Перегляд за Автор "Коцюбанська, Ольга Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 37
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Боротьба з міфотворчістю як одна із складових гуманітарно-патріотичного виховання студентської молоді(2015) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаМіфотворчість була і залишається однією з головних проблем історичної науки. Ідеологічні маніпуляції та соціальні міфи, особиста міфотворчість, відбитки політичних,соціальних та національних проблем утворюють на історичному знанні стійкі нашарування, зняття яких потребує копіткої суспільної праці. Мифотворчество была и остается одной из главных проблем исторической науки. Myth-making was and remains one of the main problems of historical science. Ideological manipulation and social myths, personal myth-making, fingerprints political, social and national problems in forming stable layers of historical knowledge, which requires the removal of hard social labor.Документ Відродження кондитерської промисловості України за часів НЕПу. Харків(2010) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаДані тези присвячені історії кондитерської промисловості України часів НЕПу, її особливостям в перехідну добу від капіталістичної до радянської економіки. These theses on the history of Ukraine confectionery industry the NEP and its features in the transition period from the capitalist to the Soviet economy.Документ Еллінізм в українській дійсності (від стародавніх часів до ХІХ ст.)(2018) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті проаналізовано античні впливи на українську історію та культуру, наголошено, що в українських осередках панує дух високої грецької античності, її культурних надбань. Доведено, що античність в українській ментальності завжди посідала особливе місце в освічених колах, зокрема населення українського Півдня віками перебувало в сусідстві з античними греками, що мало велетенські наслідки для нашої країни, духовності й культури народу. Продемонстровано та проаналізовано зразки еллінізму в українській дійсності, а також зразки рекламного креативу і доведено, що прикладами рекламних шедеврів є грецька античність.Документ Клементина Авдикович-Глінська – видатна постать кондитерського світу України 20-х років ХХ ст.(2010) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНа основі архівних матеріалів ХІХ–ХХ ст. розглянуто постать Клементини Авдикович-Глинської, видатної особистості кондитерського світу України, та її автобіографічний нарис «Історія однієї фабрики». On the base of archive sources of the second part of XIX-beginning of XX century the author has investigated the role of Clementine Avdikovich-Glinska as a personage of confectioner's world of Ukraine, and her autobiographical work «The history of one factory».Документ Кондитерська галузь України 30-х років ХХ ст.: здобутки і втрати(2011) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаТези присвячені проблемі сталінської перебудови кондитерської галузі в руслі загальної індустріалізації. Abstracts are devoted to the problem of adjustment of the Stalinist confectionery industry in line with the overall industrialization.Документ Кондитерські бренди ХІХ ст.: Жорж Борман(2006) Коцюбанська, Ольга Олександрівна; Тюрменко, Ірина ІванівнаТези присвячені відомій особистості кондитерського світу України – Жоржу Борману, новатору із великим творчим потенціалом. Abstracts are devoted to the well-known personalities in the world of confectionary Ukraine - George Bormann, innovators with great creative potential.Документ Культурна спадщина як чинник розвитку туризму регіонів України(2019) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНині Україна впевнено та активно інтегрується до світового культурного простору. Тому при розробці регіональних стратегій розвитку пріоритетними мають бути проблеми збереження та використання пам’яток культурної спадщини. Для цього потрібне повноцінне виявлення й вивчення культурної спадщини з метою виваженого використання і комплексного збереження її. Today Ukraine is confidently and actively integrating into the world cultural space. Therefore, when developing regional development strategies, the preservation and use of cultural heritage sites should be a priority. This requires the full identification and study of cultural heritage for the purpose of balanced use and comprehensive preservation.Документ Львів – солодка столиця України(2009) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаДані тези присвячені історичному розвитку кондитерської промисловості м. Львова та експорту кондитерських традицій зі Сходу на Захід. The thesis is devoted to historical development Confectionery industry city and Export kondyterskyh traditions with the East to the West.Документ Мануфактурна та фабрично-мануфактурна стадії розвитку кондитерської промисловості Харкова (друга половина ХІХ- початок ХХ ст.)(2012) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті розглядається розвиток кондитерської промисловості Харкова у мануфактурній та фабрично-мануфактурній стадіях, його особливості та загальні закономірності. В окремому порядку приділяється увага персоналіям кондитерського світу Харкова та співвідношенню продуктів регіональної специфіки та загальноєвропейського асортименту. пThe paper is devoted to the development of the confectionery industry of Kharkov in manufactory and fabric-manufactory stages, its features and the general laws. In separately order the attention to a personnels of the confectionery world of Kharkov and a parity of products of regional specificity and the all-European assortment is paid.Документ Навчальні плани та програми гуманітарних закладів вищої освіти ІІ-ї половини ХІХ – початку ХХ ст.(2020) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНа основі першоджерел у статті проаналізовано навчальні плани та програми гуманітарних закладів вищої освіти України другої половини ХІХ – початку ХХ століть. Доведено, що гуманітарна освіта розвивалася на основі різних теорій та моделей підготовки фахівців. Наведені зразки та подана порівняльна характеристика навчальних програм викладання на історико-філологічному та юридичному факультетах університету Св. Володимира за 1895-1896 навчальний рік та інших вишах. Висвітлено особливості формування навчальних планів та програм у відповідності до запровадження та дії Статутів університетів, що регламентувалиїх діяльність. Based on primary sources, the article analyzes the curricula and programs of humanitarian institutions of higher education in Ukraine in the second half of the nineteenth – early twentieth centuries. It is proved that humanities education developed on the basis of various theories and models of training. Samples and comparative characteristics of teaching curricula at the Faculty of History, Philology and Law of the University of St. Vladimir for the 1895-1896 academic year and other universities are presented. The peculiarities of the formation of curricula and programs in accordance with the implementation and operation of the Statutes of universities governing their activities are highlighted.Документ Науково-освітні та національно-культурні проекти урядів української революції 1917 – 1921 рр.(2016) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті проаналізовано національні науково-освітні та культурні проекти урядів періоду Української революції 1917 – 1921 рр. Визначено, які саме національні проекти планували втілити в життя кожен з урядів і, які з них вдалося реалізувати. Зазначено, що освітні, наукові та культурні проекти були самими вдалими. Один з найважливіших проектів був спрямований на організацію Української академії наук. Доведено, що саме завдяки зусиллям Центральної Ради та згодом гетьмана П. Скоропадського вдалося відкрити Українську академію наук, Національний архів, Національну бібліотеку, Національні університети. Були реалізовані проекти по впровадженню української мови в освіту, науку та культуру, які сприяли національному та духовному відродженню України. Speaking about educational activities of Ukrainian governments 1917-1921, we should realise, how contradictory this activity actually was. We still had no appropriate estimation of such improvements as Ukranian-speaking education in all brunches, or different institutions, founded at that time, very important and innovative for the young state. In this article we are going to analize educational projects of the Ukrainian governments 1917-1921 from the modern point of view and concerning contemporary challenges of our education.Документ Обладнання кондитерської галузі України – від зародження до індустріалізації 30-х років ХХст.: специфіка та основні тенденції(2010) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті розглядається технічне устаткування кондитерської промисловості від зародження галузі до індустріалізації 30-х років. Окремий акцент зроблено на специфіці кондитерської промисловості та її обладнання. The paper is devoted to technical equipping of the confectionery industry from the beginning of this branch to the industrialization process of 30-th years. Also we accentuate the specific character of confectionery industry and it equipment.Документ Особливості розвитку кондитерської промисловості м. Києва в ХІХ ст.(2007) Коцюбанська, Ольга Олександрівна; Левицька, Надія МиколаївнаТези присвячені суперечливостям розвитку кондитерської промисловості Києва в руслі загального промислового перевороту в Російській імперії. Abstracts dedicated inconsistency of the confectionery industry Kyiv in line with the overall industrial revolution in the Russian Empire.