Перегляд за Автор "Соломка, Ольга Миколаївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 46
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автаркія у вирішенні продовольчої безпеки(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга Миколаївна; Швед, Тетяна ВолодимирівнаВ статті досліджено дві концепції забезпечення продовольчої безпеки – виробничу і споживчу. З’ясовано, що теоретичним підґрунтям досягнення продовольчої безпеки стає екоцентризм з необхідністю регулятивної дії з боку держави. Обґрунтовано визначення моделі забезпечення продовольчої безпеки, яка враховує засади «базових» моделей: автаркійної, імперської, динамічної, інноваційної. Запропоновано авторську дефініцію автаркії. Доведено доцільність зміни моделі споживання та виробництва. The article examines two concepts of ensuring food security - production and consumer. It was found that the theoretical basis for achieving food security is ecocentrism with the need for regulatory action by the state. The definition of the food security model, which takes into account the principles of the "basic" models: autarkic, imperial, dynamic, innovative, is substantiated. The author's definition of autarky is proposed. The expediency of changing the consumption and production model has been proven.Документ Бренд роботодавця підприємств харчової промисловості(2022) Драган, Олена Іванівна; Соломка, Ольга Миколаївна; Мазник, Ліана ВалеріївнаУ статті досліджуються питання, пов’язані з формуванням бренду роботодавця підприємств харчової промисловості для підтримання ділової репутації та подальшого залучення і розвитку співробітників. Встановлено, що побудова міцного бренду роботодавця є актуальним завданням будь-якого підприємства в умовах посилення конкурентної боротьби за висококваліфікований персонал. Окреслено конкурентні переваги, практики формування і просування бренду роботодавця підприємств харчової промисловості на прикладі компаній Nestle, Roshen, PepsiCo Україна, які вкладають серйозні ресурси у розвиток та підтримку власних HR-брендів.. Виокремлено складові успішного бренду (іміджу) роботодавця для трьох категорій персоналу (студенти та випускники, висококваліфіковані професіонали, інші категорії персоналу). За результатами дослідження визначено, що бренд роботодавця є довгостроковим ресурсом для підприємств харчової промисловості і складним завданням для HR-менеджерів компаній. The questions related to the forming of employer brand of enterprises of food industry for maintenance of business reputation and further engage and development of employees are investigated in the article. Today it is not enough material motivation for workers, additionally pulled out requirement to the development, management, certification, prosperity on international standards, participating in projects, and ratings. The construction of strong employer brand is the actual task of any enterprise in the conditions of competitive activity strengthening for highly skilled personnel is set. Key companies that work in the field of employer brand research are distinguished. The modern international and Ukrainian rating of the best employers that measure the companies’ attractiveness from the point of view of employment is analyzed. The major factors of choice by the search of company-employer, in particular stability of company at the market, financial possibility of company, its social responsible position, corporate culture and others are distinguished. Comparison of criteria of choosing employer for youth and for experience specialists is conducted. Competitive edges, practices of forming and advancements of employer brand of enterprises of food industry, are outlined on the example of companies such as Nestle, Roshen, PepsiCo Ukraine, that engage serious resources in development and support of their own HR-brands. At image forming, it is necessary to consider its constituents, as moral values, advertisement sphere, packing material, location and situation in office, personnel dress code, firm’s name, forms of firm, business cards, packages and other is offered in the article. The constituents of successful brand (image) of employer for three categories of personnel (students and graduating students, highly skilled professionals, other categories of personnel) are distinguished. On the results of the research, it is considered that employer brand is a long-term, strategic resource for the enterprises of food industry, and the search of highly skilled specialists is permanent continuous and difficult task for HR-managers of companies.Документ Використання ефективних поведінкових поштовхів як інструмент управління людськими ресурсами(2020) Соломка, Ольга МиколаївнаРозглянуто можливості застосування принципів поведінкової економіки в сфері управління людськими ресурсами. Обґрунтовано вплив поведінкових поштовхів на поведінку персоналу. Сформульовано принцип органічного поєднання методів поведінкового впливу та очікувань працівників.Документ Вплив тіньової економіки на економічне зростання(2012) Соломка, Ольга Миколаївна; Карась, Даріна МиколаївнаПроаналізовано основні системні фактори значного рівня тінізації економіки України. Доведено, що в вплив тіньової економіки на економічне зростання не є однозначно деструктивним. The main factors of a large system of shadow economy in Ukraine are analyzed. It is proved that the effect of the shadow economy on economic growth is not uniquely destructive.Документ Деякі аспекти соціальної політики країн ЄС(2014) Соломка, Ольга МиколаївнаРинкові реформи, що проводяться останнім часом в Україні, об'єктивно супроводжуються кризовими явищами у соціальній сфері, обумовлюючи необхідність адаптації соціальної політики до нових умов. Це обумовлює значимість таких питань, як визначення теоретичних основ соціальної політики, вибір з безлічі альтернатив найбільш адекватного напряму її розвитку, врахування світового досвіду побудови моделі соціальної політики, розробка науково обґрунтованих методів та інструментів ефективного управління параметрами соціального розвитку. Market reforms carried out in recent years in Ukraine, objectively accompanied by crises in the social sphere, causing the need to adapt social policy to new conditions. This leads to the importance of issues such as the definition of the theoretical foundations of social policy, the choice of many alternatives the most adequate direction of its development, taking into account international experience of building models of social policy, the development of scientifically based methods and tools for effective management of social development parameters.Документ Дифузія як чинник розвитку інноваційного процесу(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга Миколаївна; Швед, Тетяна ВолодимирівнаВ статті запропонована модель, що може бути використана для прогнозу визначення доцільності продажу новації фірмами, що створили дану новацію та з метою визначення доцільності покупки новації підприємствами, які готові її впровадити, оскільки запропонована нами модель фактично розглядає динаміку двох ринків – ринку товарів і ринку новацій. The article proposes a model that can be used to forecast the feasibility of selling an innovation by firms that created this innovation and for the purpose of determining the feasibility of buying an innovation by enterprises that are ready to implement it, since our proposed model actually considers the dynamics of two markets - the market of goods and the market of innovations .Документ До питання про роль держави в системі соціального захисту населення(НУХТ, 2009) Соломка, Ольга МиколаївнаПоглиблено зміст соціального захисту населення в сучасних умовах. Доведено, що в Україні держава залишається провідним інститутом системи соціального захисту. Запропоновано основні напрямки удосконалення соціальної політики держави щодо створення ефективної гнучкої системи соціального захисту населення у найближчій перспективі.Документ До питання соціального захисту населення України(2011) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга МиколаївнаДоведено, що соціальний захист населення є вагомим засобом забезпечення соціальної та політичної стабільності в державі. Проведено аналіз щодо рівня фактичного споживання продовольства по квінтильним групам. Обґрунтовано наявність ринку товарів для бідних і ринку товарів для багатих в Україні. Запропоновано основні напрямки удосконалення соціальної політики держави щодо створення ефективної гнучкої системи соціального захисту населення в УкраїніДокумент Економіко-соціальні аспекти розвитку вітчизняної харчової промисловості(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга МиколаївнаДосліджено сучасний стан та розвиток вітчизняної харчової промисловості, визначено її соціальне спрямування. Розкрито специфіку державного регулювання ринку харчових продуктів та проблему органічного та виваженого поєднання адміністративних і економічних методів державного регулювання. Запропоновано розширити важелі державного регулювання харчової промисловості соціально-культурними – формуванням культури здоров’я та здоров’язберігаючої поведінки людини, що забезпечить створення відповідного попиту на ринку продовольства.Документ Економічне зростання Китаю(2012) Соломка, Ольга Миколаївна; Малінов, Владислав АндрійовичРозглянуто чинники економічного зростання Китаю. Доведено важливість китайського досвіду побудови інноваційної моделі для України.Документ Економічні аспекти вирішення глобальної екологічної проблеми в Китаї(2020) Підперигора, Єлизавета Ігорівна; Соломка, Ольга МиколаївнаПроведено аналіз стану і перспектив вирішення глобальної екологічної проблеми в Китаї. Запропоновано комплекс заходів щодо усунення наслідків забруднень від виробничої діяльності, здійснюваної в Китаї: збільшення фінансування з бюджету природоохоронної діяльності на основі участі держави і бізнесу в реалізації спільних екологічних проектів; стимулювання розвитку альтернативної енергетики з боку держави; посилення норм екологічного регулювання шляхом введення додаткових санкцій за порушення екологічних нормативів; припинення виробництв, негативно позначаються на екологічній ситуації в країні; жорстке регулювання викидів від використання автомобільного транспорту.Документ Економічні моделі соціального захисту в країнах ЄС: основні напрямки трансформації(2014) Соломка, Ольга МиколаївнаСтаття присвячена дослідженню моделей соціального захисту в країнах ЄС. Зроблено висновок щодо доцільності застосування позитивного європейського досвіду у побудові системи соціального захисту в Україні.Документ Здоров’я населення як основа розвитку людського капіталу(2020) Соломка, Ольга МиколаївнаРозглянуто залежність економічної ефективності виробництва від величини і якості людського капіталу, успадкованого з позицій освіти, культури і, в першу чергу, здоров’я.Документ Здоров’я як чинник соціально-економічного розвитку країни: інтегрований підхід(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга МиколаївнаУ статті досліджено багатоаспектність категорії «здоров’я» та запропоновано інтегрований підхід до дослідження особливої ролі здоров’я у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни. Сформовано біосоціо-економічну модель здоров’я з урахуванням економічної компоненти. Проаналізовано існуючи системи показників для оцінки суспільного здоров’я з позиції впливу на економічне зростання країни. Досліджено залежність ВВП країни від тривалості життя, кількості померлих, а також залежність зміни ВВП країни від природного приросту/скорочення населення. Запропоновано зміну концепції державної освіти щодо зміцнення здоров’я населення як тріади: виховання у дитинстві – освіта в школі та закладах вищої освіти – просвіта у зрілому віці.Документ Капітал здоров'я як головний складник людського капіталу в сучасних умовах(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга МиколаївнаРозглянуто капітал здоров'я як основа формування і функціонування людського капіталу в умовах нової моделі розвитку і нових чинників економічного зростання постіндустріальної економіки. Розкрито зміст людського капіталу, його структуру, виділені основні види людського капіталу та їх взаємозв'язок. В ході розгляду поняття і структури людського капіталу, зроблено висновок про значущість здоров'я як найважливішої складової людського капіталу. Проаналізовано основні демографічні показники, що відображають стан здоров'я населення України, виділені негативні тенденції старіння населення, низьку народжуваність і тривалість життя. Зазначено цінність здоров'я не лише для окремої людини, а й для підприємств і держави, що потребує реалізацію нового підходу до збереження та зміцнення здоров'я нації.Документ Конкурентоспроможність аграрного сектора України: сучасні тенденції і перспективи(2013) Сторчова, Т. В.; Соломка, Ольга МиколаївнаДосліджено проблему забезпеченості продуктами харчування як одну з найгостріших проблем світового масштабу сьогодення. Обґрунтовано пріоритетні завдання державної політики, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу та забезпечення продовольчої безпеки. The problem of food security as one of the most pressing issues of global importance is explored. The priority tasks of the state policy, which are directing at improving the competitiveness of agriculture and food securityare offered.Документ Концепція сталого інклюзивного економічного зростання(2020) Шиліна, Вікторія Юріївна; Соломка, Ольга МиколаївнаРозкрито сучасні тренди, що визначають глобальний розвиток. Поняття інклюзивного розвитку розглянуто як нова економічна модель, спрямована на створення збалансованої соціально-економічної системи з урахуванням соціальної рівності, факторів навколишнього середовища і природних ресурсів.Документ Менеджмент організацій і адміністрування: теорія та практика(2020) Березянко, Тамара Володимирівна; Безпалько, Олена Вікторівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Грищенко, Діана Григорівна; Драган, Олена Іванівна; Євсєєва, Ірина Василівна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Кириченко, Ольга Миколаївна; Ковтун, Олена Анатоліївна; Кулиш, Оксана Анатоліївна; Кундєєва, Галина Олексіївна; Кутас, Олена Олександрівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Марченко, Валентина Миколаївна; Маршаленко, Маріанна Петрівна; Мостенська, Тетяна Леонідівна; П'янкова, Оксана Василівна; Пєтухова, Ольга Михайлівна; Піменов, Сергій Анатолійович; Піменова, Олена Володимирівна; Пузина, Аліна Олександрівна; Рибак, Надія Олексіївна; Скопенко, Наталія Степанівна; Соломка, Ольга Миколаївна; Стахурська, Світлана Антонівна; Тертична, Любов Іванівна; Федулова, Ірина Валентинівна; Филюк, Галина Михайлівна; Чеснік, Наталія Миколаївна; Юрій, Едуард ОлександровичУ колективній монографії розглянуті теоретичні і прикладні аспекти менеджменту організацій і адміністрування, визначені проблеми та перспективи їх розвитку. Значну увагу приділено питанням розвитку, формування, впровадження стратегій, моделей, технологій сучасного менеджменту і прогресивним підходам до соціальної відповідальності менеджменту підприємств. Призначена для викладачів закладів вищої освіти, аспірантів, здобувачів, керівників, менеджерів та всіх, хто цікавиться проблемами менеджменту організацій і адміністрування. The collective monograph examines the theoretical and applied aspects of management of organizations and administration, identifies problems and prospects for their development. Considerable attention is paid to the development, formation, strategies implementation, models, technologies of modern management and approaches to social responsibility of enterprise management. It is predesignated for teachers of higher education, graduate students, applicants, managers, and everyone interested in the problems of organizational management and administration.Документ Менеджмент персоналу(2022) Безпалько, Олена Вікторівна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Березянко, Тамара Володимирівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Грищенко, Діана Григорівна; Драган, Олена Іванівна; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Мазник, Ліана Валеріївна; Тертична, Любов Іванівна; Соломка, Ольга Миколаївна; Чигринець, Олена АнатоліївнаУ навчальному посібнику висвітлені сучасні тренди у менеджменті персоналу: бренд роботодавця, управління талантами, благополуччя працівників, кадрова безпека, корпоративна соціальна відповідальність, що представлені на прикладі підприємств харчової промисловості. Навчальний посібник відрізняється збалансованістю та зрозумілістю викладу матеріалу. Тематична композиція навчального посібника та його прикладні завдання у формі тестів, кейсів, розрахункових вправ, спрямовані на впровадження активних методик навчання і сприяє розвитку аналітично-розрахункових здібностей, готує до прийняття самостійних рішень у питаннях менеджменту персоналу. Призначено для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» закладів вищої освіти та для менеджерів-практиків, яких цікавлять питання менеджменту персоналу. The textbook highlights current trends in human resources management: employer brand, talent management, employee welfare, personnel security, corporate social responsibility, which are presented on the example of the food industry. The textbook is balanced and understandable. Thematic composition of the textbook and its applied tasks in the form of tests, cases, calculation exercises aimed at implementing active teaching methods and promotes the development of analytical and computational skills, prepares for independent decision-making in human resources management. It is intended for applicants for the bachelor's degree in specialty 073 "Management" of higher education institutions and for managers-practitioners who are interested in human resources management.Документ Міжнародні практики управління персоналом на підприємствах харчової індустрії і український HR-менеджмент(Соломка, О. М. Міжнародні практики управління персоналом на підприємствах харчової індустрії і український HR-менеджмент / О. М. Соломка // Public communication in science: philosophical, cultural, political, economic and IT context : Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ» with Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, May 15, 2020. – Houston, USA: European Scientific Platform, 2020. – Vol. 1. – Р. 76-77., 2020) Соломка, Ольга МиколаївнаРозглянуто особливості міжнародних практик управління персоналом в харчовій індустрії та їх локальну адаптацію. Розкрито загальноекономічні фактори впливу на реформування українського HR-менеджменту. Проаналізовано можливості адаптації світових практики управління персоналом в харчовій промисловості і створення вітчизняної моделі.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »