Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Використання контекстно-орієнтованої онтології при управлінні безпечністю продуктів харчування
    (2020) Чаплінський, Юрій Петрович; Субботіна, Олена Вадимівна
    Показана актуальність використання знання орієнтованих технологій при розв’язанні задач з безпечністю продуктів харчування. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. Розглянута множина онтологій та контекстні області, що реалізують опис задач прийняття рішень та процес їх розв’язання. Представлена базова онтологія як засіб концептуального представлення області безпеки продуктів харчування. Розглянуто використання контексту для реалізації задач прийняття рішень. Сучасні технології харчової промисловості, вимоги безпеки харчових продуктів, ланцюга поставок продуктів харчування від ферми до столу характеризуються необхідністю прийняття комплексних та раціональних рішень. Це визначає розгляд проблем безпеки продуктів харчування з різних точок зору. При цьому використання інформації та знань є ключовою задачею в будь-якій проблемній області, яка пов’язана з виробленням та поширенням знань, в особливості нових видів унікальних (цінних) за змістом, які є корисними та доступними. Метою роботи є концептуальне представлення онтологічної системи, що базується на використанні контексту та онтологій і направлена на підтримку прийняття рішень в системі управління безпечністю продуктів харчування. При цьому всі знання щодо безпеки продуктів харчування, що використовуються в процесі прийняття рішень, розглядаються в розрізі знань, що описують контекст, та знань, що описують контент. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. При цьому інформація та знання включають в себе різні аспекти, такі як знання та інформацію з виробництва та переробки, доставки та споживання; аспекти безпеки харчових продуктів. Для цього використовується взаємопов’язана множина онтологій, що представляє собою багаторівневу асоціативну структуру: метаонтологія; базова онтологія; контекстна онтологія; множина онтологій предметної області; онтологія реалізацій; онтологія представлення користувача та взаємодії з ним; модель машини виведення. Реалізація процесів прийняття в системі управління безпечністю продуктів харчування та інтеграція відповідних складових прийняття рішень в свою чергу базується на представленні багаторівневої системи управління та прийняття рішення в ній через модель деякого контексту. У рамках такого розгляду контекст представляється через відповідні контекстні області, такі як: мета/результат, актор, процес/дія, об'єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Використання такої онтології дає змогу побудувати взаємопов'язану систему підготовки та вибору рішень, як для даної проблеми, так і по взаємодії з іншими комплексами проблем і задач, дозволяє приймати рішення з урахуванням наслідків їх реалізації.
  • Ескіз
    Документ
    Building an effective model of intelligent entrepreneurship development in digital economy
    (2021) Ostrovska, Halyna; Tsikh, Halyna; Strutynska, Iryna; Kinash, Iryna; Petukhova, Olga; Golovnya, Оlena; Shehynska, Natalia
    This paper explores peculiarities in the formation and development of intelligent entrepreneurship as a new social phenomenon of national economies and the imperatives of its manifestation in the economic environment. The relationship between intelligent, informational, and innovative activities that shape the environment of modern entrepreneurship has been established. A new understanding of the essence of “intelligent entrepreneurship” and “talent management” categories has been proposed. The value of human capital, the realization of intelligent capabilities of the individual is recognized as the basic value of intelligent entrepreneurship. It has been proven that in modern conditions the most promising for national economies is the transition to open innovation models. It is noted that the development and effective use of intelligent potential are due to the need to increase the efficiency of innovation, science, and education systems, which ensures the economic growth of the national economy. The structure of intelligent potential of entrepreneurship under the conditions of digital transformation of the economy has been built. Original views on the essence and significance of the talent management system are presented. It is noted that intelligent entrepreneurship requires a holistic approach. The classification of communities of intelligent practitioners has been devised. The system of management of advanced reproduction of the latest knowledge of business entities has been formed. The directions of digital transformation of intelligent entrepreneurship have been outlined. A system-integrated methodological approach to determining the Index of digital transformation of business entities has been devised. The study results build on the theoretical and practical aspects of intelligent entrepreneurship, contribute to the effective use and development of the intelligent potential of entrepreneurial organizations and their network associations.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасна роль контексту при прийнятті рішень
    (2018) Чаплінський, Юрій Петрович
    У статті контекст визначається як сукупність об ’єктів, в рамках яких кожен об ’єкт має множину імен та відношень, являє конструкцію, що складається з понять у межах відповідних контекстних областей і описується онтологією контексту. У рамках такого розгляду онтологія контексту включає такі контекстні області: мета/результат, фактор, процес/дія, об’єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Для представлення контекстних областей використовуються класи об’єктів, відношень та атрибутів. Контекстні поняття взаємозв’язані між собою через контекстні відношення, включаючи внутрішньобласні, міжобласні та міжконтекстні відношення. Представлені можливі контекстні відношення між контекстними областями, які можуть бути структурними (ієрархічними) та семантичними (асоціативними).In the article, context is defined as a set of objects within which each object has a set of names and relationships, is a construction consisting of concepts within the relevant context areas and is described by the ontology of the context. In such a review, the context ontology includes the following context areas: goal / outcome, factor, process / action, object, environment, opportunity, means, representation, location, and time. Object classes are used to represent context areas, relationships and attributes. Contextual concepts are interconnected through contextual relations, including intra-regional, inter-regional and inter-contextual relations. Possible contextual relations between contextual areas, which can be structural (hierarchical) and semantic (associative), are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Система управління знаннями на підприємстві
    (2010) Федулова, Ірина Валентинівна
  • Ескіз
    Документ
    Сутність концепції інноваційного менеджменту з позиції управління знаннями
    (2008) Федулова, Ірина Валентинівна
    Сутність системи управління знаннями, їх значення і основні функції для забезпечення інноваційного розвитку на підприємстві. The essence of knowledge management system, their values and basic functions to support innovative development of the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні підходи до визначення сутності інноваційного менеджменту
    (2007) Федулова, Ірина Валентинівна
    Нова методологічна і наукова орієнтація інноваційного менеджменту заснована на якісній своєрідності теоретичного рівня знань і його ролі в багатстві суспільства. При інноваційній направленості економічного зростання моделі створення нового наукового знання і процедури виникнення нових інтелектуальних активів займають значне місце. Тому виникає потреба в трансформації підходів щодо визначення інноваційного менеджменту в сучасних ринкових умовах. The new methodological and scientific orientation of innovative management is based on high-quality originality of theoretical level of knowledge’s and his role in riches of society. At the innovative orientation of the economy growing of model of creation of new scientific knowledge and procedure of origin of new intellectual assets take considerable seat. That is why there is a necessity in transformation of approaches in relation to determination of innovative management in modern markets conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Коучінг як стиль управління
    (2006) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    В статті викладено значення коучінгу як однієї із систем управління знаннями для підприємства на будь-якій стадії життєвого циклу. Наведено схему процесу кручінг – консультування. З’ясовано чим коучінг відрізняється від тренінгів. The meaning of coaching as one of the system of knowledge management for the enterprise at any stage of life cycle is given in this article. There is also a scheme or coaching process – consulting. It is figured out what is the difference between coaching and training.
  • Ескіз
    Документ
    Далеко не в усіх пекарів проглядається мотивація до праці
    (2008) Новойтенко, Ірина Віталіївна
    Провідну роль у забезпеченні ефективного розвитку трудового потенціалу підприємства, відіграють умови його реалізації, мотиваційна система та корпоративна культура. З огляду на це, особливого значення набувають кваліфікація і знання фахівців по роботі з персоналом. Leading role in ensuring the effective development of labor potential of the company, plays terms of implementation, the motivational system and corporate culture. Given this, qualifications and expertise of specialists in HR are particularly important.