Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Determining the Nutritional Value and Quality Indicators of Meat-Containing Bread Made With Hemp Seeds Flour (Cannabis sativa L.)(2021) Bozhko, Nataliia; Pasichnyi, Vasyl; Tischenko, Vasil; Marynin, Andriy; Shubina, Yevgenia; Strashynskyi, IgorMeat-containing bread with the use of hemp flour has been devised, with the subsequent assessment of its physical and chemical, sensory properties involving the study into the technological indicators of new products. Three experimental formulations for meat-containing bread were developed, which included semi-fat pork, poultry, mechanically deboned turkey, pumpkin pulp, and 8, 10, 12 % of hemp flour. A meat-containing bread from combined raw materials was adopted as control. All samples were evaluated taking into consideration their physical and chemical, technological, and sensory characteristics. It has been proven that the addition of hemp flour to the formulation improved the consumer value of products by increasing the content of protein, fat, and minerals. It was found that the protein content in the developed products was 18.03‒19.53 g/100 g, which is 3.21‒11.80 % higher than that of the analog. The fat content increased by 17.84–56.83 %, which also led to an increase in the calorie content of products. It has been experimentally confirmed that the introduction of hemp flour into bread's minced meat improves the functional and technological indicators of model meat systems. An increase in water-binding capacity was observed, by 13.46‒22.15 %; in water-holding capacity, by 10.34‒21.43 %; in fat-holding capacity, by 17.2‒26.9 %. The combination of semi-fat pork, poultry, mechanically deboned turkey, and hemp flour increases the ductility of the minced meat while reducing the shear stress, contributes to the good forming properties of the minced meat. The sensory analysis of the prototypes showed their high consumer value. The organoleptic assessment and sensory analysis of the prototypes demonstrated high consumer properties of the manufactured products, which makes it possible to recommend them for inclusion in the diets of various segments of the population.Документ Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаУ статті розглянуто нанотехнологічну трифазну систему (оліякаталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та підтверджено необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н1 і Н2 отримано асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Nanotechnological three phase system (butter — catalyst — hydrogen) has been studied in this article. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the critical points of hydrogenation process have been investigated and the necessity of experimental researches has been proved. The physical and chemical indexes of raw material and products have been defined using standard methods.The results of experimental studies of raw material indexes (tropical butters, mixtures of butters) and the obtained products are presented. With the use of N1 and N2 catalysts assortment fats having the set temperature of melting and set degree of hardness (consistency) have been developed.Документ Модифікація колагенвмісних матеріалів для формування водостійких виробів(2019) Данилкович, Анатолій Григорович; Хлєбнікова, Наталія БорисівнаНезважаючи на широкий асортимент хімічних реагентів, які рекомендуються для формування водостійких шкіряних і хутрових матеріалів, існує об ’єктивна необхідність у проведенні відповідних систематичних досліджень при отриманні натуральних матеріалів для виробів з різних видів колагенвмісної сировини. У статті розроблено технології формування водостійких шкіряних і хутрових велюрових матеріалів з використанням алкенмалеїнового полімеру. О б’єктом дослідження є фізико-хімічні процеси виготовлення різного виду велюрових матеріалів підвищеної водостійкості з сировини великої рогатої худоби — бичка хромового дублення після стругання напівфабрикату на товщину 2 мм та синтанно-танідного наповнювання і напівгрубошерстої овчини аналогічного наповнення товщиною 1,1—1,2 мм. Модифікований шк іряний велюр отримували шляхом оброблення напівфабрикату алкенмалеїновим полімером у робочому розчині, а хутровий велюр — при розпилюванні його розчину на ворсовій поверхні напівфабрикату. Модифіковані матеріали характеризуються високими показниками динамічного опору, які для шкіряного велюру і шкірної тканини хутрового велюру є більшими порівняно з негідрофобізованими матеріалами відповідно в 50 і 28 разів, а за комплексом інших фізико-хімічних властивостей перевищують немодифіковані. Підвищення теплозахисних властивостей і стабільність фізико-хімічних показників хутрового велюру в умовах високої вологості обумовлене диспергуючою і гідрофобізуючою дією на структуру шкірної тканини алкенмалеїнового полімеру. Отримані результати з формування шкіряних і хутрових велюрових матеріалів для виготовлення взуттєвих і одягових виробів дають підстави для проведення технологічних випробувань у напіввиробничих умовах і виготовлення виробів для експлуатації в умовах підвищеної вологості. Despite the wide range of chemical reagents that are recommended for the formation of waterproof leather and fur materials, there is an objective need to conduct appropriate systematic research in obtaining natural materials for products from various types of collagen-containing raw materials. The aim of research is the development of technologies for the formation of waterproof leather and fur velour materials using alkene-maleic polymerThe object of research is the physicochemical processes for the manufacture of various types of velour materials of high water resistance from cattle raw materials — a chrome tanning bull after cutting semi-finished product to a thickness of 2 mm and a syntan-tannine filling and a similar filling thickness of 1.1— 1.2 mm. Modified leather velour was obtained by treating semi-finished product with an alkene-maleic polymer in the working solution, and the fur velour — by spraying its solution on the pile surface of the semi-finished product. Modified materials are characterized by high rates of dynamic resistance, which for leather velour and skin fabric of fur velour are large compared to nonhydrophobic materials 50 and 28 times, respectively, and exceed other unmodified physical and chemical properties. The increased heat-shielding properties and the stability of the physicochemical parameters of the fur velor under conditions of high humidity are due to the dispersing and hydrophobic effect on the skin structure of the alkene-maleic polymer. The results of the formation of leather and fur velour materials for the manufacture of footwear and clothing products give ground for conducting technological tests in semi-production conditions and the manufacture of products for operation in conditions of high humidity.Документ Вивчення можливості створення комплексів пектину і альгінату натрію для стабілізації структури білкового крему(2014) Камбулова, Юлія Вікторівна; Соколовська, Ірина Олександрівна; Семененко, Олена ВасилівнаСтаття присвячена вивченню можливості створення комплексів пектину з різним ступенем етерифікації і альгінату натрію для стабілізації структури білкового крему. Наведено результати досліджень фізико-хімічних властивостей добавок, структурно-механічні властивості утворених ними драглів. З’ясовано, що комплексна дія добавок суттєво змінює досліджувані показники порівняно з поодиноким використанням. The article is devoted to studying the possibility of creating complexes of pectin with different degree of esterification and sodium alginate to stabilize the structure of the egg-white cream. Results of investigations of physical and chemical properties of additives, structural and mechanical properties of the gels formed by them. It was revealed that a complex action of additives significantly alters the studied parameters in comparison to a single use.Документ Тепломассооменные процессы при выпечке печенья с порошком из яблок(1987) Дорохович, Антонелла Николаевна; Острик, Алексей Семенович; Герасименко, А. В.; Дахновская, Г. С.Статья посвящена исследованию возможности использования яблочного порошка при производстве печенья. Установлено оптимальное количество яблочного порошка для различных видов печенья. Исследованы тепломассообменные процессы при выпечке печенья. The article investigates the possibility of using apple powder in the manufacture of biscuits. The optimum amount of apple powder for different types of cookies. Investigated heat and mass transfer processes in baking cookies.Документ Вдосконалення біотехнології мікробного екзополісахариду етаполану на етанолі(2008) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія МиколаївнаВизначено особливості енергетичного й конструктивного метаболізму С2-субстратів у Acinetobacter sp. В-7005 – продуцента екзополісахариду етаполану, виявлено сайти метаболічного лімітування і розроблено підходи до їхнього усунення.