Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
37 результатів
Результати пошуку
Документ Сучасні способи оброблення водно-спиртових сумішей у технології горілок(2024) Олійник, Світлана ІванівнаПроведено аналіз способів оброблення водно-спиртових сумішей у виробництві горілок. Наведено основні типи активного вугілля, що використовують у технології горілок, надано характеристику їх недоліківДокумент Improvement of water preparation technology for the production of alcoholic beverages of stable quality(2022) Kuzmin, Oleg; Stukalska (Ivanova), Nataliia; Dudarev, Igor; Mykhailov, BogdanIt was found that the sodium mass concentration of the prepared water affects the stability of alcoholic beverages during storage. To increase the stability of vodka according to the presented water technology, the following reduction occurs: the mass concentration of sodium (Na) by 23 times – from 266.1 to 11.6 mg/dm3; total alkalinity (TA) by 21 times – from 4.1 to 0.2 mmol/dm3; mass concentration of silicon (Si) by 13 times – from 6.5 to 0.5 mg/dm3; mass concentration of silicic acid (H2SiO3) by 13 times – from 13.9 to 1.1 mg/dm3. Встановлено, що масова концентрація натрію у підготовленій воді впливає на стійкість алкогольних напоїв при зберіганні. Для підвищення стійкості горілки за представленою технологією води відбувається зниження: масової концентрації натрію (Na) у 23 рази – з 266,1 до 11,6 мг/дм3; загальної лужності (TA) у 21 раз – з 4,1 до 0,2 ммоль/дм3; масової концентрації кремнію (Si) у 13 разів – з 6,5 до 0,5 мг/дм3; масової концентрації кремнієвої кислоти (H2SiO3) у 13 разів – з 13,9 до 1,1 мг/дм3.Документ Модифікація активного вугілля із деревних відходів для виробництва горілчаної продукції високої якості(2020) Шендрік, Тетяна Георгіївна; Ісаєнко, Володимир Миколайович; Куц, Анатолій Михайлович; Кузьмін, Олег ВолодимировичВ роботі експериментально доведено, що модифікація активного вугілля із піролізованої деревини дубу є перспективним для лікеро-горілчаного виробництва завдяки більш високим технологічним і фізико-хімічним характеристикам порівняно з активним вугіллям марки БАУ-А. The work experimentally proved that the modification of activated carbon from pyrolyzed oak wood is promising for liquor-vodka production due to higher technological and physicochemical characteristics compared to BAU-A activated carbon.Документ Характеристика показателей качества спирта этилового ректификованного(2009) Кузьмин, Олег Владимирович; Головина, Елена Николаевна; Оноприенко, Юлия Юрьевна; Цымбал, Александра Олеговна; Челах, Мария АлександровнаРассмотрены основные характеристики показателей качества спирта этилового ректификованного, которые влияют на качество водки. The main characteristics of the quality indicators of rectified ethyl alcohol, which affect the quality of vodka, are considered.Документ Влияние массовой концентрации альдегидов на качество водки(2009) Кузьмин, Олег Владимирович; Козяр, Елена Николаевна; Бутенко, Ольга Григорьевна; Дубонос, Ольга Сергеевна; Чемодурова, Виктория ИгоревнаПолучены математические модели для прогнозирования и управления качеством водки для одного из основных показателей – массовой концентрации альдегидов, в зависимости от условий технологического процесса. Obtained mathematical models for forecasting and managing the quality of vodka for one of the main indicators - the mass concentration of aldehydes, depending on the conditions of the technological process.Документ 1Н NMR-spectroscopy of water-alcohol systems in the process of electrochemical activation of drinking water(2019) Kuzmin, Oleg; Romanchenko, NataliaThe aim of the work is to study the process of establishing the equilibrium state in alcohol water systems at the main stages of creating vodka with electrochemical activation of drinking water. The formation of alcohol-water (drinking) system occurs during the weakening of hydrogen bonds in the presence of water associates and ethanol that have a chemical shift of hydroxyl protons of water δН2O 4,36 ppm and of ethanol – δEtОН 4,96 ppm and the difference in chemical shifts between EtOH and Н2О, which is Δδ 0,60 ppm. (Δƒ 240 Hz), that do not undergo significant changes after the treatment of alcohol water mixture with activated carbon. Conditions for the formation of stable complexes in the system of alcohol-water (drinking) have not been revealed, the absence of formation of ethanol hydrates characterizes a system with unstable equilibrium. Prepared with electrochemical activation drinking water leads to the immediate formation of hydrates of EtОН•5Н2О type in the alcohol-water system: in the anode cell – an anolyte with ethanol hydrates EtОН•4,81Н2О; in a cathode cell – a catholyte with ethanol hydrides EtОН•4,69Н2О. The strongest hydrogen bond of OH-groups in the alcohol-water system is observed in water prepared by electrochemical activation that is characterized by a constant equilibrium.Документ Використання електрохімічної активації для виробництва алкогольної продукції(2017) Кузьмін, Олег ВолодимировичОцінено перспективність використання електрохімічної активації для виробництва алкогольної продукції. The prospects of the use of electrochemical activation for the production of alcoholic beverages.Документ Обобщенный параметр оптимизации процесса создания сортировки в ликероводочном производстве(2008) Кузьмин, Олег ВладимировичВ статье проведено математическое моделирование основных показателей качества процесса создания сортировки в ликероводочном производстве. The article is devoted to mathematical modeling of the main quality indicators of process of the process of creation sorting in alcoholic beverages production.Документ Математическое моделирование основных показателей качества процесса создания сортировки в ликеро-водочном производстве(2008) Топольник, Вера Григорьевна; Кузьмин, Олег ВладимировичВ статье проведено математическое моделирование основных показателей качества процесса создания сортировки в ликеро-водочном производстве. The article is devoted to mathematical modeling of the main quality indicators of process of the process of creation sorting in alcoholic beverages production.Документ Пошук екстремуму для визначення органолептичних показників сортівки за методом крутого сходження(2008) Кузьмін, Олег ВолодимировичДля забезпечення стабільності процесу приготування водно-спиртової рідини, були визначені критерії оптимальності технологічного процесу і чинники, що впливають на параметри оптимізації. For providing of stability of process of preparation of water-alcohol liquid, the criteria of optimality of technological process, and factors, influencing on the parameters of optimization, were certain.