Документ Оформлення кондитерських виробів як одне з матеріальних джерел історії України(2010) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаДані тези присвячені дизайну кондитерських виробів як специфічного артефакту, що вбирає в себе історичні, художні, політичні вподобання свого часу. These abstracts are devoted to the design of confectionery as a specific artifact that incorporates historical, artistic, political preferences of their time.Документ Проблеми технічної освіти в історичних паралелях(2009) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаТези присвячені проблемам технічної освіти на зламі століть, проводяться історичні паралелі із промисловою революцією ХІХ ст.. та її споріднення із новозбудованою промисловістю незалежної України. The paper is devoted to to problems of technical education at the turn of the century, made historical parallels with the industrial revolution of the nineteenth century and its relationship with the industry of newly built independent Ukraine.Документ Пряничні традиції України в контексті промислового виробництва ХІХ ст.(2021) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаСтаття присвячена розвитку пряничної справи в Україні на переході до промислового виробництва. Висвітлено окремі аспекти історії формування місцевої традиції пряничної справи, проаналізовано статистику пряничних підприємств у контексті загального розвитку кондитерської галузі, обсяги виробництва та продажу, аналіз технічного забезпечення галузі.Документ Репресії проти поляків і польських громадян(2017) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаТези присвячені репресіям проти поляків та польських громадян в умовах становлення репресивного апарату. The abstract is dvoted to the repressions against the Polish people during the times of Great Teror (1937-1938).Документ Розвиток килимарства та ткацтва в Україні(2014) Чернявська, Ілона Володимирівна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаМета даного дослідження полягає в тому, щоб проаналізувати основні тенденції розвитку ткацтва та килимарства на Чорнобаївщині у визначених хронологічних рамках, роль органів влади у збереженні народних промислів, з’ясувати його напрямки, форми, методи та практичні результати, показати внесок народних умільців у розвитку культурної спадщини. The purpose of this study is to analyze the main trends in carpet weaving and Chornobayivschyni in certain chronological framework, the role of government in preserving crafts, determine its direction, forms, methods and practical results show the contribution of craftsmen in the development of cultural heritage.Документ Роль «Укркондоб’єднання» у становленні кондитерської промисловості України 30-х років ХХ ст.(2013) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаТези присвячені розвитку кондитерської промисловості за часів сталінської індустріалізації, зокрема ролі «Укркондобєднання» у відбудові та модернізації галузі. Abstracts are devoted to the development of the confectionery industry in the time of Stalin's industrialization, such as "Ukrkondobyednannya" in the reconstruction and modernization of the industry.Документ Роль Смілянських технічних класів у формуванні кадрового потенціалу цукрової промисловості України(2014) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНа основі комплексного вивчення архівних та літературних джерел на тлі загальних перетворень у харчовій промисловості досліджуються особливості функціонування на початковому етапі Смілянських технічних класів та аналіз їх ролі у формуванні кадрового потенціалу для цукрової промисловості України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Аналізується стан харчової промисловості у визначених хронологічних межах, а також передумови появи технічної освіти у галузі харчового виробництва. Розглядаються причини створення Смілянських технічних класів. Здійснюється організаційно-структурний аналіз технічних класів та основні напрямки їх діяльності у період, що досліджується. Відображено внесок Смілянських технічних класів у розвиток кадрового потенціалу харчової промисловості, окреслено проблеми та перспективи розвитку середньо-спеціальної та вищої технічної освіти у визначений період. Based on a comprehensive study of archival and literary sources and by the general changes in the food industry the peculiarities of functioning initially Smela’s technical classes and their role in the formation of human resources for the sugar industry in Ukraine in the second half of XIX - early XX century were researched. The position of the food industry in certain chronological limits and preconditions for the emergence of technical education in the field of food production were defined. The reasons of creation Smela’s technical classes were analyzed. Implemented organizational and structural analysis of technical classes and basic directions of activity during the period under study . The contribution of Smela’s technical classes in human resources development of the food industry, outlines the problems and prospects of Secondary Special and higher technical education within a specified period were displayed.