Перегляд за Автор "Трегуб, Віктор Григорович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 55
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автоматизація потоку дифузійного соку(2002) Денека, Я. Ю.; Трегуб, Віктор ГригоровичОднією з головних вимог автоматизації неперервних харчових виробництв є забезпечення взаємної узгодженності за продуктивністю окремих технологічних комплексів (ТК). Необхідність автоматизації основного виробничого потоку (АВП) обумовлена тим, що на окремих часових інтервалах продуктивність послідовно розташованих ТК може бути різною в результаті дії непередбачених збурень. One of the main requirements of the automation of continuous food production is to ensure mutual uzhodzhennosti the performance of individual process systems. The need to automate basic production flow due to the fact that at certain time intervals productivity consecutive TC may be different as a result of unforeseen disturbances.Документ Автоматизоване керування апаратами періодичної дії на харчових підприємствах(2005) Трегуб, Віктор ГригоровичРозглянуто сучасні методи побудови автоматизованих систем керування апаратами періодичної дії, що повязані з використанням універсальної мови моделювання UML, нелінійної динаміки, прогнозних моделей та нейромережних мереж. Modern methods of automated control systems devices periodic actions relevant for the use of universal modeling language UML, nonlinear dynamics, forecasting models and neural networks.Документ Алгоритм і програма вибору програмно-технічного комплексу(2014) Грищенко, А. П.; Трегуб, Віктор ГригоровичВизначити найкращий ПТК з усієї їх сукупності, наявної на сучасних ринках, досить складно, оскільки при цьому треба враховувати всі властивості об'єкта, який автоматизується, знаходити раціональний компроміс між різними суперечливими критеріями (потужністю, надійністю, відкритістю, вартістю тощо). Зважаючи на це, важливо розглянути ті властивості ПТК, які відрізняють їх при використанні, дозволяють потенційним користувачам краще зрозуміти різницю між окремими комплексами, поєднати конкретні властивості об'єкта й вимоги до системи його автоматизації з характеристиками і параметрами конкретних ПТК. Усі ці характеристики взаємопов'язані і зміна однієї призводить до зміни інших. Вирішення таких проблем можливе за допомогою однокритеріальних і багатокритеріальних оптимізаційних алгоритмів. Determining the best HSC from all available variants is a rather complicated task because all properties of an object must be taken into account; the requirements to the control system must be considered; some reasonable compromise between various conflicting criteria (power, reliability, openness, cost, etc.) must be found. Therefore, it is important to consider the distinctive properties of HSC, allowing potential users to understand the differences between the complexes, to link the specific object properties and requirements of its automation features and settings of specific HSC. All these characteristics are interconnected. These problems can be solved using single- and multi-objective optimization algorithms.Документ Аналіз автоматизованих систем управління процесом пастеризації молока(2017) Донченко, Ірина Володимирівна; Трегуб, Віктор ГригоровичВ результаті проведеного аналізу сучасних автоматизованих систем управління процесом пастеризації було виділено основні характерні особливості сучасного АСУ. As a result of the analysis of modern automated control systems of pasteurization process were singled out the main features of modern automated control systems.Документ Аналіз системи керування для промислового кондиціонера із парозволожувачем(2012) Голінко, Ігор Михайлович; Трегуб, Віктор ГригоровичРозглянуто метод керування за “оптимальним режимом” промислового кондиціонера.Проведено аналіз системи штучного мікроклімату та запропоновано параметричну схему системи керування промисловим кондиціонером. Може використовуватися спеціалістами для синтезу та аналізу системи керування кондиціонерів. Presents a method of control "optimum mode" industrial air conditioner. The analysis of the artificial climate and proposed parametric diagram of the control of industrial air conditioning. Can be used by practitioners for synthesis and analysis of the control system of air conditioners.Документ Аналіз системи керування для штучного мікроклімату за методом "точки роси"(2011) Голінко, Ігор Михайлович; Трегуб, Віктор ГригоровичРозглянуто метод “точки роси ” для системи керування промисловим кондиціонером. Проведено аналіз системи керування та запропоновано структурну схему системи керування штучним мікрокліматом. The dew point method for a control system of the industrial conditioner is considered. The analysis of a control system is carried out and the control system block diagram is offered by an artificial microclimate.