Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Thermophilic fungi with glucosidase and proteolytic activities(2021) Borzova, Nataliia; Gudzenko, Olena; Avdiyuk, Kateryna; Varbanets, Liudmyla; Nakonechna, LidiiaThe directed search for extremophilic producers in order to obtain hydrolytic enzymes with increased thermal stability has an unconditional practical potential for use in the food and feed industry to improve the quality of the final product. The aim of the work was to study the ability of collection strains of thermophilic fungi to show α-L-rhamnosidase, α-galactosidase, cellulase, β-mannanase, keratinase and caseinolytic activity. The enzymatic activity of 50 strains of micromycetes belonging to 17 species was investigated. The studied group showed high activity: 94% of the strains had at least one, 34% – two, 26% – from three to five enzyme activities. The most active keratinase producers were Thielavia terrestris 1920 and 62, Rhizomucor tauricus 1909, Chrysosporium thermophilum 2050, Thermoascus thermophilus 92 and Thermoascus aurantiаcus 2052 (10–26 U/mL). The highest α-L-rhamnosidase activity was observed in T. terrestris 62 (0.35 U/mL), and carboxymethylcellulase activity −in Thermomyces lanuginosus 2046. Six strains showed α-galactosidase (0.05–0.2 U/mL) and four strains − β-mannanase (5–130 U/mL) activity. Conclusions. As a result new strains producing proteolytic and glycolytic enzymes were isolated among thermophilic micromycetes. Soil thermophilic micromycetes can be used as producers of proteolytic and glycolytic enzymes. Of particular interest are the cultures of Acremonium thermophilum 1963, Corynascus thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 and 65068, T. thermophilus 1946, which are capable of producing complexes of proteases and glycosidases in the culture liquid. This indicates that these strains are promising for use as destructors in various technologies processing of complex raw materials. Цілеспрямований пошук екстремофільних продуцентів з метою одержання гідролітичних ферментів з підвищеною термостабільністю має безумовний практичний потенціал для використання в харчовій і кормовій промисловості для підвищення якості кінцевого продукту. Метою роботи було вивчення здатності колекційних штамів термофільних грибів проявляти α-L-рамнозидазу, α-галактозидазу, целюлазу, β-маннаназу, кератиназу та казеїнолітичну активність. Досліджено ферментативну активність 50 штамів мікроміцетів 17 видів. Досліджена група виявила високу активність: 94% штамів мали хоча б одну, 34% – дві, 26% – від трьох до п’яти ферментів. Найактивнішими продуцентами кератинази були Thielavia terrestris 1920 і 62, Rhizomucor tauricus 1909, Chrysosporium thermophilum 2050, Thermoascus thermophilus 92 і Thermoascus aurantiаcus 2052 (10–26 U/мм). Найвищу активність α-L-рамнозидази спостерігали у T. terrestris 62 (0,35 ОД/мл), а активність карбоксиметилцелюлази – у Thermomyces lanuginosus 2046. Шість штамів виявили α-галактозидазу (0,05–0,2 од/мл) і чотири β -активність маннанази (5–130 ОД/мл). Висновки. В результаті серед термофільних мікроміцетів були виділені нові штами, що продукують протеолітичні та гліколітичні ферменти. Термофільні мікроміцети ґрунту можуть бути використані як продуценти протеолітичних і гліколітичних ферментів. Особливий інтерес становлять культури Acremonium thermophilum 1963, Corynascus thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 і 65068, T. thermophilus 1946, які здатні продукувати комплекси протеаз і глікозидаз у культуральній рідині. Це свідчить про те, що ці штами є перспективними для використання в якості деструкторів у різноманітних технологіях переробки складної сировини.Документ Вплив умов культивування на синтез інулінази Penicillium SP. 225(2011) Стойко, Вікторія Іштванівна; Жданова, Нелли; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Капічон, Г. П.Вивчено вплив деяких технологічних параметрів на біосинтез інулінази мікроміцетом Penicillium sp. 225. Визначені джерела вуглецевого (жмих топінамбуру) та азотного (азотнокислий калій) живлення. Температура 20 С, об’єм поживного середовища 150 мл за швидкості перемішування 160 об/хв протягом 3-х діб є оптимальними параметрами культивування продуценту. При вирощуванні Penicillium sp. 225 на підібраному поживному середовищі інуліназна активність зросла у 9 разДокумент Дослідження впливу режимів ЕГО на мікрофлору сокостружкової суміші(2018) Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Святненко, Роман Сергійович; Мартиненко, Тетяна АндріївнаВажливим показником мікробіологічної безпечності, якості, рівня санітарно-гігієнічних умов харчових виробництв є мікрофлора. У разі перевищення допустимого титру мікроорганізми можуть спричиняти псування готового продукту й навіть призвести до харчового отруєння. У Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на контамінаційну мікрофлору, а саме на дріжджі, бактерії й мікроміцети. An important indicator of microbiological safety, quality, and the level of sanitary-and-hygienic conditions of food production is microflora. When the titre is exceeded, microorganisms can cause damage to the finished product and even lead to food poisoning. In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (ECO) on contaminating microflora, namely on yeast, bacteria and micromycetes.Документ Determination of the disinfectants efficiency on microorganisms - active gray rot causative agents within the process of sugar beet storage(2015) Gusyatinska, Natalia; Teterina, Svitlana; Nechypor, Tatiana; Kasian, IrinaThe article presents the results of research on the effectiveness of modern disinfectants on the basis of sodium salts of dichlorosaccharide, polyhexamethylene guanidine, citroside, monensin sodium and natural hydroxy acids in relation to the contaminating microflora of sugar beets.Документ Дослідження ефективності дезінфікуючого засобу «Санітарін» щодо мікрофлори бурякоцукрового виробництва(2009) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Касян, Ірина МиколаївнаДосліджено мікрофлору цукрових буряків та дифузійного соку. Визначено ефективність дії дезінфікуючого засібу „Санітарін” щодо бактерій Bacillus subtilis, В. mycoides, B. Megatherium, В. stearothermophilus, слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoс, мікроміцетів родів Botrytis, Rhizopus, Mucor, Fusarium, Aspergillus, Penicillium, Gliocladium. Efficiency of disinfectant action chemical mean „Sanitarin" is determined. Way of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed.Документ Аналіз ефективності дії дезінфектантів щодо мікроорганізмів — активних збудників кагатної гнилі(2014) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана МиколаївнаУ статті наведено результати досліджень ефективності дії сучасних дезінфекційних, засобів на основі натрієвої солі дихлоризаціанурової кислоти, полігексаметиленгуанідину, цитросайду, монензину натрію та природних оксикислот щодо пригнічення контамінуючої мікрофлори цукрових буряків. Показано, що серед обраних культур мікроміцетів є активні збудники кагатної гнилі, здатні самостійно руйнувати тканини коренеплоду, та види менш активні, здатні руйнувати тканини коренеплоду значно повільніше. Встановлено, що засоби «Санітарін», «Жавель-Клейд», «Гембар», «Біодез», «Нобак-фермент», «Каморан» мають стабільну фунгіцидну та фунгістатичну дію щодо широкого спектра мікроміцетів, зокрема здатні пригнічувати розвиток активних збудників кагатної гнилі. Крім того, зазначені засоби виявились ефективними щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій. Також доведено доцільність застосування вищезазначених засобів для обробки коренеплодів цукрових буряків з метою їх дезінфекції і запобігання розвитку кагатної гнилі. This article presents the results of studies of the effectiveness of modern disinfectants based on dichloroisocyanuric acid sodium, polyhexamethyleneguanidine, cytrocide, monenzyne sodium and natural hydroxy acids on contaminating microflora of sugar beet. Analysis showed that among the selected Micromycetes cultures gray rot causative agents were present, capable to destroy the root tissue and less active species, which can destroy the root tissue in less active manner. The high efficiency of selected disinfectants such as "Sanitarin", "Javel-Kleyd", "Hembar", "Biodez" on a wide range of microorganisms has been proved. As a result of the researches, it is shown that the products "Sanitarin", "Javel-Kleyd", "Hembar", "Biodez", "Nobak-enzyme", "Kamoran" have stable fungicidal and fungistatic effect against a broad spectrum of Micromycetes which are gray rot causative agents and lead to poor technological quality of sugar beet. In addition, these agents are also effective in inhibiting the development of slimeforming bacteria. According to results of the experimental research, the feasibility of using the aforementioned means in sugar beet processing for the purpose of disinfection and prevention of gray rot is substantiated.Документ Аналіз мікробіологічних процесів та способів їх пригнічення при зберіганні цукрових буряків(2010) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Гусятинський, Микола Володимирович; Касян, Ірина МиколаївнаДосліджено вплив видового складу специфічної мікрофлори на інтенсивність загнивання цукрових буряків, при зберіганні. Визначено ефективність застосування фунгіцидних засобів на основі по-лігексаметиленгуанідину(«Біодез»), натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти («Жавель-Клейд», «Са-нітарін») для обробки цукрових буряків перед закладанням на зберігання. Influence oispecificcomposition ofmicroflora!ofsugarbeetson relation tointensityoi'theirrotting. Efficiency oi'application oi'new'fungitsidpreparations fortreatmentofsugarbeetbefore the laying on storage is explored.Документ Підбір оптимального складу поживного середовища та умов культивування Aspergillus sp. 262 – продуцента ферментів целюлолітичного комплексу(2013) Лапська, Ю. Ю.; Омельчук, Євген Олександрович; Пенчук, Юрій МиколайовичНа основі отриманих експериментальних даних визначено джерела вуглецю, азоту і фосфору та підібрано умови культивування Aspergillus sp. 262 – продуцента целюлолітичних ферментів. Визначено, що у разі використання бурякового жому, CO(NH2)2 та Na2HPO4 • 12H2О, як компонентів поживного середовища, відбувається максимальний біосинтез комплексу целюлолітичних ферментів. Встановлено оптимальні умови культивування продуцента такі як: вплив температури, інтенсивності аерації, об’єму поживного середовища, тривалості культивування та відсоток посівного матеріалу на біосинтез целюлаз штамом Aspergillus sp. 262 для отримання максимального біосинтез комплексу ферментів.Документ Аналіз мікробіологічних процесів та способів їх пригнічення при зберіганні цукрових буряків(2010) Тетеріна, Світлана Миколаївна; Гусятинська, Наталія Альфредівна; Касян, Ірина Миколаївна; Гусятинський, Микола ВолодимировичДосліджено вплив видового складу специфічної мікрофлори на інтенсивність загнивання цукрових буряків, при зберіганні. Визначено ефективність застосування фунгіцидних засобів на основі полігексаметиленгуанідину („Біодез”), натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти („Жавель-Клейд”, „Санітарін”) для обробки цукрових буряків перед закладанням на зберігання. Influence of specific composition of microfloral of sugar beets on relation to intensity of their rotting. Efficiency of application of new fungitsid preparations for treatment of sugar beet before the laying on storage is explored.