розробниками спеціальних харчових продуктів, які разом із медико-психологічними та еколого-гігієнічними засобами сприяли б підвищенню стійкості організму військових до негативних чинників, поліпшенню адаптаційних можливостей і загальної витривалості.
  • Ескіз
    Документ
    Роль харчування у життєзабезпеченні організму людини
    (2022) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Науменко, Іван Юрійович
    У сучасних екстремальних умовах саме здоровому харчуванню, збагаченому необхідними для організму людини біокомпонентами, належить пріоритетна роль у відновленні, підтриманні на належному рівні здоров'я населення України та збереженні генофонду української нації. In today's extremal conditions, it is the healthy nutrition, enriched with all the substances necessary for the body, that possesses the priority role in restoration and maintenance of Ukrainians' health and retention of the nation's genetical fund.
  • Ескіз
    Документ
    Критерії віднесення харчових продуктів до категорії оздоровчих, функціональних
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Гуліч, Марія Павлівна
    Харчові продукти розглядаються сьогодні не лише з точки зору їхніх поживних та енергетичних властивостей, а і з позицій позитивного оздоровчого впливу на всі органи та системи організму людини. Тому продукція харчової промисловості починає якісно розширюватись за рахунок виробництва нового покоління харчових продуктів – оздоровчих, функціональних. The foodstuffs are today examined not only in terms of their nturitive and energetic value, but also from the viewpoint of their healthy influence on all the organs and systems of human body. Therefore, the products of food industry begins to expand qualitatively due to the emergence of the new generation of functional (healthy) foodstuffs.
  • Ескіз
    Документ
    Індустрія оздоровчих продуктів в Україні: стан та перспективи
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Для того щоб оздоровчі харчові продукти стали доступними й потрібними для масового споживача, вони мають увійти до структури виробництва у широких масштабах і органічно доповнити склад традиційної української кухні. For making the healthy foods more available and necessary for the mass consumer, they should be implemented into the production structure in lagreg scales and organically complement the composition of Ukrainian cuisine.
  • Ескіз
    Документ
    Використання ягід чорної смородини для виробництва порошкоподібних дієтичних добавок
    (2022) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті на основі численних експериментальних даних вивчено біохімічний склад різних сортів ягід чорної смородини як сировини для виробництва дієтичних добавок, які доцільно застосовувати як поліфункціональні збагачувачі різних харчових середовищ; показано, що дієтичні добавки з ягід чорної смородини здатні справляти комплексний (у тому числі адаптогенний) вплив на окремі органи і системи, корегувати імунологічні механізми, психологічний та фізіологічний статус усього організму. Зроблено висновок, що людина сучасного урбанізованого суспільства при традиційному харчуванні позбавлена багатьох цінних біокомпонентів, що призводить до виникнення і розвитку різноманітних аліментарних захворювань. Пошук альтернативних шляхів вирішення цієї важливої проблеми показує необхідність розроблення широкого спектру дієтичних добавок із природної сировини. The authors of the article, having based on numerous experimental data, studied the biochemical compound of various black currant sorts as the raw materials for production of dietetic supplement to use as polyfunctional fortifiers for different food bases. There was also shown that black-currant dietetic supplements are capable of making the complex (adaptogenous as well) influence on separate organs and systems, correction of immunological mechanisms and the psychological and physiological statuses of the body as a whole. All the noticed forced the authors to conclude that the human of today’s urbanized society, upon keeping up to traditional diets, appears to be deprived of many precious biocomponents, which, in turn, leads to emergence and development of alimentary based ailments. The search for alternative ways to solve this problem explains the necessity to elaborate the wide range of dietetic supplements from natural raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Нові виклики перед харчовою промисловістю України в стратегії поліпшення національного здоров’я
    (2019) Сімахіна, Галина Олександрівна
    Сучасна медицина однозначно стверджує, що здоров’я людини перебуває поза сферою впливу медицини і найбільшою мірою залежить від якості і структури харчування. Тому відповідальність за національне здоров’я покладається на харчову промисловість і її принципово нову галузь – індустрію здорового харчування. Метою даної роботи є узагальнення сучасних відомостей про роль харчових продуктів у забезпеченні високих стандартів здоров’я і якості життя населення України; формулювання основних завдань, які постали перед вітчизняною харчовою промисловістю відповідно до потреб створення продукції оздоровчого призначення, рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування ХХІ століття: якість, ефективність, безпека.
