Інститут післядипломної освіти (м. Київ)
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Creation and analysis of the starting material obtained by hybridisation of Triticum spelta L. × Triticum compactum Host(2023) Diordiieva, Iryna; Kochmarskyi, Valentin; Riabovol, Liudmila; Riabovol, Iaroslav; Karychkovska, SvitlanaУ проведених дослідженнях в результаті гібридизації Triticumspelta L. × TriticumcompactumHost. отримано декілька нових форм, які відрізняються за морфобіологічними та господарсько-цінними ознаками. Дослідження спрямоване на розширення генетичного різноманіття пшениці спельти та отримання нових інтрогресивних форм з високим рівнем прояву господарсько-цінних ознак. У роботі використовували такі методи використовували такі методи: польовий, лабораторний, гідрологічний аналіз та статистичний аналіз. В результаті досліджень отримано новий вихідний матеріал та виділено цінні генотипи з унікальним поєднанням генетичного матеріалу вихідних видів. Встановлено проміжний тип успадкування морфологічних ознак рослин (висота рослин, довжина і щільність колоса, маса зерна з колоса) у гібридів F1. У гібридів F2 розщеплення 3:1, що свідчить про домінантний моногенний характер успадкування. Форма колоса успадковується моногенно за типом неповного домінування. Аналіз трансгресивної мінливості у F3-4 гібридів Triticumspelta L. × TriticumcompactumHost. показав, що найбільша частка позитивних трансгресій зафіксована за кількістю колосків (28,1-28,5%) і зерен (23,4-51,0%) у колосі та масою зерна з колоса (20,3-32,1%). Аналіз показників стабільності та адаптивності дозволив виділити лінію 201, що характеризується високою стабільністю (S2di=0,027), гомеостазом (Hom=193,3) та селекційною цінністю (Sc=3,9), та лінію 206, що поєднує високу врожайність (5,11 т/га) з високим гомеостазом (Hom=182,3) та селекційною цінністю (Sc=3,9). В результаті інтрогресивної гібридизації з TriticumcompactumHost. виявлено нові генетичні джерела, які характеризуються наявністю дефіцитних для селекції ознак і мають велике практичне значення для подальшої селекції та генетичного поліпшення спельти, оскільки вони можуть збагатити існуючий генофонд культуриДокумент Збільшення виходу посадкових коренеплодів як фактор підвищення коефіцієнта розмноження насіння буряків цукрових(2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир ВікторовичКоефіцієнт розмноження насіння буряків цукрових при виробництві не відповідає сучасному розвитку науково-технічному прогресу. Тому в насінництві буряків цукрових реалізовані не всі можливості як у висадковому, так і безвисадковому способі виробництва насіння. Збільшення виходу посадкових коренеплодів залежить від багатьох факторів, основними з яких є густота насадження маточних буряків та умови зберігання коренеплодів. The reproduction rate of sugar beet seeds during production does not correspond to the modern development of scientific and technical progress. Therefore, in the seed production of sugar beets, not all possibilities are realized both in the planting and non-planting methods of seed production. The increase in the yield of planting root crops depends on many factors, the main of which are the density of the mother beet planting and storage conditions of the root crops.Документ Вплив густоти насадження рослин та застосування різних систем удобрення на продуктивність буряків цукрових(2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир ВікторовичЗбільшення застосування мінеральних добрив висуває на перший план з’ясування оптимальних параметрів розміщення рослин на площі для максимальної продуктивності буряків цукрових та використання підвищення родючості ґрунту. Актуальною задачею наукових досліджень є встановлення закономірностей росту і розвитку рослин і формування максимального урожаю коренеплодів із високими технологічними якостями гібридів у залежності від комплексу агротехнічних факторів, вплив різних доз мінеральних добрив і співвідношення поживних речовин у них, та густота насадження рослин. Increasing the use of mineral fertilizers brings to the forefront the need to find out the optimal parameters of plant placement on the area to maximize sugar beet productivity and use the increased soil fertility. An urgent task of scientific research is to establish patterns of plant growth and development of plants and the formation of the maximum yield of root crops with high technological qualities of hybrids, depending on the complex of agrotechnical factors, the impact of different doses of mineral fertilizers and the ratio of nutrients in them, and the density of planting.Документ Значення генетичних і біологічних особливостей рослин у формуванні урожаю буряків цукрових за різних строків сівби(2022) Глеваський, Володимир Іванович; Городецький, Олександр Сергійович; Куянов, Володимир ВікторовичУ статті вивчали питання впливу строків сівби різних біологічних форм буряків цукрових на продуктивність коренеплодів у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах. Показано вплив строків сівби на проростання насіння, динаміку утворення та засихання листків буряків цукрових, кількість функціонуючих листків під час вегетації, а також динаміку наростання площі листкової поверхні буряків цукрових залежно від сортових особливостей і строків сівби. Як нестача, так і надлишок певного чинника негативно впливає на продуктивність рослин. Тому під час розробки агротехніки вирощування культури важливо враховувати строки сівби, специфіку дії мінеральних добрив, генетичні властивості гібридів, кліматичні і погодні умови, ґрунти, стани органогенезу, фази і міжфазні періоди росту та розвитку рослин. Оперативне управління процесом формування урожаю, враховуючи сортові особливості, протягом вегетаційного періоду через добір відповідних агротехнічних заходів і строків їх виконання необхідно проводити з урахуванням стану посівів і метереологічних умов. Науковою основою для агротехнічних заходів є теорія про динаміку формування урожаю. The article studied the impact of sowing dates of various biological forms of sugar beet on the productivity of root crops in specific soil and climatic conditions. The influence of sowing dates on seed germination, the dynamics of formation and drying of sugar beet leaves, the number of functioning leaves during the growing season, as well as the dynamics of the growth of sugar beet leaf surface area depending on varietal characteristics and sowing dates is shown. Both a lack and an excess of a certain factor negatively affect the productivity of plants. Therefore, during the development of agricultural techniques for crop cultivation, it is important to take into account the timing of sowing, the specificity of the action of mineral fertilizers, the genetic properties of hybrids, climatic and weather conditions, soils, states of organogenesis, phases and interphase periods of plant growth and development. Operational management of the process of crop formation, taking into account varietal characteristics, during the growing season through the selection of appropriate agrotechnical measures and the terms of their implementation must be carried out taking into account the state of crops and meteorological conditions. The scientific basis for agrotechnical measures is the theory of the dynamics of crop formation.Документ Вплив навколишнього середовища на продуктивність цукрових буряків(2022) Куянов, Володимир Вікторович; Глеваський, Володимир ІвановичАналіз даних урожайності коренеплодів і вихід цукру на 100 т сировини з 1878 року по 2020 рік показує, що стійко прослідковується загальна тенденція зміни урожайності цукрових буряків в залежності від циклів сонячної активності. У високих циклах сонячної активності великий вплив на збільшення урожайності здійснює сама активність, а в низьких циклах збільшення урожайності контролюється геомагнітною бурею. Всі ці фактори зв’язані між собою, причому на урожайність і вихід цукру вплив може бути як позитивним так і негативним. The analysis of data on the yield of root crops and the yield of sugar per 100 tons of raw material from 1878 to 2020 shows that the general trend of changes in the yield of sugar beets depending on the cycles of solar activity is being steadily followed. In high cycles of solar activity, the activity itself exerts a large influence on the increase in productivity, and in low cycles, the increase in productivity is controlled by the geomagnetic storm. All these factors are interconnected, and the impact on productivity and sugar output can be both positive and negative.Документ Вплив умов вирощування цукрових буряків на тривалість фаз і міжфазних періодів росту і розвитку цукрових буряків(2020) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович; Рибак, Віктор ОлександровичДокумент Динаміка розвитку виноградарства і виноробства в Україні(2014) Кучеренко, Володимир МихайловичВ статті розглянуто розвиток галузей виноградарства і виноробства, продукція яких користується надзвичайним попитом в Україні. Здійснено аналіз динаміки основних показників розвитку виноградарства за 2010 – 2013 роки в розрізі оцінки загальної площі виноградних насаджень, їх плодоносності, урожайності, валового збору та питомої ваги в розрізісільського-господарських підприємств та господарств корпорації «Укрвинпром». Наведено результати аналізу динаміки за 2010–2013 роки виробництва виноробної продукції з позиції класифікації виноградних вин, де покладено різні ознаки, які мають відповідне відношення до технології та економіки виробництва, її структури, а сааме виробництва виноградного вина, вин столових з фактичною концентрацією спирту від 9 до 13%,. з концентрацією спирту більше 15%, виробництва вин «Шампанського України», вин ігристих, коньяків, брендів, та виробництво вермутів та аналогічних виробів. Визначено, що результати аналізу динаміки виноробства в Україні свідчить про структурні зміни та кон‘юнктуру ринку вина, які враховують попит споживача. The article considers viticulture and winemaking branches development, whose production has extraordinary demand in Ukraine. The author analyses the dynamics of the main indicators of viticulture development for 2010 - 2013 years in the context of vineyards total area assessment, their fruitfulness, crop capacity, total crop and the proportion in the view of agricultural enterprises and farms of “UKRWINEPROM” corporation. The author brings the results of the analysis of wine production producing dynamics for 2010 - 2013 years from the position of grape wines classification by various features which have appropriate relation to the technology and economics of production, its structure, namely: producing of grape wine, table wines with actual alcohol concentration of 9 - 13% and alcohol concentration of more than 15%, producing of «Champagne Ukraine» wine, sparkling wines, grape brandy, brandy, producing of vermouth and similar products. The author determines that the results of the analysis of winemaking dynamics in Ukraine show structural changes and situation of wine market, that consider consumer demand.Документ Фактори формування ризику підприємницької діяльності при виробництві сільськогосподарської продукції(2016) Печко, Володимир СергійовичПредметом даної статі є аналіз факторів які визначають рівень ризику, та рівень ризику в діяльності сільськогосподарських підприємств. Проведено дослідження поняття «ризик». Наголошується, що одним з шляхів уникнення ризику є диверсифікація виробництва. Метою даної роботи є оцінка факторів ризику в діяльності сільськогосподарських підприємств. В якості факторів ризику були досліджено ціну та урожайність по групі зернових та технічних культур. Констатується, що по всіх культурах чітко простежуються коливання цін. Вони, в переважній більшості випадків пов'язані з їх падінням в серпні-жовтні місяці та зростанням – в січні-травні. У 2013 році відповідно на кукурудзу, соняшник та жито, а у 2014 – на кукурудзу, соняшник та ріпак. З метою виявлення взаємозалежності зміни цін на окремі культур було здійснено розрахунок кореляційної аналіз. Кореляційний аналіз по динаміці урожайності виявив, що пшениця в найбільшій мірі пов'язана з урожайністю кукурудзи на зерно, житом, а в найменшій мірі – з соняшником. По соняшнику найбільший тісна залежність мала місце з урожайністю ріпаку, а в найменшим чином вона була пов'язана з урожайністю по пшениці та ячменю. Ці результати дають можливість спрогнозувати вірогідність одночасного «невдалого» по двох або більше культурам. За результатами дослідження підкреслюється, що головним напрямком мінімізації даних ризиків повинна стати диверсифікація виробництва, яка повинна бути пов'язана з розширенням збуту та вертикальною інтеграцією. Крім того , повинна бути сформована така структура витрат та доходів при виробництві продукції рослинництва, які б забезпечили максимальний ефект при мінімальних можливих ризиках. The subject matter of this article consists in an analysis of the factors determining the risk level as well as the risk level related to the activities of agricultural enterprises. A study of the "risk" concept has been undertaken. It has been noted that one of the ways to avoid risk is to diversify production. This research is aimed at assessing the risk factors in the activities of agricultural enterprises. The risk factors that have been studied included the price and the yield across a group of cereal and industrial crops. It is stated that fluctuation of prices can clearly be seen across all crops. They are generally associated with their fall in August through October and rise in January through May. In 2013 – for corn, sunflower seed and rye, and in 2014 – for corn, sunflower seed and rapeseed respectively. A correlation analysis along with calculation was performed to identify the interdependence of changes in prices for certain crops. The correlation analysis of the dynamics of yield allowed to find out that the yield of wheat crops is most strongly associated with the yield of corn and rye crops, and least strongly – with the yield of sunflower crops. As for sunflower crops, the closest relationship was found to be present with the yield of rape crops, and it was least strongly associated with the yield of wheat and barley crops. These results make it possible to predict the probability of simultaneous "failure" for two or more crops. Research findings emphasize that the main focus of minimizing these risks should be the diversification of production which should be associated with the increase of sales and forward integration. Besides, one should develop such pattern of receipts and expenditures in the production of agricultural products that would ensure the maximum effect with minimum possible risks.