Перегляд за Автор "Гуцало, Інна Володимирівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз спектрів відбивання соняшникового насіння з різним вмістом олеїнової кислоти(2016) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Манк, Валерій ВеніаміновичПорівняльний аналіз спектрів відбивання в ближній інфрачервоній області обрушеного та необрушеного насіння соняшнику з різним вмістом олеїнової кислоти показав, що всі спектри за своїм характером досить подібні, але помітна різниця в рівні відбивання між низьким і високим вмістом олеїнової кислоти та те, що обрушене насіння, незалежно від сорту соняшника, має однаковий початковий коефіцієнт відбивання R, вищий за необрушені зразки. A comparative analysis of reflection spectra in the near infrared region of hulled and unrefined sunflower seeds with different contents of olein acid showed that all spectra are similar in nature, but there is a difference in the reflection level between low and high olein acid content that hulled seeds, independently from sunflower varieties, have the same initial reflectance R, higher than that of unrefined specimens.Документ Аналіз ІЧ-спектрів відбивання деяких олійних культур(2018) Гуцало, Анастасія; Гуцало, Діана; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаУ результаті проведених досліджень можна зробити висновок, що метод ІЧ-спектроскопії ближньої області може бути використаний для ідентифікації рослинних олій, отриманих з різних олійних культур. As a result of undertaken studies it is possible to draw conclusion, that the method of infra-red spectroscopy of near area can be used for authentication of the vegetable oils got from different oil-bearing cultures.Документ Визначення вологості в соняшниковому шроті методом БІЧ-спектроскопії(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара ТихонівнаУ статті наведено результати досліджень інфрачервоних спектрів відбиванння соняшникового шроту з різною вологістю (від 5 до 19 %). Експериментально встановлено характеристичні довжини хвиль, що відповідають за вміст вологи в соняшниковому шроті (1,46 та 1,93 мкм). За отриманими коефіцієнтами відбивання побудовано калібрувальні криві та наведено рівняння, що описують їх. Математичний перерахунок коефіцієнтів відбивання на оптичну густину забезпечував більш високу точність при калібруванні. Залежність оптичної густини від вологості також було представлено графічно із зазначенням відповідних рівнянь. Для кожного калібрувального графіка встановлено величину достовірності апроксимації. Даний метод надає можливість швидко та без додаткового висушування визначати вміст вологи в соняшниковому шроті. The data of the analysis of nearinfrared reflectance spectra of sunflower meal with different humidity that varied in the range from 5 to 19 % are investigated in this article. It is shown that wave lengths at 1.46 and 1.93 jam were characteristic and absorbance at these wave lengths corresponds to moisture content in sunflower meal. On the basis of reflectance coefficient calibration dependences were obtained and corresponding equations are given. Higher accuracy of calibration dependences was obtained when optical density was used for calibration. Dependences of optical density from sunflower meal humidity are also presented in this article. The value of valid approximation is shown for every calibration plot. This method ensures the possibility to determine the moisture content in sunflower meal rapidly and without drying.Документ Визначення показників якості харчових продуктів неруйнівними методами(2015) Гуцало, Інна Володимирівна; Манк, Валерій ВеніаміновичДокумент Використання ближньої ІЧ-спектроскопії для визначення трифосфата натрію у м’ясному фарші(2017) Гуцало, Інна Володимирівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Мельниченко, ГеоргійДокумент Використання БІЧ-спектроскопії для визначення вмісту вологи в соняшниковому шроті(2016) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичВивчення особливостей спектрів відбивання дає можливість більш широко впровадити метод БІЧ-спектроскопії для експрес-аналізу визначення вмісту вологи та інших складових в соняшниковому шроті. Study features reflectance spectra enables more widely implemented method of NIR spectroscopy for rapid analysis of moisture content and other components in sunflower meal.Документ Використання методу БІЧ-спектроскопії для аналізу якості продуктів в оліє-жировій галузі(2013) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара Тихонівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаМетою роботи було дослідження спектрів дифузного відбивання насіння олійних культур та продуктів їх переробки (макухи, шроту та білку) в ближній інфрачервоній області. Порівняльний аналіз спектрів відбивання різних соняшникових продуктів показав, що існують аналітичні області, в яких спостерігається суттєва відмінність в розподілі інтенсивності. Отже, за формою спектру відбивання можна проводити ідентифікацію того чи іншого соняшникового продукту. Це підтверджують більш чітко і перші похідні. The purpose of our work was studying spectrums diffuse reflection seeds of oil cultures and products of their remake (meal, mill cake and albumen) in nearly infrared region. Comparative analyze spectrums of reflection different sunflower products showing that exist analytic of region where observe essential difference in distribution of intensive. So for spectrum shape reflection we can conduct identification one or another sunflower product. This is confirmed by more clearly and first marching.Документ Використання методу БІЧ-спектроскопії для визначення вмісту олеїнової кислоти в насінні соняшнику(2017) Гуцало, Інна Володимирівна; Манк, Валерій Веніамінович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мазур, ДмитроЗразок соняшникового насіння з невідомою кількістю олеїнової кислоти та записавши його спектр відбивання, можна за ним провести порівняльний якісний аналіз й чітко визначити: більше чи менше у данному зразку міститься олеїнової кислоти у порівнянні з відомими записаними спектрами. A sample of sunflower seeds with an unknown amount of oleic acid and recording its reflection spectrum can be followed by a comparative, qualitative analysis and clearly defined: more or less this sample contains oleic acid in comparison with well-known recorded spectra.Документ Використання методу ІЧ-спектроскопії в технологічних процесах м'ясних виробництв(2014) Золотухіна, Марія Дмитрівна; Жадько, Марина Іванівна; Гарановська, Вікторія Андріївна; Верба, Наталія Іванівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичЕкспериментально встановлено, що інтенсивність дифузного відбивання для м'яса та м'ясного фаршу залежить від режиму зберігання зразків, що дає можливість проводить якісний аналіз м'ясних продуктів. Experimentally, the intensity of the diffuse reflection meat and minced meat depends on the mode of storage of samples, which allows conducting qualitative analysis of meat products.Документ Використання особливостей спектрів відбивання для якісного аналізу сухого молока(2014) Носенко, Володимир Єрофійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаЦікаві особливості інфрачервоних спектрів відбивання сухого молока виявлені нами за допомогою приладу «Інфрапід-61». Отримані результати показали, що спектри дифузного відбивання сухого молока таких домашніх тварин як кози, кобили та вівці дещо подібні, але на певних довжинах хвиль існують і суттєві відмінності. Зокрема, спектри відбивання овечого та козиного сухого молока мають екстремуми на однакових довжинах хвиль, проте різну інтенсивність відбивання. Спектр відбивання кобилячого ж сухого молока відрізняється від них за кількістю екстремумів. Interesting peculiarities infrareds specters reflection of dry milk discovers us with help device "Іnfrapіd-61." Receive results showed that specters diffuse reflection of dry milk powder such home animals like she-goat, mare and sheep something similar, but on some longer of wave exist essential differences. Also specters reflections of sheep and she-goat milk have extremums on the same lengths of wave. Specters reflection mare`s dry milk difference of them for quantity of extremums.Документ Вплив швидкості Фермі на коефіцієнт трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля в однобар’єрній графеновій структурі(2016) Король, Анатолій Миколайович; Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаРозглядається однобар’єрна наноструктура, створена на базі одношарового безщільового графену з різними значеннями швидкості Фермі в бар’єрній області. В рамках континуальної моделі за допомогою релятивістського рівняння Дірака-Вейля, яке не містить масового члена, розраховується коефіцієнт проходження квазіелектронів Т крізь дану структуру. Для одержання кількісних значень коефіцієнта квантової прозорості розглядуваної системи Т використано метод трансферних матриць. Аналізується залежність величини Т від параметрів даної структури – передовсім від значення швидкості Фермі, а також від зовнішнього електростатичного потенціалу, товщини бар’єру і кута падіння носіїв заряду на бар’єр. We consider the single-barrier nanostructure based on the monolayer gapless graphene with various values of the Fermi velocity in the barrier region. The coefficient of the quasielectron transmission through the given structure T is calculated with the help of the relativistic Dirac-Weyl equation which doesn’t contain the mass term within the framework of the continuum model. We use the transfer-matrix method to obtain the numerical values of the quantum transparency of this system T. The dependence of the quantity T on the parameters of the structure considered is analyzed – first of all on the Fermi velocity magnitude, as well as on the external electrostatic potential, on the barrier width and on the angle of the charge carrier incidence on the SL.Документ Дослідження хімічних перетворень у соняшниковій олії під час термічної обробки(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаУ статті розглянуто результати лабораторних досліджень хімічних перетворень тригліцеридів соняшникової олії під час тривалого нагрівання до температури, що перевищує точку димлення олії. Особливістю рослинних жирів є високий вміст у них ненасичених жирних кислот і внаслідок цього здатність до окиснення і полімеризації під час контакту з повітрям. Швидкість цих процесів значно зростає з підвищенням температури, особливо під час наближення до точки димлення. Аналіз результатів дослідження базується на кількісному і якісному порівнянні даних ЯМР 1Н спектроскопії зразків олії до нагрівання і зразків олії, що були витримані за температури 240 ○С протягом 2 годин. Спектри ЯМР 1Н містять унікальну інформацію про наявність і співвідношення у молекулах тригліцеридів соняшникової олії залишків мононенасичених і діненасичених кислот, серед яких, відповідно, домінують олеїнова і лінолева кислоти. ЯМР 1Н спектроскопія є ефективним і експресним методом контролю якості олії, що базується на оцінюванні структури молекул тригліцеридів. Математично оброблені спектральні дані доводять, що найбільших змін під час термічної обробки зазнають естери лінолевої кислоти. Меншою мірою відбуваються деструктивні перетворення залишків олеїнової кислоти, про що свідчить повільніше зменшення інтегральних інтенсивностей відповідних сигналів у спектрах. The laboratory study results of chemical transformations of triglycerides of refned deodorized sunflower oil under prolonged heating to the temperature exceeding the smoke point of oil are considered in the article. One of the features of edible oils is the high content of unsaturated fatty acids and, as a consequence, the ability to be oxidized and polymerized upon contact with air. The rate of these processes increases signifcantly with temperature rise, especially if it is close to the smoke point. The analysis of the results of the study is based on a quantitative and qualitative comparison of 1H NMR spectra of the oil samples before heating and the oil samples, which were heated at 240 °C for 2 hours. 1H NMR spectra contain unique information on the presence and molar ratio of residues of mono- and di-unsaturated acids in the triglyceride molecules of sunflower oil with prevailing of oleic and linoleic acids, respectively. 1H NMR spectroscopy is one of the effective and express methods to control oil quality based on estimation of structural integrity of oil triglycerides. Mathematically processed spectral data prove that linoleates are undergone the biggest chemical changes during the heat treatment of sunflower oil. The destructive transformations of oleates occur to a lesser extent that is evidenced by slower decreasing of integral intensities of the corresponding signals in the spectra.Документ Застосування методу ЯМР 1H спектроскопії для визначення вмісту олеїнової кислоти у зразках соняшникової олії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коломієць, Вікторія ОлександрівнаНеруйнівний і експресний метод ЯМР 1H спектроскопії є перспективним інструментом для визначення співвідношення її масової частки олеїнової і лінолевої кислот у соняшниковій олії, яка у сучасних умовах вирощування рослин характеризується непостійним кількісним жирнокислотним складом, з метою оптимального її застосування.Документ Особливості спектрів відбивання шротів насіння олійних культур в ближній інфрачервоній області(2013) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара ТихонівнаВстановлено, що спектри різних видів шротів мають ідентичний характер. Експериментально підтверджено, що для аналітичних цілей при визначенні вмісту вологи у шротах слід обирати інтервали довжин хвиль = 1,49–1,50 нм та 1,93–1,94 нм. Нами було також проаналізовано перші та другі похідні спектрів відбивання та запропоновано набір довжин хвиль для створення градуювального рівняння визначення вмісту вологи, жиру та білку. It is set that the spectrums of different types of meal have identical character. Experimentally confirmed that for analytical purposes in the determination of moisture content in the meal should be selected wavelength interval = 1,49–1,50 nm and 1,93–1,94 nm. We have also analyzed the first and second derivatives of reflectance spectra and proposed a set of wavelengths to generate the calibration equation determination of moisture, fat and protein.Документ Подрібнення насіння квасолі в молотковій дробарці(2013) Перегуда, Микола Антонович; Харченко, Євген Іванович; Корж, Тамара Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Гуцало, Інна ВолодимирівнаПостійно зростаючий, внаслідок збігу низки політичних, економічних, технологічних тощо причин, дефіцит білкових речовин в харчуванні населення планети і України, зокрема спонукає науковців до пошуку додаткових джерел дешевих і достатньо повноцінних білків. Борошняні суміші з борошном бобових культур можуть бути використані для розширення асортименту вироблюваних хлібобулочних і кондитерських виробів з підвищеним вмістом білка та інших біологічно активних речовин. Насіння квасолі можна переробляти у борошно простим подрібненням у молотковій дробарці. При використанні вальцьових верстатів необхідне попереднє подрібнення насіння квасолі. A growing number of matches due to political, economic, technological, etc. cause’s deficiency of proteins in the diet of the world's population and Ukraine in particular encourages researchers to seek additional sources of cheap and quite full of protein. Pastry flour mixture with legumes can be used to expand the range of products of bakery and confectionery products with a high content of protein and other biologically active substances. Bean seeds can recycle in simple flour grinding in hammer mill. Using roller mill grinding is needed seed beans.Документ Про можливість проведення якісного аналізу м’яса спектроскопічним методом(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Гуцало, Інна ВолодимирівнаВ роботі було досліджено зразки м’яса методом інфрачервоної спектроскопії в ближній області спектра на приладі «Інфрапід-61». Порівняльний аналіз спектрів відбивання охолоджених зразків м’яса (в холодильнику та морозильній камері) показав, що якісно спектри повторюють один одного. Проте чітко видно, що інтенсивність спектру для свіжих зразків м’яса, для заморожених і зіпсованих суттєво відрізняється. Розроблений метод дає можливість швидко та ефективно проводити якісний аналіз м’яса. In our work was studying examples of meat with method infrared spectroscopic in nearly spectrum of region on device "Іnfrapіd-61." Comparative analyze spectrums reflection cool down examples of meat (in the fridge and in freeze camera) showing that quality spectrum repeat each other. But clear seen that intensive spectrum for fresh examples of meat, for frozen and for spoilt essential different. Elaborate method let possibility fast and effective conduct quality analyze of meat.Документ Про нові можливості використання методу БІЧ-спектроскопії для аналізу харчових продуктів та вихідної сировини(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара Тихонівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаМетод БІЧ-спектроскопії використовується у багатьох галузях науки та техніки. Інфрачервоні спектри дають досить повну характеристику речовин. За числом і положенням піків в спектрах відбивання (або поглинання) можна судити про природу речовини, а за інтенсивністю смуг - про її кількість. NIR spectroscopy method used in many fields of science and technology. Infrared spectra give a fairly complete description of substances. According to the number and position of peaks in the spectra of reflection (or absorption) can judge the nature of the substance and the intensity of bands - its quantity.Документ Система для багатокомпонентного аналізу якості сільськ-господарської продукції, кормів і сировини(2020) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаУ роботі проведено аналіз сучасних методів вимірювання основних компонентів, що характеризують якість сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з використанням сучасної інструментальної бази приладів і засобів контролю на основі методу інфрачервоної (ІЧ) спектроскопії. The paper analyzes modern methods of measuring the main components that characterize the quality of agricultural products, raw materials and food using a modern instrumental base of devices and control tools based on the method of infrared (IR) spectroscopy.Документ Сучасні фізичні методи у технологічних процесах вирощування та використання грибів(2014) Поліщук, Олег Юрійович; Боярська, Марія Василівна; Баглай, Ольга Миколаївна; Носенко, Володимир Єрофійович; Іванова, Катерина Вікторівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Медвідь, Наталія ВікторівнаУ зв'язку з необхідністю розширення виробництва продуктів харчування розведення грибів у промислових умовах є найбільш вигідним. У наш час необхідно працювати над розширенням асортименту порід грибів, які можливо розводити в умови промисловий розробки. Due to the need to expand food production cultivation of fungi in industrial conditions are most favorable. Nowadays, it is necessary to work on expanding the range of species of fungi that may breed in terms of industrial development.Документ Тунельна прозорість графенової симетричної двор’єрної структури з бар'єрами швидкості фермі(2017) Король, Анатолій Миколайович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Вишняк, Володимир ВікторовичРозраховано і проаналізовано коефіцієнт квантової трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля крізь два симетричні бар’єри із, квантовою ямою посередені. Бар’єри утворюються за рахунок різних швидкостей Фермі в різних областях структури і є прямокутними. Показано, що спектри трансмісії мають яскраво виражений тунельно-резонансний характер. Важливою рисою спектрів є те, що вони періодичні по всій шкалі енергій. Конфігурація дозволених і заборонених зон істотно залежить від значень швидкості Фермі в бар’єрах, а також від товщини бар’єрів і ширини квантової ями. Із цього випливає, що дана структура може ефективно слугувати енергетичним фільтром для квазіелектронів Дірака-Вейля, за допомогою якого зручно регулювати діапазон енергій для фільтрації носіїв заряду. The quantum transmission coefficient of the Dirac-Weil quasielectrons is calculated and analyzed through two symmetric barriers with a quantum well in the middle. Barriers are formed at the expense of different Fermi velocities in different regions of the structure and are rectangular. It is shown that the transmission spectra have a pronounced tunnel-resonant character. An important feature of the spectra is that they are periodic throughout the scale of energy. The configuration of the allowed and forbidden zones depends essentially on the values of the Fermi velocity in the barriers, as well as on the thickness of the barriers and the width of the quantum well. It follows that this structure can effectively serve as a power filter for Dirac-Weil quasielectrons, by which it is convenient to regulate the energy range for filtering charge carriers.