Перегляд за Автор "Підгорський, Валентин Степанович"
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Альгінат натрію як основа для іммобілізації та концентрування бактерій роду Clostridium(2019) Скроцький, Сергій Олександрович; Хоменко, Людмила Анатоліївна; Підгорський, Валентин СтепановичОдним із пріоритетних напрямків розвитку технології біопалив є отримання біобутилового спирту. Основною проблемою при отриманні цього біопалива є токсичність кінцевих продуктів для самих мікроорганізмів, що обмежує можливості його мікробного синтезу. Сьогодні використовуються різні підходи для розв’язання цієї проблеми та інтенсифікації процесу АБЕ- ферментації. Зокрема, за рахунок пошуку нових надактивних штамів бакте- рій-продуцентів, отриманих методами генної інженерії, а також за рахунок оптимізації виробництва, через використання більш досконалих систем накопичення і відведення кінцевих продуктів. У статті визначено технологічні параметри іммобілізації мікроорганізмів у «решітку» альгінатного гелю (біодеградація альгінату кальцію штамами мікроорганізмів). Підібрано співвідношення концентрацій альгінату натрію та хлориду кальцію для оптимізації складу гранул. Досліджено основні властивості іммобілізованих мікроорганізмів (встановлення часу початку бродіння, титру клітин в альгінатних гранулах, кількість спожитої глюкози та синтезованого бутанолу), що входять до складу комплексного активатора ацетоно-бутилового бродіння (КААББ). Встановлено, що мінімальна концентрація альгінату натрію для геле- утворення та наступної іммобілізації мікроорганізмів становить 20 г/л, а концентрація солей кальцію має бути не менша ніж 5 г/л. Оптимальний розмір вологих гранул як ефективної форми випуску активатора бродіння має становити 1,5—2 мм. Загальна втрата життєздатних клітин КУО від культуральноїрідини до отримання сухого гранульованого препарату становить близько 20—25%. При зброджуванні глюкози методом дробного внесення КААББ було досягнуто отримання 14,2 г/л біобутанолу за 42 год.Документ Високоефективні раси дріжджів і молочнокислих бактерій для виробництва безалкогольних ферментованих напоїв(2011) Прибильський, Віталій Леонідович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій Григорович; Цед, Олена ОлексіївнаПри дослідженні технологічних властивостей виділених штамів дріжджів встановлені їх значні переваги над виробничими культурами, зокрема генеративної здатності, бродильної активності, здатності обумовлювати відмінні органолептичні показники напоїв та ін. In the study of technological properties of selected strains of yeast are set to their significant advantages over industrial crops, including generative capacity, fermentation activity, the ability to specify different organoleptic and other beverages. The use of innovative cultures for fermented beverages lactic acid bacteria, including Streptococcus diacetilactisheterofermentatyvny haromato utvoryuyuchyh homofermentatyvnyh and Enterococcus faecium K- 77D and Lactobacillus plantarum AN 11/16.Provedeni in a production environment research and industrial production developed soft fermented beverages confirmed the high efficiency of the proposed technology races microorganisms.Документ Деякі аспекти імуномодулюючої дії пробіотичних препаратів(2008) Тимошок, Наталія Олександрівна; Підгорський, Валентин Степанович; Шинкаренко, Любов Миколаївна; Сішел, Д. А.; Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола ЯковичНами досліджена імуномодулююча активність нових пробіотичних препаратів - Del-Immune V® та композиції потенційного про біотичного препарату, яка створена на основі п’яті штамів бактерій роду Lactobacillus: L. delbrueckii subsp. bulgaricus LB86 ВКПМ-В-5788, L. delbrueckii subsp.delbrueckii DSM20074, L. rhamnosus LB3 1MB B-7038, L. acidophilus, L. rhamnosus V®, отриманих з музею культур кафедри промислової біотехнології НТУУ «КПІ», порівняно з відомими препаратами Лактобактерин та Біфідим. Щоденне пероральне введення на протязі 5 діб Del-Immune V® або Біфідиму в дозі 50 мкг/мишу та дослідженої композиції лактобактерій або Лактобактерину в дозі 1*109 кл/мишу призводило до суттєвого збільшення рівня циркулюючого ІФН у сироватці крові тварин. Так, на 1 добу після введення Del-Immune V® і Біфідиму та композиції і актобактерину рівні ІФН у сироватці крові тварин досягали відповідно 4,4 log2 од/мл (Р<0,05) і 4,0 log2 од/мл (Р<0,05) та 3,7 log2 од/мл (Р<0,05) і 4, log2 од/мл (Р<0,05) проти 2,0 log2 од/мл у контролі. Найвищу інтефероногенну активність серед дослідних препаратів проявив Del-Immune V® . Слід відмітити, що імуномодулятор Del-Immune V® містить структурні компоненти мурамілпептиди та нуклеопротеїди пробіотичного штаму L. rhamnosus V® та є розробкою компанії Pure Research Products LLC (Boulder, Colorado, USA). Дослідження фізико-хімічних властивостей сироваток, отриманих від дослідних тварин, показало, що одержаний ІФН належить до a/b- та g-ІФН. При цьому встановлено, що всі дослідні препарати при пероральному введенні виявили здатність до стимуляції фактору некрозу пухлин (ФНП), раннього регуляторного медіатору клітинної відповіді, що продукується премійованими моноцитами і макрофагами та лімфоцитами і природними кілерними клітинами (ПКК). ФНП відіграє вагому роль у імунній відповіді макроорганізму при вірусних, бактеріальних, паразитарних та грибкових інфекціях. Так, було показано, що препарати, які містять живі мікробні клітини – Біфідим, композиція та Латобактерин у більшому ступені підвищували рівень синтезу ФНП, що відповідно складав 0,8 нг/мл (Р<0,05), 1,1 нг/мл (Р<0,05), 1,0 нг/мл (Р<0,05), порівняно з 0,6 нг/мл (Р<0,05), що було відмічено під впливом Del-Immune V® проти 0,3 нг/мл у контролі. Під впливом дослідних препаратів відмічали значну активацію інтерфероногенезу. Так, культивування спленоцитів мишей з індукторами ВХН та ФГА викликало підвищення інтеферонової відповіді у 2 – 2,5 рази, порівняно з клітинами інтактних мишей. Найвища інтеферонсинтезуюча активність спленоцитів відмічена у мишей, що отримували Del-Immune V® . Стимуляція інтерфероногенезу корелювала з підвищенням функціональної активності фагоцитуючих клітин та ПКК. Del-Immune V®, Біфідим, композиція та Лактобактерин при культивуванні з спленоцитами та макрофагами (1*107 кл/мл) підсилювали секрецію ІФН та ФНП. Рівні продукції цитокінів під впливом дослідних препаратів в системі in vitro корелювали з продукцією цитокінів в системі in vivo. We investigated the immunomodulatory activity of new probiotic products - Del-Immune V ® and the composition of the biotic potential of the drug, which is established on the basis of five strains of bacteria of the genus Lactobacillus: L. delbrueckii subsp. VKPM bulgaricus LB86 -B- 5788 , L. delbrueckii subsp.delbrueckii DSM20074, L. rhamnosus LB3 1MB B- 7038 , L. acidophilus, L. rhamnosus V ®, obtained from the crops Museum of Industrial Biotechnology NTU "KPI" , compared to known drugs Lactobacterin and bifidobacteria . Daily oral administration for 5 days of Del-Immune V ® or Bifidymu dose of 50 mg / mouse and studied composition or lactobacilli Lactobacterin dose of 1 * 109 cells / mouse resulted in a significant increase in circulating IFN in serum of animals. Thus, one day after administration of Del-Immune V ® and Bifidymu and composition and Lactobacterin IFN levels in the serum of animals reached by 4,4 log2 U / ml ( P < 0.05) and 4,0 log2 U / ml (P <0.05 ) and 3,7 log2 U / ml ( P < 0.05 ) and 4 , log2 U / ml ( P < 0.05 ) compared with 2,0 log2 units / mL in controls. Inteferonohennu highest activity among the experimental drug showed Del-Immune V ®. Note that immunomodulator Del-Immune V ® contains structural components muramilpeptydy and nucleoprotein probiotic strain L. rhamnosus V ® and is developing company Pure Research Products LLC (Boulder, Colorado, USA). Investigation of the physicochemical properties of sera obtained from experimental animals showed that the resulting IFN belongs to a/b- and g- IFN . It found that all experimental drugs after oral administration was able to stimulate tumor necrosis factor (TNF) , an early mediator of regulatory cell response produced by award winning monocytes and macrophages and lymphocytes and natural killer cells ( PAC ). TNF plays an important role in the immune response microorganism in viral , bacterial , parasitic and fungal infections. Thus, it was shown that drugs that contain live microbial cells - bifidus , composition and Latobakteryn a greater degree of increased levels of TNF synthesis , which was under 0.8 ng / ml ( P < 0.05) , 1.1 ng / ml (P < 0.05) , 1.0 ng / ml ( P < 0.05) , compared with 0.6 ng / ml ( P < 0.05 ), which was observed under the influence of Del-Immune V ® versus 0 3 ng / ml in controls. Under the influence of drugs research noted a high activation interferonohenezu . Thus, culturing splenocytes of mice with inducers VHN and PHA caused increasing inteferonovoyi answers in 2 - 2.5 times , compared with the cells of intact mice. The highest activity of splenocytes inteferonsyntezuyucha noted in mice treated with Del-Immune V ®. Stimulation interferonohenezu correlated with increased functional activity of phagocytic cells and TCC . Del-Immune V ®, bifidus , composition and Lactobacterin when cultured with splenocytes and macrophages (1 * 107 cells / ml) was intensified secretion of IFN and TNF . Levels of cytokine production under the influence of experimental drugs in the system in vitro correlated with the production of cytokines in the system in vivo.Документ Нові штами мікроогранізмів(2003) Прибильський, Віталій Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій ГригоровичПитання підбору, виділення й дослідження штамів мікроорганізмів для виробництва ферментованих напоїв – основні в створені нових біотехнологій. У результаті проведених досліджень визначено технологічну придатність нових штамів мікроорганізмів до використання в технології ферментованих напоїв та оптимальні умови їх культивування.Документ Спосіб виробництва квасу (Патент на винахiд № 24904)(1993) Прибильський, Віталій Леонідович; Маринченко, Віктор Опанасович; Підгорський, Валентин Степанович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Григоров, Юрій ГригоровичСпосіб виробництві квасу, який передбачає розмноження чистих культур дріжджів і молочнокислих бактерій, внесення їх доквасного сусла, зброджування його та купажування з рецептурними компонентами, який відрізняється тим, що з молочнокислих бактерій використовують штами. Streptococcusfaecium K77D і Lactobacillus plantarum AH 11/16. Method of producing kvass, which in volves propagation of pure cultures of yeast and lacticacid bacteria, making them kvas swort, fermentation and blending it with prescription components, where in that the use of lactic acid bacteria strains of Streptococcus faecium K77D and Lactobacillus plantarum AH 11/16.Документ Спосіб виробництва квасу (Патент на винахід №2883)(1994) Прибильський, Віталій Леонідович; Маринченко, Віктор Опанасович; Кисла, Любов Василівна; Підгорський, Валентин Степанович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Палеха, Світлана Іванівна; Григоров, Юрій Григорович; Живаго, Людмила Михайлівна; Мельничук, Надія Олександрівна; Чередніченко, Віра Павлівна; Павлюк, Степан ІвановичСпосіб виробництві квасу, який передбачає розмноження чистих культур дріжджів і молочнокислих бактерій, внесення їх в квасне сусло, зброджування його і купажування з рецептурними компонентами, що відрізняється тим, що з молочнокислих бактерій використовують штами Streptococcus faecium K77D і Lactobacillus plantarum AH 11/16. Streptococcus faecium K77D і Lactobacillus plantarum AH 11/16. Method of producing kvass, which involves propagation of pure cultures of yeast and lactic acid bacteria, making them kvass wort, fermentation and blending it with the prescription components, characterized in that the lactic acid bacteria strains usedДокумент Ферментовані напої з оздоровчою дією(2002) Прибильський, Віталій Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мисан, Г. Ф.; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій ГригоровичВчені Українського державного університету харчових технологій разом з АТ «Укрпиво», Інститутом мікробіології і вірусології НАНУ, Науково-дослідним інститутом геронтології АМН України та іншими установами провели комплексні дослідження щодо розробки сучасних технологій ферментованих напоїв. На підставі проведених у виробничих умовах науково-дослідних робіт можна також значно оптимізувати роботу відділень чистих культур мікроорганізмів, інтенсифікувати процес зброджування сусла, поліпшити санітарно-гігієнічні умови виробництва тощо. Крім того, використаний у дослідженнях системний аналіз технологічних процесів, дав змогу розробити математичні моделі окремих технологічних ділянок і за допомогою сучасної комп'ютерної техніки їх оптимізувати. Впроваджені заходи істотно поліпшують економічні показники роботи підприємств у цілому. Scientists Ukrainian State University of Food Technologies, together with JSC "Ukrpivo", Institute of Microbiology and Virology, National Academy of Sciences, Research Institute of Gerontology of Ukraine and other agencies conducted a comprehensive study on the development of modern technologies fermented beverages. Based on the results in a production environment research can significantly optimize branch of pure cultures of microorganisms to intensify the process of fermentation of wort, improve sanitary conditions of production and so on. Also used in studies of systems analysis processes, allowed to develop mathematical models of individual process areas and with the help of modern computer technology to optimize them. Implemented measures di ¬ substantially improve economic performance of the enterprise as a whole.Документ Штам Lactobacillus acidophilus ІМВ-В-7279 – індуктор ендогенного інтерферону І типу (Патент на винахід № 93132)(2011) Співак, Микола Якович; Підгорський, Валентин Степанович; Шинкаренко, Любов Миколаївна; Горчаков, Володимир Юрійович; Старовойтова, Світлана Олександрівна; Лазаренко, Людмила Миколаївна; Тимошок, Наталія ОлександрівнаВинахід відноситься до біотехнологічної промисловості, а саме до одержання нового штаму лактобактерій, який має інтерфероногенні властивості.Документ Штам Lactobacillus casei ІМВ-В-7280 – індуктор «пізнього» інтерферону та активатор макрофагів (Патент на винахід № 93133)(2011) Співак, Микола Якович; Шинкаренко, Любов Миколаївна; Підгорський, Валентин Степанович; Горчаков, Володимир Юрійович; Старовойтова, Світлана Олександрівна; Лазаренко, Людмила Миколаївна; Тимошок, Наталія ОлександрівнаВинахід відноситься до біотехнології, а саме до отримання нового штаму лактобактерій, який є індуктором ендогенного інтерферону та імуномодулятором.Документ Штам Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ІМВ-В-7281 – активатор фагоцитів (Патент на винахід № 92983)(2010) Співак, Микола Якович; Підгорський, Валентин Степанович; Шинкаренко, Любов Миколаївна; Лазаренко, Людмила Миколаївна; Тимошок, Наталія Олександрівна; Горчаков, Володимир Юрійович; Старовойтова, Світлана ОлександрівнаВинахід відноситься до біотехнологічної промисловості, а саме до одержання нового штаму лактобактерій, який є активатором клітин фагоцитарної системи.Документ Інтенсифікація технологій мікробного синтезу(2010) Підгорський, Валентин Степанович; Іутинська, Галина Олександрівна; Пирог, Тетяна ПавлівнаУ монографії викладено фізіологічні основи регуляції та інтенсифікації технологій мікробного синтезу полісахаридів, поверхнево-активних речовин, авермектинів (полікетидних антибіотиків), бактеріальних добрив. Описано основні шляхи регуляції культивування мікроорганізмів у біотехнологічних процесах: встановлення сукупності оптимальних зовнішніх факторів (темпе¬ратури, рН, природи і концентрації джерел вуглецю і азоту, співвідношення С/N, способу подачі субстрату, режимів масообміну тощо); внесення у сере¬довище культивування продуцентів екзогенних попередників біосинтезу; ви¬користання суміші енергетично нерівноцінних та енергетично дефіцитних ростових субстратів; визначення особливостей енергетичного і конструктив¬ного метаболізму продуцентів, виявлення «сайтів метаболічного лімітуван¬ня» і розробка підходів до їх усунення. Для біотехнологів, мікробіологів, біохіміків, викладачів і студентів ви¬щих навчальних закладів спеціальностей «Біотехнологія» та «Біологія». The monograph describes the physiological foundations of regulation and intensification of technologies of microbial synthesis of polysaccharides, surfactants, avermectins (polyketide antibiotics), bacterial fertilizers. The main ways of regulating the cultivation of microorganisms in biotechnological processes are described: the establishment of the optimal set of external factors (temperature, pH, concentration of sources of carbon and nitrogen, the ratio C/N, method of feeding substrate, mass transfer modes, etc.); adding to the producers cultivation medium exogenous precursors of biosynthesis, using a mixture of energy unequal and energy-deficient growth substrates, identifying features of the energy and constructive metabolism of producers, determination of "metabolic limitation sites" and the development of approaches to their elimination. Intended for biotechnology, microbiologists, biochemists, teachers and students in higher education establishments for specialties "Biotechnology" and "Biology".