Перегляд за Автор "Бабанова, Олена Ігорівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 58
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Використання електроконтактного нагрівання в процесах та апаратах харчової промисловості(2018) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Бабкіна, Ірина Володимирівна; Шевченко, Андрій ОлександровичУ статті наведено аналіз використання електроконтактного нагрівання (ЕКН) в процесах і апаратах харчової промис-ловості. Виконано тепловий розрахунок, результати якого підтверджують ефективність використання ЕКН в комбінованих теплових процесах, що використовуються при виробництві смаженої і запеченої кулінарної продукції. Представлено результати дослідження вибору раціональних параметрів електричного струму — напруги та частоти. In the article presented the analysis of use of electric-contact heating in the processes and apparatus of the food retail industry. Executed a thermal calculation, the results of which confirm the efficiency of the use of electric-contact heating in the combined thermal processes in-use in the production of fried and cooked culinary items. Presented the results of the research on the choice of rational parameters of the electric current are voltage and frequencies.Документ Внутрішнє повітря у XXI столітті: нові вимоги(2024) Лисяк, Андрій Олексійович; Бабанова, Олена ІгорівнаЯкості внутрішнього повітря приділяють досить багато уваги. Вентиляція та кондиціювання в деяких випадках просто рятують людей у приміщеннях, особливо у умовах із надмірним виділенням тепла. Якість внутрішнього повітря в багатьох приміщеннях знаходиться на незадовільному або середньому рівні, чим викликає невдоволення працівників. Скарги виникають навіть у тих випадках, коли дотримуються всіх норм. Тому в найближчому майбутньому фахівцям варто змістити акценти та пріоритети для того, щоб внутрішнє повітря було відмінної якостіДокумент Встановлення глибини проникнення електромагнітного поля та раціональної товщини шару подрібнених пряних овочів для НВЧ-обробки(2024) Прасол, Світлана Володимирівна; Шевченко, Андрій Олександрович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена ІгорівнаДіапазон глибини проникнення електромагнітного поля залежить від насипної щільності, вологості та температури продукту і для суміші подрібнених коренів пряних овочів знаходиться в певних межах. Глибина проникнення електромагнітного поля збільшується зі зменшенням насипної щільності та вологості зразків, а також зменшується з підвищенням температури. Раціональні значення товщини шару продукту знаходяться в межах 67…79 % від глибини проникнення електромагнітного поля. В ході процесу зневоднювання обрані параметри початкового значення питомої потужності НВЧ-нагріву для заданого шару продукту повинні коригуватись з урахуванням зміни раціональної товщини шару продуктуДокумент Дослідження впливу геометричних споруд пірамідальної форми на якість і термін зберігання молока(2015) Бабанова, Олена Ігорівна; Таран, Віталій Михайлович; Бабанов, Ігор ГеннадійовичПерспективним напрямком розв'язання проблеми збереження природних властивостей молока може стати застосування пірамідальних конструкцій. Application of pyramidal constructions can become perspective direction of rozv''yazannya problem of maintainance of natural properties of milk.Документ Дослідження впливу конструктивних елементів сховищ на процес зберігання молочних продуктів(2015) Бабанова, Олена Ігорівна; Бабанов, Ігор ГеннадійовичПри використанні сучасного високопродуктивного обладнання необхідно зберегти природні властивості молока та виробити молочні продукти, в яких бизбереглись в максимальній кількості вітаміни, мінерали та інші корисні речовини для організму людини. When using modern high-performance equipment necessary to preserve the natural properties of milk and dairy produce, which byzberehlys the maximum amount of vitamins, minerals and other nutrients for the human body.Документ Дослідження гідродинаміки реакційної маси у реакторі-змішувачі(2024) Доломакін, Юрій Юрійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна; Породько, Петро ВікторовичУ проєктуванні фармацевтичних, біотехнологічних і хімічних виробництв ва- жливе значення має апаратурне оформлення технологічних процесів. Обладнання має багато спільного з обладнанням галузей хімічної та харчової промисловості. Реактори-змішувачі встановлюють на різних технологічних етапах вироб- ництва, оскільки процес перемішування відіграє важливу роль у виробництві. Перемішування робить більш ефективними процеси розчинення речовин, процеси теплообміну, масообміну, прискорює перебіг реакцій, робить більш ефективними процеси біосинтезу. При розрахунку хімічних реакторів визначаються необхідні для досягнення заданої продуктивності обʼєм, швидкість потоку, поверхня теплообміну, гід- равлічний опір, швидкість заміни каталізатора, конструктивні параметри, ре- жими роботи. При отриманні неоднорідних систем ефективність перемішування можна характеризувати рівномірністю розподілу дисперсної фази в дисперсійному се- редовищі, а при отриманні однорідних систем — рівномірністю розподілу роз- чинених речовин у розчині. Для інтенсифікації хімічних, теплових і дифузійних процесів у гетерогенних системах створюються умови для підводу речовини в зону реакції, до межі поділу фаз чи до поверхні теплообміну. У статті досліджено гідродинамічні характеристики субстанції, що пере- мішується, за допомогою програмного комплексу CAE. Програма використовує кінцево-елементні розрахунки та дає змогу моделювати фізичний процес, який описується диференційними рівняннями. Розвʼязання задачі базується на чисель- ному розвʼязанні рівнянь у частинних похідних методом скінченних елементів. Розглядається процес перемішування твердих активних фармацевтичних ін- гредієнтів та ексципієнтів у рідкому дисперсійному середовищі, зокрема масі, якою виступає твердий жир, що стає рідким при підводі тепла крізь стінки конструкції.Документ Дослідження електроконтактного нагрівання харчової сировини залежно від густини сили електричного струму(2021) Шевченко, Андрій Олександрович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена ІгорівнаДокумент Дослідження з метою вдосконалення камери для теплового оброблення ковбасних виробів(2017) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Беседа, Сергій Дмитрович; Шевченко, Андрій ОлександровичУ статті наведено результати експериментальних досліджень полів швидкості і температури в термокамері з пульсуючою подачею теплоносія для оброблення ковбасних виробів. На основі аналізу отриманих даних встановлено найбільш ефективну форму подачі димоповітряної суміші. Показано перспективність локального підходу для розробки заходів щодо підвищення ефективності технологічного процесу. Відомо, що використовувана в камері теплового оброблення ковбасних виробів робоча суміш являє собою гетерогенну бінарну систему. Процеси теплообміну супроводжуються конденсацією пари з вологого повітря на поверхні виробів або випаровуванням рідини. The results of experimental studies of the fields of velocity and temperature in a thermocouple with a pulsating flow of heat carrier for the processing of sausage products are presented. On the basis of the obtained data, the most effective form of supply of smoke-air mixture is established. The perspective of a local approach is shown for the development of measures to improve the efficiency of the technological process. It is known that the working mixture used in the heat treatment chamber for sausage products is a heterogeneous binary system.Документ Дослідження процесу виробництва вершкового масла з метою вдосконалення масловиготівників періодичної дії(2019) Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена ІгорівнаДосліджено процес виробництва вершкового масла для поліпшення його якості й забезпечення рівномірного розподілення вершків під час оброблення по всьому об’єму робочої ємності масловиготівника та отримання ефективного контакту робочих органів по всій по верхні оброблюваного продукту. На основі результатів дослідження створено фізичну модель у масштабі 1:5 та проведено моделювання процесу оброблення вершків. Аналітично обґрунтовано процес збивання вершків жирністю 35% та на основі комп’ютерного моделювання вдосконалено конструкцію масловиготівника періодичної діїДокумент Дослідження процесів електроконтактного оброблення м’ясопродуктів(2017) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій ОлександровичСтаття містить опис фізичних методів теплового оброблення, зокрема електро-контактного нагрівання струмами промислової частоти, що не вимагає застосування яких-небудь перетворень частоти струму і значно спрощує технічне виконання установок для теплового оброблення м’ясопродуктів, підвищує ККД і швидкість їх нагрівання, доступність контролю і регулювання енергетичних параметрів.Документ Дослідження термообробки інфрачервоним випромінюванням ковбасних виробів з метою інтенсифікації їх виробництва(2014) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена ІгорівнаВикористання електрофізичних методів обробки харчових продуктів є одним з найбільш перспективних способів вирішення цієї важливої задачі. Застосування струму промислової частоти (50 Гц) технічно є більш простим і економічно доцільним порівняно з методами контактного і безконтактного нагріву струмами підвищених, високих частот і НВЧ.Документ Застосування електрофізичних методів обробки харчової рослинної сировини в сучасних технологіях установках та пристроях(2024-04) Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана Володимирівна; Михайлов, Богдан Валерійович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена ІгорівнаУ статті наведено аналіз застосування електрофізичних методів обробки харчової рослинної сировини в сучасних технологіях, установках та пристроях. Встановлено, що серед електрофізичних методів надвисокочастотна (НВЧ) обробка та електроконтактне нагрівання (ЕКН) є перспективними електрофізичними методами, які можуть вдосконалити процеси жарення, замочування, сушіння та концентрування. Отримання комплексів даних з метою оптимізації методів з ЕКН та НВЧ вимагає впровадження технічних засобів для проведення експериментальних досліджень, що передбачає розробку сучасних лабораторних установок. Розроблено установку для вивчення процесів НВЧ-концентрування та НВЧ-сушіння харчової рослинної сировини за умов вакуумування з перемішуванням. Визначено ефект скорочення тривалості досліджуваних процесів, що виникає внаслідок здійснення перемішування сировини під час НВЧ-обробки. На підставі цього розроблено установку для концентрування (сушіння) харчових систем з використанням НВЧ-нагріву і вакуумування. Для вивчення процесів жарення з ЕКН розроблено установку, що дозволяє здійснювати процеси різним за типом, формою та частотою електричного струму; а також установку для комбінованого жарення. За допомогою цих установок досліджено зміну температури зразків із фаршевих мас на основі рослинної сировини під час їх обробки методом ЕКН та комбінування різних способів нагрівання. При цьому відзначається суттєве зменшення нерівномірності температурного поля за об’ємом зразка, що є перевагою порівняно з традиційними способами нагрівання. Більш інтенсивне нагрівання здійснюється комбінованим способом жарення з ЕКН. На підставі проведених досліджень розроблено багатофункційний пристрій теплової обробки харчових продуктів ПТО-0,1. Розроблено установку для дослідження замочування квасолі за умов теплового методу з ЕКН. Вона дозволяє досліджувати процес замочування бобів квасолі холодним способом, гарячим способом з нагріванням теплопередачею та гарячим способом з ЕКН. Доведено, що найменш енерговитратним, але тривалим є холодний метод. Для гарячого методу, що є ефективним для енергозбереження та зменшення тривалості, доцільним є застосування замочування за умов ЕКН.Документ Застосування інноваційної технології отримання функціональних продуктів харчування на основі рослинної сировини(2023) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана ВолодимирівнаАктуальною проблемою харчової промисловості є заміна білкових ізолятів, отриманих із генетично модифікованих джерел сировини. Ведуться активні пошуки нових джерел рослинного білка з генетично немодифікованих культур. У статті розглянуто питання виробництва функціональних харчових продуктів на основі рослинної сировини, тобто виробництва харчових продуктів принципово по-новому. Систематизація та узагальнення розробок з техніки та технології одержання білкових ізолятів із рослинної сировини, а також аналіз перспектив розвитку технологічних рішень, створення ресурсозберігаючих технологій та екологічно чистого виробництва функціональних продуктів харчування. Отримані на даний момент результати наукових досліджень надають переконливі докази існування можливості виробництва їжі за допомогою принципово нових методів. Термін «функціональні продукти харчування» надає означення продуктам, які виготовлені з використанням білків та інших поживних речовин природного походження, але їх склад, структура, зовнішній вигляд і набір властивостей сформовані штучно. На сьогоднішній день, особливий інтерес викликають функціональні продукти харчування, які відрізняються високою біологічною цінністю та вишуканим смаком. Ці продукти вирізняються не лише своєю корисністю для здоров'я, а й сприяють задоволенню гастрономічних переваг споживачів. Вони відкривають шлях до нових можливостей у сфері харчування, дозволяючи людям отримувати не лише необхідні поживні речовини, але і насолоджуватися їжею з новими, неочікуваними характеристиками. Роботи в цьому напрямі, спрямовані на отримання функціональних продуктів харчування, мають подвійну мету. По-перше, вони створюють продукти, які імітують традиційні вироби з фаршу. Ця технологія є порівняно простою, а отримані продукти відносно дешеві та зручні у використанні. По-друге, роботи у цьому напрямку спрямовані на створення продуктів з неподрібненою волокнистою структурою, особливо у м'ясних виробах, що є однією з найцінніших форм харчування. Такий підхід відкриває шлях до нових можливостей для людей, які прагнуть зберігати здоровий спосіб життя або вибирають вегетаріанський спосіб харчування. Функціональні продукти харчування, що відтворюють текстуру традиційних продуктів і одночасно збагачені корисними складовими, можуть стати важливим елементом у збалансованому харчуванні, допомагаючи задовольняти поживні потреби без необхідності використання продуктів тваринного походження. Розроблення техніки і технології функціонального харчування дозволяє: знизити собівартість і збільшити виробництво продуктів харчування в існуючій економічній базі харчовій промисловості за рахунок зменшення втрат і використання непродовольчої сировини; досягти необхідного рівня продовольчої безпеки та вирішити проблему дитячого та лікувального харчування, харчування в незвичних умовах.Документ Кінетика вакуумного НВЧ-концентрування та НВЧ-сушіння пряної сировини(2024) Бабанова, Олена Ігорівна; Прасол, Світлана Володимирівна; Шевченко, Андрій ОлександровичЗі збільшенням глибини вакуумування в робочій камері знижується кінцева температура продукту, до якої він нагрівається під час нестаціонарного режиму. Тривалість досягнення кінцевої температури при НВЧ-концентруванні та НВЧ-сушінні зі збільшенням потужності нагріву з 0,5 кВт до 2 кВт скорочується в 3,9…4,1 рази, а зі збільшенням глибини вакуумування з 80 кПа до 40 кПа – на 21…25 %. Зі збільшенням потужності НВЧ-нагріву скорочується тривалість процесів НВЧ-концентрування та НВЧ-сушіння в 3,5…3,8 рази. Глибина вакуумування впливає на інтенсивність видалення вологи переважно в періоди прогрівання і постійної швидкості НВЧ-концентрування, а в період падаючої швидкості глибина вакууму практично не впливає на швидкість видалення вологи. При НВЧ-сушінні несуттєва розбіжність в результатах зміни маси та вологовмісту в залежності від глибини вакуумування відмічається лише на початковому етапі процесу, а при досягненні критичних значень характер подальших змін має ідентичний характер і розбіжності за часом досягнення кінцевого значення вологовмісту практично не спостерігається. З точки зору збереженості фізико-хімічних властивостей сировини перевагу слід віддати максимально можливому зниженню тиску. За думкою авторів найбільш раціональним є залишковий тиск 40…60 кПа, що не вимагає спеціальних конструктивних заходів для забезпечення герметичності оболонки робочої камери НВЧ-апарата, а процес зневоднювання здійснюється в температурному інтервалі 76…86 оС.Документ Масловиготовлювач періодичної дії (патент на корисну модель № 129766)(2018) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Закревський, Андрій ІвановичМасловиготовлювач періодичної дії, що містить металеву ємність, що обертається навколо власної вісі, привідний механізм, змонтованого в станині, який відрізняється тим, що в ємності закріплені вісім металевих направляючих пластин прямокутної форми по всій довжині та додатково оснащена трьома інтенсифікуючими елементами в вигляді сфер або циліндрів, закріплених на металевих тросах, перпендикулярно направляючим пластинам. Maslovigotovlyuvach periodicheskogo deystviya, soderzhashchiy metallicheskuyu yemkost', vrashchayetsya vokrug sobstvennoy osi, privodnoy mekhanizm, smontirovannogo v stanine, kotoryy otlichayetsya tem, chto v yemkosti zakrepleny vosem' metallicheskikh napravlyayushchikh plastin pryamougol'noy formy po vsey dline i dopolnitel'no osnashchena tremya intensifitsiruya elementami v vide sfer ili tsilindrov , zakreplennykh na metallicheskikh trosakh, perpendikulyarno napravlyayushchim plastinaДокумент Монтаж, експлуатація, діагностика та ремонт обладнання м’ясопереробних підприємств(2015) Бабанов, Ігор Геннадійович; Гавва, Олександр Миколайович; Бабанова, Олена Ігорівна; Чепелюк, Олександр Миколайович; Беседа, Сергій ДмитровичУ підручнику розглянуто основні методи ведення монтажу, експлуатації, налагодження, діагностики та ремонту обладнання м'ясопереробних підприємств. Наведено основні напрями взаємодії проектних, будівельних, монтажних, контролюючих та інших організацій, методи та способи проведення монтажних, налагоджувальних та ремонтних робіт основного, допоміжного та додаткового обладнання. Розглянуто основні причини неполадок технологічного обладнання та методи їх усунення, причини зношування і корозії деталей, наведена необхідна документація під час проведення монтажу та ремонту обладнання, описані вимоги до санітарного оброблення технологічного обладнання та охорони навколишнього середовища м’ясопереробних підприємств. The textbook examines the basic methods of installation, operation, adjustment, diagnostics and repair of equipment for meat processing enterprises. The main directions of interaction of design, construction, installation, control and other organizations, methods and methods of carrying out of installation, adjustment and repair of basic, auxiliary and additional equipment are given. The main causes of process equipment faults and methods of their elimination, causes of wear and corrosion of details are considered, the necessary documentation is given during the installation and repair of equipment, requirements for sanitary processing of technological equipment and the protection of the environment of meat processing enterprises are described.Документ Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання(2013) Бабанов, Ігор Геннадійович; Таран, Віталій Михайлович; Бабанова, Олена ІгорівнаДля закріплення теоретичних знань у практикумі наведено роботи, що виконуються при вивченні дисципліни «Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання» студентами напряму 6.050503 ««Машинобудування» профільного спрямування «Обладнання переробних і харчових виробництв» (Обладнання м’ясо-молочних виробництв) денної та заочної форм навчання. To consolidate the theoretical knowledge in practical work are work performed in the study of the subject "Installation, repair and maintenance equipment "students in 6.050503" "Engineer" profile direction "equipment processing and food industries" (Equipment Meat and milk production) full-time and distance learning.Документ Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання. Частина I. Монтаж технологічного обладнання(2010) Бабанов, Ігор Геннадійович; Таран, Віталій Михайлович; Бабанова, Олена Ігорівна; Беседа, Сергій ДмитровичМонтаж і наладка технологічного обладнання поточно-механізованих ліній і установок харчових виробництв, їх діагностика в процесі ремонту, технічне обслуговування складні та трудомісткі. Дотримання технологічних правил монтажу, налагодження, діагностування и ремонту обладнання, комунікацій конструкцій в ремонтній системі предопределяет їх ефективну та безпечну експлуатацію. Велике значення має кваліфікація і знання досконалої і прогресивної технології виробництва робіт інженерно-технічними робітниками зайнятих виконанням вказаних робіт. Installation and commissioning of process equipment currently mechanized lines plants and food production, their diagnostics in the repair, maintenance maintenance difficult and time-consuming. Compliance with technical rules of construction, installation, diagnostic and repair equipment, the repair of communications structures System predopredelyaet their effective and safe operation. Of great importance is the expertise and knowledge of perfect and progressive technology works engineering and technical workers employed execution of these works.Документ Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання. Частина IІ. Ремонт технологічного обладнання(2011) Бабанов, Ігор Геннадійович; Таран, Віталій Михайлович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена ІгорівнаБільшість машин, механізмів і агрегатів в м’ясній промисловості працюють в складних експлуатаційних умовах (висока вологість, агресивне середовище). Зниження їх працездатності свідчить про несправності та необхідність ремонту. Комплекс організаційних та технічних заходів з нагляду, догляду та всіма видами ремонту, які проводять по раніше розробленому плану, з метою забезпечення безперебійної роботи обладнання об’єднуються системою планово-попереджувального ремонту (ППР). Використання системи ППР попереджає прогресуючий знос обладнання, забезпечує підтримку його в працездатному стані, створює необхідні умови для його ефективного використання. Most vehicles, machinery and components in the meat industry work in difficult operating conditions (high humidity, aggressive environment). Reduction of disability malfunction and need of repair. Complex organizational and technical measures of supervision, care and all types of repairs that are carried out on the previously developed plan to ensure the smooth operation of the equipment combined system planned preventive maintenance (PPR). Using outage prevents progressive deterioration of equipment, maintains it in working condition, creating the necessary conditions for its effective use.Документ Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання. Частина IІI. Експлуатація технологічного обладнання(2012) Бабанов, Ігор Геннадійович; Таран, Віталій Михайлович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена ІгорівнаБільшість машин, механізмів і агрегатів в м’ясній промисловості працюють в складних експлуатаційних умовах (висока вологість, агресивне середовище). Зниження їх працездатності свідчить про несправності та необхідність ремонту. Комплекс організаційних та технічних заходів з нагляду, догляду та всіма видами ремонту, які проводять по раніше розробленому плану, з метою забезпечення безперебійної роботи обладнання об’єднуються системою планово-попереджувального ремонту (ППР). Використання системи ППР попереджає прогресуючий знос обладнання, забезпечує підтримку його в працездатному стані, створює необхідні умови для його ефективного використання. Most vehicles, machinery and components in the meat industry work in difficult operating conditions (high humidity, aggressive environment). Reduction of disability malfunction and need of repair. Complex organizational and technical measures of supervision, care and all types of repairs that are carried out on the previously developed plan to ensure the smooth operation of the equipment combined system planned preventive maintenance (PPR). Using outage prevents progressive deterioration of equipment, maintains it in working condition, creating the necessary conditions for its effective use.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »