Патенти

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7499

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 161
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб підготовки води для виробництва напоїв (Патент на винахід №123872)
    (2021) Олійник, Світлана Іванівна; Куц, Анатолій Михайлович; Тарасюк, Леся Анатоліївна; Кушнір, Олена Володимирівна; Каганов, Валентин Якович
    Винахід стосується підготовки води для виробництва напоїв. Спосіб підготовки включає попереднє фільтрування природним мінералом, пом'якшення, демінералізацію та додаткове оброблення природним мінералом. При цьому на стадії фільтрування та оброблення як природний матеріал використовують обсидіан з дисперсністю робочої фракції 0,2-5,0 мм, брудомісткістю 500-2500 т/м3 та міжзерновою пористістю 0,3-0,9
  • Ескіз
    Документ
    Низькотемпературна термоелектрична сушарка (Патент на корисну модель № 147228)
    (2021) Потапський, Олександр Володимирович; Фесюн, Сергій Володимирович; Пилипенко, Олексій Юрійович; Бабич, Ірина Михайлівна
    Низькотемпературна термоелектрична сушарка містить теплоізольовану камеру з поярусно розташованими в ній металевими полицями, на яких розташовуються лотки з продуктом, один нагнітач, випускний отвір, тракт циркуляції сушильного агента, охолоджувач-підсушувач, виконаний у вигляді охолоджуючих пластин термоелектричного перетворювача на основі ефекту Пельтьє, який розміщено в потоці повітря, патрубок відведення конденсату. Металеві полиці є суцільними та виконують функцію тепловідвідних пластин, прикріплених до них з нижньої сторони термоелектричних перетворювачів, що працюють на основі ефекту Пельтьє. В просторі між рядами полиць встановлені конденсатозбірні лотки, до яких приєднані патрубки відведення конденсату. Додатково встановлено модуль регулювання струму та температури.
  • Ескіз
    Документ
    Багатозональна термоелектрична сушарка (Патент на корисну модель № 147229)
    (2021) Потапський, Олександр Володимирович; Фесюн, Сергій Володимирович; Пилипенко, Олексій Юрійович; Бабич, Ірина Михайлівна
    Багатозональна термоелектрична сушарка містить теплоізольовану камеру з поярусно розташованими в ній металевими полицями, на яких розташовуються лотки з продуктом, охолоджувач-підсушувач, виконаний у вигляді охолоджуючих пластин термоелектричного перетворювача на основі ефекту Пельтьє, який розміщено в потоці повітря, патрубок відведення конденсату. Металеві полиці є суцільними та виконують функцію тепло відвідної пластини прикріплених до них з нижньої сторони термоелектричних перетворювачів, що працюють на основі ефекту Пельтьє. В просторі між рядами полиць встановлені конденсатозбірні лотки з приєднаними патрубками відведення конденсату, які є горизонтальними роздільними перегородками простору теплоізольованої камери. Біля кожної полиці встановлено нагнітач, додатково встановлюється модуль регулювання струму та температури.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виробництва ферментованого напою подовженого терміну зберігання
    (2023) Кашурін, Олексій Миколайович; Прибильський, Віталій Леонідович; Дулька, Ольга Степанівна
    Спосіб виробництва ферментованого напою подовженого терміну зберігання включає стадії приготування поживного розчину та його зброджування культурою чайного гриба Medusomyces gisevii для одержання збродженої рідини визначених значень вмісту сухих речовин та кислотності, фасування, коркування, доброджування та дозрівання напою у споживчій тарі, який відрізняється тим, що фасування здійснюють при залишковій кількості сухих речовин 2,5...10,5 %, кислотності 2,0...8,0 см3 розчину NaOH конц. 1 моль/дм3 на 100 см3 напою у тару, яка містить іммобілізаційний матеріал, розміщений по висоті напою у співвідношенні його об’єму до об’єму матеріалу як 1 до 1х10-2...1х10-4
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб отримання солоду з голозерного вівса
    (2018) Мукоїд, Роман Миколайович; Кошова, Валентина Миколаївна; Марущак, Герман Русланович; Коберніцька, Аліна Олександрівна
    Спосіб отримання солоду із голозерного вівса включає сортування, миття, дезінфекцію,замочування при температурі води для замочування 12-20 °C, солодорощення вівса протягом5-6 діб при вологості 41-42 %, температурі пророщування від 15 до 18 °C, висушування довологості 5-7 %, відбивання паростків. Спочатку проводять очищення вівса від зернових ісміттєвих домішок, замочування проводять до вологості 41-43 %, тривалість замочування 20-26год., пророщування вівса протягом 3-5 діб, висушування солоду проводять при поступовомупідвищенні температури сушильного агента від 40 до 75 °C, протягом 22-24 год. Зберіганняпроводять шість тижнів для завершення всіх біологічних процесів у сухому солоді
  • Ескіз
    Документ
    Вузол подачі тіста формувальної машини (Патент на корисну модель № 154220)
    (2023-01-26) Бруква, Олексій Олексій Юрійович; Бабко, Євген Миколайови; Люлька, Дмитро Миколайович; Бабич, Ірина Михайлівна; Олішевський, Валентин Вікторович
    В основу корисної моделі поставлена задача вдосконалення конструкції валу таким чином, аби гігієнічні показники були покращені, безпека для споживача готової харчової продукції була забезпечена згідно вимогам.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виробництва бутильованої води тривалого зберігання (Деклараційний патент на корисну модель № 153725)
    (2023) Федосов, Олексій Леонідович; Прибильський, Віталій Леонідович; Дулька, Ольга Степанівна; Карсим, Ірина Василівна
    Спосіб виробництва бутильованої води тривалого зберігання, що передбачає ультрафіолетове опромінювання, озонування, видалення механічних домішок та зниження загальної жорсткості, який відрізняється тим, що у воду еред розливом додають розчин цитрату срібла концентрацією 250 мг/дм 3 у кількості 5...10 см 3 на 100 дм 3 води. The method of production of bottled water for long-term storage, which involves ultraviolet irradiation, ozonation, removal of mechanical impurities and reduction of general hardness, which differs in that a solution of silver citrate with a concentration of 250 mg/dm 3 in the amount of 5...10 cm 3 is added to the water before bottling per 100 dm 3 of water.
  • Ескіз
    Документ
    Апарат для розчинення цукру (Патент на корисну модель №149975)
    (2021) Кашурін, Олексій Миколайович; Прибильський, Віталій Леонідович; Удодов, Сергій Олександрович; Пеший, Валерій Анатолійович
    Розроблена принципово нова конструкція апарату для розчинення цукру та отримання цукрового сиропу, як живильного середовища для потреб виробництва безалкогольних ферментованих напоїв, зокрема чайного грибу. A fundamentally new design of the apparatus for dissolving sugar and obtaining sugar syrup, as a nutrient medium for the production of non-alcoholic fermented drinks, in particular kombucha, was developed.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб сумісної розгонки головних та сивушних фракцій (патент на винахід № 126741)
    (2023) Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович
    Винахід відноситься до спиртової промисловості, а саме до способів вилучення етилового спирту із побічних продуктів та напівпродуктів брагоректифікації і може бути використаний в гідролізній, хімічній, нафтопереробній, фармацевтичній промисловості, у виробництві біоетанолу та інших галузях. Спосіб сумісної розгонки головних та сивушних фракцій, який полягає в тому, що: - на тарілку живлення розгінної колони подають головну фракцію етилового спирту, сивушний спирт, сивушну фракцію, підсивушну промивну воду, погони із конденсатора бражної колони, конденсатора сепаратора вуглекислого газу, спиртовловлювачів та непастеризований спирт, при цьому на верхню тарілку розгінної колони подають лютерну гарячу воду на гідроселекцію, а в нижню частину розгінної колони - гріючу пару; - пару, що виходить із верхньої частини розгінної колони, направляють у дефлегматор, після чого флегму із дефлегматора охолоджують у холодильнику до температури 20-35 °C і подають у середню частину декантатора; - пару, що виходить з дефлегматора, направляють у конденсатор, при цьому верхній шар у конденсаторі з нерозчинними у воді альдегідами, естерами та вищими спиртами подають у середню частину декантатора, а нижній шар з водорозчинними альдегідами і метанолом виводять із конденсатора у вигляді альдегідно- метанольного концентрату у збірник; - верхній шар у декантаторі у вигляді сивушно-ефіроальдегідного концентрату відбирають із верхньої його частини у збірник, а нижній шар у декантаторі у вигляді водно-спиртової рідини підігрівають у теплообміннику до температури верхньої частини розгінної колони і направляють на верхню її тарілку. Технічний результат у використанні винаходу полягає у підвищенні якості ректифікованого етилового спирту шляхом більш повного видалення летких органічних домішок із зон їх максимального накопичення та зменшення їх вмісту у флегмі, що надходить на зрошення розгінної колони, в процесі сумісної розгонки головних та сивушних фракцій. The invention relates to the alcohol industry, in particular to methods for extracting ethyl alcohol from by-products of semi-product fermentation and can be used in the hydrolysis, chemical, oil refining, pharmaceutical industries, in the production of bioethanol and other industries. Method of joint processing of head and fusel fractions comprising: - the head fraction of ethyl alcohol, the fusel alcohol, the fusel fraction, the sub-fusel wash water, the chase from the distillation column condenser, the carbon dioxide separator condenser, the alcohol collectors and the unpasteurised alcohol are fed to the distillation column feed plate, whereby luther hot water for hydroselection is supplied to the upper tray of the upper tray, and heating steam is supplied to the lower part of the upper tray of the upper tray; - the steam from the upper part of the distillation tower is directed to the dephlegmator, the phlegm from the dephlegmator is cooled down in the cooler to a temperature of 20-35 °C and fed to the middle part of the decanter; - the steam leaving the dephlegmator is directed to the condenser, the upper layer in the condenser with water insoluble aldehydes, esters and higher alcohols to the middle part of the decanter, and the lower layer with water soluble aldehydes and methanol to be removed from the condenser as aldehyde; - the top layer in the decanter as a syrup-ester-aldehyde concentrate is withdrawn from the top into a collector, and the bottom layer in the decanter as a water-alcohol liquid is heated in a heat exchanger to the upper temperature of the tower and directed to its upper plate. The technical result in the use of the invention consists in improving the quality of rectified ethyl alcohol by a more complete removal of volatile organic impurities from the areas of their maximum accumulation and reducing their content in the phlegm, coming to the distillation column irrigation, in the joint distillation of head and fusel fractions.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб сумісної переробки головних, сивушних та кінцевих фракцій (патент на винахід № 137553)
    (2023) Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович
    Винахід відноситься до спиртової промисловості, а саме до способів вилучення етилового спирту із побічних продуктів та напівпродуктів брагоректифікації і може бути використаний в гідролізній, хімічній, нафтопереробній, фармацевтичній промисловості, у виробництві біоетанолу та інших галузях. Спосіб сумісної переробки головних, сивушних та кінцевих фракцій, згідно з яким: - на тарілку живлення розгінної колони подають головну фракцію етилового спирту, сивушний спирт, сивушну фракцію, підсивушну промивну воду, погони із конденсатора бражної колони та конденсатора сепаратора вуглекислого газу, спиртовловлювачів та непастеризований спирт, в нижню частину колони постійно подають гріючу пару, а на верхню її тарілку - гарячу лютерну воду на гідроселекцію, здійснюють розділення фракцій на два потоки: верхній, що містить головні і проміжні домішки спирту, та нижній, що містить спирто-водяну суміш, звільнену від них; - здійснюють конденсацію верхнього продукту в дефлегматорі, а далі в конденсаторі; - конденсат пари, що являє собою гарячу флегму з температурою 65 °C, із дефлегматора та верхній шар рідини із конденсатора самопливом надходять в середню частину декантатора; - нижній шар із конденсатора виводять у вигляді альдегідно-метанольного концентрату (АМК) в збірник; - в нижню частину декантатора подають гарячу гідроселекційну воду температурою 90-92 °C в кількості, що забезпечує зменшення концентрації етилового спирту до 30-40 % об. в суміші, що утворена конденсатом пари із дефлегматора та верхнім шаром рідини із конденсатора; - верхній шар у вигляді сивушно-ефіроальдегідного концентрату (СЕАК) відбирають із верхньої частини декантатора; - водно-спиртову рідину із нижньої частини декантатора у вигляді флегми подають на верхню тарілку колони; - після охолодження СЕАК в холодильнику до температури 20-35 °C його направляють в нижню частину екстрактора сивушного масла, де здійснюють промивку СЕАК лютерною водою; - СЕАК направляють у збірник, а промивну підсивушну воду повертають на тарілку живлення розгінної колони; - кубову водно-спиртову рідину, звільнену від головних та сивушних фракцій, направляють на верхню тарілку епюраційної колони. Технічний результат у використанні винаходу полягає у підвищенні якості ректифікованого етилового спирту шляхом більш повного видалення летких органічних домішок, що входять до складу головних, сивушних та кінцевих фракцій, із зон їх максимального накопичення при сумісній переробці фракцій в розгінній колоні та зменшення вмісту домішок у флегмі, що надходить на її зрошення. The invention relates to the alcohol industry, in particular to methods for extracting ethyl alcohol from by-products of semi-product fermentation and can be used in the hydrolysis, chemical, oil refining, pharmaceutical industries, in the production of bioethanol and other industries. Method of joint processing of head, fusel and final fractions according to which: - on a feed tray of distillation column main fraction of ethyl alcohol, sivushny fraction, sub-saturated washer water, condenser of distillation column and condenser of carbon dioxide separator, alcohol collectors and unpasteurized alcohol are fed, in its lower tray - hot lute water for hydroselection, separation of fractions into two flows is carried out: the upper one containing the main and intermediate alcohol impurities and the lower one containing the alcohol-water mixture freed from them; - condensate the top product in the dephlegmator and then in the condenser; - the bottom layer from the condenser is taken as aldehyde-methanol concentrate (AMC) to a collector; - in the lower part of the decanter hot hydroselection water at a temperature of 90-92 C in an amount that ensures a reduction of ethyl alcohol concentration to 30-40% vol. in the mixture formed by the steam condensate from the deflagrator and the upper layer of liquid from the condenser; - the top layer in the form of a fusel-ester-aldehyde concentrate (FEAC) is taken from the top of the decanter; - the aqueous-alcoholic liquid from the bottom of the decanter as phlegm is fed to the top plate of the column; - after the FEAC has cooled in the refrigerator to a temperature of 20-35 oC, it is sent to the bottom of the liquor oil extractor where the FEAC is washed with luther water; - the FEAC is sent to a collector and the wash sub-water is returned to the tower feed plate; - the still spirit, free from head and fusel fractions, is directed to the top plate of the extraction tower. The technical result in the use of the invention consists in improving the quality of ethyl rectified spirit by a more complete removal of volatile organic impurities, which are part of the head, fusel and final fractions, from areas of maximum accumulation at the joint processing of fractions in the distillation column and reducing the content of impurities in the phlegm, which comes to its spraying.