Перегляд за Автор "Науменко, Оксана Василівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Англійська мова. Ділове спілкування: методичні вказівки до вивчення дисципліни для магістрів усіх спеціальностей(2001) Авраменко, Ольга Петрівна; Чередніченко, Галина Анатоліївна; Куниця, Людмила Іванівна; Шапран, Людмила Юліївна; Науменко, Оксана ВасилівнаМетодичні вказівки спрямовані на розвиток комунікативної мовленнєвої компетенції відповідно до певної ситуації бізнес-спілкування та уміння вести ділову дискусію.Документ Борошно круп’яних культур як перспективна нетрадиційна сировина в хлібопеченні(2019) Гетьман, Інна Анатоліївна; Михонік, Лариса Анатоліївна; Науменко, Оксана ВасилівнаВ роботі наведено результати теоретичного огляду хімічного складу деяких видів борошна – вівсяного, ячмінного, зеленої гречки, рисового.Показано,що багатий хімічний склад, біологічна та енергетична цінність круп’яних культур та продуктів їх переробки роблять їх цінною сировиною для виробництва хліба з функціональними властивостями. Вищезазначені види борошна є джерелами повноцінного білка, вітамінів( А,Е, РР, групи В), мікроелементів (Fe, K, P,Ca,Mg), харчових волокон. Вівсяне та ячмінне борошно особливо цінні за рахунок високого вмісту розчинних полісахаридів – пентозанів, зокрема, ß – D глюканів - потужних імуномодуляторів. Деякі з видів борошна (рисове, зеленої гречки) не містять глютену, що дозволяє вважати їх перспективною сировиною в технології безглютенових виробів, підвищуючи їх харчову цінність.Документ Використання заквасок спонтанного бродіння з борошна круп’яних культур в технології пшеничного хліба(2020) Гетьман, Інна Анатоліївна; Михонік, Лариса Анатоліївна; Науменко, Оксана Василівна; Кухаренко, Іванна ОлександрівнаВ роботі описано результати досліджень щодо використання борошна круп'яних культур, а саме, вівсяного, ячмінного та гречаного, як поживного середовища для заквасок спонтанного бродіння та впливу останніх на технологічний процес та показники якості пшеничного хліба. Доведено ефективність використання заквасок для прискорення технологічного процесу та розширення асортименту оздоровчо-профілактичних виробів.The paper describes the results of research on the use of cereal flour, namely, oat, barley and buckwheat as a nutrient medium for spontaneous fermentation and the impact of the latter on the technological process and quality indicators of wheat bread. The efficiency of using leaven to accelerate the technological process and expand the range of health and prevention products is proved.Документ Вплив терміну зберігання на властивості функціональних молочних продуктів(2003) Науменко, Оксана Василівна; Жукова, Ярослава Фридріхівна; Насирова, Гузель Фургатівна; Кігель, Наталя ФедорівнаПроведено оцінку молочних продуктів, виготовлених зі застосуванням нових бакпрепаратів “ЛТС” та “ЛТС-Н”, впродовж зберігання за мікробіологічними, біохімічними, фізико-хімічними та органолептичними показниками. Застосування штаму L. acidophilus з низькою межею кислотоутворення гарантувало незмінність функціональних характеристик продукту впродовж тривалого часу. Це дало підставу подовжити термін зберігання продукту до 14 діб. The evaluation of dairy products made with the use of new starters "LTS" and "LTS-N" during storage on microbiological, biochemical, physicochemical and organoleptic parameters. The use of a strain of L. acidophilus with a low limit of acid production guaranteed the invariability of the functional characteristics of the product for a long time. This gave reason to extend the shelf life of the product to 14 days.Документ Дослідження взаємодії між лактобактеріями та фагом(2015) Науменко, Оксана ВасилівнаДосліджено взаємодію культур молочнокислих бактерій із вірулентними фагами, виділеними за умов виробництва ферментованої молочної продукції. Показано, що характер впливу бактеріофагів на лактобактерії залежить від фаготипів культур та біологічних властивостей самих фагів. The research of interaction of lactic acid bacteria cultures and virulent phages isolated under conditions of fermented dairy products manufacturing was conducted. It was shown that the impact of bacteriophages on lactobacteria depends on cultures phage types and biological properties of the phages themselves.Документ Дослідження властивостей хлібопекарської мікробіоти вітчизняної селекції(2022) Гетьман, Інна Анатоліївна; Науменко, Оксана Василівна; Богдан, Галина Сергіївна; Михонік, Лариса АнатоліївнаСтворення українського банку чистих культур хлібопекарських мікроорганізмів дозволить вирішити низку завдань, зокрема: спросити процес їх купівлі та транспортування, знизити ціну готової продукції та зробити вагомий внесок у розвиток економіки нашої країни, оскільки на даний час хлібозаводи вимушені купувати їх за кордоном. The creation of a Ukrainian bank of pure cultures of baking microorganisms will allow solving a number of tasks, in particular: simplifying the process of their purchase and transportation, reducing the price of finished products and making a significant contribution to the development of our country's economy, since currently bakeries are forced to buy them abroad.Документ Дослідження впливу помірних фагів на промислові штами молочнокислих бактерій(2012) Науменко, Оксана ВасилівнаВстановлено умови виявлення лізогенного стану лактобактерій методом хімічної індукції, застосовуючи мітоміцін С та хлороформ. Відібрано фагочутливі нелізогенні штами як тест-культури для визначання фагів. Розроблено методичні вказівки з визначання лізогенних штамів молочнокислих бактерій. Conditions for detection of lactobacteria lysogenic state by method of chemical induction using mitomycin C and chloroform were defined. Phage-sensitive non-lysogenic strains were selected as test cultures for phages detection. Methodical instructions for determination of lactic acid bacteria lysogenic strains were worked out.Документ Дослідження розповсюдження бактеріофагів на підприємствах молочного профілю України(2008) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаВизначено рівні фагового забруднення продукції молокопереробних підприємств України. Встановлено основні джерела контамінації фагами, які можуть бути визначені як контрольні точки для аналізу фагового стану на виробництві. Виділено вірулентні фагові ізоляти, що циркулюють на виробництві. The levels of phages contamination in dairy products were determinated. The sources of phages contamination were identified as control points for phages state at the dairy plants. The virulent phages of dairy plants of were isolated.Документ Дослідження ролі екзополісахаридної капсули в захисті клітин Streptococcus thermophilus від фагового ураження(2013) Науменко, Оксана ВасилівнаПоказано, що екзополісахаридна капсула захищає клітини від літичної дії певних типів фагів S. thermophilus. Відібрано штам S. thermophilus ІМВ В-7247, що характеризується здатністю до продукування капсульних екзополісахаридів і є фагостійким до широкого кола фагів. It has been shown that an exopolysaccharide capsule can protect cells from the lytic action of some types of S. thermophilus phages. A strain of S. thermophilus IMV B-7247 was selected, which is characterized by the ability to produce capsular polysaccharides and is phage resistant to a wide range of phages.Документ Заквашувальні препарати для функціональних молочних продуктів(2006) Науменко, Оксана ВасилівнаОпрацьовано світовий досвід та визначено стратегію та методологію пошуку мікроорганізмів з пробіотичними властивостями. Виділено з природних джерел та відібрано за функціональними та технологічними властивостями штами лакто- та біфідобактерій. Розроблено схеми створення біологічно активних заквашувальних препаратів для функціональних молочних продуктів.Документ Лактофаги, виділені на молокопереробних підприємствах України(2011) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаНа основі результатів вивчення морфології за допомогою електронної мікроскопії, генетичних досліджень і спектру літичної активності визначено таксономічне положення фагів Lactococcus lactis, виділених на молокопереробних підприємствах України. Based on morphology results by transmission electronic microscopy, genetic studies and range of lytic activity the taxonomic position of phages Lactococcus lactis from the Ukrainian dairy factories was determined.Документ Наукове забезпечення технологій виробництва заквашувальних препаратів для ферментованих молочних продуктів(2006) Науменко, Оксана Василівна; Даниленко, Світлана Григорівна; Кігель, Наталя ФедорівнаСтворено банк промислово цінних культур, які перспективні для використання у біотехнологіях ферментованих молочних продуктів. Розглянуто питання технологічних особливостей промислового виробництва заквашувальних культур для кисломолочних продуктів. The bank of industrial cultures which promising for use in biotechnology of fermented dairy products are created.The questions of technological features of industrial production of starter cultures for dairy products are considered.Документ Науково-практичні аспекти виявлення інгібуючих речовин у молочній сировині(2014) Науменко, Оксана ВасилівнаОпрацьовано мікробіологічний метод визначення інгібіторів у молочній сировині зі застосуванням нових тест-культур. A microbiological method for determining of inhibitors in raw milk using new test cultures was developedДокумент Науково-технологічні аспекти технологій хліба з використанням заквасок(2023) Гетьман, Інна Анатоліївна; Науменко, Оксана Василівна; Богдан, Галина Сергіївна; Михонік, Лариса АнатоліївнаРозробки технологій хліба із заквасками включають в себе два напрямки: хліб із заквасками на чистих культурах (ЧК) молочнокислих бактерій (МКБ) та дріжджів та із заквасками спонтанного бродіння. Рушійною силою зброджування водно-борошняної суміші в спонтанній заквасці є природна мікрофлора самої сировини, тоді як в заквасках на ЧК водно-борошняна суміш зброджується внесеною селекціонованою, спеціально відібраною за біотехнологічними показниками, мікробіотою, переважаючою над мікрофлорою сировини. Відсутність систематизованих даних щодо закономірностей розвитку бродильної мікрофлори у розвідному і виробничому циклах заквасок спонтанного бродіння зумовлює необхідність поглиблення досліджень в цьому напрямку. Варто відмітити, що в Україні інтерес науковців до проблем виробництва хліба на спонтанних заквасках перебуває на стадії розвитку, водночас закордоном такі дослідження вже тривалий час актуальні.The development of sourdough bread technologies includes two areas: sourdough bread based on pure cultures of lactic acid bacteria (LCB) and yeast and spontaneous fermentation sourdough. The driving force of the fermentation of the water-flour mixture in spontaneous sourdough is the natural microflora of the raw material itself, while in sourdoughs on the Cheka, the water-flour mixture is fermented by introduced, selected, specially selected according to biotechnological indicators, microbiota, prevailing over the microflora of the raw material.The lack of systematized data on the patterns of development of fermentation microflora in the breeding and production cycles of spontaneous fermentation starters makes it necessary to deepen research in this direction. It is worth noting that in Ukraine, the interest of scientists in the problems of bread production on spontaneous sourdough is at the stage of development, while abroad such research has been relevant for a long time.Документ Організаційно-наукові засади мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості(2013) Науменко, Оксана ВасилівнаРозглянуто методи виробничого мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості. The methods for the production of microbiological control in dairy industry are considered.Документ Поширення резистентності до антибіотиків серед молочнокислих бактерій(2014) Науменко, Оксана Василівна; Бовкун, Алла ОлександрівнаНа сьогодні завдяки клінічному використанню антибіотиків вдалося значно знизити частоту захворюваності та смертність від інфекційних хвороб, а також досягти успіхів у розвитку хірургії та терапії раку. Крім того, антибіотики застосовують і у ветеринарній медицині, зокрема як терапевтичні та профілактичні засоби, ростові фактори тощо. У сільському господарстві антимікробні агенти залучають для боротьби з фітопатогенами. Припускають, що за останні 60 років у біосферу було внесено від 1 до 10 мільйонів тон антибіотиків [European Commission, 2005]. Це в свою чергу створило надзвичайно високий селективний тиск на чутливі штами мікроорганізмів. Вченими встановлено існування кореляції між використанням антибіотиків та виникненням стійкості до них [Bronzwaer et al., 2002]. Гіпотеза резервуару генів резистентності припускає, що бактерії-коменсали (до яких, зокрема, відносять молочнокислі бактерії) можуть бути резервуаром генів стійкості з подальшим перенесенням таких генів до патогенних та опортуністичних мікроорганізмів [Teuber et al., 1999; Salyers et al., 2004; Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, https://www.roarproject.org]. Резистентність сама по собі не є фактором вірулентності, однак інфекції, зумовлені стійкими до антибіотиків штамами мікроорганізмів, ускладнюють перебіг захворювання та підвищують вартість лікування. Крім того подвоюється час перебування у лікарні, частота захворюваності та смертність. Тому стійкість до антибіотиків це зростаюча проблема світового масштабу, яка нещодавно визнана «мовчазною епідемією». At present, due to the clinical use of antibiotics could significantly reduce the incidence of morbidity and mortality from infectious diseases, and to succeed in the development of surgery and cancer therapy. In addition, antibiotics used in veterinary medicine, such as therapeutic and preventive agents, growth factors, etc.. In agriculture, the antimicrobial agents are attracted to fight pathogens. It is believed that over the past 60 years in the biosphere was introduced from 1 to 10 million tons of antibiotics [European Commission, 2005]. This in turn created an extremely high selective pressure on sensitive strains of microorganisms. Scientists have established the existence of a correlation between the use of antibiotics and the emergence of resistance to them [Bronzwaer et al., 2002]. Reservoir of resistance genes hypothesis suggests that bacteria komensaly (which, inter alia, include lactic acid bacteria) can be a reservoir of resistance genes, followed by the transfer of genes to pathogenic and opportunistic microorganisms [Teuber et al., 1999; Salyers et al., 2004; Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, https://www.roarproject.org]. Resistance itself is not a factor in virulence, but infections caused by antibiotic-resistant strains of microorganisms complicate the disease and increase the cost of treatment. Also doubles his stay in hospital, incidence and mortality. Because antibiotic resistance is increasing problem worldwide, which recently recognized as "silent epidemic."Документ Препарат нового покоління(2003) Науменко, Оксана Василівна; Рожанська, Олександра Михайлівна; Кігель, Наталя ФедорівнаРозроблено біотехнологію бактеріального препарату ЛТС із біологічно активними культурами Lactobacillus сasei, L. аcidophilus і Streptococcus thermophilus для функціонального молочного напою. Проведено цілеспрямований відбір з природних джерел штамів молочнокислих бактерій за критеріями функціональної активності та технологічності. Промислова апробація бактеріального препарату ЛТС підтвердила його придатність до використання як заквашувального препарату прямого внесення та забезпечення високої якості продукції. Розроблено нормативну документацію. The biotechnology of bacterial preparation LTS with biologically active cultures Lactobacillus сasei, L. аcidophilus and Streptococcus thermophilus for functional milk drink was development. The sorting through lactobacteria strains (by criteria of functional activity and technological effectiveness) from natural sources was conducted. Industrial approbation of bacterial preparation LTS approved the suitability for use as preparations of direct insertion, for products high quality maintenance. The normative documentations requirements were created.Документ Проблеми бактеріофагії у виробництві ферментованих молочних продуктів(2011) Науменко, Оксана ВасилівнаПроведено фаговий моніторинг, як складової частини інтегрального мікробіологічного контролю кисломолочної продукції. Досліджено поширення фагів молочнокислих бактерій на молочних заводах України. Визначено джерела локалізації фагів та контрольні критичні точки для здійснення фагового моніторингу на виробництві, встановлено рівні фагового забруднення. Розроблено тест-систему фагового моніторингу. The phage monitoring as an integral part of the microbiological control dairy products was held. The propagation of phages of lactic acid bacteria in dairy plants in Ukraine was investigated. The sources of the localization of phages and critical control point for the production of phage monitoring, pollution levels are set by the phages. A test system of phage monitoring is worked out.Документ Розробка ротаційної антифагової системи для виробництва ряжанки(2012) Потемська, Оксана Іванівна; Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаRotational anti-phage system S. thermophilus for the production of ryazhenka (sour milk) is developed. A screening of S. thermophilus strains is done by the marker of phage-resistance to virulent phages, selected in an industrial environment. Lysogenic state of bacteria is studied using the technique of induction with chloroform. It is selected and suggested to attract to starter cultures composition for ryazhanka in rotations phage-resistant strains of Streptococcus therm ophilus, which do not contain inducible prophages. Розроблено ротаційну антифагову систему S. therm ophilus для виробництва ряжанки. Проведено скринінг штамів S. therm ophilus за маркером фагорезистентност і до вірулентних фагів, виділених за промислових умов. Досліджено лізигенних стан бактерій з використанням техніки індукції хлороформом. Відібрано та запропоновано залучати до складу заквашувальних композицій для ряжанки у ротаціях фагостійкі штами Streptococcus therm ophilus, які не містять індуцибельних профагів.Документ Розробка технології бактеріальних препаратів із залученням Lactobacillus сasei ssp. сasei для виробництва функціональних молочних напоїв(2005) Науменко, Оксана ВасилівнаПроведено цілеспрямований відбір з природних джерел штамів молочнокислих бактерій за критеріями функціональної активності та технологічності. Вперше застосовано техніку одержання та регенерації протопластів для селекції штаму лактобацил зі зниженою енергією кислотоутворення. Створено нові для України бактеріальні композиції із залученням біологічно активної культури L. сasei ssp. сasei. Опрацьовано режими та параметри технологічного процесу виробництва бактеріальних препаратів ЛТС і ЛТС-Н для функціонального кисломолочного напою Мілєніум. Досягнуто подовження гарантованого терміну придатності продукту Мілєніум до 14 діб шляхом застосування селекціонованого штаму ацидофільної палички зі зниженою енергією кислотоутворення.