  • Ескіз
    Документ
    Healthy lifestyle behaviors among university students in Ukraine
    (2018) Yakymenko, Igor; Tsybulin, Alexander; Shapovalov, Yevhenii
    Мета роботи. Вивчити прихильність студентів українських університетів здорового способу жізні.Матеріали і методи. Методом добровільного анонімного анкетування проведена оцінка прихильності студентів двох університетів київського регіону (n = 211) здоровому способу жізні.Результати. виявлено; що серед студентів віком від 17 до21 року; зайва вага мають 7; 1% студентів; значна частьмолодежі; особливо хлопці (74; 7%); систематично занімаютсяфізіческімі вправами. Разом з тим; 25; 6% студентовкурят і 61; 6% вживають алкоголь (хоча б іноді). Менееполовіни опитаних вживають овочі і фрукти в достатній-ном кількості і молочні продукти щодня. Понад 70% сту-дента допускають негативний вплив навколишнього середовища на іхздоровье і визнають недостатнє матеріальне забезпеченнярозроблений кращої прихильності до здорового способу жізні.Виводи. В цілому студентська молодь в Україні має біль-шую прихильність до здорового способу життя; ніж старше поколінння; але куріння і споживання алкоголю залишаються серйозною загрозою для її здоров'я.Objective. To study the commitment of students of Ukrainian universities to a healthy lifestyle. Materials and methods. The method of voluntary anonymous questioning assessed the commitment of students of two universities in the Kiev region (n = 211) to a healthy lifestyle. Results. Revealed; that among students aged 17 to 21 years; overweight are 7; 1% of students; a significant part of the youth; especially guys (74; 7%); systematically engaged in physical exercises. At the same time; 25; 6% of students smoke and 61; 6% drink alcohol (at least sometimes). Less than half of those surveyed consume enough fruits and vegetables and dairy products daily. More than 70% of students admit a negative environmental impact on their health and admit insufficient material support for a better commitment to a healthy lifestyle. Conclusions. In general, students in Ukraine have a greater commitment to a healthy lifestyle; than older generation; but smoking and alcohol consumption remain a serious threat to her health.
  • Ескіз
    Документ
    Functional products and preparations in the systemic concept of health
    (2017) Oseiko, Мykola; Shevchyk, Vasyl; Romanovska, Tetiana
    In today's ecological, economic and social conditions, as before, the problem of health and healthy lifestyle is topical. After all, most people understand that products and preparations (biologically active additives) should not only be tasty, but functional and safe.In particular, in Japan, the European Union and the United States, especially in the context of public health, a healthy, creative and active lifestyle.
  • Ескіз
    Документ
    Antimicrobial properties of model drugs in the systemic concept of health
    (2018) Oseiko, Мykola; Shevchyk, Vasyl; Pokryshko, Еlena
    Analytical and experimental research regarding the scientific substantiation of antimicrobial drugs KITOL in the new systemic concept of health was made.
  • Ескіз
    Документ
    Фізична культура в системі гуманітарної освіти
    (2013) Міцкевич, Наталія Іванівна
    В статті проведено аналіз ролі фізичного виховання в житті сучасного учня. Були досліджені фактори які мають безпосередній вплив на формування здоров'я учня, серед яких заняття фізичною культурою і спортом, сон та харчування, навчання. Також визначено основні аспекти, що впливають на здоровий способу життя. Показано плюси на мінуси ситуації що склалася на сьогодні з молоддю. Зроблено висновки. The article analyzes the role of physical education in the life of a modern student. The factors, which have a direct influence on the formation of student’s health, including physical culture and sports, sleep and nutrition, education, were explored. Also the main aspects which have an effect on a healthy lifestyle are identified. Advantages and disadvantages of the situation that we have today with youth are shown. Conclusions were made.