Перегляд за Автор "Бурлака, Тетяна Василівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 46
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз зміни швидкості теплоносія при комбінованому способі сушіння(2015) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичСушіння як один із методів консервування фруктів і овочів – складний та енергоємний процес і визначається тісним взаємозв'язком теплотехнічних закономірностей і технологічних властивостей сировини, що переробляється. Ефективність сушіння залежить не лише від обраного способу і температури, а ще й від швидкості проведення процесу. Швидкість циркуляції повітря в сушильному пристрої - найважливіший параметр процесу сушіння. Drying as one of the methods of preserving fruits and vegetables is a complicated and energy intensive process and is determined by the close interconnection of the heat engineering laws and technological properties of the raw material being processed. The effectiveness of drying depends not only on the chosen method and temperature, but also on the speed of the process. The rate of air circulation in the dryer is the most important parameter of the drying process.Документ Аналіз процесу сушіння грибів конвективним способом(2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичПроведено процес сушіння культивованих грибів Глива конвективним методом при 60, 70 і 80 градусів. Побудовано графіки швидкості сушіння грибів та криві конвективного способу сушіння грибів. Виведено рівняння кінетики сушіння з експериментальних залежностей dW /d та встановили, що на першій стадії швидкість сушіння можна приблизно вважати постійною. A drying process cultivated mushroom oyster mushroom convective method at 60, 70 and 80 de-grees. Schedules speed drying mushrooms and curves convection mode of drying mushrooms. Displaying drying kinetics equation from the experimental dependences dW / dt and found that the first stage of drying rate can be considered approximately constant.Документ Аналіз процесу сушіння різних сортів грибів(2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичВ зв’язку з погіршенням екологічної ситуації у світі одним із перших місць є виробництво вітамінних, антиоксидантних та протеїнових добавок і продуктів функціонального призначення, які спрямовані на профілактику різних захворювань, на зміцнення захисних сил організму людини до дії різних несприятливих факторів.анизма. In connection with the deterioration of the environmental situation in the world, one of the first places is the production of vitamin, antioxidant and protein supplements and functional products aimed at preventing various diseases, to strengthen the protective forces of the human body to the action of various adverse factors.Документ Визначення основних тепломасообмінних параметрів сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення(2016) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЗараз існує велика потреба в зневоднених продуктах тривалого зберігання, у першу чергу з рослинної сировини. Сушіння грибів є однією з найважливіших стадій технологічного процесу виробництва харчових концентратів. Від режиму сушіння грибів залежить харчова цінність і якісні показники готової продукції, що є результатом структурно-механічних, біологічних та фізико-хімічних перетворень речовин. Для ефективної реалізації процесу сушіння грибів необхідно вивчити характер зв'язку вологи з визначенням ділянок, на яких здійснюється перетворення речовин при підвищенні температури. Не менш нагальною стоїть проблема економії електроенергії в будь-яких її аспектах, зокрема під час сушіння харчових продуктів в промисловості, де виробництво готової продукції передбачає значні витрати електроенергії. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. В роботі висвітлені фактори, які впливають на якісні і кількісні характеристики сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення. Now there is a great need for long-term storage of dehydrated products, primarily from vegetable raw materials. Drying mushrooms is one of the most important stages of the production process of food concentrates. From the mode of drying mushrooms depends on the nutritional value and quality indicators of the finished product is the result of structural and mechanical, biological and physico-chemical transformations of substances. For effective implementation of the process of drying mushrooms is necessary to examine the nature of moisture due to the definition of the sites on which the transformation of substances at higher temperatures. No less urgent is the problem of energy saving in all its aspects, in particular during the drying of food products in the industry, where the production of the finished product provides a significant cost of electricity. The mechanism and rate of moisture transport in the material depend on the form of moisture due to material vapor medium diffusion through capillary-porous material. The paper highlights the factors that affect the quality and quantity of dried cultivated mushrooms at various ways energy wrap.Документ Вплив електроіскрових розрядів перед віброекстрагуванням на хмелеву сировину(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЕнергетична криза, збільшення попиту на продукцію з поліпшеними і екологічно безпечними якостями викликали необхідність розвитку нових технологій вилучення екстрактивних речовин з рослинних матеріалів, які знаходять своє застосування в харчовій промисловості, косметології, хімічної промисловості тощо. Особливий інтерес представляють екстрактивні речовини, які є безпечними для навколишнього середовища і не роблять шкідливого впливу на здоров'я людини. Значимість процесу екстрагування пояснюється його здатністю забезпечити практично повне вилучення екстрагованих речовин при невисокій температурі, що є запорукою отримання витягів високої якості. В даний час пильну увагу в дослідженнях процесу екстрагування направлено на використання екологічних, енергетично ефективних технологій, які базуються на використанні безпечних видів розчинників. Розробка "зелених технологій" екстрагування на сьогоднішній день є широко обговорюваної тематикою в міждисциплінарних областях хімії, біотехнологій тощо.Документ Вплив методів сушіння на якість та фітокомпоненти рослинних порошків(2024) Вільцова, Наталія Романівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаПроцес сушіння рослинної сировини є важливим етапом у виготовленні рослинних порошків, які використовуються у багатьох галузях промисловості, включаючи харчову, фармацевтичну та косметичну. Якість та склад цих порошків напряму залежать від методів сушіння, які застосовуються під час їх виробництва. У цій роботі ми дослідимо вплив різних методів сушіння на якість та фітокомпоненти рослинних порошків. Зазначимо, що фітокомпоненти - це біологічно активні речовини, які містяться в рослинах і мають корисні властивості для здоров'я.Документ Вплив основних хімічних речовин хмелю на процес виробництва пива(2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаУ тексті обговорюється проблема низької ефективності більшості технологій екстрагування цільових компонентів із рослинної сировини, зокрема з хмелю. Це пов'язано з недосконалістю екстракційної апаратури, яка не забезпечує достатньої пористості для протитечійного безперервного екстрагування, погано транспортується і ущільнюється. Це призводить до ефекту екранування, коли значна частина поверхні контакту фаз втрачає свою активність в процесі масопередачі.Документ Вплив потужності інфрачервоних генераторів на основні тепломасообмінні параметри конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів(2017) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна Василівна; Петрусенко, АртемЯк джерела світлих променів використовували електричні кварцові випромінювачі. Електричні випромінювачі з кварцовими оболонками мають високу термічну стійкість та забезпечують в нормальному стані енергетичну освітленість до 10 Вт/см2. Опромінення трубчастими «темними» ІЧ-генераторами з довжиною хвиль 2,0…4,0 мкм здійснювалось зверху і знизу продукту при постійній швидкості руху теплоносія 5,5 м/с. Одночасно з опроміненням світлими та темними променями здійснювали конвективне підведення теплоти від зовнішнього ТЕНу потужністю 1 кВт. Потужність ІЧ-випромінювачів змінювалась. As sources of light beams, electric quartz emitters were used. Electric emitters with quartz shells have high thermal stability and provide in the normal state an energy illumination of up to 10 W/cm2. Irradiation with tubular "dark" IR generators with wavelengths 2.0 ... 4.0 μm was carried out from above and below the product at constant velocity of the coolant 5.5 m/s. Simultaneously with irradiation of light and dark rays, convective heat supply from an external TEN with a power of 1 kW was carried out. The power of infrared emitters has changed.Документ Вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники культивованих грибів(2023) Дубковецький, Ігор Володимирович; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЗа результатами експериментальних досліджень можна рекомендувати для виробництва сушених культивованих грибів глива співвідношення конвективної теплоти до теплоти терморадіації 1 до 2…2,5. Менша кількість терморадіації призводить до зростання витрат енергії на процес зневоднення, а збільшення пропорції терморадіації вище 2,5 рази погіршує вміст біологічно активних речовин за рахунок обгорання зовнішньої поверхні гриба та його розтріскування і деформацію.Документ Гриби, як перспективний об’єкт для розробки нових технологій та створення із них добавок — БАД та функціональних продуктів з рекордним вмістом БАР(2013) Бурлака, Тетяна ВасилівнаВ даний час в міжнародній практиці в харчовій промисловості стоїть проблема розробки нових технологій, що дозволять зробити процес обробки харчових продуктів ефективним (з високим збереженням біологічно активних та поживних речовин), збільшити вилучення цільових компонентів, безвідходні технології та отримати продукти з новими властивостями. Перспективними об’єктами для розробки таких технологій є плоди, овочі та гриби з метою створення із них добавок — БАД та функціональних продуктів з рекордним вмістом БАР, що знаходяться в легкозасвоюваній формі. Currently, in international practice in the food industry there is a problem of developing new technologies that will make the process of food processing effective (with high preservation of biologically active and nutrient substances), increase the extraction of target components, non-waste technologies and obtain products with new properties. Perspective objects for the development of such technologies are fruits, vegetables and mushrooms with the purpose of creating additives from them - dietary supplements and functional products with a record amount of BAR, which are in easily digestible form.Документ Дослідження впливу зміни швидкості теплоносія на процес комбінованого сушіння культивованих грибів(2015) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичНайбільші обсяги витрат теплової енергії потребує сушіння харчової продукції. Дотримання технологічних вимог має забезпечити одержання якісного напівфабрикату, проте процес сушіння супроводжуються збільшенням витрат енергії. Представляється доцільним вивчити і реалізувати на практиці можливість використання економічного з енергетичної точки зору суміщення двох фізичних механізмів сушки (конвекційного і інфрачервоного) і досягнення на цій основі подальшого істотного зниження енергоємності процесу зневоднення. The highest volumes of heat energy consumption require the drying of food products. Compliance with the technological requirements should ensure the receipt of a quality semi-finished product, but the drying process is accompanied by an increase in energy consumption. It seems expedient to study and realize in practice the possibility of using the economic from the energy point of view, the combination of two physical mechanisms of drying (convection and infrared) and achieve on this basis a further significant reduction in energy intensity of the dewatering process.Документ Дослідження кінетики комбінованого методу сушіння грибів гливи(2014) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна Василівна; Стрельченко, Людмила ВасилівнаНайбільш ефективним методом консервування харчових продуктів на сьогодні є сушіння. В той же час цей метод є і найдорожчим. Тому головним завданням процесу сушіння є добитися найвищої якості при мінімальних затратах електроенергії. Для зневоднення культивованих грибів з енергетичної точки зору найбільш доцільним є сушіння інфрачервоним випромінюванням, але даний метод не набув значного поширення через явище термодифузії. В статті наведені дослідження кінетики сушіння гливи інфрачервоним, конвективним і комбінованим способами. The most effective method of food preservation today is dry . However , this method is also the most expensive. Therefore, the main objective of the drying process is to achieve the highest quality at a minimum cost of electricity. For dehydrated cultivated mushrooms from the energy point of view, the most appropriate drying by infrared radiation , but this method has not acquired a significant spread through thermal diffusion phenomenon. The article presents the study of the kinetics of drying oyster infrared, convection and combination methods.Документ Дослідження кінетики конвективного сушіння грибів Гливи(2014) Бурлака, Тетяна Василівна; Лановенко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичРізноманітний асортимент матеріалів, що висушуються, зумовлює використання різних способів підведення теплоти і проведення процесу і, отже, різних типів та конструкцій сушарок. A wide range of materials that are dried, makes use of different methods of heat supply and of the process and, therefore, different types and designs of dryers.Документ Дослідження основних параметрів електричного розряду на екстракційну здатність шишок хмелю(2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаУ тексті розглядається фізична природа електрогідроудару в рідині, а саме утворення ударної хвилі під час спеціально сформованого імпульсного високовольтного електричного розряду. Це призводить до розвитку гідромеханічних явищ, які виникають під час вибуху зарядів хімічного або при фокусуванні потужного моноімпульсного випромінювання оптичного квантового генератора. Описується вплив амплітуди напруги розрядного струму і кількості розрядів на екстракційну здатність шишок хмелю.Документ Дослідження процесу вибуху, викликаного електрогідравлічним розрядом в стискуваній рідині(2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаВ роботі досліджується вплив електрогідроудару та його вплив на подальше вилучення цільових компонентів з хмельової сировини. Доведена та обґрунтована можливість та ефективність сумісної дії низькочастотних механічних коливань та попереднього електроіскрового оброблення на інтенсифікацію процесу вилучення цільових компонентів з хмельової сировини. The extraction process refers to mass transfer processes and proceeds by diffusion from a zone of high concentration to a zone of low concentration to reach a state where the rates of transition of the target substance from plant material to the extractant and vice versa are equal. Due to the need to improve and intensify the process of mass transfer during extraction, the question arises about the creation of such active modes of interaction between vegetable raw materials and extractant, which would ensure high productivity and mass transfer.Документ Дослідження процесу вибуху, що викликаний електричним розрядом в рідині(2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаУ тексті описується спосіб формування ударної хвилі в рідині за допомогою імпульсного високовольтного розряду. В зоні, що оточує канал розряду, виникає високий імпульсний тиск, що проявляється у формі вибухового механічного впливу на середовище. Цей процес відбувається швидко і з високою концентрацією енергії, що дозволяє розглядати його з позиції фізики вибуху. Результатом енерговиділення є перетворення енергії розряду в механічну роботу і рух середовища.Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Дослідження структурної характеристики культивованих грибів зневоднених конвективно-терморадіаційним енергопідведенням(2015) Байдаєв, Р. В.; Дубковецький, Ігор Володимирович; Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Копиленко, Анатолій ВасильовичФізико-хімічні зміни, які відбуваються в процесі сушіння впливають на якість зневодненого продукту, але можуть бути відновлені обводненням. Такі властивості як колір, текстура, щільність, пористість і сорбційні характеристики зневоднених матеріалів залежать переважно від способу сушіння. Дані властивості характеризують якість зневодненої продукції, тому спосіб і умови сушіння мають, важливе значення.Документ Дослідження сушіння культивованих грибів глива при різній відстані іч-випромінювачів(2014) Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичЗабезпечення населення у високоякісних продуктах харчування є проблемою всіх сучасних держав. В Україні недостатньо як вироблялись, так і виробляються окремі види продуктів для безперебійного цілорічного постачання їх населенню. У зв'язку з цим необхідно збільшити товарні ресурси і, насамперед продукти, що містять білкові речовини. Перспективними видами білковмісної рослинної сировини вважаються гриби. Зокрема гриби глива звичайна, вирощені в регульованих умовах. Глива звичайна є джерелом повноцінних білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, харчових волокон та мінеральних солей.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »