Перегляд за Автор "Котинський, Андрій Валерійович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 29
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Визначення впливу фізико-хімічних факторів на накопичення фікоціаніну в клітинах спіруліни(2003) Коваленко, С. М.; Запольський, Анатолій Кирилович; Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій ІвановичВ ході досліджень встановлено, що результати культивування спіруліни при червоному світлі не піддержують даних про його позитивний вплив на вміст фікоціаніну в клітині спіруліни. Вміст фікоціаніну в клітинах спіруліни може змінюватися в межах від 1 до 15% залежно від умов культивування. Визначення оптимальних параметрів культивування дозволить значно інтенсифікувати процес накопичення фікоціаніну. During the studies found that the results of spirulina cultivation at a red light not support data has a positive effect on the content of spirulina phycocyanin percentage in a cell. Content phycocyanin percentage of cells spirulina can range from 1 to 15% depending on cultivation conditions. Determination of optimal parameters cultivation will greatly intensify the accumulation of phycocyanin percentage.Документ Використання водоростей для виробництва біодизеля(2010) Долженко, К. І.; Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій ІвановичМікроводорості є перспективним джерелом для виробництва біодизелю. З одного гектара можна отримиати 446 л соєвої олії або 2690 л пальмової. Microalgae are a promising source for biodiesel production. From one hectare can otrymyaty 446 liters of soybean oil or 2690 liters of palm.Документ Використання спіруліни у виробництві кормів для птахофабрик(2003) Шафран, Н. В.; Салюк, Анатолій Іванович; Котинський, Андрій ВалерійовичРозглядаються мікроводорості спіруліна які за хімічним складом і поживними властивостями немає собі рівних у світі. Білки, вміст яких сягає до 70%, велика кількість амінокислот, мінеральних речовин. Враховуючи все це спіруліна може стати цінною добавкою як в домашньому так і в промисловому птахівництві. Рассматриваются микроводоросли спирулина которые за химическим составом и питательными свойствами не имеет себе равных в мире. Белки, содержимое которых достигает до 70%,большое количество аминокислот, минеральных веществ. Учитывая все это спирулина может стать ценной добавкой как в домашнем так и в промышленном птицеводстве. Spirulina microalgae considered that the chemical composition and nutritional quality is unmatched in the world. Proteins, the content of which is up to 70%, a large number of amino acids and minerals. Given all that spirulina can be a valuable addition to your home as well as in the poultry industry.Документ Водорості – перспективне джерело одержання біопалива(2009) Пустовойт, А. А.; Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій ІвановичНадаються відомості про те що, більш перспективним джерелом сировини для виробництва біопалива є водорості. З одного гектара землі можна одержати 446 л соєвого масла, або 952 л соняшникового масла, або 1190 л рапсового. З такої ж площі водної поверхні можна виробити до 95000 л масла з водоростей. Provides information about what is more promising source of raw material for the production of biofuels is algae. From one hectare of land available 446 liters of soybean oil, or 952 liters of sunflower oil, rapeseed or 1190 liters. From the same area of the water surface can produce up to 95,000 liters of oil from algae.Документ Вплив освітлення на пігментний склад та продуктивність спіруліни(2009) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Паливода, К. О.