Перегляд за Автор "Шаповаленко, Олег Іванович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 148
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій ВасильовичДосліджено амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей із використанням лляного екстракту на основі води. Проведені дослідження показали, що у представлених взірцях екструдованих кормових сумішей для сільськогосподарських тварин присутні всі незамінні амінокислоти, вони є збалансованими за вмістом амінокислотного складу. Розраховано амінокислотний скор і визначено біологічну цінність білка екструдованих кормових сумішей.The amino acid composition of extruded feed mixtures using water-based flaxseed extract was studied. Studies have shown that the presented samples of extruded feed mixtures for farm animals contain all essential amino acids, they are balanced in terms of amino acid composition. The amino acid score was calculated and the biological value of the protein of extruded feed mixtures was determined.Документ Аналіз вмісту сирого жиру у кормових сумішах(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег ІвановичВідомо, що жир є невід'ємним компонентом раціону, без мінімальної кількості якого неможливо отримати не тільки певну продуктивність та забезпечити відтворювальну здатність у тварин, а й підтримувати життєві процеси. Жири широко розповсюджені у природі і мають такі властивості: вони не розчиняються у воді, їх питома маса менше води (0,9-0,98 Н/м³), вони нелеткі, розчиняються в органічних розчинниках. Аналіз даних свідчить, що процес екструдування приводить до зменшення вмісту сирого жиру у всіх сумішах і знаходиться в межах від 4,5 до 5,1 %. Це можна пояснити тим, що в процесі екструдування, під дією високої температури відбувається утворення комплексних сполук з білком та вуглеводами, це перешкоджає повному виділенню жиру з дослідних зразків, тому що жир знаходиться у зв’язаній формі. It is known that fat is an integral part of a diet, without which the minimum quantity can not only produce certain productivity and provide reproductive capacity in animals, but also maintain vital processes. Fats are widespread in nature and have the following properties: they do not dissolve in water, their specific mass is less than water (0.9-0.98 N / m³), they are non-soluble, dissolved in organic solvents. Data analysis shows that the process of extrusion reduces the content of crude fat in all mixtures and ranges from 4.5 to 5.1%. This can be explained by the fact that in the process of extrusion, under the influence of high temperatures, the formation of complex compounds with protein and carbohydrates, it prevents the full allocation of fat from experimental samples, because the fat is in a bound form.Документ Вдосконалення технології довготривалого зберігання фруктів(2007) Янчарек, Мариан Марек; Буляндра, Олексій Федорович; Шаповаленко, Олег Іванович; Виноградов-Салтиков, Володимир ОлександровичРозглянуті питання вдосконалення технології довготривалого зберігання фруктів та фактори які впливають на енергообмін і енергоспоживання в сховищах. The problems of improving the technology of long-term storage of fruits and factors that affect the energy transfer and energy storage in skhovische.Документ Визначення коефіцієнта варіації культур з підвищеним вмістом ліпідів(2016) Кожевнікова, Маргарита Ігорівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег ОлександровичВ тезах наведено інформацію про змішування насіння соняшнику та кукурудзи, а також про коефіцієнти варіації сумішей. In theses are about blending sunflower seeds and corn, and the mixtures of coefficients of variation.Документ Визначення крупності зернової та олійної сировини після її подрібнення(2016) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Кожевнікова, Маргарита ІгорівнаВ статті наведені результати експериментальних досліджень процесу подрібнення зернової та олійної сировини, а також їх сумішей у різних співвідношеннях. Отримані результати, дали змогу розрахувати модуль крупності продуктів подрібнення, встановити вид помелу. Також в статті наведено результати подрібнення соняшнику та кукурудзи при зміні їх вологості. The article presents the results of experimental studies of the process of grinding grain and oilseeds, as well as mixtures in different proportions. The results helped to calculate the size of the products grinding module, set the type of comminution. Also in the article results crushing sunflower and corn at change of humidity.Документ Визначення оптимальної кількості зернових компонентів у суміші, яка екструдується(2004) Шаповаленко, Олег Іванович; Корж, Тамара Володимирівна; Супрун-Крестова, Олена ЮріївнаОптимізовано склад екструдованих зернових сумішей із зерна пшениці, ячменю, кукурудзи та сої для використання в комбікормовій промисловості. The content of extruded grain mixtures made out of wheat, barley, corn and soybeans for feed production industry usage was optimized.Документ Визначення показників якості зернової сировини та перспективи її експорту в інші країни(2018) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Петренко, Алла Олександрівна; Шатківська, Олена МиколаївнаВ статті наведені результати теоретичних досліджень щодо експорту зернових продуктів в країни ЄС та проблеми ефективної логістичної діяльності, наведено статистичні дані торгівельного балансу зернових культур та продуктів їх переробки. За показником вологості всі досліджені зразки зерна перебувають в сухому стані. Об’ємна маса зерна та насіння знаходилась в діапазоні 440 – 710 кг/м3. Найбільший вміст сирого протеїну на рівні 39,5% визначено в сої, що перевищує відповідний показник для кукурудзи на 28,3%. Льон та соняшник переважають за вмістом сирого жиру, відповідно, насіння сої в 2 та 3 рази, а кукурудзу – в 9 та 10 разів. Однак, в насінні льону спостерігається найбільша кількість сирої клітковини в порівнянні з іншими культурами – 26,4 %, що в п’ять разів перевищує даний показник для сої (5,3%) і може бути перешкодою для використання його при виготовленні комбікормів. Максимальна кількість безазотистих екстрактивних речовин була визначена в зерні кукурудзи – 59,25 %, що на 52 % перевищувало даний показник для насіння льону. In the article on the experience of theoretical studies on the export of grain products to the EU countries and the problems of efficient logistics activities, statistics on the trade balance of grain crops and products of their processing are presented. The volumetric mass of grain and seeds was in the range of 440 - 710 kg/m3. The highest content of crude protein at the level of 39.5% was determined in co, which exceeds the corresponding indicator for corn by 28.3%. Flax and sunflower predominate on the message of raw fat, respectively, soybeans in 2 and 3 times, and corn - in 9 and 10 times. However, in flax seed, the largest amount of crude fiber is found in comparison with other crops - 26.4%, which is five times higher than that for soybeans (5.3%) and may be an obstacle for its use in the manufacture of fodder. The maximum amount of non-base extraneous substances was determined in corn grain - 59.25%, which is 52% higher than that for flax seeds.Документ Визначення фізико-хімічних показників крупів(2014) Тертишна, Юлія П.; Бабаєв, Олександр; Корнелюк, Дмитро; Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег ОлександровичВ основу тез доповіді покладено дослідження хімічного складу і фізичних властивостей крупів. Заслуговують на увагу суміші круп’яних продуктів з кремнієм. At the heart of abstract is using the cereals chemical composition and physical characteristics. Special attention deserve mixtures of cereals with silicon.Документ Визначення фізичних властивостей зернової сировини та перспективи її експорту в інші країни(2017) Петренко, Алла Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег ОлександровичЗа показником вологості всі досліджені зразки зерна відповідають стандартам на ці культури. Щодо показника маси 1000 зерен, щільності та крупності зерна, то отримані результати знаходяться на рівні менше 50% діапазону літературних даних. In terms of humidity, all samples of grain correspond to the standards for these crops. As regards the weight index of 1000 grains, grain density and grain size, the results are less than 50% of the range of literary data.Документ Використання ефіроолійних культур в кормових добавках(2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Почеп, Володимир АнатолійовичВ тезах наведено інформацію про ефіроолійні культури та два напрями наукових досліджень. In the abstracts was produced information about ethereality crops and two areas of research activities.Документ Використання лляних кормових екстрактів у кормах для тварин(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Ганзенко, Валентина ВасилівнаВ статті наведено результати досліджень хімічного, мінерального складу, мікробіологічних показників і терміну придатності лляних кормових екстрактів на основі води та сироватки. Дослідженнями доведено, що лляні кормові екстракти є цінними побічними продуктами виробництва лляних екстрактів харчового призначення і їх доцільно ви- користовувати при виробництві кормів для сільськогосподарських тварин та птиці. The article presents the results of studies of chemical, mineral composition, microbiological parameters and shelf life of flax feed extracts based on water and whey. Studies have shown that flaxseed feed extracts are valuable by-products of the production of flaxseed extracts for food and they should be used in the production of feed for farm animals and poultry.Документ Використання нетрадиційних видів сировини при виробництві комбікормів(2003) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Сідлецький, М. Д.В статті розглянуто можливість використання відходів ефіроолійних культур у складі комбікормів для відгодівлі тварин і птиці. Досліджено фізико-механічні властивості і хімічний склад відходів ефіроолійних культур. The possibility of using of waste essential oil crops at composition of mixed feeds for fattening animal and poultry have been considered in the paper. The physical and mechanical properties and chemical composition of waste essential oil crops have been investigated.Документ Використання нетрадиційної сировини в складі кормосуміші(2012) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Почеп, Володимир Анатолійович; Бондар, А. О.; Улянич, Іван ФедоровичВ статті наведено інформацію про картоплю, буряковий жом та виноградні вичавки. Досліджено вплив нетрадиційної сировини на гранулювання зерна пшениці. Рекомендована вологість суміші – 16,0…18,0 %. Кількість введення компонентів – 1,0…4,5 %. Також було досліджено вплив добавок на процес зберігання гранул та ріст мікроорганізмів. В статті є результати по гранулюванню сумішей та їх аналіз. Математична модель крихкості гранул. Був розрахований рецепт кормової суміші. In the article was produced information about potatoes, beet pulp and residue. It was researched influence non-traditional raw materials at granulate of wheat. Introduced humidity composition – 16,0…18,0 %. The quantity introduction of components – 1,0…4,5 %. Also it was researched influence of additives in process of preservation granules and microorganisms growth. In the article was directed at results of granulation compounds and its analysis. Mathematical model of grain brittleness. It was calculated the recipe of fodder mixture.Документ Використання спрямованих повітряних потоків у технології виробництва борошна(2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Ільчук, Віктор Борисович; Шаран, Андрій Васильович; Харченко, Євген ІвановичВ статті розглянуто розвиток технічних систем повторного використання повітря аспіраційних і пневмотранспортних установок. Наведено середні показники зміни вологості продуктів помелу в залежності від пори року. Development of the technical systems for recurrent using of air from pneumatic and aspiration systems was considered. The average data of changing the moisture of the grinding products was shown accordingly to the year seasons.Документ Виробництво комбікормів з використанням біологічно-активних речовин(2007) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег ОлександровичВ тезах наведено інформацію про біологічно-активні речовини. В основу тез доповіді покладено дослідження квіткового пилку, що дозволяє покращити якість продукції тваринного походження. In the abstracts was produced information about bio-active substances. At the heart of abstract is farina researching that allows improving quality of animal production.Документ Високопоживна соя. Допоки їй бути попелюшкою?(2001) Шаповаленко, Олег Іванович; Шерстобітов, В. В.; Капрельянц, Леонід Вікторович; Дрига, М.Зазначена харчова цінність сої та динаміка обсягів виробництва сої у світі. Наведено перелік технологій переробки сої, розроблених у НВО «Одеський біотехнологічний інститут». Is shown nutritional value of soybean production dynamics in the world. Is a list of soybean processing technologies developed by the SPA “Odessa biotechnology institute”.Документ Волого-теплова обробка зернової сировини(2014) Тракало, Тетяна Олександрівна; Улянич, Іван Федорович; Шаповаленко, Олег ІвановичПри екструзії під дією температури і тиску відбувається глибоке перетворення структури і властивостей поживних речовин, що дозволяє виробляти високоякісний продукт. In extrusion under temperature and pressure, the deep transformation of the structure and properties of nutrients to produce a high quality product.Документ Вплив борошна з амаранту на якість хліба(2007) Шаповаленко, Олег Іванович; Корж, Тамара Володимирівна; Бондар, Ігор Петрович; Янюк, Тетяна Іванівна; Грюнвальд, Наталія Владиславівна; Назар, Олександра СтаніславівнаВ статті наведено результати досліджень хлібопекарських властивостей суміші борошна пшеничного та борошна з амаранту. Встановлено оптимальні межі дозування борошна з амаранту до хлібопекарського борошна. Доведено, що амарант перспективна культура для створення композиційних сумішей, оскільки дозволяє поліпшити якість хліба, тобто його харчову та біологічну цінність. Research findings of backing properties of mixed wheat and amaranth flour are presented in the article. Optimal amaranth flour apportioning ranges in backing flour have been defined. It has been proved, that amaranth is an advanced sample for composite mixtures creating, as it helps to improve bread quality, in other words its nutritional qualities and bioavailability.Документ Вплив екструдування на показники якості кормової суміші(2014) Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна Олександрівна; Улянич, Іван ФедоровичПри виробництві кормів для сільськогосподарських тварин і птиці велике значення має волого-теплове оброблення сировини. Одним з видів волого-теплового оброблення сировини при виробництві кормів є екструдування, яке дозволяє за короткий проміжок часу нагріти обробляєму сировину до температури 130 - 150°С. При цьому відбувається збільшення в екструдаті декстринів і підвищується ступінь його клейстеризації, що підвищує кормову цінність продукту. Також відбувається знищення патогенної мікрофлори продукту. При екструдуванні зерна ячменю, вологістю 13,0 % на загальну масу, який не був розмелений, спостерігалась нестабільна робота екструдера. Тому доцільним було підвищення вологості зерна за рахунок його зволожування водою або введення до складу, що екструдується, овочевої сировини. Це дозволило довести вологість кормової суміші до показника, при якому відбувається стабільна робота екструдера. Подрібнення зернової сировини на дробарці з діаметром отворів 6,0 мм і наступним зволоженням кормової суміші овочевою сировиною дозволило стабілізувати роботу екструдера і покращити показники якості екструдату. В той же час спостерігалося зниження кількості вітамінів в екструдованій кормовій суміші із зернової та овочевої сировини. The production of feed for livestock and poultry great importance to wet-heat treatment of raw materials. One type of moisture heat treatment of raw materials in the manufacture of feed is extrusion, which allows a short time to heat up to a temperature of raw obroblyayemu 130 - 150 ° C. This results in an increase in extrudate dextrins and increases its degree kleysteryzatsiyi that increases feed value of the product. There is destruction of pathogenic microorganisms product. In extrusion of barley, 13.0% of humidity on the total weight, which was not mealy, observed unstable work extruder. Therefore, it seems reasonable increase grain moisture due to its humidification water or the introduction of composition, extruded, raw materials. It proves humidity feed mixture to a value at which the stable operation of the extruder. Flowing grain raw material to mill with a diameter of 6.0 mm holes and subsequent moisture feedstuffs raw materials allowed to stabilize work extruder and the extrudate improve your Quality Scores. At the same time there was reduction of vitamins in extruded feed mixtures with grain and vegetable raw materials.Документ Вплив лляного екстракту на хімічний склад гранульованих кормових сумішей(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ статті наведено результати дослідження хімічного складу кормових сумішей до та після гранулювання. Аналіз даних представлених в роботі показує, що введення лляного екстракту приводить до зміни стану біополімерів: крохмалю, білків, жирів і значно покращує кормову цінність кормових сумішей. The article presents the results of the study of the chemical composition of feed mixtures before and after granulation. Analysis of the data presented in the paper shows that the introduction of flaxseed extract leads to changes in the state of biopolymers, starch, protein, fat and significantly improves the feeding value of feed mixtures.