Перегляд за Автор "Носенко, Тамара Тихонівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 72
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз біологічної цінності майонезів типу Провансаль(2012) Носенко, Тамара Тихонівна; Кротова, Леся ПетрівнаРецептура майонезу «Провансаль» за останні 30 років значно змінилась. Ці зміни позитивно вплинули на органолептичні показники якості продукту, але сприяли зниженню його біологічної цінності. The recipe of mayonnaise "Provencal" in the last 30 years has changed. These changes had a positive effect on the organoleptic quality of the product, but helped reduce its biological value.Документ Аналіз спектрів відбивання соняшникового насіння з різним вмістом олеїнової кислоти(2016) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Манк, Валерій ВеніаміновичПорівняльний аналіз спектрів відбивання в ближній інфрачервоній області обрушеного та необрушеного насіння соняшнику з різним вмістом олеїнової кислоти показав, що всі спектри за своїм характером досить подібні, але помітна різниця в рівні відбивання між низьким і високим вмістом олеїнової кислоти та те, що обрушене насіння, незалежно від сорту соняшника, має однаковий початковий коефіцієнт відбивання R, вищий за необрушені зразки. A comparative analysis of reflection spectra in the near infrared region of hulled and unrefined sunflower seeds with different contents of olein acid showed that all spectra are similar in nature, but there is a difference in the reflection level between low and high olein acid content that hulled seeds, independently from sunflower varieties, have the same initial reflectance R, higher than that of unrefined specimens.Документ Біохімія та технологія олієжирової сировини(2008) Пешук, Людмила Василівна; Носенко, Тамара ТихонівнаВ навчальному посібнику наведено біохімічний склад сучасних сортів та гібридів насіння основних олійних культур, нетрадиційної олійної сировини, тваринних жирів, деякі морфологічні особливості олійних культур. Посібник містить також характеристику життєвого циклу олійного насіння, технологічних властивостей насіння олійних культур, особливості технології підготовки насіння до зберігання та промислової переробки. Наведено також вимоги сучасних стандартів до якості насіння олійних культур. Останній розділ посібника присвячено технології використання продуктів переробки насіння олійних культур (макухи та щротів) для одержання білкових продуктів та добавок. Для студ. спеціальності 7.05170102 “Технологія жирів і жирозамінників”. Information about biochemical composition of modern oil-yielding plant varieties and hybrids, untraditional oil-yielding raw material, animal fat, some morphological features of oil-yielding plant is given in teaching aid. Teaching aid contains also description of oil-yielding seed life cycle, their technological properties, technology of seed preparing to storage and processing. Requirements of modern standards to oil-yielding seed quality are given too. The last chapter of teaching aid is devoted to technology of using of oil-yielding seed processing products (meal) for protein products production. Teaching aid is intended for students of speciality of 7.05170102 “Technology of fat and fat substitutes”.Документ Вивчення вмісту біологічно активних сполук у листі монарди двійчастої з метою використання пряно-ароматичної фітосировини при створенні крекеру з подовжени терміном(2017) Оболкіна, Віра Іллівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Дзигар, Ольга Олександрівна; Рахметов, Джамал БахлуловичВизначено вміст біологічно активних сполук у листі монарди двійчастої, ідентифіковано склад фенольних, ароматичних сполук, терпенів, терпеноїдів, цукрів та інших речовин. Доведено високий антиоксидантний потенціал сировини, завдяки наявності фенолкарбонових кислот, флавоноїдів та бактерицидні властивості завдяки вмісту тимолу, карвакролу, d-гермакрину, альфа-терпіноліну. Обґрунтовано ефективність використання вітчизняної пряно-ароматичної фітосировини у технологіях нових харчових продуктів, зокрема крекерів з пікантним смаком, як природного антиоксиданта, консерванта, ароматизатора. It was determined the content of biologically active compounds in leaves of monarda didyma, it was identified the composition of such components as phenolic and aromatic compound, terpenes, terpenoids, sugars and other substances. The high antioxidant potential of raw materials is proven due to the presence of phenolcarbonic acids, flavonoids and also the bactericidal properties due to the content of thymol, carvacrol, d-germacrene, α-terpinolene. The efficiency of the use of native spice-aromatic phyto raw materials as natural antioxidant, preservation agent and flavoring in the technologies of new food products, especially crackers with spicy taste, is substantiated.Документ Видалення супутнiх речовин із рослинних олiй з використанням наночастинок оксиду алюмінію(2012) Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович; Носенко, Тамара Тихонівна; Дроков, Вісаріон Григорович; Ткаченко, Сергій ВолодимировичУ цій роботі ми досліджували і оцінювали можливість використання наночастинок оксиду алюмінію в якості адсорбенту для видалення фосфоліпідів з рослинної олії. Як об'єкт дослідження нерафінованої соєвого масла вітчизняного виробництва був використаний. Переробка нафти проводили при 60 ° С протягом 30 хвилин. Масова частка наночастинок в олії склала 1%, 2%, 5%. Фосфоліпідів осад декантирують протягом 2 годин. В аналогічних умовах видалення фосфоліпідів води гідратації була виконана. Залишковий вміст фосфору вимірювали в оброблених оліях. За нашими даними, використання переробку нафти на наночастинок Al2O3 отримані термогідроліза призводить до повного видалення фосфоліпідів для всіх досліджених концентрацій адсорбенту. Використання обробки води в аналогічних умовах віддалена від 67% до 84% фосфоліпідів в олії. In this work we investigated and assessed the possibility of using nanoparticles of aluminum oxide as adsorbent for the removal of phospholipids from vegetable oil. As the research object unrefined soybean oil of domestic production was used. Oil processing was performed at 60 ° C for 30 minutes. Mass fraction of nanoparticles in oil was 1%, 2%, 5%. Phospholipid precipitates were separated by settling during 2 hours. Under similar conditions removal of phospholipids by water hydration was performed. Residual phosphorus content was measured in the treated oils. According to our data, the use of oil processing by nanoparticles of Al2O3 obtained by thermohydrolysis leads to complete removal of phospholipids for all investigated concentrations of adsorbent. Using of water processing under similar conditions removed from 67% to 84% phospholipids from oil.Документ Визначення вологості в соняшниковому шроті методом БІЧ-спектроскопії(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара ТихонівнаУ статті наведено результати досліджень інфрачервоних спектрів відбиванння соняшникового шроту з різною вологістю (від 5 до 19 %). Експериментально встановлено характеристичні довжини хвиль, що відповідають за вміст вологи в соняшниковому шроті (1,46 та 1,93 мкм). За отриманими коефіцієнтами відбивання побудовано калібрувальні криві та наведено рівняння, що описують їх. Математичний перерахунок коефіцієнтів відбивання на оптичну густину забезпечував більш високу точність при калібруванні. Залежність оптичної густини від вологості також було представлено графічно із зазначенням відповідних рівнянь. Для кожного калібрувального графіка встановлено величину достовірності апроксимації. Даний метод надає можливість швидко та без додаткового висушування визначати вміст вологи в соняшниковому шроті. The data of the analysis of nearinfrared reflectance spectra of sunflower meal with different humidity that varied in the range from 5 to 19 % are investigated in this article. It is shown that wave lengths at 1.46 and 1.93 jam were characteristic and absorbance at these wave lengths corresponds to moisture content in sunflower meal. On the basis of reflectance coefficient calibration dependences were obtained and corresponding equations are given. Higher accuracy of calibration dependences was obtained when optical density was used for calibration. Dependences of optical density from sunflower meal humidity are also presented in this article. The value of valid approximation is shown for every calibration plot. This method ensures the possibility to determine the moisture content in sunflower meal rapidly and without drying.Документ Використання БІЧ-спектроскопії для визначення вмісту вологи в соняшниковому шроті(2016) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичВивчення особливостей спектрів відбивання дає можливість більш широко впровадити метод БІЧ-спектроскопії для експрес-аналізу визначення вмісту вологи та інших складових в соняшниковому шроті. Study features reflectance spectra enables more widely implemented method of NIR spectroscopy for rapid analysis of moisture content and other components in sunflower meal.Документ Використання газорідинної хроматографії для ідентифікації і виявлення фальсифікацї олії волоського горіха(2017) Королюк, Тамара Андріївна; Носенко, Тамара Тихонівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Костінова, Тетяна АндріївнаСтаття присвячена проблемі виявлення фальсифікації цінної і дорогої олії волоських горіхів соняшниковою олією. Запропонований метод виявлення фальсифікації базується на аналізі вмісту жирних кислот. Методом капі- лярної газоворідинної хроматографії проаналізовано жирно-кислотний склад семи зразків горіхової олії, одержаної з різних партій горіхів, а також суміші горіхової і соняшникової олії. Розраховано довірчі інтервали середніх значень вмісту жирних кислот за значенням коефіцієнта ймовірності 0,95. Встанов- лено, що фальсифікацію горіхової олії можна виявити за вмістом α-лі- ноленової кислоти, який у соняшникової олії коливається в межах 0…0,02%, у горіховій — 11,5…15,9%. Запропоновано використовувати контрольні карти, на яких графічно представлено ідентифікаційні зони для вмісту кислот у даних рослинних оліях. Визначено межу мінімального вмісту α-ліноленової кислоти в горіховій олії, яка становить 11,0%. Кількість α-ліноленової кислоти, нижча за це значення, свідчить про наявність соняшникової олії у суміші олій. The article is devoted to the detection of adulteration of valuable and expensive walnut oil with sunflower oil. The proposed method for adulteration detecting is based on the analysis of fatty acids composition of the oil. The fatty acid compositions of seven walnut oil samples, obtained from different batches of nuts, and mixture of walnut and sunflower oil were analyzed by capillary gas-liquid chromatography. Confidence intervals of mean values of fatty acids content were calculated with 0.95 validity. It was shown that walnut oil adulteration can be detected using α-linolenic acid content, which is in the range of 0...0.02% and 11.5...15.9% for sunflower oil and walnut oil respectively. It was proposed to use the control card on which the graphical representations of identification zone of fatty acids content in these vegetable oils are shown. The minimal level of 11.0% was determined for α-linolenic acid content in walnut oil. The content of α-linolenic acid below this level indicates the presence of sunflower oil in the oil mixture.Документ Використання електрофорезу для розділення білково-ліпідних сумішей(2012) Манк, Валерій Веніамінович; Носенко, Тамара Тихонівна; Лазаренко, ТетянаВ тезах наведені початкові дослідження для розділення білково-ліпідних сумішей за допомогою рідинного електрофореза. To the theses initial researches are driven for the division of albuminous-lipid mixtures by liquid electrophoresis.Документ Використання макухи ріпаку в технології хліба з суцільнозмеленого зерна пшениці(2014) Носенко, Тамара Тихонівна; Михонік, Лариса Анатоліївна; Волощенко, Тетяна ОлександрівнаОдним із напрямів поліпшення структури харчування населення країни є використання у виробництві хлібобулочних виробів нетрадиційної сировини, що містить значну кількість легкозасвоюваних білків, вітамінів і мінеральних речовин. До такої сировини відноситься макуха ріпаку і отримане з неї борошно. Хлібні вироби з суцільнозмеленого зерна пшениці мають більш цінний хімічний склад ніж вироби із сортового борошна, але не достатньо збалансовані за вмістом білка. В роботі досліджено вплив білкового борошна з макухи ріпаку на показники технологічного процесу та якість хліба із суцільнозмеленого зерна пшениці. Using of unconventional raw material with high content of easy digestible proteins, vitamins and mineral substances in bread is one of the direction of population nutrition improving. The rape cake and meal obtained from it belongs to such raw material. Bread from whole-milled wheat grain has more valuable chemical content relatively to bread from high quality meal but it is not enough balanced in protein content. Influence of protein meal from rape cake on the technological parameters and quality of bread from whole-milled wheat grain was studied in this work.Документ Використання методу БІЧ-спектроскопії для аналізу якості продуктів в оліє-жировій галузі(2013) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара Тихонівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаМетою роботи було дослідження спектрів дифузного відбивання насіння олійних культур та продуктів їх переробки (макухи, шроту та білку) в ближній інфрачервоній області. Порівняльний аналіз спектрів відбивання різних соняшникових продуктів показав, що існують аналітичні області, в яких спостерігається суттєва відмінність в розподілі інтенсивності. Отже, за формою спектру відбивання можна проводити ідентифікацію того чи іншого соняшникового продукту. Це підтверджують більш чітко і перші похідні. The purpose of our work was studying spectrums diffuse reflection seeds of oil cultures and products of their remake (meal, mill cake and albumen) in nearly infrared region. Comparative analyze spectrums of reflection different sunflower products showing that exist analytic of region where observe essential difference in distribution of intensive. So for spectrum shape reflection we can conduct identification one or another sunflower product. This is confirmed by more clearly and first marching.Документ Використання мікрохвильової обробки в технології переробки насіння ріпаку(2013) Носенко, Тамара Тихонівна; Михальчук, Дарина Миколаївна; Кот, Тетяна Олександрівна; Кіщенко, Володимир АнатолійовичМетою даної роботи було дослідити вплив попередньої мікрохвильової обробки насіння ріпаку на вміст глюкозинолатів, кількісний вихід олії, вміст пероксидів, жирно-кислотний склад. В процесі досліджень використовували мікрохвильову обробку насіння ріпаку потужністю НВЧ-поля 100-300 Вт. Олію вилучали методом пресування на лабораторному пресі, вміст глюкозинолатів визначали методом глюкотесту, пероксидне число – йодометричним методом, жирно-кислотний склад олії - методом газорідинної хроматографії. В роботі показана можливість використання мікрохвильової обробки насіння ріпаку для зменшення вмісту глюкозинолатів в насінні та продуктах його переробки. The aim of this work was to investigate the effect of microwave pre-treatment of rapeseed content of glucosinolates, a quantitative yield of oil, the peroxide, fatty acid composition. In the research process by microwave processing rapeseed power microwave field of 100-300 watts. Oil extracted by pressing on a laboratory press, glucosinolates content was determined by glyukotesta, peroxide value - iodometric method, the fatty acid composition of oil - by gas-liquid chromatography. In the robot the possibility of using microwave processing of rapeseed to reduce the content of glucosinolates in seeds and products of their processing.Документ Використання наночастинок оксиду алюмінію для очищення рослинної олії від фосфатидів(2012) Ткаченко, Сергій Володимирович; Олішевський, Валентин Вікторович; Носенко, Тамара Тихонівна; Маринін, Андрій ІвановичВ даній роботі досліджено можливість ефективного видалення фосфатидів із рослинної олії з використанням наночастинок оксиду алюмінію отриманих за допомогою хімічного та фізичного способу. This work investigates the possibility of effectively removing phosphatides from vegetable oils using aluminum oxide nanoparticles obtained by chemical and physical method.Документ Використання нових ферментних препаратів для обробки олійних фузу соняшникової олії(2023) Носенко, Тамара Тихонівна; Жупанова, Діана ОлександрівнаФосфоліпазні ферментні препарати останнім часом все ширше використовують у технології дегумування рослинних олій з метою вилучення фосфоліпідів та зменшення жирових відходів. Було запропоновано також їх застосування і для переробки відходів гідратації фосфоліпідів рослинних олій - гідратаційних осадів. Метою даної роботи було дослідження можливості використання нових фосфоліпазних препаратів для вилучення олії із фузів соняшникової олії та їх впливу на показники якості олії. У роботі були використані ферментні препарати компанії Novozymes (Данія) Lecitase® Ultra, Quara® Low P та Quara® Boost. Попередня обробка соняшникового фузу ферментними препаратами призводила до підвищення ефективності вилучення олії. Вихід олії був приблизно однаковий за використання ферментних препаратів як із активністю фосфоліпаз А (Lecitase® Ultra, Quara® Low P), так і фосфоліпази С (Quara® Boost) і становив для одного із дослідженого фузу 78-80 %, що приблизно на 60 % вище кількості вилученої олії із контролю. Основними змінами у груповому складі фосфоліпідів після обробки фосфоліпазами була поява фракції фосфатидні і поліфосфатидні кислоти. Обробка одного із зразків фузу препаратами із активністю фосфоліпази А (Lecitase® Ultra, Quara® Low P) призводила до підвищення вмісту вільних жирних кислот в олії порівняно із контролем, деяке підвищення кислотності спостерігалось і внаслідок обробки фузу ферментним препаратом із активністю фосфоліпаз С (Quara® Boost). У той же час олія, вилучена із іншого зразка фузу в присутності всіх трьох ферментних препаратів, мала нижчі значення кислотного числа. Вміст пероксидних сполук в олії, вилученій із фузу, був низьким і відповідав вимогам до харчової олії. Масова частка фосфоровмісних речовин у вилучених оліях теж була незначною. Олія, вилучена із фузів, мала суттєву антиоксидантну активність. Одержані результати свідчать про перспективність використання нових ферментних препаратів із фосфоліпазною активністю для вилучення олії із олійних фузів.Документ Використанням комплексних стабілізаційних систем у технології майонезів(2014) Бердашкова, Лілія Олександрівна; Бахмач, Володимир Олександрович; Носенко, Тамара Тихонівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаМайонез є одним з найбільш популярних і значущих продуктів олієжирового комплексу України. Для того, щоб задовольнити постійно зростаючі потреби населення щодо асортименту, калорійності, органолептичних показників, строків зберігання, наявності біологічно-активних добавок і т. ін. виробники майонезу постійно удосконалюють технологію виробництва. Mayonnaise is one of the most popular and significant oil and fat products complex of Ukraine. In order to meet the growing needs of the population on the range, calorific value, organoleptic characteristics, terms of storage, the presence of biologically active additives and so on. Others. mayonnaise manufacturers constantly improve production technology.Документ Вміст MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу в олійно-жирових продуктах(2023) Демидова, Анастасія Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Левчук, Ірина Володимирівна; Носенко, Тамара ТихонівнаОглядова стаття присвячена порівнянню вмісту MCPD-ефірів (MCPD-Е) і ефірів гліцидолу (GE) в різноманітних жирах та продуктах з високим вмістом жиру. Ці речовини проявляють канцерогенну дію, генотоксичність, нефротоксичність, пригнічують фертильну функцію. Найбільший вміст MCPD-Е та GE спостерігається в пальмовій олії, її фракціях, маргаринах, риб’ячому жирі тощо. Одержані за останні роки дані щодо токсичності MCPD-ефірів та ефірів гліцидолу призвели до розуміння терміновості обмеження їх вмісту в харчових продуктах. Очікується, що з 1 січня 2021 року Комісія Codex Alimentarius ухвалить новий Кодекс практики щодо запобігання та зменшення утворення 3-MCPD-E та GE з подальшим обмеженнями їх вмісту в жирах: 1250 мкг/кг для нерафінованих олій та рафінованої кокосової, кукурудзяної, ріпакової, оливкової, соняшникової, соєвої та пальмоядрової олії; 2500 мкг/кг для інших рафінованих рослинних олій, рибʼячого жиру та жирів інших морських організмів. Для рослинних олій і жирів, призначених для дитячого харчування, допустимий буде 750 мкг/кг. Численні дослідження показують перевищення цих ГДК у харчових жирах. Основну частину цих токсичних речовин населення споживає з випічкою, маргаринами та смаженими продуктами. У статті продемонстровано, що вміст MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу в одному й тому ж виді жирів коливається в широкому діапазоні. Вагомими факторами формування MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу є умови вирощування олійних, добування олії та переробки. Основний вплив на зростання вмісту MCPD-E та GE має дезодорування (або фізичне рафінування жирів). Такі процеси обробки їжі, як її смаження, випічка хлібобулочних виробів тощо не викликають суттєвого зростання вмісту MCPD-E та GEДокумент Вплив окремих стадій рафінування на вміст МСPD-ефірів та ефірів гліцидолу в дезодорованих оліях і методи його зменшення(2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Левчук, Ірина ВолодимирівнаМетою даного огляду є надання актуальної інформації щодо стратегій зменшення вмісту 2,3-MCPD-ефірів (MCPD-Е) і гліцидилових ефірів (GE) в дезодорованих оліях. Ці сполуки є харчовими забруднювачами, що характеризуються канцерогенною дією на організм людини, генотоксичністю, нефротоксичністю і іншими видами токсичних впливів. На сьогоднішній день в ЄС діють обмеження присутності GE в оліях та жирах на рівні 1000 мкг/кг і до 500 мкг/кг при використанні жирів для виробництва дитячого харчування, для 3-MCPD-ефірів – 1250 та 750 мкг/кг відповідно. Численні дослідження показують перевищення цих ГДК в різних видах термооброблених олійножирових продуктах. Стаття містить інформацію про передумови утворення даних ефірів. Розглянуто вплив окремих стадій рафінування жирів на рівні утворення MCPD-Е і GE. Використання кислотного гідратування, кислотно активованих адсорбентів та тривалого високотемпературного дезодоровування супроводжується збільшенням вмісту MCPD-Е і GE у дезодорованих оліях. На підставі аналізу наукової літератури виділено перспективні, з точки зору авторів, превентивні заходи, що дозволяють отримувати дезодоровані олії з низьким вмістом 2,3-МСPD-ефірів і ефірів гліцидолу. До таких заходів відносяться: гідратування фосфоліпідів з мінімальним використанням кислот, застосування в ході адсорбційного очищення відбільних земель нейтрального рН, контроль залишкового вмісту металів змінної валентності та вторинних продуктів окиснення як імовірних причин утворення ефірів гліцидолу та 3-MCPD-ефірів. Зниження кислотності перед будь-якими високотемпературними обробками. Так, перед стадією дезодорування рекомендовано ввести додаткову стадію обробки олії розчинами карбонатів, що призводить до зниження концентрації MCPD-Е і GE на 60 – 70 %. Доцільним є також модифікація процесу дезодорування, а саме: швидке нагрівання до високих температур – 220 – 250 ° С (протягом ~ 5 хв), потім тривале дезодорування при 160 ° С. Така модифікація технології дезодорування дає можливість зменшити концентрацію 3-MCPD-E на 82% і концентрацію GE − на 78%. Вилучення попередників - хлору та моно- і діацилгліцеролів та додавання антиоксидантів може також зменшувати вміст MCPD-Е і GE в оліях.Документ Вплив параметрів ферментативної обробки на вихід пресової гарбузової олії та її властивості(2023) Вовк, Ганна Олександрівна; Носенко, Тамара ТихонівнаУ роботі досліджено вплив параметрів попередньої обробки гарбузового насіння ферментними препаратами протеолітичної та целюлолітичної дії на вихід пресової олії, її показники складу та якості. Для попередньої обробки були використані ензимний препарат ПЕНІЦИЛОПЕПСИН («Ензим Біотех», Україна) із протеолітичною активністю та ЦЕЛЮЛАД («Ензим Біотех», Україна) із целюлолітичною, геміцелюлазною та ксиланазною активністю. Ферментативну обробку насіння проводили сумішшю даних препаратів при співвідношенні 7:3 протягом 2 год. при рН 5,2 та температури 48-54 °С. Було досліджено наступні вплив наступних параметрів ферментативної обробки: кількості ферментної суміші, яку змінювали в межах від 0,3 %, до 2,4 % від маси насіння, та маси внесеної разом з ферментами вологи в діапазоні від 15 % до 50 %. Встановлено, що раціональними параметрами ферментативної обробки гарбузового насіння в дослідженому діапазоні є маса суміші ферментних препаратів ПЕНІЦИЛОПЕПСИН та ЦЕЛЮЛАД 0,6 % від маси насіння та кількість внесеної з ферментами вологи 35 % від маси насіння. За таких технологічних параметрів вихід пресової гарбузової олії становив 65,6 %, що майже на 6 % вище, ніж у контролі. Кислотне та анізидинове число контрольного зразка олії та олії, вилученої після ферментативної обробки насіння, суттєво не відрізнялись. Проте вміст пероксидних сполук в олії, вилученій після ферментативної обробки насіння, був нижчим. Загальна антиоксидантна активність олії, визначена за реакцією гасіння радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрілгідразілу протягом 30 хв., була вищою в зразках олії після обробки насіння за максимальної дослідженої вологості (50 %). Одержані результати свідчать, що попередня ферментативна обробка насіння гарбузів протеолітичними та целюлозолітичними ферментними препаратами є перспективним методом підвищення виходу олії.Документ Вплив попередньої ферментативної обробки насіння на склад пресової гарбузової олії(2018) Носенко, Тамара Тихонівна; Вовк, Ганна Олександрівна; Королюк, Тамара Андріївна; Голубець, Ольга В.Метою роботи було дослідження впливу попередньої обробки насіння ферментними препаратами із протеазною та целюлазною активністю на показники складу гарбузової олії. Попередню обробку гарбузового насіння ферментними препаратами проводили протягом 2 год за температури 48-54 °С при співвідношенні протеазної та целюлазної активності як 7:3. Жирнокислотний склад олій досліджували за допомогою газово-рідинної хроматографії. Визначення ізомерного складу токоферолів здійснювали методом високо ефективної рідинної хроматографії з використанням колонки з оберненою фазою. Склад стеролової фракції визначали після тонкошарового розділення неомилюваної фракції ліпідів газовохроматографічним методом із полум’яно-іонізаційним детектором. Одержані результати свідчать про відсутність достовірних відмінностей складу жирних кислот та груп фітостеролів між контрольним зразком олії та олією, одержаною із насіння після його обробки гідролітичними ферментами. В олії, одержаній із насіння після ферментативної обробки, масова частка токоферолів була на 68 % вищою, ніж у контролі. Найбільш суттєва різниця спостерігалась за вмістом δ-токоферолу, його вміст у олії після ферментативної обробки був у кілька разів вищим порівняно із контрольним зразком олії. Масова частка α-токоферолу в експериментальному зразку олії була близькою до оптимальної концентрації для антиоксидантної активності даного гомологу. Масова концентрація сквалену була приблизно на 10 % нижчою в олії, вилученій із насіння, обробленого гідролітичними ферментами. Таким чином, попередня обробка гарбузового насіння ферментативними препаратами із протеазною та целюлазною активністю не впливає на жирнокислотний та стероловий склад пресової гарбузової олії. Одночасно в олії після ферментативної обробки суттєво зріс вміст токоферолів, що позитивно впливає на антиоксидантні властивості олії, підвищуючи її стійкість до окиснення, що може подовжити термін придатності олії до споживання. The aim of this work was to investigate the effect of pre-treatment of seeds with enzymatic preparations with protease and cellulase activity on the parameters of pumpkin oil composition. Pre-treatment of pumpkin seeds with enzyme preparations was carried out for 2 h at a temperature of 48-54 ° C with a ratio of protease and cellulase activity as 7: 3. Fatty acid composition of the oils was investigated using gas-liquid chromatography. Determination of the isomeric composition of tocopherols was carried out by high-performance liquid chromatography using a reverse phase column. The composition of the sterol fraction was determined after thin-layer separation of the non-saponificated lipids fraction by gas chromatography with a flame-ionization detector. The obtained results indicate that there are no reliable differences in the composition of fatty acids and phytosterols between the control oil and oil obtained from the seeds after treatment with hydrolytic enzymes. In the oil obtained from the seeds after enzymatic treatment, the total content of tocopherols was 68% higher than that of the control. The most significant difference was observed in the content of δ-tocopherol, its content in the oil after enzymatic treatment was several times higher compared to the control oil sample. The mass fraction of α-tocopherol in the oil sample after enzymatic treatment was close to the optimal concentration for the antioxidant activity of this homologue. The mass concentration of squalene was about 10% lower in oil extracted from seeds treated with hydrolytic enzymes. Thus the pretreatment of pumpkin seeds with enzymatic preparations with protease and cellulase activity does not affect the fatty acid and sterol composition of pressed pumpkin oil. Simultaneously, in the oil after enzymatic treatment, the content of tocopherols increased significantly, which positively affects the antioxidant properties of the oil, increasing its oxidation stability, which can extend the shelf life of the oil.Документ Вплив технологічних параметрів на втрати білків під час їх ізоелектричного осадження з екстрактів(2015) Носенко, Тамара ТихонівнаУ статті досліджено ефективність ізоелектричного осадження білків із білкових екстрактів залежно від іонної сили розчину та значення pH. Пока-зано, що втрати білків із сироватковими водами залежать від іонної сили екстрагенту та від значення pH ізоелектричного осадження. При збільшенні іонної сили екстракту втрати білків із супернатантом менші за всі значення pH під час осадження. В той же час за всіх значень іонної сили екстрагенту ефективність ізоелектричного осадження вища за нижчі (2,5—3,5) значення pH. Зазначено, що втрати білків із сироватковими водами залежать також від концентрації білків в екстракті — вони зменшуються при високій концентрації. Встановлено, що значення pH промивної води також впливає на втрати білків і хімічний склад білкових ізолятів. The efficiency of protein isoelectric precipitation from protein extracts depending on ionic strength of solution and precipitation pH was investigated in this study. It has been shown that protein losses with whey depend on ionic strength of an extractant and pH of isoelectric precipitation. Protein losses with supernatant decreased with the increase of ionic strength of extracts at any pH precipitation. At the same time protein precipitation efficiency was higher at lower (2.5—3.5) pH under precipitation from extracts with all investigated ionic strength. It has been shown that protein losses with whey depend on protein concentration, notably they have decreased at high protein concentration. It is found that pH of washing water also influences the protein losses and chemical composition of protein isolates.