Показано вплив тривалості фотоперіоду та тривалості освітлення фікоціаніну, хлорофілу та каротиноїдів в біомасі спіруліни. Для дослідів викорстовувалась альгологічно чиста культура трихомної ціанобактерії Spirulina platensis (Gom.) Geiti штам ЛГУ-603. Культивування проводилось впродовж 10 діб у вертикальній трубчастій установці, діаметром 8 см. і об’ємом 2 л. Рівень освітлення культури змінювали в межах від 4 до 12 кЛк, тривалість фотоперіоду від 8 до 18 годин за добу. Температура культурального середовища від 26 до 30. Максимальний вміст фікоціаніну спостерігався при освітленості 6-8 кЛк. Найбільше фікоціаніну накопичувалось при фотоперіоді 16 год/добу та освітленості 6кЛк і становила 239 мг/г АСБ, що на 23,6% більше ніж при 4 кЛк. The influence of duration and length of photoperiod lighting phycocyanin percentage, chlorophyll and carotenoids in Spirulina biomass. For experiments vykorstovuvalas algologically pure culture tryhomnoyi cyanobacterium Spirulina platensis (Gom.) Geiti strain university personally-603. Cultivation was carried out for 10 days in a vertical tubular unit, 8 cm and 2 Liter. The level of lighting culture changed in the range from 4 to 12 kLk, duration photoperiod from 8 to 18 hours a day. The temperature of the culture medium from 26 to 30. The maximum concentration of phycocyanin percentage was observed at 8.6 light kLk. Most phycocyanin percentage accumulated during photoperiod of 16 h / day and light 6kLk and was 239 mg / g ASB that 23.6% more than at 4 kLk.Документ Вплив світла і температури на продуктивність спіруліни(2001) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.; Нікулін, Олександр ФедоровичПредставлені дослідження основних технологічних параметрів культивування ціанобактерій Spirulina platensis в установці площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу. Культура спіруліни вирощувалась в накопичувальному режимі впродовж 120 годин pH 10-10,5, підсвічування лампами типу ДРЛ-250 та ДРЛ-400 у процесі культивування визначалась абсолютно суха біомаса (АСБ), вміст білка, кількість хлорофілу. Показано, що максимальна продуктивність спіруліни спостерігається за температури 33оС для всіх інтенсивностей освітлення. При освітленості 5кЛк продуктивність при збільшені температури зростала до 1,33г АСБ/л. При освітленості 11кЛк продуктивність при збільшенні температури до 33оС становила 1,57 г АСБ/л. При температурі 38оС відбувався різкий спад до 1,25 г АСБ/л. Presented research main technological parameters cultivation of cyanobacteria Spirulina platensis to install planar aerliftnoho fotobioreaktora closed. Culture of Spirulina grown in accumulation mode for 120 hours pH 10-10,5, light bulbs type DRL and DRL-250-400 in the crop determined absolutely dry biomass (ASB), the protein content of chlorophyll. It is shown that the maximum productivity of Spirulina observed at temperatures 33oS for all intensities of light. In light 5kLk performance with increased temperature increased to 1.33 g ASB / l. In light 11kLk performance by increasing the temperature to 33oS was 1.57 g ASB / l. At a temperature of 38oS held a sharp decline to 1.25 g ASB / l.Документ Вплив світлових умов культивування на продуктивність мікроводорості Spirulina platensis при вирощуванні її у площинному аероліфтному фотобіореакторі закритого типу(2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Нікулін, Олександр Федорович; Карпенко, В. І.Вивчено вплив світлових і температурних режимів культивування на ріст і накопичення біомаси культурою Spimlina platensis при вирощуванні її у площинному аерліфтному фотобіореакторі закритого типу. Введено і встановлено вплив специфічного для розробленого реактора коефіцієнта періодичності на продуктивність, вміст білка та хлорофілу у біомасі спіруліни. Dominance of light and temperature conditions of cultivation on growth and accumulation biomass by culture Spirulina platensis attached to growing of her in plate airlift photobioreactor of closed type is studied. Introduced and studied dominance specific for worked up reactor, coefficient of periodicity on productivity, contained of protein and chlorophyll in biomass of Spirulina.Документ Вплив фенольних сполук на мікроводорость Chlorella vulgaris(2014) Батіщева, Галина Сергіївна; Котинський, Андрій Валерійович; Поліщук, Олександр ВасильовичДосліджені фенольні сполуки пригнічують функціонування фотосинтетичного апарату мікроводорості Chlorella vulgaris AsLil, знижуючи максимальний потенційний квантовий вихід змінної флуоресценції хлорофілу (Fv/Fm), фотохімічне гасіння флуоресценції хлорофілу (qP) та ефективний квантовий вихід фотосистеми II (Фрзп). Investigated phenolic compounds inhibit the functioning of the photosynthetic apparatus of microalgae Chlorella vulgaris AsLil, reducing the maximum potential quantum yield of variable chlorophyll fluorescence (Fv / Fm), photochemical quenching of chlorophyll fluorescence (qP) and effective quantum yield of photosystem II (Frzp).Документ Вплив фенольних сполук на фотосинтетичний аппарат мікроводоростей(2014) Батіщева, Галина Сергіївна; Поліщук, Олександр Васильович; Котинський, Андрій ВалерійовичДосліджені фенольні сполуки пригнічують функціонування фотосинтетичного апарату мікроводорості Chlorella vulgaris AsLi1, знижуючи максимальний потенційний квантовий вихід змінної флуоресценції хлорофілу, фотохімічне гасіння флуоресценції хлорофілу та ефективний квантовий вихід фотосистеми ІІ. Investigational phenol connections repress functioning of on photosynthetic vehicle of microalgae Chlorella vulgaris AsLi1, reducing the maximal potential quantum output of variable fluorescence of chlorophyll, actinic extinguishing of fluorescence of chlorophyll and effective quantum output of photosystem II.Документ Вплив фенольних сполук на фотосинтетичний аппарат мікроводоростей(2014) Котинський, Андрій Валерійович; Батіщева, Галина Сергіївна; Поліщук, Олександр ВасильовичФенольні сполуки це одні з найбільш розповсюджених забруднюючих речовин навколишнього середовища, які здатні до акумуляції в організмі. Фенольні сполуки, у кількості, що перевищує ГДК у воді (0,001 мг/л), токсичні для гідробіонтів і порушують процес самоочищення водойм. У даній роботі пропонується досліджувати наявність та токсичність фенольних сполук за реакцією фотосинтетичного апарату мікроводоростей, використовуючи метод індукції флуоресценції хлорофілу а. Для роботи використовували культури Chlorella vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii та Spirulina platensis. Використовували такі фенольні сполуки, як о-нітрофенол, п-нітрофенол, пірокатехін, фенол та галову кислоту. Phenolic compounds is one of the most common pollutants environment that are able to accumulate in the body. Phenolic compounds in excess of the MCL in water (0.001 mg / L) are toxic to aquatic organisms and disrupt the self-cleaning water. In this paper investigate the presence and toxicity of phenolic compounds by reaction photosynthetic apparatus of microalgae using the induction and chlorophyll fluorescence. To work used Chlorella culture vulgaris, Chlamydomonas reinhardtii and Spirulina platensis. We used the following phenolic compounds such as o-nitrophenol, p-nitrophenol, catechol, phenol and gallic acid.Документ Дослідження впливу харчування на розвиток хвороб системи кровообігу(2012) Зарицька, Марина Вікторівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Котинський, Андрій ВалерійовичПроаналізовано залежність розвитку захворювань від збалансованого раціонального харчування. Встановлено, що виникнення певних захворювань зумовлюють надмірне споживання жирів, насичених жирів, холестерину, рафінованого цукру, солі, алкоголю та недостатнє споживання поліненасичених жирів, складних вуглеводів і клітковини, вітамінів та мінералів. Проаналізована роль цис- та транс-ізомерів жирних кислот в раціоні харчування людини, а також можливий розвиток серцево-судинних захворювань в разі незбалансованого харчування.Документ Дослідження стабільності метаногенезу курячого посліду у твердофазних умовах(2018) Шаповалов, Євгеній Борисович; Салюк, Анатолій Іванович; Котинський, Андрій ВалерійовичВ умовах відсутності державних стандартів щодо добрив, утворених у процесі метанової ферментації, та сезонності функціонування аграрного сектору виникає проблема утворення надмірної кількості стоків після ме- таногенезу, що обмежує його поширення. Регулювання кількості утворення стоків можливе шляхом проведення твердофазової ферментації або рецир- куляції рідкої фази. Стаття присвячена дослідженню особливостей процесу метанової ферментації курячого посліду за високих концентрацій сухих речовин. In the absence of state standards for fertilizers formed in the process of methane fermentation and the seasonality of the functioning of the agrarian sector, there is a problem of the formation of excess runoff after methanogenesis, which limits its spread. The regulation of the amount of runoff formation is possible by carrying out solid-phase fermentation or liquid phase recirculation. The article is devoted to the study of peculiarities of the process of methane fermentation of chicken manure at high concentrations of solids.Документ Йод із спіруліни(2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.Документ Йодовмісні екстракти спіруліни(2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.Йодовмісні екстракти спіруліни, як засвідчують дослідження науковців можна застосовувати в різних галузях харчової промисловості. Встановлено, що синьо-зелена мікроводорость спіруліна містить багатий комплекс необхідних людському організмі компонентів. Пропонується технологія одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 5.0-5.6 мг в одному грамі. Одержана сировина – концентроване джерело органічно зв’язаного йоду. У процесі досліджень встановлено, що обробка біомаси спіруліни етиловим спиртом призводить до коагуляції білкових молекул. Iodine-containing extracts of spirulina, as the studies scholars can be used in different sectors of the food industry. Found that blue-green algae Spirulina contains a rich set of necessary components of the human body. The technology of biomass of Spirulina containing 5.0-5.6 mg of iodine per gram. The resulting raw material - a concentrated source of organically bound iodine. During the study found that treatment of Spirulina biomass ethanol leads to coagulation of protein molecules.Документ Комплекс переробки стічних вод м’ясокомбінатів(2004) Салюк, Анатолій Іванович; Котинський, Андрій ВалерійовичРозглядається проблема широкомасштаAбного впровадження метанової ферментації для очищення стічних вод м’ясокомбінатів. Розв’язанням цього завдання може здійснюватись шляхом створення максимально можливих замкнутих ліній водопостачання. Для цього повинна використовуватися вода з більш високою температурою, але в меншій кількості. При цьому економія енерговитрат можлива тільки при використанні метанової ферментації, можлива економія до 15% усіх енерговитрат виробництва. Якщо метановій ферментації піддавати лише 50 % найбільш концентрованих стоків, то щодоби можна одержувати більш як 5000 м3 біогазу. The problem of large-scale introduction of methane fermentation for sewage revealed. Solving this problem can be done by creating the best possible closed water lines. This should be used with water over high heat, but in smaller quantities. This energy saving is only possible when using methane fermentation potential savings up to 15% of total energy production. If methane fermentation expose only 50% of the most concentrated effluent, then every day you can get more than 5000 m3 of biogas.Документ Культивування мікроводоростей роду Spirulina(2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Нікулін, Олександр ФедоровичСтаття присвячена актуальній темі - методам культивування спіруліни. Проаналізовано існуючі методи промислового культивування мікроводорості Зрігиііпа: у відкритих системах та закритих. Розглянуто недоліки і переваги цих методів. Встановлено, що найперспективнішиж є культивування у закритих системах з використанням площинних фотореакторів. Дано загальний опис розробленого нами площинного фотобіореактора закритого типу для вирощування спіруліни, а також його переваги перед звичайними трубчастими фотореакторами. Article is devoted to the actual topic ~ spirulina cultivation methods. Existing methods for industrial cultivation of microalgae Zrihyiipa: in open and closed systems. Consider advantages and disadvantages of these methods. Found that nayperspektyvnishyzh is cultivation in closed systems using planar fotoreaktoriv. Given a general description developed by us planar fotobioreaktora Closed for growing spirulina and its advantages over conventional tubular fotoreaktoramy.Документ Науково-теоретичні основи отримання якісної й безпечної продукції рослинництва(2018) Тогачинська, Ольга Василівна; Семенова, Олена Іванівна; Котинський, Андрій ВалерійовичНауково й методологічно обґрунтовані й класифіковані основні критерії здійснення екологічної оцінки технологій вирощування сільськогосподарських культур за біохімічними, технологічними, фітосанітарними, санітарно-гігієнічними та кліматичними показниками. Установлений внесок кожного з критеріїв щодо впливу їх на технології вирощування сільськогосподарських культур і визначений пріоритетний ряд показників: кліматичні показники - рівень родючості Грунту - сортовий потенціал культури - фітосанітарний стан посівів - акумуляційні й міграційні процеси шкідливих речовин у Грунті й транслокаційні процеси токсикантів із Грунту в рослини - якість і безпечність продукції рослинництва - продуктивність - економічна ефективність. Scientifically methodologically substantiated and classified the main criteria for conducting an environmental assessment of technologies for growing crops by biochemical, technological, phyto-sanitary, sanitary-hygienic and climatic parameters. The weighted contribution of each of the criteria is determined, according to their influence on the technology of growing crops, and a priority series of weights is determined: climatic indexes - soil fertility level - varietal potential of the crop - phytosanitary state of crops - accumulation and migration processes of harmful substances in the soil and translocation processes of toxicants with soil in plants - quality and safety of crop production - productivity - economic efficiency.Документ Наукові дослідження засвідчують: іони деяких металів можуть сприяти росту культури спіруліни(2006) Котинський, Андрій Валерійович; Паливода, К. О.; Чернухіна, Л. О.Встановлено, що на синтез фікоціаніну найменше впливає магній. Збільшення концентрації сульфату магнію в середовищі культивування до 0,5 г/л підвищує синтез фікоціаніну на 17%. Спіруліна досить чутлива до незначного підвищення концентрації сульфату магнію – понад 0,6 г/л. Найбільше фікоціаніну накопичується в біомасі спіруліни (20,8% від АСБ) при одночасному внесенні в середовище культивування йодиду калію й нітрату кобальту по 5,0–8,0 мг/л. Found that the synthesis of phycocyanin least affect magnesium. Increasing concentrations of magnesium sulfate in the culture medium to 0,5 g / l increases the synthesis of phycocyanin by 17%. Spirulina is quite sensitive to a slight increase in the concentration of magnesium sulfate - more than 0.6 g / l. Most phycocyanin accumulated in the biomass of Spirulina (20,8% of dry matter), while entry to the culture medium of potassium iodide and cobalt nitrate to 5.0-8.0 mg / l.Документ Новий спосіб одержання йодованої біомаси(2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.Розроблений метод одержання йодованої біомаси спіруліни з використанням площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу з використанням альгологічно чистої культура трихомної ціанобактерії Spirulina platensis (Gom) Geitl. штам ЛГУ-603. модифікованого живильного середовище Заррука концентрації — 60%, протягом 120 год. при температурі — 32,0 ± 1,0°С; коефіцієнті періодичності — 2,5, початковій щільності —0,3 г/л; рН — 10,0—10,5; вологості — 100% та постійній аерації суспензії повітрям. визначали вплив освітленості на акумуляцію йоду клітинами спіруліни, досліджено вплив різних концентрацій йодиду калію та нітрату кобальту на продуктивність, вміст йоду та білка в біомасі спіруліни. Developed a method iodized Spirulina biomass using planar aerliftnoho fotobioreaktora Closed using pure algal culture tryhomnoyi cyanobacterium Spirulina platensis (Gom) Geitl. Strain university personally-603. modified nutrient medium Zarruka concentration - 60% for 120 hours. temperature - 32,0 ± 1,0 ° C, the frequency ratio - 2.5, the initial density of -0.3 g / l pH - 10,0-10,5; humidity - 100% and constant aeration with air suspension. determined the effect of illumination on the accumulation of iodine cells spirulina, the effect of different concentrations of potassium iodide and cobalt nitrate on performance, iodine and protein in the biomass of Spirulina.Документ Новий спосіб одержання йодованої біомаси дає змогу збагатити харчовий раціон йодовмісними продуктами(2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.Розглянуто доцільність культивування та використання як біологічної добавки в харчовому раціоні людини. Сonsideв the feasibility of cultivation and use as biological additives in the diet of man.