Перегляд за Автор "Накемпій, Олена Костянтинівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 32
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз небезпечних та шкідливих факторів при виробництві виннокислого вапна із дріжджового осаду(2019) Накемпій, Олена КостянтинівнаПроведено аналіз технології виробництва виннокислого вапна та визначити небезпечні та шкідливі фактори, що діють на працівників підприємства в процесі їх трудової діяльності.Розробка маловідходних та безвідходних технологій займає дуже важливе місце на сьогоднішній день. Найважливішими видами відходів та побічними продуктами виноробної промисловості є вичавки, дріжджові осади, які ут-ворюються при бродінні виноматеріалів, гребені та насіння. The analysis of technology of production of tartaric lime is carried out and to define dangerous and harmful factors operating on employees of the enterprise in the course of their labor activity. Development of low-waste and waste-free technologies occupies a very important place today. The most important types of waste and by-products of the wine industry are pomace, yeast sediments, which are formed during the fermentation of wine materials, combs and seeds.Документ Аналіз перспективи використання продуктів переробки молока для створення функціональних продуктів(2019) Накемпій, Олена КостянтинівнаВ даний час люди приділяють набагато більше уваги стану свого здоров'я, ніж навіть пару років назад. Спостерігається тенденція, коли люди віддають перевагу здоровій і корисній їжі, корисним напоям.У процесі промислової переробки молока на масло, сир твердий та кисломолочний отримують побічні продукти - знежирене молоко, пахту і молочну сироватку. За своїми біологічними властивостями вона не поступається цільному молоку. Біологічна цінність вторинного молочної сировини обумовлена змістом в ньому молочних білків (казеїну, сироваткових білків), вуглеводів, жиру, мінеральних солей, вітамінів, мікро - і ультрамікроелементів і інших речовин, необхідних для нормального росту і розвитку організму людини.Розробка нових функціональних продуктів з використанням вторинної молочної сировини в дієтичному харчуванні людей в нинішній період, коли фізичні навантаження значно знизилися, з'являється тенденція до надлишкової маси тіла, зросли нервово-психічні перевантаження і в харчуванні має значення не стільки його енергетична цінність, скільки висока біологічна повноцінність є дуже актуальною. Також така переробка знижує навантаження на навколишнє природнє середовище, зменшуючи кількість відходів та стічних вод. At present, people are paying much more attention to their health than even a couple of years ago. There is a tendency when people prefer healthy and healthy food, useful drinks. In process of industrial processing of milk for butter, hard cheese and dairy products, they receive by-products - skimmed milk, buttermilk and milk whey. By its biological properties, it does not yield to whole milk. The biological value of secondary dairy raw materials is due to the content of milk proteins (casein, whey proteins), carbohydrates, fat, mineral salts, vitamins, micro - and ultramicroelements, and other substances necessary for normal growth and development of the human body. Development of new functional products using secondary dairy raw materials in dietary nutrition of people in the present period, when physical activity has decreased significantly, there is a tendency to excess body weight, increased neuromuscular overload The importance and power of nutrition is not so much its energy value, but the high biological value is very relevant.Also, such processing reduces the load on the environment, reducing the amount of waste and sewage.Документ Аналіз стану охорони праці на підприємствах харчової та переробної галузей АПК(2017) Накемпій, Олена КостянтинівнаРобота присвячена аналізу стану виробничого травматизму (в тому числі смертельному характеру), професійної захворюваності на виробництві та стану охорони праці в агропромисловому комплексі України в цілому. The work is devoted to the analysis of the condition of occupational injuries (including fatal ones), occupational morbidity at work and the state of occupational safety in the agro-industrial complex of Ukraine as a whole.Документ Безпека на робочому місці у закладах ресторанного господарства в умовах коронавіруса (COVID-19)(2020) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена КостянтинівнаУ даній роботі було проаналізовано законодавчі нормативні документи щодо дій роботодавців зі створення здорових і безпечних умов праці у закладах ресторанного господарства. Визначено, що з метою запобігання та управління ризиками поширення COVID-19 на робочому місці роботодавцям необхідно вжити заходів щодо збереження життя та здоров'я працівників шляхом створення ряду заходів упередження розповсюдження інфекції. The paper has analyzes the legislative regulations on the actions of employers to create healthy and safe working conditions in restaurants. It is determined that in order to prevent and manage the risks of the spread of COVID-19 in the workplace, employers need to take measures to save the lives and health of workers by creating a number of measures to prevent the spread of infection.Документ Безпека харчуваня в турпоходах(2018) Накемпій, Олена Костянтинівна; Шула, Володимир СергійовичВ роботі проаналізовано вимоги до харчування в туристичних походах. Від харчування в поході залежить наскільки комфортною і безпечною буде ваша мандрівка. Забезпечення нормального харчування – одна з важливих умов успішного проведення походу. При цьому треба пам'ятати, що розрахунки, купівля та пакування продуктів харчування - все це повинно бути зроблено заздалегідь, задовго до початку походу. The work analyzes the nutritional requirements for tourist trips. From food in the campaign depends on how comfortable and your journey will be safe. Providing normal nutrition - one of the important conditions for a successful campaign. At the same time, it must be remembered that the calculations, the purchase and packaging of food - all this must be done in advance, long before the start of the campaign.Документ Визначення гіпоглікімічної дії хлорогенової кислоти(2019) Накемпій, Олена КостянтинівнаЩорічно майже на 5% збільшується загальна кількість хворих на цукровий діабет. На сьогоднішній день в Україні на офіційному обліку перебуває понад 3 млн. хворих. Цукровий діабет є однією з найбільш актуальних проблем охорони здоров'я багатьох країн. Серед багатого різноманіття рослинних фенольних речовин в останні роки особливий інтерес викликають фенольні кислоти у зв'язку з їх встановленим позитивним впливом на здоров'я людини. Гіпоглікемічна дія хлорогенової кислоти виявляє значний інтерес у зв'язку з загостренням проблеми цукрового діабету.Біологічна активність хлорогенової кислоти зумовлює її широке використання в медицині для профіла-ктики і лікування різних захворювань. Every year, the total number of patients with diabetes mellitus increases by almost 5%. To date, in Ukraine there are more than 3 million patients registered in the official register. Diabetes mellitus is one of the most pressing health problems in many countries. Among the rich variety of plant phenolic substances in recent years, of particular interest are phenolic acids in connection with their established positive effects on human health. The hypoglycemic effect of chlorogenic acid is of considerable interest in connection with the exacerbation of the problem of diabetes mellitus. The biological activity of chlorogenic acid determines its widespread use in medicine for prophylaxis and the treatment of various diseases.Документ Використання віртуального освітнього середовища MOODLE при вивченні дисципліни «Основи охорони праці»(2020) Накемпій, Олена КостянтинівнаВикористання інноваційних технологій у сфері освіти стає одним з ключових питань, які з одного боку визначають ефективність проведення занять, а з іншого - якість і рівень підготовки студентів. Одним із сучасних засобів навчання, який використовується в інституті, є віртуальне освітнє середовище Moodle. На сьогоднішній день з його допомогою здійснюється дистанційне навчання студентів. Проаналізовано його переваги та недоліки. The use of innovative technologies in the field of education is becoming one of the key issues that on the one hand determine the effectiveness of classes, and on the other - the quality and level of training of students. One of the modern teaching aids used at the institute is the Moodle virtual learning environment. Today it is used for distance learning of students. Its advantages and disadvantages are analyzed.Документ Вплив втоми на безпеку праці та її профілактика(2018) Паплавський, Богдан; Накемпій, Олена КостянтинівнаЕфективність трудової діяльності людини в значній мірі залежить від двох основних чинників: навантаження і працездатності. Успішність виконання трудових завдань багато в чому залежить від рівня працездатності кожної людини, яка формується в результаті виконання людиною конкретної діяльності, проявляється і оцінюється в ході її реалізації. Коли людина тільки приступає до роботи, працездатність відносно невисока і поступово підвищується. Рішення основного завдання санітарії та гігієни праці - збереження високої працездатності, усунення втоми і виключення перевтоми людини в його діяльності. The effectiveness of human labor depends heavily on two main factors: load and disability. Successful execution labor tasks largely depends on the level of efficiency of each person, which is formed as a result of human performance of a particular activity, is manifested and evaluated in the course of its implementation. When a person just starts to work performance is relatively low and gradually increased. The main decision the problem of sanitation and occupational health - maintaining high efficiency, elimination fatigue and exclusion of human fatigue in his activities.