Документ Вибір обчислювальних мереж для комп’ютерно-інтегрованих технологічних комплексів(2001) Трегуб, Віктор ГригоровичПроектування комп’ютерно-інтегрованої системи управління (КІСУ) починають з структуризації системи, виділяють задачі розробки загальної структури системи і задачі розробки програмно-технічної структури при вирішенні якої існує три рівня деталізації: рівень обчислювальних мереж, рівень РС, рівень пристроїв зв’язку з об’єктом. Designing computer-integrated management system (CIMS) begin with the structuring of the system, allocate the task of designing the overall structure of the system and the task of designing the software and hardware structures in the solution of which there are three levels of detail: the level of computer networks, the PC level, the level of communication device with the object.Документ Вибір оптимальної структури комп'ютерно-інтегрованої системи керування(2001) Трегуб, Віктор ГригоровичРозглянуто метод розв 'язання задачі вибору оптимальної структури комп'ютерно-інтегрованої системи керування, декомпозованої з виділенням двох підзадач: першої — з визначення оптимальної ієрархічності системи і другої — з визначення її оптимальної розподіленості. The method of solution the problem of choosing the optimal structure of computer-integrated control system dekomposed with the release of two subproblems: the first - to determine the optimal hierarchical system and the second - to determine its optimal distributions.Документ Визначення динамічних характеристик об’єкта за його реакцією на вхідний сигнал довільної форми(2011) Кубрак, Анатолій Іванович; Голінко, Ігор Михайлович; Трегуб, Віктор ГригоровичРозглядається метод розрахунку динамічних характеристик об'єкта у системі автоматичного керування. Метод дозволяє розраховувати імпульсну та перехідну характеристики об ’єкта керування за його реакцією на вхідний сигнал довільної форми із контролем вихідного сигналу. Запропонований метод розв’язку поставленої задачі чисельно реалізується із використанням інтегралу Дюамеля. Розглянуто приклад програмної реалізації запропонованого алгоритму при моделюванні перехідних процесів у системі керування. Метод може використовуватися розробниками систем автоматичного керування для ідентифікації об’єкта та адаптивної настройки системи керування. The method of calculation of dynamic characteristics of an object in the automatic control system is considered. The method allows to calculate the impulse and transient characteristics of a control object by its response to an arbitrary input signal with output control. The proposed method of solving this problem is numerically implemented using the Duhamel integral. An example of software implementation of the proposed algorithm for modeling transients in the control system is considered. The method can be used by developers of automatic controls to identify the object and adaptively adjust the control system.Документ Визначення кінетичних параметрів для процесу вирощування хлібопекарських дріжджів(2015) Чорна, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор ГригоровичУ статті розглянуто технологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що відбуваються в ферментерах циклічним, способом при постійному підживленні. Апарати, в яких відбуваються процеси з міжфазними переходами, мають свої особливості, що ускладнюють їх оптимальне керування. Кінетична модель процесу вирощування хлібопекарських дріжджів містить кінетичні параметри, охоплює весь можливий діапазон зміни термодинамічних сил і часових стадій розвитку процесу та враховує те, що циклічний процес може відбуватися як за наявності періоду індукції (латентного періоду), так і за його відсутності. Запропоновано метод визначення кінетичних параметрів, а також визначено регресійні залежності для форм-фактора, який залежить від початкових параметрів процесу та сталої часу, то пов'язана з параметрами, які впливають на швидкість перебігу процесу вирощування хлібопекарських дріжджів. The article deals with the manufacturing process of baking yeast growing which is happening in fermenters using cyclic technique with constant feeding. Apparatus, in which the proc-esses of interfacial transitions occur, have their own characteris-tics complicating their optimal management A kinetic model of a process of bakery yeast growing contains kinetic parameters covering the whole possible range of variation of thermodynamic forces and temporal stages of the development process and considers that the cyclic process can take place both in the presence of an induction period (latency) and in its absence. A method of determining the kinetic parameters is proposed. The regression dependence for the form factor, which depends on the initial parameters of the process and the time constant asso-ciated with the parameters that affect the growing speed of the process of baking yeast, has been determined.Документ Визначення параметрів динамічної моделі процесу вирощування хлібопекарських дріжджів(2014) Чорна, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор ГригоровичУ ряді галузей харчової промисловості основні технологічні процеси проходять в апаратах періодичної дії (АПД). До них відносяться і апарати для вирощування хлібопекарських дріжджів. Особливістю систем управління АПД є те, що вони повинні вирішувати дві задачі: задачу логічного управління багатостадійним циклом апарату і задачу динамічного, бажано оптимального, управління робочої стадією. In some sectors of the food industry key processes held in the apparatus batch (ADF). This includes devices for cultivation of baking yeast. The peculiarity of management ADF is they have to solve two problems: the problem of logical control multistage cycle system and the problem of dynamic, preferably optimal, management working stage.Документ Визначення сталої часу динамічної моделі процесу вирощування хлібопекарських дріжджів(2014) Трегуб, Віктор Григорович; Чорна, Юлія ОлександрівнаБіотехнологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що відбувається в апаратах періодичної дії і відноситься до процесів з міжфазними переходами, має свої особливості, що ускладнюють їх оптимальне керування. Biotechnological process of growing bakery yeast that occurs in devices of periodic action and refers to the process of interfacial transitions, has its own characteristics that complicate their optimal management.Документ Використання технології ОРС в автоматизації енергоблоків теплових електростанцій(2010) Трегуб, Віктор Григорович; Куник, Артем ОлександровичРозглядалися питання застосування технології OPC для підвищення ефективності функціонування інтегрованих АСУ енергоблоків теплових електростанцій. Проведено аналіз енергоблоку як технологічного об'єкта управління і запропонована концепція створення єдиної інформаційної системи енергоблоку як частини енергосистеми. Запропоновано також структура типового OPC-сервера, який може бути використаний в рамках описаної концепції. The paper deals with implementing the OPC technology to increase the operation efficiency of the integrated ACS thermal power station units. We analyze the power generating unit as a technological control object. Specifically, we elaborate the concept of developing the integrated information system of the power generating unit as a part of the grid. We also propose the structure of the typical OPC server which can be used within this concept.Документ Динаміка зміни температури в стерилізаторах періодичної дії з протитиском(2015) Клименко, Олег Миколайович; Петренко, Валентин Петрович; Трегуб, Віктор ГригоровичРозробка програматора при створенні автоматизованої системи управління стерилізатором періодичної дії з використанням імітаційного моделювання вимагає доволі точної динамічної моделі зміни температури робочого середовища автоклава. Development programmer in the creation of automated control system sterilizer batch using simulation modeling requires relatively accurate dynamic model of temperature change of working environment autoclave.Документ Динамічне керування об’єктами періодичної дії(2012) Трегуб, Віктор Григорович; Клименко, Олег МиколайовичОсновним елементом динамічного підсистеми АСУ періодичної дії апарат програміст, який розуміє, Програма і, отже, функція переходу від початкового значення до кінцевого стан об'єкта. Дослідження присвячене розробці програмісти, які містять логічні пристрої в своєму складі. The main element of the dynamic subsystem ACS of periodic action apparatus is a programmer which realizes the program and therefore a function of transition from initial to final state of the object. Research is devoted to the development of programmers, which contain logic devices in its composition.Документ Дослідження програматорів для систем управління апаратами періодичної дії(2012) Трегуб, Віктор Григорович; Клименко, Олег МиколайовичОсновним елементом динамічної підсистеми АСУ апаратом періодичної дії (АПД) є програматор, що реалізує програму і відповідно функцію переходу від початкового до кінцевого стану об’єкта. Дослідження присвячене розробці програматорів, що містять у своєму складі логічні пристрої. Було розроблено одноконтурні та комбіновані прогамні САР як з логічними пристроями так і без них для порівняльного аналізу їх роботи. Також наведено приклад реалізації програмної САР з нейромережним регулятором. The main element of the dynamic subsystem ACS unit batch (ADF) is a programmer who implements the program and therefore the function of transition from the initial to the final state of the object. Research is devoted to the development of programmers, containing in its composition logic devices. It was developed and combined single-prohamni CAP both logical devices and without them for a comparative analysis of their work. There is an example of programming with CAP neural network controller.Документ Комп’ютерно-інтегровані системи управління в харчовій промисловості(2000) Ладанюк, Анатолій Петрович; Трегуб, Віктор ГригоровичСпроби комплексної автоматизації виробництва застосовувались давно, але саме 80-і роки створили об’єктивні передумови для розроблення інтегрованих систем управління — це широке впровадження мікропроцесорної техніки, ЕОМ та ефективних структур на основі мереж різного рівня і призначення. Attempts to complex automation of production used for a long time, but it was 80 years created the objective conditions for the development of integrated management systems - is the widespread introduction of microprocessor technology, computers and efficient structures based on networks of different levels and purposes.Документ Комп'ютерно-інтегровані структури управління технологічними комплексами неперервного типу(1999) Ладанюк, Анатолій Петрович; Трегуб, Віктор Григорович; Кишенько, Василь ДмитровичПри автоматизації виробництв неперервного типу враховувались та використовуються як найбільш прості методи та алгоритми (на основі теорії лінійних систем), так і сучасні досягнення теорії управління (робастні та адаптивні системи, методи оптимізації, ситуаційне управління, використання елементів штучного інтелекту і т.д.). In industrial automation continuous type were taken into account and used as the most common methods and algorithms (based on the theory of linear systems), and modern control theory to achieve (robust and adaptive systems, optimization techniques, case management, use of elements of artificial intelligence, etc.).Документ Логіко-лінгвістична модель процессу вирощування хлібопекарських дріжджів(2016) Самойленко, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор ГригоровичПідвищення ефективності технологічного процесу вирощування хлібопекарських дріжджів вимагає застосування сучасної системи управління з використанням нечіткої логіки та нейронних мереж. Використання логіко-лінгвістичної моделі дозволяє отримувати нові знання про складний технологічний процес, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між факторами, що діють на об’єкт управління. Improving the efficiency of the process of growing baker’s yeast requires the use of modern management system using fuzzy logic and neural networks. Using logical and linguistic model allows to obtain new knowledge about the complicated process, identify causal relationships between factors acting on the object management.Документ Логічна модель періодичних процесів в утфельних вакуум-апаратах з двоетапною кристалізацією(2020) Бокоч, Іван Васильович; Трегуб, Віктор Григорович; Клименко, Олег МиколайовичУ статті представлено розроблену логічну модель вакуум-апарата періодичної дії (ВАПД) з процесом двоетапної кристалізації в термінах уніфікованої мови моделювання UML (Unified Modeling Language), що є невід ’ємною частиною уніфікованого процесу розробки програмного забезпечення і мовою широкого профілю. Це відкритий стандарт, що використовує графічні позначення для створення абстрактної моделі системи. Така логічна модель дає змогу наочно відобразити один із найскладніших процесів у цукровій промисловості — процес кристалізації цукру. Описано принцип роботи комбінованого ВАПД при варінні маточного утфелю та, на його основі, утфелю першого продукту. Також детально описано метод підготовки маточного утфелю і наведено його переваги над класичними затравками та затравними суспензіями. Розроблена логічна модель включає чотири основні діаграми мови UML: класів, що слугує для подання структури моделі; послідовності, що показує послідовність об’єктів під час виконання певної операції; стану, що показує послідовність станів, в яких може опинитися об’єкт залежно від зовнішніх подій і реакції об’єкта на ці події; діяльності, яка призначена для опису зміни стану об’єкта під дією внутрішніх наперед визначених дій. Для побудови логічної моделі використана створена в табличній формі параметрична логіко-динамічна модель вакуум-апарата з переліком операцій циклу, умовами їх початку та керуючими діями. Запропонована логічна модель дасть змогу більш наочно зрозуміти процеси, що відбуваються у ВАПД з нестаціонарним форм-фактором під час підготовки маточного утфелю і на його основі утфелю першого продукту та спростить подальші дослідження двоетапного процесу кристалізації і розробку систем автоматизації для вищенаведеного процесу. The article presents the developed logical model of a vacuum apparatus of periodic action (VAPA) with the process of two-stage crystallization in terms of the unified modeling language UML, which is an integral part of the unified software development process and is a broad profile language. UML uses graphical notation to create an abstract model of the system and is quite relevant today. This logical model makes it possible to visualize one of the most complex processes in the sugar industry — the process of sugar crystallization. The article describes the principle of the combined VAPA operation during preparing uterine massecuite and, on its basis, massecuite of the 1st product. The article describes in detail the method of preparation of uterine massecuite and its advantages over the classic seed suspensions. The developed logical model includes four main diagrams of the UML language: classes, which serves to represent the structure of the model; sequence that shows the sequence of objects during specific operation; state that shows the sequence of states in which an object may find itself depending on external events and the object’s response to those events; activities that are designed to describe changes in the state of the object under the influence of internal predefined actions. To build this logical model, a parametric logical-dynamic model of the vacuum apparatus created in tabular form with a list of cycle operations, conditions of their beginning and control actions was used. As a result, the work described in this article will provide a clearer understanding of the processes occurring in VAPA with non-stationary form factor during the preparation of uterine massecuite and the first product which is based on the massecuite. Also it will simplify further work in the study of two-stage crystallization process and development of automation systems for the above process.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »