Перегляд за Ключові слова "desorption"
Зараз показуємо 1 - 20 з 21
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз ізотерм сорбції помадних цукерок зі зниженим цукровмістом для прогнозування поведінки під час зберігання(2022) Дорожинська, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена ОлександрівнаУ роботі наведено результати сорбційниїх досліджень помадних цукерок із частковою заміною сахарози на харчове волокно полідекстрозу. За результатами досліджень встановлено, що за однакових умов зберігання для класичних цукерок буде притаманне явище десорбції, а для розробленого зразку зі зниженим цукровмістом буде притаманне явище сорбування вологи з оточуючого середовища. Тому для збереження якості помадних цукерок із використанням полідекстрози під час зберігання пропонується використовувати сучасні пакувальні матеріали та способи герметичного пакування. The paper presents the results of sorption studies of fondant sweets with partial replacement of sucrose with polydextrose dietary fiber. According to the research results, it was found that under the same storage conditions, desorption will be inherent in classic sweets , and the phenomenon of sorption of moisture from the surrounding environment will be inherent in the developed sample with reduced sugar content. Therefore, in order to preserve the quality of fondant candies using polydextrose during storage, it is suggested to use modern packaging materials and hermetic packaging methods.Документ Виробничі випробовування контактного деамонізатора по видаленню аміаку із конденсатів в бурякоцукровому виробництві(2018) Сорокін, Анатолій Іванович; Штангеєв, Костянтин ОстаповичУ статті приведені теоретичні основи розчинності газів в рідинах і використання процесу десорбції для видалення аміаку із конденсатів вторинної пари в бурякоцукровому виробництві. Описана конструкція апарата (контактного деамонізатора) та його технічна характеристика. Наведено результати виробничих випробувань контактного деамонізатора по вилученню аміаку, які підтвердили ефективність цього обладнання в технології підготовки живильної води для дифузійного процесу. The article presents the theoretical basis for the dissolution of gases inliguids and the development of the desorption process to remove ammonia from the condensates of secondary vapors in sugar beet production. The design of the production tests of the contact deammonizator, which confinmed the effectiveness of this eguipment in the technology of preparation of feed water for the diffusion process, are presented.Документ Гигроскопическая способность взорванных круп(1987) Дорохович, Антонелла Николаевна; Костенюк, Н. Н.; Острик, Алексей Семенович; Цирик, Н. А.; Филиппова, Е. В.Статья посвящена исследованию гигроскопической способности и гидрофильности взорванных круп с целью их хранения. Приведены и проанализированы изотермы сорбции и десорбции. The article deals with the ability of hygroscopic and hydrophilic blown cereals in order to store them. Presented and analyzed sorption and desorption isotherms.Документ Гигроскопичность выпеченного белково-сбивного полуфабриката(1983) Дорохович, Антонелла Николаевна; Пурич, Жеоржета Владимировна; Костенюк, Н. Н.; Ройтер, Исаак Менашевич; Чернюк, М. С.Статья посвящена исследованию сорбционно-десорбционных свойств белково-сбивного полуфабриката. The article is devoted to the study of sorption-desorption properties of protein-downed half-finished products.Документ Деамонізація конденсатів(2010) Петренко, Валентин Петрович; Василенко, Сергій МихайловичВиконано аналіз існуючих промислових способів деамонізації конденсатів та масообмінних процесів десорбції аміаку у деамонізаторах різних конструкцій. Отримані залежності взаємозв'язку витратних, масообмінних та геометричних параметрів десорбційних колон, як результат розв'язку відповідних диференціальних балансових та масообмінних рівнянь. Наведені динамічні та статичні навантажувальні характеристики відпарної колони. Наведена типова схема ув'язки схеми деамонізації конденсатів у теплову схему цукрового заводу.The analysis of existing industrial methods for condensates deammonization and mass exchange processes of ammonia desorption in demmonizators of different designs is made. Received dependences of interrelation account, mass exchange and geometrical parameters of stripping columns, as result of the solution of corresponding differential balance and mass exchange equations. Dynamic and static loading characteristics of steam-stripping columns are described. Typical scheme of coordination of the deammonization scheme of condensates in the thermal scheme of sugar mill.Документ Десорбція аміаку з концентрованих водних розчинів(2012) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро МиколайовичЗапропоновано використовувати в якості десорбера інтенсивні ежекційні апарати, які забезпечують дрібнодисперсне та монодисперсне розпилення.Документ Дослідження процесу пом’якшення води за допомогою природного сорбента цеоліта(2019) Гладкомаз, Владислава Ігорівна; Чернова, Наталія МиколаївнаДосліджено вплив маси наважки природного цеоліту для пом’якшення води. Встановлено, що зі збільшенням маси наважки цеоліту залишкова концентрація іонів Mg2+ зростає, що свідчить про наявність процесу десорбції. The weight of natural zeolite samples to water softening effectiveness was investigated. It was found that increase in the zeolite samples weight, increases Mg2+ ions residual concentration, which indicates desorption process presence.Документ Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег ІвановичУ статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.Документ Извлечение аммиака из конденсатов(2014) Петренко, Валентин Петрович; Василенко, Сергей Михайлович; Рябчук, Александр НиколаевичВыполнен анализ существующих промышленных способов деаммонизации конденсатов и массообменных процессов десорбции аммиака в деаммонизаторах разных конструкций. Получены зависимости взаимосвязи расходных, массообменных и геометрических параметров десорбционных колонн, как результат решения соответствующих дифференциальных балансовых и массообменных уравнений. Приведены динамические и статические нагрузочные характеристики отпарной колонны. Приведена типичная схема увязки схемы деаммонизации конденсатов в тепловую схему завода. The analysis of existing industrial methods for condensates deammonization and mass exchange processes of ammonia desorption in deammonizators of different designs is made. Recived dependences of interrelation account, mass exchange and geometrical parameters of stripping columns, as result of the solution of corresponding differential balance and mass exchange equations. Dynamic and static loading characteristics of steam-stripping columns are described. Typical scheme of coordination of the deammonization scheme of condensates in the thermal scheme of sugar mill.Документ Надання маршмелоу статусу функціональний і дієтичний продукт за рахунок раціонального використання мальтитолу та фруктози(2012) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Бадрук, Вадим ВолодимировичДосліджено властивості поліолу мальтитолу з точки зору доцільності та можливості використання при виробництві піноподібного кондитерського виробу маршмелоу функціонального та дієтичного призначення. Мальтитол має значні переваги над сахарозою: нижчу калорійність і глікемічний індекс, виконує роль фізіологічно функціонального інгредієнта, тому що володіє пребіотичним ефектом. Досліджено властивості маршмелоу при використанні суміші мальтитолу та фруктози. Визначено сорбційно-десорбційні властивості нових виробів маршмелоу. The properties of polyols maltitol in terms of feasibility and possible use in the manufacture of confectionery products spumy marshmallow functional and dietary purposes. Maltitol has significant advantages over sucrose: lower calorie and glycemic index serves as a physiologically functional ingredient because it have effect of prebiotic. The properties of marshmallow mixture using maltytol and fructose. Determined sorption-desorption properties of new products marshmallow.Документ Новый метод расчета технологических параметров процесса обезвоживания спирта природным морденитом(2005) Мельник, Людмила Николаевна; Манк, Валерий ВениаминовичИсследован процесс обезвоживания водно-спиртовых растворов природным минералом - морденитом. Приведен метод расчета объема обезвоженного спирта, производительности адсорбера, скорости движения паров спирта через слой адсорбента, общей продолжительности одного цикла адсорбции, необходимого количества адсорбентов. The process of dehydration of aqueous alcohol solutions of natural minerals - mordenite. The method of calculation of volume of anhydrous alcohol adsorber performance, speed of alcohol vapor through a bed of adsorbent, the total duration of one cycle of adsorption, the required number of adsorbents.Документ Показник активності води для прогнозування поведінки помадних цукерок на основі різного вуглеводного складу під час їх зберігання(2021) Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Куркчі, Ангеліна Володимирівна; Кохан, Олена ОлександрівнаУ тезі показані результати досліджень, присвячених визначення впливу показника активності води на поведінку помадних цукерок на основі різного вуглеводного складу при зберіганні. Проаналізовано переваги використання таких цукрів як глюкоза, лактоза, тагатоза, фруктоза та харчове волокно полідекстрозу на сповільнення процесу десорбції неглазурованих помадних цукерок.The thesis shows the results of research on the determination of water activity on the behavior of fondant candies based on different carbohydrate composition during storage. The advantages of using sugars such as glucose, lactose, tagatose, fructose and dietary fiber polydextrose to slow down the desorption of unglazed fondant sweets are analyzed.Документ Проблеми адсорбції та десорбції нецукрів на утвореному осаді СаСОз в умовах дефекосатурації(2014) Завражна, Жанна-Софія; Рева, Леонід ПавловичЯвище десорбції, що присутнє в умовах сатурації, можна мінімізувати. Це дасть можливість в подальшому спростити технологічну схему очищення дифузійного соку, та після відокремлення переддефекаційного осаду і укрупнення частинок сатурованого осаду шляхом введенням флокулянту в раціональну зону рН проводити карбонізацію безпосередньо до значення рН II сатурації без проміжного відокремлення осаду І сатурації. Desorption phenomenon present in terms of saturation, can be minimized. This will enable further simplified technological scheme of juice, and after separation pereddefekatsiynoho sediment and sediment consolidation saturovanoho particles by introducing flocculant at pH zone rational conduct carbonization directly to pH II saturation without intermediate separation of sediment and carbonation.Документ Прогнозування поведінки неглазурованих помадних цукерок зі зниженою калорійністю та глікемічністю під час їх зберігання(2021) Дорожинська, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена ОлександрівнаУ тезі показані результати досліджень, присвячених визначення сорбційних властивостей помадних цукерок класичних та на основі комбінації цукрів тагатози і фруктози. Виявлено позитивний вплив гігроскопічної фруктози на сповільнення десорбцій них процесів у розробленому зразку. Відмічено, що одним з дієвих шляхів для забезпечення стабільності розроблених неглазурованих помадних цукерок під час зберігання може бути раціональний підбір способу пакування та пакувального матеріалу. The thesis presents the results of research on the sorption properties of fondant sweets classic and based on a combination of sugars tagatose and fructose. The positive effect of hygroscopic fructose on the slowing down of desorption processes in the developed sample is revealed. It is noted that one of the effective ways to ensure the stability of the developed unglazed fondant sweets during storage can be a rational selection of packaging and packaging materialДокумент Підбір і оцінка адсорбентів для уловлювання ароматичних речовин під час концентруванні соків та екстрактів(2010) Науменко, Ксенія Андріївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Усенко, Віталій ОлександровичДосліджено вибірковість адсорбції на різних адсорбентах ароматформуючих компонентів рослинної сировини та їх оптимальне виділення з адсорбційної поверхні, що є першим етапом до вирішення проблеми вловлювання та виділення летких компонентів при концентруванні соків та екстрактів. The adsorption selectivity to aromatic components of digister on different adsorbents and their optimal selection from adsorption surface are investigated, that became the first stage of decision the problem of catching and selection of volatiless at the concentration of juices and extracts.Документ Спосіб виробництва високооктанової кисневмісної добавки до бензинів або спирту етилового технічного (Деклараційний патент на винахід № 64538)(2003) Олійнічук, Сергій Тимофійович; Міхненко, Євгеній Олександрович; Кизюн, Григорій Олександрович; Міщенко, Олексій Семенович; Жихарєв, Юрій Валентинович; Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Мельник, Володимир ПетровичВинахід відноситься до спиртової промисловості і представляє собою удосконалений спосіб виробництва високооктанової кисневмісної добавки до бензинів або спирту етилового технічного шляхом введення нових технологічних прийомів. An invention behaves to a spirit industry and is the improved method of production of high-antiknock oxygen-containing addition to petrols by application of new technological receptions.Документ Спосіб одержання високооктанової кисневмісної добавки до бензинів (Патент на винахід № 76688)(2006) Кизюн, Григорій Олександрович; Міщенко, Олексій Семенович; Олійнічук, Сергій Тимофійович; Сосницький, Віталій Володимирович; Шиян, Петро ЛеонідовичВинахід відноситься до спиртової промисловості і представляє собою удосконалений спосіб виробництва високооктанової кисневмісної добавки до бензинів шляхом введення нових технологічних прийомів. An invention behaves to a spirit industry and is the improved method of production of high-antiknock oxygen-containing addition to petrols by application of new technological receptions.Документ Температурно-програмована десорбційна мас-спектрометрія природних дисперсних мінералів і синтетичного цеоліту в технологічному процесі зневоднення та очищення водно-спиртових розчинів(2004) Мельник, Людмила МиколаївнаМетодом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії досліджено десорбцію і термічні інтервали стабільності продуктів зневоднення та очищення водно-спиртових розчинів з поверхні природних і синтетичних сорбентів, а саме модерніту, палигорськіту та синтетичного цеоліту. Дані відомості про особливості застосування методу до згаданих зразків. Одержано мас-спектри та термограми досліджених продуктів в інтервалі температур 20…800ºС та в інтервалі мас 15…200 Дальтон. Встановлено, що мас спектрометричні дані дають змогу надійно оцінити сорбційні властивості природних і синтетичних сорбентів. Тhe method of temperature-programmed desorption mass spectrometry and thermal desorption investigated intervals of stability product dehydration and purification of water-alcohol solution from the surface of natural and synthetic sorbents, namely mordenite palygorskite and synthetic zeolite. This information about the features of the method to these samples. Obtained mass spectra and thermograms of the investigated products in the temperature range 20 ... 800 º C and in the mass region 15 ... 200 Dalton. Found that the mass spectrometric data enables safely evaluate sorption properties of natural and synthetic sorbents.Документ Теоретичне обгрунтування і розроблення технологій натуральних концентрованих ароматизаторів із ефіроолійної сировини(2017) Фролова, Наталія ЕпінетівнаДисертаційна робота присвячена розробленню наукових основ фізичних процесів виділення і концентрування природного комплексу ароматичних ре-човин із ефіроолійної сировини з реалізацією в технологіях концентрованих натуральних ароматизаторів для промислового виробництва. Dissertation work is devoted to developing of scientific bases of physical processes of the allocation and concentration of aroma carriers complex from aromatic raw materials with realization in technologies of concentrated natural fragrances for the industrial production.Документ Технологічна схема деамонізації конденсатів цукрового виробництва (Патент на винахід №68255)(2012) Пономаренко, Віталій Васильович; Вискребцов, Володимир БорисовичТехнологічна схема деамонізації конденсатів цукрового виробництва передбачає розподілення аміачного конденсату зверху насадкової колони з відводом його знизу та протитечійну подачу десорбенту. Деамонізацію проводять двоступенево, причому на першому ступені аміак десорбують повітрям в ежекційному апараті, на виході з якого двофазний потік в циклоні розділяється на насичене аміаком повітря, що видаляється, та частково десорбовані конденсати, які разом з циркуляційною рідиною потрапляють на другий ступінь деамонізації в ежектор для десорбції залишку аміаку низькопотенційною парою четвертого корпусу випарної установки і розділяються зверху насадкової колони, в яку для завершення десорбції аміаку знизу подається повітря. A process scheme of deammoniation of sugar production condensates comprises the distribution of ammonia condensate above the packed column tapped thereof from below and backward supply of desorbent. The deammoniation is carried out in two stages, at that at the first stage ammonia is desorbed with air in ejecting apparatus, at the output from which a two-phase stream in the cyclone collector is divided into air saturated with ammonia, which is removed, and partly desorbed condensates, which together with the circulating fluid get at the second stage in of deammoniation into the ejector for desorption of residual ammonia with low-temperature steam of the fourth evaporator shell and they are separated from the top of the packed column into which to complete desorption of ammonia air is supplied from the bottom.