Документ Вплив діоксиду вуглецю в житлових приміщеннях на організм людини(2018) Мостова, Валерія Віталіївна; Накемпій, Олена КостянтинівнаБільшість людей проводять велику частину свого життя в житлових приміщеннях. П'ята частина всіх виявлених в житлі антропотоксинів відноситься до високонебезпечних речовин. При горінні природного газу в пальниках побутових газових плит на кухнях житлових будинків відбувається істотна зміна фізичних і хімічних властивостей повітряного середовища не тільки в приміщеннях кухонь, але і в житлових кімнатах. При відкритому горінні газу в побутових приміщеннях виділяються продукти неповного згорання, найбільш токсичним компонентом яких є оксид вуглецю. Невеликі концентрації їх в повітрі квартир самі по собі не являють великої небезпеки, проте в комбінаціях з СО вони посилюють тяжкість інтоксикації організму. Таким чином, навіть невелика кількість речовин, що забруднюють повітря, викликає несприятливі наслідки, якщо час їх дії достатньо великий. Ці негативні впливи на організм людини позначаються настільки поступово, що їх іноді важко пов'язати з тією причиною, яка їх викликала. Most people spend most of their lives in residential indoors One fifth of all the anthropotoxins found in the home refers to highly hazardous substances. When burning natural gas in burners of household gas cookers in the kitchens of residential buildings is significant change in the physical and chemical properties of the air environment, not only in the premises kitchens, but also in living rooms. At open combustion of gas in domestic premises Allocated products of incomplete combustion, the most toxic component of which is arbon monoxide. Their small concentrations in the air of the apartments themselves are not a big danger, but in combinations with CO they increase the severity of intoxication of the body. Thus, even a small amount of air pollutants produces adverse effects if the time of their action is sufficiently large. These negative effects on the human body are marked so gradually that they are sometimes difficult to associate with the reason that caused them.Документ Генетично модифіковані організми: за і проти(2018) Накемпій, Олена КостянтинівнаВ останні роки все більший вплив на здоров'я населення планети надає якість і структура харчування. Генетично модифіковані організми стали одним з досягнень ХХ століття. Але основне питання - чи безпечні такі продукти для людини, поки залишається без відповіді.В статті проаналізовано вплив генетично модифікованих організмів на здоров'я населення. In recent years, the increasing impact on the health of the planet's population provides quality and nutrition structure. Genetically modified organisms have become one of the achievements of the twentieth century century. But the main question - whether safe such products for a person, while remains without an answer. The article analyzes the influence of genetically modified organisms on the health of the population.Документ Дослідження стану повітря робочої зони кондитерів(2017) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена КостянтинівнаВ роботі представлено результати експериментального дослідження умов праці працівників кондитерського цеху Київської області, за фактором параметрів метеорологічних умов, при яких відбуваються різні етапи відповідного технологічного процесу. Наведено методику розрахунку кількості тепла не лише від технологічного обладнання, а й з врахуванням тепла від приладів освітлення, інсталяції приміщень, тепловиділень працівників та інших джерел. Дана методика дозволяє розрахувати ступінь порушення комфортності повітряного середовища за комплексним показником дискомфорту. Заходи з нормалізації параметрів повітряного середовища поліпшать умови праці виробничого персоналу, попередять захворювання, що відповідно вплине на продуктивність праці та дасть змогу підвищити якість готової продукції. The paper presents the results experimentally the working conditions of workers pastry shop Kyiv region, the meteorological parameters factor conditions under which there are different stages of the relevant process. The method of calculating the amount of heat not only from the technological equipment, but also taking into account the heat from lighting devices, installation of premises, heat dissipation of workers and other sources is given. This technique allows to calculate the degree of violation of the comfort of air around by complex indicator of discomfort. Take action with normalization parameters of air environment can improve the conditions of production personnel, prevent disease, will contribute to productivity and will help improve the quality of the finished product.Документ Дотримання нормативних значень з безпеки в готельних комплексах(2019) Накемпій, Олена КостянтинівнаБезпека завжди була найважливішою проблемою людства у всіх сферах життєдіяльності. Організація безпечних послуг є важливою складовою ефективного ведення готельного бізнесу.Аналізуючи фактори ризику, слід зазначити, що однією з найбільш ймовірних загроз безпеки готельних комплексів є ризик пожежної небезпеки. У процесі дослідження були узагальнені завдання заходів, які необхідно впроваджувати на підприємствах щодо забезпечення безпеки. Security has always been the most important problem of humanity in all spheres of life. The organization of safe services is an important part of the effective management of the hotel business. By analyzing the risk factors, it should be noted that one of the most likely threats to the safety of hotel complexes is the risk of fire hazard. In the course of the study, the objectives of the measures that need to be implemented at enterprises in the field of safety were generalized.Документ Забезпечення пожежної безпеки підприємств целюлозно-паперової промисловості(2019) Накемпій, Олена КостянтинівнаОсновними особливостями целюлозно-паперового виробництва є складність виробничих процесів, велика кількість різноманітного обладнання, величезні виробничі площі. В таких умовах процес переробки хімічними і механічними способами деревини є пожежонебезпечний.Аналіз показує, що на підприємствах целюлозно-паперового виробництва можуть відбуватися пожежі і від самозаймання. Визначено потенційними джерелами пожежної небезпеки целюлозно-паперових підприємств, причини виникнення пожеж та заходи запобігання пожеж.Документ Йододефіцит та шляхи його подалання(2019) Петроченко, Катерина; Накемпій, Олена КостянтинівнаДля людського організму потреба в йоді є дуже суттєвою, тому що він необхідний для формування гормонів щитовидної залози, які необхідні для функціонування мозку і центральної нервової системи, підтримки на належному рівні енергетичних процесів. У разі нестачі йоду щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гомонів. Це призводить до низки негативних впливів на організм людини. For the human body, the need for iodine is very important, because it is necessary for the formation of thyroid hormones, which are necessary for the functioning of the brain and the central nervous system, maintaining an adequate level of energy processes. In the case of a lack of iodine, the thyroid gland does not produce sufficient quantities of homos. This leads to a number of negative effects on the human body.Документ Математичне моделювання як спосіб формування пізнавальної діяльності студентів(2020) Накемпій, Олена КостянтинівнаПитання активізації пізнавальної діяльності студентів відносяться до числа найбільш актуальних проблем сучасної педагогічної науки і практики. Реалізація концепції сучасного освітнього процесу спрямована на розвиток творчого характеру діяльності студентів, експериментування і стимуляцію аналітичних здібностей за допомогою сучасних інформаційних технологій. В роботі застосовувались теоретичні методи дослідження, зокрема аналіз наукової літератури. Проаналізовано та запропоновано метод активізації пізнавальної діяльності студентів - математичне моделювання. Issues of activation of cognitive activity of students are among the most pressing problems of modern pedagogical science and practice. Implementation of the concept of modern educational process is aimed at developing the creative nature of students, experimentation and stimulation of analytical skills with the help of modern information technology. Theoretical research methods were used in the work, in particular the analysis of scientific literature. The method of activating students' cognitive activity - mathematical modeling - is analyzed and proposed.Документ Методика розрахунку комфортних умов праці за параметрами мікроклімату(2017) Накемпій, Олена Костянтинівна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаБудь-який вид трудової діяльності здійснюється у виробничому середовищі. Воно характеризується передусім параметрами, які специфічні для кожного виробництва і визначаються його призначенням. В даній роботі розглянуто вплив виробничого середовища, зокрема мікроклімату виробничих приміщень, на стан здоров’я працівників. Запропонована методика розрахунку оптимальних параметрів мікроклімату виробничих приміщень промислового підприємства дає змогу покращити умови праці виробничого персоналу за фактором створення необхідних метеорологічних умов, при яких відбуваються різні етапи відповідного технологічного процесу. Any kind of labor activity is carried out in the production environment. It is define primarily by the parameters that are specific to each production and are determined by its purpose. In the given work the influence of the production environment, in particular the microclimate of industrial premises, on the health of workers is considered. The proposed methodology for calculating the optimal parameters of the microclimate of industrial premises of an industrial enterprise enables to improve the working conditions of the production personnel by creating the necessary meteorological conditions under which different stages of the corresponding technological process take place.Документ Небезпека спалювання листя(2019) Кібіш, Валерія; Накемпій, Олена КостянтинівнаСпалювання листя надзвичайно шкідливе та є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства. За нього передбачений адміністративний штраф як для громадян, так і для компаній. У щільних вологих купах горіння проходить без достатнього доступу кисню. А це означає, що при спалюванні утворюється не вугле-кислий газ СО2, а СО - тобто чадний газ, який легко проникає всередину організму людини навіть через шкіру та має здатність накопичуватись. Найефективнішим способом є компостування. Burning leaves is extremely harmful and is a direct violation of a number of norms of the current legislation. It provides for an administrative fine for both citizens and companies. In dense moist batches of combustion passes without sufficient oxygen. And this means that at burning not carbon-acid gas CO2 is formed, and CO - that is, carbon monoxide, which easily penetrates into the human body even through the skin and has the ability to accumulate. The most effective way is to compost.Документ Основні методи досягнення безпеки питної води при її знезараженні(2018) Накемпій, Олена Костянтинівна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаНайважливішим етапом очистки води є знезараження питної води. Серед технологічних процесів водопідготовки знезараження є найбільш важливим з точки зору профілактики епідемзахворювань. У практиці водопідготовки способи знезаражування води умовно розділяють на реагентні (хімічні), безреагентні (фізичні) і комбіновані. В данній статті проаналізовані існуючі методи знезараження питної води та визначенно найбільш безпечний та економічно доцільний метод. The most important step in water purification is the disinfection of drinking water. Among the processes of water treatment disinfection is the most important in terms of preventing epidemics. In the practice of water treatment methods of decontamination of water are conventionally divided into reagent (chemical), non-reagent (physical) and combined. This article analyzes existing methods of disinfection of drinking water and is definitely the safest and most economically feasible method.Документ Перспективи розвитку туризму в Україні(2018) Накемпій, Олена Костянтинівна; Золотоверха, Катерина ІгорівнаВ роботі подана узагальнюяча інформація про стан туризму в Україні та надано рекомендацію по його покращенню. Туризм - сектор світової економіки, який постійно зростає і забезпечує робочими місцями кожного десятого на планеті. Розвиток цієї галузі, а, зокрема, внутрішнього туризму в Україні може і повинно стати одним із стратегічно важливих напрямків для нашої країни. The paper provides general information about the state of tourism in Ukraine and gives a recommendation on its improvement. Tourism is a sector of the global economy, which is constantly growing and provides jobs every tenth on the planet. The development of this industry, and in particular domestic tourism in Ukraine, can and must become one of the strategically important directions for our country.Документ Підвищення рівня безпеки праці на виробництві(2018) Накемпій, Олена КостянтинівнаРозглянуто питання виробничого травматизму на виробництві та його основні причини. Аналіз причин нещасних випадків свідчить, що найбільша їх кількість сталась з організаційних причин. Рівень професійної захворюваності безпосередньо пов'язаний з важкими і шкідливими умовами праці на виробництві. Ключовим об'єктом управління в цій ситуації стає людина і ідеологія. The questions of occupational injuries in the workplace and its main reasons are considered. An analysis of the causes of accidents shows that the greatest number of them occurred due to organizational reasons. The level of occupational disease is directly related to severe and harmful working conditions in the workplace. The key object of management in this situation is a person and ideology.