Показано, що „вузьким” місцем метаболізму етанолу у Acinetobacter sp. В-7005 є асиміляція ацетату: реакція, що каталізується ацетил-КоА-синтетазою є швидкість-лімітувальною. Встановлено умови культивування бактерій, що дають змогу усунути лімітування С2-метаболізму і підвищити у три рази активність ацетил-КоА-синтетази. За таких умов синтезується високоацильований етаполан зі ступенем ацилювання 3 – 15%. Середня молекулярна маса полісахариду становить 1,5 млн і не змінюється в процесі виділення й очистки препарату. Підвищений вміст жирних кислот і висока молекулярна маса етаполану зумовлюють покращення реологічних властивостей його розчинів, що визначають практичну значущість цього полісахариду. The study is devoted to investigating of the basic stages of С2-compounds assimilation in Аcinetobacter sp. В-7005, to reveal „bottleneck” of С2-metabolism and to develop of approaches to their removal to improve process of microbial exopolysaccharide ethapolan synthesis. Ethanol metabolism in Acinetobacter sp. В-7005 is limited by the rate of acetate assimilation in a reaction catalyzed by acetyl-CoA-synthetase, was shown. Basing on the investigations of С2-metabolism regulation the cultivation conditions were developed which allowed to increase the acetyl-CoA-synthetase activity in Acinetobacter sp. В-7005. Ethapolan synthesized under these conditions was characterized by high level of acylation (3 - 15%). Molecular mass of this polysaccharide was 1,5 million and was not changed during purification. Improved reological properties of ethapolan were associated with high molecular mass and increasing fatty acids content.Документ Етаполан – мікробний екзополісахарид мультифункціонального призначення(2006) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія МиколаївнаПідсумовано власні експериментальні дані стосовно інтенсифікації синтезу, регуляції фізико-хімічних властивостей і практичного використання мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану (продуцент - Acinetobacter sp. В-7005). Етаполан складається з ацильованого (містить С10-С18-жирні кислоти) і неацильованого компонентів, ідентичних за моносахаридним складом, вмістом глюкуронової і піровиноградної кислот. Завдяки наявності жирних кислот розчинам етаполану притаманна здатність до емульгування, підвищення в’язкості в присутності катіонів, за низьких значень рН, у системі Сu2+-гліцин, що зумовлює практичне використання цього ЕПС у нафтовидобувній, хімічній, харчовій промисловості, сільському господарстві. Застосування 1 т етаполану у нафтодобуванні дає змогу отримати додатково 240 т нафти.Наведено дані про технологічні особливості біосинтезу етаполану на різних вуглецевих субстратах (етанол, вуглеводи, суміш ростових С2-С6-сполук), які дають змогу знизити у 3-4 рази (до 2,95 г/л) вміст солей у середовищі культивування продуцента, підвищити у 2-5 разів кількість синтезованого ЕПС і регулювати його фізико-хімічні властивості залежно від галузі практичного використання.Документ Фізико-хімічні властивості сировини і продуктів цукрового виробництва(2006) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Українець, Анатолій Іванович; Сінат-Радченко, П. Д.Розглянуто основні фізико-хімічні властивості сировини і продуктів цукрового виробництва, наведено розрахункові формули і приклади визначення властивостей. The basic physical and chemical properties of raw materials and products of sugar production, are examples of formulas and definitions of properties.Документ Екохімія та ендоекологія елементів(2004) Перепелиця, Олександр ПетровичУ довіднику наведені дані про ізотопи елемента, автора його відкриття, вміст у земній корі, природні мінерали, фізико-хімічні константи, фізичні і хімічні властивості, методи одержання простих речовин, галузі застосування, джерела застосування, вплив на довкілля, біологічну роль і міру токсичності. Описані різні металовмісні матеріали, в тому числі сплави, їх склад, призначення і забруднюючий вплив на харчові продукти. Повідомляється про хімічний склад їжі, вплив найважливіших хімічних елементів на організм людини через харчові продукти і воду, описані глобальні проблеми екології. У книзі розглянуті проблеми екологічної рівноваги, радіоактивних забруднень і охорони здоров’я людини. Розрахований на працівників громадських організацій екологічного, хімічного, медичного, біологічного і харчового напрямів, учнів старших класів шкіл і ліцеїв, вступників до навчальних закладів, учителів шкіл, студентів технікумів і вузів, медпрацівників, працівників установ громадського харчування, харчової, сільськогосподарської, металургійної та хімічної промисловостей, широкого кола читачів.Документ Дослідження фізико-хімічних показників обробленого палигорськітом яблучного соку(2010) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила МиколаївнаДосліджено фізико-хімічні показники очищеного палигорськітом яблучного соку за підібраними методиками. Встановлено вміст осаду, вуглеводів, розчинних сухих речовин, аскорбінової кислоти, величини кольоровості, титрованої та активної кислотностей в очищеному палигорськітом яблучному соку.