Перегляд за Автор "Лабжинська, Маргарита Юріївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автоматизація контролю витрат робочого часу працівників зернопереробного підприємства(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі пропонується новий метод контролю витрат робочого часу працівників зернопереробного підприємства з метою підвищення продуктивності праці. Використання системи автоматичних електромагнітних замків, прив’язаних до програмного забезпечення «1С:Підприємство», дозволяє проводити безперервний моніторинг переміщень працівників, а також визначати тривалість перебування працівників на кожній ділянці, що підвищить трудову дисципліну та заощадить трудові ресурси.Документ Автоматизація процесу контролю температури у силосах зберігання зерна(2017-11) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі розглянуто причини процесу самозігрівання зерна в силосах під час зберігання та обґрунтовано необхідність постійного контролю температури в силосах для запобігання цьому процесу. Наведено спосіб автоматичного безперервного контролю температури із використанням термопідвісок та спеціального програмного забезпечення.Документ Аналіз ймовірності виникнення ризиків на підприємствах м'ясо-молочної промисловості(2016) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі представлено метод аналізу ризику, як ймовірнісної оцінки виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Комплексне застосування методів оцінки ризику виникнення аварійних ситуацій на підприємствах м'ясо-молочної промисловості дозволяє розробляти та обґрунтовувати ефективні заходи щодо підвищення безпечності їх функціонування.Документ Визначення вмісту токсичних елементів зерна пшениці і жита(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по визначенню вмісту токсичних елементів у зерні пшениці та жита. Дослідження проводилися відповідно стандартних методик на спектрометрі атомно-емісійному багатоканальному (АЕМС). Зерновою сировиною, у якій проводили дослідження вмісту токсичних елементів, було обрано зерно пшениці та жита продовольчого. У обох досліджуваних зразках вміст токсичних елементів не перевищував максимально допустимих рівнів, що свідчить про те, що зерно є безпечним та може бути використане у переробку на харчові потреби, навіть для дитячого харчування.Документ Використання алергенів у хлібопекарській промисловості(2019) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаУ хлібопекарській промисловості використовується широкий спектр основної і додаткової сировини, що належить до алергенів. Метою було дослідити та визначити небезпечні фактори в повітрі робочої зони при виробництві хлібо-булочних виробів та їх вплив на працівників. З метою збереження здоров’я працівників слід мінімізувати безпосередній контакт співробітників із сировиною шляхом технічного переоснащення виробничого обладнання (використання автоматичних дозувальних станцій), проводити санітарну обробку приміщень відповідно графіку, робити перерви в роботі тощо. The baking industry uses a wide range of allergen-related primary and secondary raw materials. The purpose was to investigate and determine the hazardous factors in the air of the work area in the production of bakery products and their impact on employees. In order to maintain the health of employees, the direct contact of employees with raw materials should be minimized through technical re-equipment of production equipment (use of automatic metering stations), sanitary treatment of premises according to schedule, interruptions in work, etc.Документ Вплив поліпшувачів хлібобулочних виробів на організм людини(2019) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаУ роботі представлено результати дослідження видів харчових добавок при їх використання у виробництві хлібобулочних виробів. Визначено, що при виробництві таких виробів використовують харчові добавки рослинного, тваринного, синтетичного чи комбінованого походження визначеного спектру дії. Наведено їх основні характеристики та способи використання у технологічному процесі. До організму працівників хлібопекарських підприємств такі речовини потрапляють через дихальні шляхи, у зв’язку із тим, що віддозовування даних речовин відбувається вручну із фасувальної три по 5-25 кг.Документ Впровадження методу HAZOP на підприємствах зернопереробної ґалузі(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі розглянуто метод моніторингу потенційних небезпек в системах менеджменту промислової безпеки та охорони праці: HAZOP (Hazard and operability studies – визначення небезпек та працездатності), який є якісним методом ідентифікації небезпек та ризиків для людей, обладнання, навколишнього середовища та/або досягнення цілей організації. Визначено основні потенційні небезпеки та керівні слова у критичних точках технологічного процесу. Використання методу HAZOP дозволяє своєчасно адекватно оцінювати та знижувати ризики, що забезпечить підвищення ефективності проходження технологічного процесу з точки зору безпеки.Документ Дослідження використання генно-модифікованого продовольчого зерна пшениці для переробки в харчові продукти(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаСтаття присвячена дослідженню стану питання використання генно-модифікованого зерна пшениці у харчовій промисловості. Розглянуто правове регулювання використання ГМ-сировини при виробництві харчової продукції на території України. Було досліджено зразки зерна пшениці 2-го класу різних регіонів вирощування від великих зернозаготівельних підприємств та малих приватних складських госопдарств на предмет наявності ГМО.Документ Дослідження вмісту мікотоксинів у зерні пшениці нового врожаю(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по визначенню мікробіологічних показників безпеки – мікотоксинів – у зерні пшениці нового врожаю. У трьох зразках пшениці врожаю 2017 року, вирощеної у Київській області, досліджувався вміст основних п’яти мікотоксинів за допомогою хімічних та мікробіологічних методів. Дослідження вмісту мікотоксинів у досліджуваних зразках пшениці показало, що за жодним із показників не виявлено перевищення гранично-допустимих значень (ГДЗ), тому зерно пшениці є безпечним та придатним для подальшого використання, переробки та споживання.Документ Дослідження вмісту радіонуклідів у продукції млинзаводу(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по визначенню вмісту радіонуклідів стронцію-90 та цезію-137 у продуктах переробки зерна на млинзаводі із переробки пшениці та жита. Вимірювання вмісту радіонуклідів проводили на стаціонарному лабораторному спектрометрі енергій бета-випромінювання СЕБ-01-150. Дослідження вмісту радіонуклідів за показником їх питомої активності у продукції млинзаводу показало, що ні в сировині, ні у готовій продукції не виявлено перевищення вимог чинної нормативно-технічної документації щодо рівня цезію-137 та стронцію-90, тому продукція є безпечною та придатною для харчових та кормових потреб.Документ Дослідження залежності кількості та якості сирої клейковини в зерні пшениці від умісту сажкових зерен(2019) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаСтаття присвячена проблемі дослідження придатності до промислової переробки на харчові та кормові потреби зерна пшениці, ураженого сажкою. Вимоги вітчизняної нормативно-технічної документації (НТД) забороняють використання зерна пшениці із вмістом сажкових зерен понад 10,0 %, проте вони не діють на міжнародному ринку. Оптимальним критерієм визначення придатності зерна, ураженого сажкою, є показники якості зерна, зокрема, кількість та якість сирої клейковини, органолептичні показники якості тощо. У роботі наведено аналіз останніх літературних джерел з питання збереження врожаю зерна пшениці від ураження сажкою. Стаття містить практичні результати досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини. Для досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини було сформовано 9 помольних партій із різним вмістом сажкових зерен (від 5,0 до 45,0 %), які потім було відмито вручну. Контрольним зразком було обрано зерно 2-го класу із вихідною кількістю сирої клейковини 24,0 % (за експрес-аналізом). У контрольних зразках було визначено органолептичні показники якості, які потім були підтверджені мікологічною експертизою. У результаті проведених досліджень було визначено гранично допустимий вміст (ГДВ) сажкових зерен у помольній партії із збереженням якості зерна.Документ Дослідження зразків зерна пшениці на вміст ГМО(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по визначенню вмісту генно- модифікованих організмів у зразках зерна. Для дослідження було відібрано зразки зерна пшениці врожаю 2017 р. різних регіонів вирощування. Обрані чотири зразки пшениці відносилися до 2-го класу, а як контрольний зразок – пшениця 3-го класу. За показниками якості всі зразки відповідали вимогам для 2-го та 3-го класи відповідно, що підтверджується відсутністю у них вмісту генно-модифікованих організмів.Документ Дослідження методів визначення вмісту радіонуклідів у технології переробки зерна(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаРобота присвячена дослідженню методів визначення вмісту радіонуклідів Стронцію, Цезію та Калію. В роботі наведено класифікацію та порівняльну характеристику, а також принцип методів визначення вмісту радіонуклідів у технології переробки зерна. Запропоновано методику дослідження вмісту радіонуклідів на зернопереробних підприємствах від приймання сировини до випуску готової продукції.Документ Дослідження норм часу робочого місця лаборанта промислового підприємства шляхом складання фотографії робочого часу(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаДля оцінювання ефективності використання робочого часу, знаходження «слабких місць» в організації та плануванні виробничої діяльності, виявлення порушень трудової дисципліни та знаходження шляхів їх мінімізації застосовується проведення індивідуальної фотографії робочого часу, що полягає у встановленні точного часу, що використовує робітник в процесі своєї трудової діяльності чи марно витрачає. У роботі проведено дослідження витрат та затрат робочого часу праці лаборантів типового зернозаготівельного елеватора, що дозволяє підвищити трудову дисципліну на підприємстві та збільшити ефективність використання робочого часу, а також зменшити простої обладнання, що упередить фізичне та психофізіологічне виснаження працівників, підвищить ефективність роботи підприємства та збільшить обсяги виробництва.Документ Дослідження параметрів мікроклімату виробничих приміщень зернопереробних підприємств(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по визначенню параметрів мікроклімату на зернозаготівельному підприємстві (елеваторі). Дослідження проводилися протягом теплого та холодного періоду року. Досліджуваним параметром мікроклімату виробничих приміщень було обрано температуру повітря робочої зони. Аналіз експериментальних даних дає змогу запропонувати заходи та засоби для нормалізації невідповідних параметрів.Документ Дослідження способів виробництва круп швидкого приготування(2020) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Супрун-Крестова, Олена ЮріївнаВ роботі наведено результати дослідження різних способів виробництва крупів швидкого приготування. Розглянуто додаткові процеси оброблення сировини: гідротермічна обробка в поєднанні з плющенням, спучуванням або процесом мікронізації. The paper presents the results of a study of different methods of production of instant cereals. Additional processes of raw material processing are considered: hydrothermal treatment in combination with flattening, swelling or micronization process.Документ Дослідження шкідливих викидів у повітря на елеваторі(2019) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаМоніторинг джерел шкідливих викидів у повітря виявив, що підприємство має 9 стаціонарних джерела викиду (організовані) забруднюючих речовин, з них – 7 джерел обладнані пилогазоочисним устаткуванням (ПГОУ). Визначення переліку забруднюючих речовин та їх кількісних характеристик проводилося на підставі прямих інструментальних вимірів та розрахункових матеріалів і методик. Джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря визначались після ознайомлення з технологічним процесом, обстеження джерел утворення та викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря.Документ Контроль навантажень на працівника при виконанні робіт регламентованих технологічним процесом(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаСвітовий досвід діяльності будь-якого промислового підприємства ґрунтується на ефективній роботі і досягається лише за умови високого рівня організації безпеки на виробництві. В роботі проведено дослідження витрат та затрат робочого часу праці лаборантів типового зернозаготівельного елеватора, що дозволяє підвищити трудову дисципліну на підприємстві та збільшити ефективність використання робочого часу, а також зменшити простої обладнання, що упередить фізичне та психофізіологічне виснаження працівників, підвищить ефективність роботи підприємства та збільшить обсяги виробництва. Визначення необхідних затрат і результатів праці, витрат робочого часу техніка-лаборанта 1-ої категорії елеватора було проведено у реальних умовах праці й обслуговування робочого місця діючого підприємства шляхом проведення фотографії робочого часу. Проведений розрахунок фактичних затрат часу дозволив виявити втрати часу та недоліки у трудовій дисципліні та порушення технологічного процесу.Документ Моніторинг радіаційного фону на території промислового підприємства Києва(2018) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаВ роботі наведені експериментальні дані по вимірюванню радіаційного фону на зерноперобному підприємстві м. Києва. Протягом місяця 2018 року проводились вимірювання значень радіаційного фону у різних зонах підприємства – у виробничих та допоміжних приміщеннях, а також на території підприємства. Отримані значення радіаційного фону вкладаються у діапазон допустимих значень, тому підприємство є радіаційно безпечним.Документ Оцінка радіаційної обстановки в умовах роботи промислового підприємства(2017) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаДослідження радіаційної обстановки проводилося на підприємстві зі зберігання і пробки зерна у містіа Києві. У місцях постійного перебування працівників (на робочих місцях) обов’язково проводяться систематичні вимірювання радіаційного фону, які є єдиним способом дізнатися про радіаційну загрозу та встановити перевищення нормального радіаційного фону. Вимірювання радіаційного фону здійснювалося за допомогою дозиметра-радіометра геологорозвідувального сцинтиляційного радіометра СРП-88Н, який призначений для пошуку і виявлення джерел гамма-випромінювання, а також непрямих вимірювань радіоактивності. Проведені дослідження не виявили підвищених рівня радіації, на території вищезазначеного підприємства спостерігається нормальний середньомісячний радіаційний фон, який не несе загрози здоров’ю та життю працівників навіть при постійному перебуванні на території та у виробничих приміщеннях.