Перегляд за Автор "Перепелиця, Олександр Петрович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 52
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Взаємодія подвійних молібдатів РЗЕ й купруму(І) із гідроген пероксидом(2022) Бакалінська, Ольга Миколаївна; Гринько, А. М.; Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Петровська, Валерія ВолодимирівнаОскільки сполуки CuR(MoO4)2, R – рзе, мають у складі як d-елементи (Cu+ і Mo6+), так і f-елементи (R3+), це спричиняє міграції електронів з одних незаповнених енергетичних рівнів на інші. Така природа атомів перехідних металів викликає їх активність у різних окисно-відновних і каталітичних процесах. Дані про такі властивості сполук CuR(MoO4)2 не виявлені, тому метою статті є кількісне дослі- дження реакційних властивостей деяких представників сполук CuR(MoO4)2 при R – Се, Sm, Eu, Er, Yb з модельною речовиною – гідроген пероксидом у водному розчині. Гідроген пероксид реагує з багатьма речовинами, проявляє окисно-відновні властивості й зазнає каталітичного впливу різноманітних речо- вин. При його розкладанні одночасно утворюється дві біологічно незамінні речовини – вода й кисень. Тому дослідження CuR(MoO4)2 для розкладання гідроген пероксиду має наукове значення. Спіканням стехіометричних сумішей оксидів купруму(І), рзе та молібдену при 470–490оС в атмосфері гелію одержані відомі сполуки CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb (І). (І) ідентифіковані методами РФА, дери- ватографії та ІЧ-спектроскопії. Порівнянням даних РФА, дериватографії та ІЧ-спектроскопії одержаних сполук CuR(MoO4)2 з відповідними відомими характеристиками доведена їх хімічна індивідуальність. Волюмометричним методом досліджена взаємодія (І) з гідроген пероксидом, що супроводжується утворенням кисню й води. Визначені значення констант швидкості такої взаємодії. Запропонована схема розкладання гідроген пероксиду під впливом (І), згідно з якою розкладання гідроген пероксиду подвійними молібдатами рзе та купруму(І) відбувається щонайменше за рахунок двох процесів: пер- ший – це пряма реакція Cu1+ сполук CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb з гідроген пероксидом. Унаслідок цього утворюється Cu2+MoO4; другий – каталітична дія Cu2+MoO4 на гідроген пероксид, що призво- дить до його розкладання. Отже, розкладання гідроген пероксиду під впливом CuR(MoO4)2 спричинене як реакційним, так і каталітичним процесами. Доведена активність подвійних молібдатів РЗЕ та купруму(І) як каталізаторів у реакції розкла- дання гідроген пероксиду. Одержані результати можуть знайти застосування в промислових і біологічних процесах. Since the compounds CuR(MoO4)2, R – ree, contain both d- elements (Cu+ and Mo6+) and f- elements (R3+), this causes the migration of electrons from some unfilled energy levels to others. This nature of the transition compounds CuR(MoO4)2 were not found, so the purpose of the article is to quantify the reaction properties of some representatives of compounds CuR(MoO4)2 at R – Се, Sm, Eu, Er, Yb, with a model substance – hydrogen peroxide in aqueous solution. The hydroxide peroxide reacts with many substances, exhibits oxide-reducing properties and is catalyzed by various substances. During its decomposition two biologically indispensable substances are simultaneously formed – water and oxygen. Because of this, the study of CuR(MoO4)2 for the decomposition of peroxide hydrogen is of scientific importance. The known compounds CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb (I) were obtained by sintering stoichiometric mixtures of oxides of copper(I), ree and molybdenum at 470-490oC in a helium atmosphere. (I) identified by by X-ray phase analysis (RPA), derivatography and IR spectroscopy. Based on comparison of RPA data, derivatography and IR spectroscopy of the obtained compounds CuR(MoO4)2 with the corresponding known characteristics, proof of their chemical individuality follows. The volumetric method investigated the interaction of double molybdates ree (Ce, Sm, Eu, Er, Yb) and copper(I) with hydrogen peroxide, accompanied by the formation of oxygen and water. The values of the rate constants of such interaction are defined. The scheme of decomposition of hydrogen peroxide under the influence of (I) is offered. From the above scheme, it can be seen that the hydrogenation decomposition of peroxide with double molybdates is cut and copper (I) due to at least two processes. The first is the direct reaction of Cu1+ compounds CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb, with hydrogen peroxide. As a result, Cu2+MoO4 is formed. And the second is the catalytic effect of Cu2+MoO4 on the hydroxide peroxide, which leads to its decomposition. So the hydrogen peroxide decomposition under the influence of CuR(MoO4)2 is caused by both reaction and catalytic processes. The activity of double molybdates of REE and copper(I) as catalysts the hydrogen peroxide decomposition has been proven. The obtained results can be used in industrial and biological processes.Документ Взаємодія фосфатної кислоти з карбонатним осадом(2016) Перепелиця, Олександр Петрович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Хоменко, Борис Семенович; Лазаренко, Максим МихайловичМетодами хімічного аналізу вихідних реактивів, рН-метрії фільтраційних розчинів, термогравіметрії та рентгенофазового аналізу вивчено взаємодію фосфатної кислоти з промисловим карбонатним осадом. Встановлено природу сполук в отриманих повітряно сухих, прожарених при 660 і 850 оС, сумішах продуктів реакції. Визначено температури їх дегідратації, взаємодії і фазових переходів. Показано, що одержані результати можуть бути використані в процесі створення технології переробки. Methods of chemical analysis of initial reagents, pН-metry of filter solutions, thermogravimetry and X-ray diffraction are studied the interaction inter phosphoric acid and industrial carbonate precipitation. The nature of the compounds are installed in obtained of the dry air, calcined at 660 and 850 оC the reaction product mixture. The temperatures of dehydration, interaction and phase transitions are determined. It is shown that the obtained results can be used in the process of creation of technology for recycling of carbonate precipitation on the phosphate fertilizers.Документ Визначення металічних елементів у молочних продуктах(2013) Іщенко, Віра Миколаївна; Перепелиця, Олександр ПетровичРозглянуто приклади методик визначення металічних елементів у молочних продуктах методом атомно-абсорбційної спектроскопії з електротермічною атомізацією. The technique of determining the metal in dairy products by the method of electrohtermic atomic-absorption spectrometry.Документ Властивості та екологічний вплив хімічних елементів(1997) Перепелиця, Олександр ПетровичУ довіднику наведені дані про ізотопи елемента, автора його відкриття, вміст у земній корі, природні мінерали, фізико-хімічні константи, фізичні і хімічні властивості, методи одержання простих речовин, галузі застосування, і міру токсичності. Описані різні металовмісні матеріали, в тому числі сплави, їх склад, призначення і забруднюючий вплив на харчові продукти. Повідомляється про біологічний вплив найважливіших хімічних елементів на організм людини через харчові продукти і воду, наводяться значення гранично допустимих концентрацій токсичних елементів у різних харчових продуктах. Також частково розглянуті проблеми екологічної безпеки, радіоактивних забруднень і охорони здоров’я людини. Крім навчального, цей довідник має довідкове значення. Розрахований на учнів старших класів шкіл і ліцеїв, вступників до навчальних закладів, учителів шкіл, студентів технікумів і вузів, інспекторів підрозділів природоохоронних служб, медпрацівників, працівників установ громадського харчування, харчової, сільськогосподарської та хімічної промисловостей. Information about natural minerals, contents in the earth, isotopes, chemical and physical properties of elements, methods of preparation simple substance, melting compositions of metals, practical using, biological, unhealthy and ecological influences of chemical elements are prented in this handbook. Problems of ecological wellbeing, the protection of people’s health and partly about consequences of Chornobyl catastrophe are stated in this book. The handbook is recommended for pupils of senior forms of schools and colleges, teachers, students of higher schools, lyceums, universities, the medical workers, workers of public food, agricultural and chemical breances.Документ Вплив молока та сироватки на властивості їстівної плівки і покриття(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Перепелиця, Олександр Петрович; Шульга, Сергій ІвановичВ статті наведено результати дослідження зміни властивостей їстівних плівок виготовлених з крохмалю, желатину, полівінілового спирту як плівкоутворювачів, карбаміду як пластифікатора, лляної олії – гідрофобної складової та води або молока, або сироватки як розчинники. Авторами вперше запропоновано до складу їстівної плівки та покриття ввести молоко або сироватку в якості розчинника. На сьогодні в літературі наводяться дані щодо застосування білків молока і сироватки, а також їх ізолятів в якості плівкоутворювачів. За допомогою комплексного органолептичного показника наведена доцільність заміни розчинника води на молоко та сироватку, оскільки вони не змінюють смак, запах, стан поверхні, колір та прозорість їстівної плівки та покриття. Крім того, молоко та сироватка збільшують харчову цінність їстівних плівок та покриттів, зокрема за такими складовими як білок та кальцій. ІЧ-дослідження плівок показало, що розчинники впливають на характер, форму смуги валентних коливань νОН-груп крохмалю. В ІЧ-спектрах на воді ця смуга більш вузька та інтенсивна і знаходиться при 3428,57 см-1, тоді як на молоці або сироватці вона більш широка і менш інтенсивна. Ці зміни пов’язані з кількістю водневих зв’язків гідроксильної групи крохмалю зі складовими молока та сироватки. При використанні полівінілового спирту смуга νОН зміщується в область більш слабких коливань та знаходиться при 3400,56 см-1, що обумовлено додатковими водневими зв’язками полівінілового спирту. Термогравіметричний аналіз показав, що молоко і сироватка сприяють більш міцному утриманню води за рахунок водневих зв’язків їх складових, що збільшує температуру випаровування вологи та підтримує вологість системи впродовж строку зберігання виробів. Показник паропроникності їстівних плівок виготовлених на молоці та сироватці зменшується по відношенню до плівок виготовлених на воді, що дозволяє рекомендувати молоко і сироватку як розчинник для виготовлення плівок з метою збільшення їх бар’єрних властивостей і, як наслідок, це дозволить збільшити ефективність їстівної плівки як засобу збереження свіжості харчових продуктів. The article presents the results of the study of changes in the properties of edible films made of starch, gelatin, polyvinyl alcohol as film formers, carbamide as a plasticizer, linseed oil - a hydrophobic component and water or milk, or whey as solvents. For the first time, the authors proposed to introduce milk or whey as a solvent into the composition of the edible films and coatings. At present, the literature provides information on the use of milk and whey proteins, and their isolates as film creators. With integrated organoleptic characteristics shown feasibility solvent water replacement for milk and whey, as they do not alter the taste, odor, surface condition, color and transparency of edible films and coatings. In addition, milk and whey increase the nutritional value of edible films and coatings, in particular for components such as protein and calcium. IR studies of the films showed that solvents affect the character, shape of the band of stretching vibrations of the νON-groups of starch. In the IR spectra of water this band more narrow and intense and stored at 3428.57 cm-1, whereas in the milk or whey is broader and less intense. These changes are related to the amount of hydrogen bonds of the hydroxyl group of starch with the components of milk and whey. With the use of polyvinyl alcohol, the band νON is shifted towards more weak vibrations and is at 3400.56 cm-1, due to the additional hydrogen bonds of polyvinyl alcohol. The thermogravimetric analysis showed that milk and whey contribute to more robust water retention due to hydrogen bonds of their constituents, which increases the temperature of evaporation of moisture and maintains the moisture of the system during the shelf life of the products. The rate of vapor permeability of edible films made on milk and whey decreases with respect to films made on water, which allows the recommendation of milk and whey as a solvent for the production of films in order to increase their barrier properties, and as a result, this will increase the efficiency of the edible film as a means preserving the freshness of food products.Документ Вплив молока та сироватки на зміну їстівних плівок та покриттів(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Перепелиця, Олександр ПетровичЗ метою підвищення харчової цінності їстівної плівки запропоновано замінити воду на молоко або сироватку. In order to increase the nutritional value of the edible film, it is proposed to replace water with milk or whey.Документ Вплив хімічного складу сумішей на основі дефекату на їх біологічну активність(2015) Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Пшенична, Анастасія ОлексіївнаДокумент Дефекат цукрового виробництва: хімічні реакції комплексної переробки(2018) Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Самчук, Анатолій ІвановичПоєднанням методів хімічного аналізу, рН-метрії, термогравіметрії і рентгенографічно досліджені реакції дефекату цукрового виробництва з кислотними оксидами МоО3, WO3 (І) та фосфатною кислотою Н3РО4 (ІІ). Встановлено, що в системі (І) утворюються індивідуальні фази з тетрагональною сингонією, тоді як у системі (ІІ) осаджується суміш Са3(РО4)2, СаНРО4 і Са(Н2РО4)2. Виділені продукти можуть бути використані як оксидні неорганічні матеріали і добрива сезонної чи пролонгованої дії в агропромисловому секторі. At first, reactions of defecate of sugar production with acid oxides MoO3, WO3 (I) and phosphate acid H3PO4 (II) were investigated with methods of chemical analysis, pH-metry, thermogravimetry, and X-rays. In the system (I) separate phases with tetragonal syngony are forming, while in the system (II) the mixture of Ca3(PO4)2, СаНРО4 and Са(Н2РО2) are precipitaing. Dedicated products can be used as inorganic oxide materials and seasonal or prolonged fertilizers in the agro-industrial sector.Документ Деякі проблеми сучасної екохімії(2001) Перепелиця, Олександр ПетровичВ статті описані проблеми очищення води, змін парникового ефекту, захисту озонового шару, накопичення токсичних речовин у навколишньому середовищі, шкідливості кислотних опадів і дефіциту білка. Вказані шляхи вирішення цих проблем. Problems of purification of water, changing of vapour effect, protection of ozone layer, accumulation of toxical substances into neighboring environment, harm of acid precipitation and deficit of albumen. The ways of decision of this problems are showed.Документ Дослідження взаємодії калій хлориду та бішофіту з фосфатною кислотою у водному середовищі(2017) Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Гаркавенко, Марія ОлександрівнаДокумент Дослідження подвійних молібдатів міді (І) і РЗЕ(1995) Перепелиця, Олександр Петрович; Іщенко, Віра Миколаївна; Алексеєва, 3. М.; Фоменко, Веніамін ВасильовичПодвійні молібдати міді (І) і рідкоземельних елементів, які одержані твердофазним синтезом, ідентифіковані рентгенографічно та вивчені методом ІЧ-спектроскопії. Досліджені їх електрофізичні властивості. Знайдена кореляція між структурним типом сполук і значенням фізичних характеристик.Документ Дослідження процесу вирощення монокристалів окремих сполук купрума (ІІ)(2018) Анісімова, Варвара Володимирівна; Самусенко, Софія Ігорівна; Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр ПетровичДокумент Дослідження реакцій взаємодії дефекату та фосфатної кислоти(2016) Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Якименко, Людмила СергіївнаДокумент Дослідження термічної стійкості модифікованих крохмалів різних видів(2005) Мельник, Оксана Юріївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Перепелиця, Олександр Петрович; Лазаренко, Михайло ВасильовичСтаття присвячена дослідженню термічної стійкості крохмалів різних видів. За допомогою методів термогравіаметрії отримано інформацію про відносну термічну стабільність крохмалю, залежність термостабільності від характеру модифікувальних домішок, роль вологи в кінетиці термічної деструкції. Значний інтерес становлять дослідження реакцій термічного розкладання цих сполук, вивчення умов їх перебігу, виявлення факторів, які сприяють зниженню втрат сировини і стабілізації продуктів. This article is devoted to research of thermal stability of modified starches of different types. Using the methods termohraviametriс received information about the relative thermal stability of starch thermal dependence on the nature of the modifying additives role moisture in the kinetics of thermal degradation. Of great interest are study reactions of thermal decomposition of these compounds, the study terms of their progress, identify factors that contribute to lower losses raw materials and stabilization products.Документ Дослідження хімічних властивостей кальційкарбонатного осаду(2015) Перепелиця, Олександр Петрович; Самчук, Анатолій Іванович; Пищай, Іван Якович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Іщенко, Віра МиколаївнаМетодами хімічного і гравіметричного аналізу встановлено склад карбонатних осадів та досліджено їх твердофазні реакції з оксидами бору, ванадію, вольфраму, силіцію і молібдену, визначено температурні інтервали такої взаємодії. Показано практичну можливість отримання оксидних матеріалів і біологічно активних сумішей із карбонатного осаду. The composition of carbonate sediments of two different sugar factories and mixtures of these sediments with oxides of boron, silicon, vanadium, molybdenum and tungsten are investigated for methods chemical and thermogravimetric analysis; the temperature intervals of such interaction was determined. It is shown how feasibility of receiving oxide materials and biologically active mixture from carbonate sediment.Документ Дослідження хімічного складу бішофіту(2016) Самчук, Анатолій Іванович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Якименко, Людмила СергіївнаДокумент Екохімія та ендоекологія елементів(2004) Перепелиця, Олександр ПетровичУ довіднику наведені дані про ізотопи елемента, автора його відкриття, вміст у земній корі, природні мінерали, фізико-хімічні константи, фізичні і хімічні властивості, методи одержання простих речовин, галузі застосування, джерела застосування, вплив на довкілля, біологічну роль і міру токсичності. Описані різні металовмісні матеріали, в тому числі сплави, їх склад, призначення і забруднюючий вплив на харчові продукти. Повідомляється про хімічний склад їжі, вплив найважливіших хімічних елементів на організм людини через харчові продукти і воду, описані глобальні проблеми екології. У книзі розглянуті проблеми екологічної рівноваги, радіоактивних забруднень і охорони здоров’я людини. Розрахований на працівників громадських організацій екологічного, хімічного, медичного, біологічного і харчового напрямів, учнів старших класів шкіл і ліцеїв, вступників до навчальних закладів, учителів шкіл, студентів технікумів і вузів, медпрацівників, працівників установ громадського харчування, харчової, сільськогосподарської, металургійної та хімічної промисловостей, широкого кола читачів.Документ Загальна хімія. Неорганічна хімія(2009) Іщенко, Віра Миколаївна; Колотуша, Тетяна Петрівна; Кроніковський, Олег Ігоревич; Перепелиця, Олександр Петрович; Полумбрик, Олег Максимович; Рябокінь, Іван Григорович; Тилтіна, Людмила Іванівна; Фоменко, Веніамін ВасильовичНавчальний посібник містить лекції по темам курсів «Загальна і неорганічна хімія» та «Хімія», контрольні завдання з тем і рекомендованій для студентів всіх спеціальностей НУХТ. Учебное пособие содержит лекции по темам курсов «Общая и неорганическая химия», «Химия», контрольне задания по темам и предназначен для студентов всех специальностей НУПТ. The manual includes lectures on topics of the course "General and Inorganic Chemistry" and "Chemistry", control tasks with the topics and recommended for studentsof all specialtiesof NUFT.Документ Закон існування видів, форм і станів хімічної матерії(2012) Перепелиця, Олександр ПетровичСформовано наукову суть закону існування видів, форм і станів хімічної матерії як прояв загального філософського закону. Практичне значення закону полягає в тому, що він дає пояснення, чому в процесі синтезу нових сполук або матеріалів поряд з утвореними сполуками можуть бути інші домішки різного хімічного складу і різної кристалічної структури.Документ ИК-спектры гидратов двойных молибдатов двух одновалентных катионов(1991) Ищенко, Вера Николаевна; Перепелиця, Олександр ПетровичИзучение ИК-спектры гидратов двойных молибдатов двух одновалентных катионов состава LiMMoO4 · 2H2O (M – K+, NH4, Rb+) и NaM ́MoO4 · 2H2O (M ́ – K+, Rb+, Cs+), проанализированы водородные связи. IR-spectra of hydrates of double molybdates of two onevalent cations of composition LiMMoO4 · 2H2O (M – K+, NH4, Rb+) and NaM ́MoO4 · 2H2O (M ́ – K+, Rb+, Cs+), are learned, hydrogeniumal bonds are analysed.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »