Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 22
  • Ескіз
    Документ
    Впровадження національних стандартів на горілки, горілки особливі, напої лікеро-горілчані
    (2023) Чехун, Марина Григорівна; Олійник, Світлана Іванівна
    Впровадження нових редакцій національних стандартів ДСТУ 4256, ДСТУ 4257, ДСТУ 4258 створить умови для проведення належного оперативного контролю горілок і горілок особливих на стадії їх розроблення та виготовлення, що сприятиме підвищенню ефективності роботи підприємств, що виготовляють горілки і горілки особливі. Нові редакції вищенаведених стандартів дадуть змогу підвищити рівень захисту інтересів споживачів, створити більш сприятливі умови для збільшення обсягів реалізації продукції, встановлювати відповідні заходи у кризових ситуаціях та вживати ефективні дії під час виробництва горілок, горілок особливих, напоїв лікеро-горілчаних. The introduction of new editions of national standards DSTU 4256, DSTU 4257, DSTU 4258 will create conditions for proper operational control of vodkas and special vodkas at the stage of their development and production, which will contribute to increasing the efficiency of the enterprises that manufacture vodkas and special vodkas. New editions of the above standards will make it possible to increase the level of protection of consumers' interests, create more favorable conditions for increasing the volume of product sales, establish appropriate measures in crisis situations and take effective actions during the production of vodka, special vodka, and liquor-vodka drinks.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення і впровадження норм виробничих втрат зернового дистиляту і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв
    (2023) Ковальчук, Володимир Петрович; Чехун, Марина Григорівна; Олійник, Світлана Іванівна
    Розроблення і впровадження науково-обгрунтованих норм виробничих втрат зернового дистиляту, спирту етилового під час виробництва алкогольних напоїв сприятимуть підвищенню ефективності роботи підприємств лікеро-горілчаної галузі та вдосконаленню механізму здійснення державного контролю за повнотою використання спирту етилового під час виробництва лікеро-горілчаної продукції, її зберіганні, переміщенні та транспортуванні. The development and implementation of scientifically based standards for production losses of grain distillate and ethyl alcohol during the production of alcoholic beverages will contribute to increasing the efficiency of the enterprises of the liquor and vodka industry and improving the mechanism of state control over the complete use of ethyl alcohol during the production of liquor and vodka products, its storage, movement and transportation.
  • Ескіз
    Документ
    Purification of water-alcohol mixtures by means of modified natural materials
    (2021) Oliynyk, Svitlana; Tarasiuk, Lesia; Samchenko, Iryna; Kuts, Anatoly; Dulka, Olha
    У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології очищення водно-спиртової суміші природними модифікованими мінералами для виробництва горілчаної продукції. Розглянуто способи та основні фільтрувальні матеріали, які використовуються у технології горілок, визначено вплив природних модифікованих мінералів на ефективність очищення сортівок та якість горілок. Викладено методи визначання фізико-хімічних показників, катіонно-аніонного складу сортівки, спосіб модифікації природного обсидіану та природного цеоліту клиноптилоліту. У роботі наведено основні одиничні питомі витрати розчину соляної кислоти для видалення з поверхні зольних елементів та вапнякових включень, води питної та підготовленої для промивки матеріалу, водно-спиртової суміші до встановлення рівноважного значення міцності для запобігання розбавлення сортівки. Показано вплив модифікованих природних матеріалів на фізико-хімічні показники і катіонно-аніонний склад сортівки до та після її очищення модифікованими обсидіаном та клиноптилолітом у порівнянні з кварцевим піском. Доведено досягнення позитивного ефекту очищення та покращення прозорості сортівки у технології фільтрування модифікованими природними мінералами. Визначено прогнозовану стійкість за зміною фізико-хімічних показників сортівки після її витримки в критичних умовах і контрольним зразком та масивом запасу параметра до критичної межі. Встановлено, що фільтрування сортівки модифікованим обсидіаном дає змогу збільшити строк придатності до споживання на два місяці, модифікованим клиноптилолітом - на 4 місяці. Модифікування природних обсидіану та клиноптилодіту, за зменшених питомих витрат соляної кислоти та підготовленої води на стадії підготовки до основного циклу, сприяє підвищенню ефективності фільтрування на 10-15% та дозволяє отримати горілку з вищою на 0,1-0,2 одиниці прозорістю та покращити її мікрокомпонентний склад. The aryticle presents the results of theoretical and experimental research on improving the technology of purification of water-alcohol mixture with natural modified minerals for the production of vodka. The methods and main filtering materials used in alcohol technology have been considered, the inefluence of natural efficiencies of modilification has been determined. Methods for determining physicochemical parameters, cationic-anionic composition of the sort, method of modification of natural obsidian and natural zeolite clinoptilolite are described. The paper presents the main unit specific costs of hydrochloric acid solution for removal from the surface of ash elements and limestone inclusions, drinking water and prepared for washing material, water-alcohol mixture to establish an equilibrium strength value to prevent dilution of the sort. The influence of modified natural materials on physicochemical parameters and cationic-anionic composition of sorting before and after its purification by modified obsidian and clinoptilolite in comparison with quartz sand is shown. Achieving a positive effect of cleaning and improving the transparency of sorting in the technology of filtration with modified natural minerals. The predicted resistance to changes in the physical and chemical parameters of the sorting after its aging in critical conditions and the control sample and the array of parameter stock to the critical limit is determined. It was found that filtering the sort with modified obsidian allows to increase the shelf life by two months, modified clinoptilolite - by 4 months. Modification of natural obsidian and clinoptilodite allows for reduced specific consumption of hydrochloric acid and prepared water in preparation for the main cycle to increase filtration efficiency by 10-15% and get vodka with higher transparency by 0,1-0,2 units and improve the microcomponent composition of the finished vodka.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електрохімічної активації води на рівноважний стан водно-спиртових сумішей
    (2018) Кузьмін, Олег Володимирович
    Дослідження механізму встановлення рівноважного стану горілок при створенні водно-спиртових сумішей в процесі електрохімічної активації води. Study of mechanisms of the equilibrium state of aqueous-alcoholic mixtures at key stages of the creation of vodka using electrochemical activation of water.
  • Ескіз
    Документ
    Встановлення релаксації у водно-спиртових системах у процесі електрохімічної активації питної води
    (2017) Кузьмін, Олег Володимирович; Суйков, Сергій Юрійович
    Дослідження механізму встановлення рівноважного стану горілок при створенні водно-спиртових сумішей в процесі електрохімічної активації питної води. Study of mechanisms of the equilibrium state of aqueous-alcoholic mixtures at key stages of the creation of vodka using electrochemical activation of drinking water.
  • Ескіз
    Документ
    Identification of equilibrium state of hydroxyl protons in vodkas by 1H NMR spectroscopy
    (2017) Kuzmin, Oleg; Sujkov, Sergey; Koretska, Iryna; Matyiashchuk, Olena; Polyovyk, Volodymyr
    The conducted researches set a fundamental difference of behavior of hydroxyl proton of ethanol and water in vodkas, using 1H NMR spectroscopy.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення оптимальних умов приготування сортівки за органолептичними показниками якості горілки
    (2008) Кузьмін, Олег Володимирович; Ловягін, Олександр Миколайович; Кузьмін, Володимир Володимирович; Топольник, Віра Григорівна
    У статті розглянута методика обробки експериментальних досліджень щодо визначення оптимальних умов приготування водно-спиртових розчинів (сортівок) за органолептичними властивостями. In the article the method of treatment of experimental researches of water-alcoholic solutions on organoleptic properties, depending on the terms of preparation.
  • Ескіз
    Документ
    Планування експериментального дослідження з пошуку оптимальних умов приготування водно-спиртових розчинів у лікеро-горілчаному виробництві
    (2008) Топольник, Віра Григорівна; Кузьмін, Олег Володимирович; Кузьмин, Володимир Володимирович; Ловягін, Олександр Миколайович
    Для забезпечення стабільності процесу приготування водно-спиртової рідини, були визначені критерії оптимальності технологічного процесу і чинники, що впливають на параметри оптимізації. For providing of stability of process of preparation of water-alcohol liquid, the criteria of optimality of technological process, and factors, influencing on the parameters of optimization, were certain.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка методу кількісної оцінки якості води для лікеро-горілчаного виробництва
    (2004) Кузьмін, Олег Володимирович
    У статті наведено методику комплексної кількісної оцінки якості води для лікеро-горілчаного виробництва, згідно з принципами кваліметрії. In the article the method of complex quantitative assessment of water quality for alcoholic beverage production is given, according to the principles of qualimetry.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексна кількісна оцінка якості горілки, виготовленої на спиртах різного класу
    (2009) Топольник, Віра Григорівна; Кузьмін, Олег Володимирович
    Розроблено методику оцінки фізико-хімічних і органолептичних показників якості горілки з використанням функції бажаності Харрингтона. The methods of estimation of physical and chemical and organoleptic indexes of quality of vodka are worked out with the use of function of desirability of Harrington.