Перегляд за Автор "Носенко, Володимир Єрофійович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 59
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Визначення вмісту альфа-кислот в хмелі методом інфрачервоної спектроскопії(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир Єрофійович; Галак, Григорій МихайловичНаведені результати експериментальних досліджень по розробці швидкісного і безреагентного оптичного методу визначення альфа-кислот в хмелі шляхом вимірювання інфрачервоного спектру. Новий метод сприяє оптимізації нормування і економії хмелю в пивоварінні. The results of experimental researches on the development of high-speed optical and chemical-free method of determination alpha acids in hops by measuring the infrared spectrum was presented. The new method helps to optimize the valuation and cost of hops in brewing.Документ Визначення вологості в соняшниковому шроті методом БІЧ-спектроскопії(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара ТихонівнаУ статті наведено результати досліджень інфрачервоних спектрів відбиванння соняшникового шроту з різною вологістю (від 5 до 19 %). Експериментально встановлено характеристичні довжини хвиль, що відповідають за вміст вологи в соняшниковому шроті (1,46 та 1,93 мкм). За отриманими коефіцієнтами відбивання побудовано калібрувальні криві та наведено рівняння, що описують їх. Математичний перерахунок коефіцієнтів відбивання на оптичну густину забезпечував більш високу точність при калібруванні. Залежність оптичної густини від вологості також було представлено графічно із зазначенням відповідних рівнянь. Для кожного калібрувального графіка встановлено величину достовірності апроксимації. Даний метод надає можливість швидко та без додаткового висушування визначати вміст вологи в соняшниковому шроті. The data of the analysis of nearinfrared reflectance spectra of sunflower meal with different humidity that varied in the range from 5 to 19 % are investigated in this article. It is shown that wave lengths at 1.46 and 1.93 jam were characteristic and absorbance at these wave lengths corresponds to moisture content in sunflower meal. On the basis of reflectance coefficient calibration dependences were obtained and corresponding equations are given. Higher accuracy of calibration dependences was obtained when optical density was used for calibration. Dependences of optical density from sunflower meal humidity are also presented in this article. The value of valid approximation is shown for every calibration plot. This method ensures the possibility to determine the moisture content in sunflower meal rapidly and without drying.Документ Використання БІЧ-спектроскопії для визначення вмісту вологи в соняшниковому шроті(2016) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичВивчення особливостей спектрів відбивання дає можливість більш широко впровадити метод БІЧ-спектроскопії для експрес-аналізу визначення вмісту вологи та інших складових в соняшниковому шроті. Study features reflectance spectra enables more widely implemented method of NIR spectroscopy for rapid analysis of moisture content and other components in sunflower meal.Документ Використання методу БІЧ-спектроскопії для аналізу якості продуктів в оліє-жировій галузі(2013) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара Тихонівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаМетою роботи було дослідження спектрів дифузного відбивання насіння олійних культур та продуктів їх переробки (макухи, шроту та білку) в ближній інфрачервоній області. Порівняльний аналіз спектрів відбивання різних соняшникових продуктів показав, що існують аналітичні області, в яких спостерігається суттєва відмінність в розподілі інтенсивності. Отже, за формою спектру відбивання можна проводити ідентифікацію того чи іншого соняшникового продукту. Це підтверджують більш чітко і перші похідні. The purpose of our work was studying spectrums diffuse reflection seeds of oil cultures and products of their remake (meal, mill cake and albumen) in nearly infrared region. Comparative analyze spectrums of reflection different sunflower products showing that exist analytic of region where observe essential difference in distribution of intensive. So for spectrum shape reflection we can conduct identification one or another sunflower product. This is confirmed by more clearly and first marching.Документ Використання методу ІЧ-спектроскопії в технологічних процесах м'ясних виробництв(2014) Золотухіна, Марія Дмитрівна; Жадько, Марина Іванівна; Гарановська, Вікторія Андріївна; Верба, Наталія Іванівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичЕкспериментально встановлено, що інтенсивність дифузного відбивання для м'яса та м'ясного фаршу залежить від режиму зберігання зразків, що дає можливість проводить якісний аналіз м'ясних продуктів. Experimentally, the intensity of the diffuse reflection meat and minced meat depends on the mode of storage of samples, which allows conducting qualitative analysis of meat products.Документ Використання нанотехнологій при виробництві морозива(2017) Шумяк, Ольга Сергіївна; Мещеряков, Андрій; Носенко, Володимир Єрофійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаОтримані дані, з яких можна зробити висновок щодо сумнівної користі наноморозива на організм людини. Оскільки ні користь, ні шкоду для організму складових компонентів не доведено, то вибір щодо вживання наноморозива залежить лише від споживача. The obtained data from which it is possible to draw a conclusion on the questionable benefit of nanomorrose on the human body. Since neither the benefits nor the harm to the body of the constituents has been proved, the choice regarding the use of nanomolishing depends only on the consumer.Документ Використання особливостей спектрів відбивання для якісного аналізу сухого молока(2014) Носенко, Володимир Єрофійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаЦікаві особливості інфрачервоних спектрів відбивання сухого молока виявлені нами за допомогою приладу «Інфрапід-61». Отримані результати показали, що спектри дифузного відбивання сухого молока таких домашніх тварин як кози, кобили та вівці дещо подібні, але на певних довжинах хвиль існують і суттєві відмінності. Зокрема, спектри відбивання овечого та козиного сухого молока мають екстремуми на однакових довжинах хвиль, проте різну інтенсивність відбивання. Спектр відбивання кобилячого ж сухого молока відрізняється від них за кількістю екстремумів. Interesting peculiarities infrareds specters reflection of dry milk discovers us with help device "Іnfrapіd-61." Receive results showed that specters diffuse reflection of dry milk powder such home animals like she-goat, mare and sheep something similar, but on some longer of wave exist essential differences. Also specters reflections of sheep and she-goat milk have extremums on the same lengths of wave. Specters reflection mare`s dry milk difference of them for quantity of extremums.Документ Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва(2006) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир Єрофійович; Романова, Зоряна МиколаївнаНаведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процессу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.Документ Використання фізичних методів у технологічних процесах харчових виробництв(2018) Мехеда, Артем Олександрович; Бєлова, Карина Романівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичУ даній роботі зроблений аналіз і надаються практичні рекомендації для застосування фізичних методів у сучасних харчових технологіях. Analysis and practical recommendations are given for application of physical methods in modern food technologies in this work.Документ Виявлення фальсифікатів бджолиного воску методом інфрачервоної спектроскопії відбивання(2019) Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Коробка, Юлія Володимирівна; Домбровський, Валерій ПетровичУ статті розглянуто проблему ідентифікації натурального бджолиного воску та виявлення в ньому сторонніх домішок. Актуальність цієї проблеми пояснюється тим, що бджолиний віск широко застосовується в багатьох галузях народного господарства. Значна частина отриманого воску повертається у бджільництво для промислового виробництва вощини. Вощина, виготовлена з фальсифікованого воску, може призводити до погіршення якості продуктів бджільництва, зокрема меду. Вивчено інфрачервоні спектри відбивання натурального бджолиного воску та його фальсифікатів (з вмістом парафіну та церезину) в діапазоні хвиль від 1330 до 2370 нм, а також виявлено їхні особливості з метою проведення якісного аналізу. Для проведення досліджень були підготовлені зразки натурального бджолиного воску з різною концентрацією сторонніх домішок. Віск отримано шляхом переплавлення стільників у паровій воскотопці. Досліджено інфрачервоні спектри відбивання від декількох поверхонь зразків, а саме: гладкої поверхні, що утворюється після плавлення та твердіння зразка, і від подрібнених зразків. Спектри відбивання досліджувались за допомогою спектрометра «Infrapid-61». Встановлено, що отримані інфрачервоні спектри відбивання від гладких поверхонь зразків (бджолиного воску, парафіну, церезину та їх сумішей) мають подібну структуру з двома явно вираженими максимумами різної інтенсивності на довжинах хвиль 1014 та 1726 нм. Інфрачервоні спектри дифузного відбивання подрібнених зразків зазнають певних змін порівняно із спектрами від гладкої поверхні зразків. Найбільш інтенсивні максимуми не змінюють свого положення, але відбувся перерозподіл спектральних ліній за інтенсивністю. Інфрачервоний спектр натурального бджолиного воску має ряд особливостей, які відрізняють його від інших спектрів досліджуваних зразків. Запропонований метод може бути застосований для первинного аналізу воскової сировини й успішно використовуватися для виявлення фальсифікованого бджолиного воску. The problem of identification of natural beeswax and detection of foreign impurities in it is considered in the paper. The urgency of this task is explained by the fact that beeswax is widely used in many sectors of the economy. Great part of the resulting wax goes back to beekeeping for the industrial production of honeycomb. Honeycomb made from counterfeit wax can lead to poor quality of bee products, including honey. A series of samples of natural beeswax with different concentrations of foreign impurities (paraffin and ceresin) were prepared for the research. Natural beeswax was obtained by melting the honeycombs in a standard device using water vapor. In this work, we studied the infrared reflection spectra from the surfaces of samples with different morphology (smooth surface and ground sample). After the samples were melted, the substance was poured into a special form, where it solidified, thus smooth surfaces were obtained. Then, solid samples were mechanically grounded. The reflection spectra were investigated using an «Infrared-61» spectrometer. It was found that the obtained infrared spectra of reflection from the smooth surfaces of the samples (beeswax, paraffin, ceresin and mixtures) have a similar structure. The IR reflection spectra have two pronounced maxima of different intensities, which correspond to the wavelengths of 1014 and 1726 nm. The infrared spectra of diffuse reflection from crushed samples undergo certain changes in comparison with the spectra from the smooth surface of the samples. The maximum intensities of the spectrum do not change their position. At the same time, there is a redistribution of spectral lines in intensity. The infrared spectrum of natural beeswax has a number of features that distinguish it from other spectra of the tested samples. This fact leads to the conclusion that the proposed method can be applied for preliminary analysis of wax raw materials. The wax raw material research methodology described in this paper can be successfully used at wax processing enterprises to detect counterfeit beeswax.Документ Вплив НВЧ-опромінення на життєдіяльність мезофільних і термофільних бактерій(1998) Решетняк, Ірина Сергіївна; Нікітін, Геннадій Олексійович; Носенко, Володимир Єрофійович; Штангеєва, Надія ІванівнаВ роботі вивчався вплив НВЧ-опромінення на термофільні та мезофільні бактерії в модельних розчинах дифузійного соку. Було встановлено залежність ефективності інгібування в НВЧ-полі від потужності, температури та тривалості обробки.Документ Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів(2002) Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичЗ метою зниження мікробіологічної забрудненості цукрових сиропів досліджено вплив ультразвукової кавітації та ультрафіолетового опромінення. Під час оброблення ультразвуком різних видів бактерій спостерігалась не тільки їх загибель, а й руйнування морфологічних структур. Бактерицидні властивості УФ-променів полягають у тому, що під їх дією білкові колоїди цитоплазми клітин змінюють свою структуру й дисперсність, що призводить до загибелі самої клітини. У лабораторних умовах опромінювали проби очищеної і неочищеної клеровок за допомогою УФ-лампи. Результати досліджень показали, що більш дієвим є застосування УФ-променів для очищених клеровок, оскільки колоїдні домішки розсіюють світло й перешкоджають проникненню променів у товщу розчину.Документ Гідроліз поліфруктозанов екстракту топінамбура в електромагнітному полі надвисокої частоти(2000) Ісаєнко, Володимир Миколайович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Носенко, Володимир Єрофійович; Шабуніна, Тетяна Іванівна; Островська, А. О.Дослідження присвячені актуальному питанню – одержанню екстракту з коренеплодів топінамбура i його раціональній обробці, яка забезпечує не тільки максимальний вмiст у гiдролiзатах редукуючих речовин, а й дозволяє максимльно зберегти біологічно активні речовини похідної сировини. Використання НВЧ поля дозволяє вирішити цю задачу. Експериментально визначені оптимальні параметри процесу гiдролiзу полiфруктозанiв топiнамбура пiд дiєю НВЧ поля.Документ Дослідження мікропорової структури моркви(2011) Гуріна, Олена Олександрівна; Дудник, Д. В.; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Вербицький, Борис Ілліч; Луцик, Юрій Павлович; Носенко, Володимир ЄрофійовичВстановлено, що в процесі сушіння моркви видаляється вся капілярна волога і частина вологи шару в полі молекулярної адсорбції. Побудована інтегральна крива розподілу об’єму пор за радіусом. It was established that during the drying of carrot removes all capillary moisture and the moisture layer in the field of molecular adsorption. Built integral distribution curve of volume pores for radius.Документ Дослідження спектрів дифузного відбивання сухих молочних продуктів(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Бреус, Ірина; Матвеева, Крістіна; Шкраба, Марія Володимирівна; Андрущук, Ірина Святославівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаПроведені дослідження дифузних спектрів відбивання в ближній інфрачервоній області виявили суттєві відмінності в спектральному розподілі для козиного, овечого та кобилячого сухого молока і дали можливість поводити якісний аналіз. Past studies of diffuse reflectance spectra in the near infrared region revealed significant differences in the spectral distribution for goat, sheep and mare's milk and made it possible to conduct a qualitative analysis.Документ Дослідження спектрів пряників, виготовлених із застосуванням цукру білого та цукрозамінників(2019) Дорохович, Вікторія Віталіївна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Донець, Анна СергіївнаДосліджено спектри пряників на ізомальтитолі, мальтитолі, еритритолі. Встановлено: спектри пряників на мальтитолі та ізомальтитолі майже не відрізняються, спектри пряника на еритритолі мають відмінності The spectra of gingerbread on isomaltitol, maltitol, erithritol were studied. Installed: the spectra of gingerbread on maltitol and isomaltitol are similar, gingerbread spectra on erythritol have differences.Документ Дослідження спектрів інфрачервоного відбивання різних видів борошна та виготовлення експериментальних зразків печива(2015) Бачинська, Яна; Варчук, Аліна; Гуленко, Анастасія Михайлівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичПроведений якісний аналіз спектрів відбивання дає можливість встановити аналітичні області, за якими слід проводити кількісний аналіз досліджуваних різних видів борошна і визначати в зразках вологість, вміст білків, ліпідів, вуглеводів, різних цукрів і т.д. Але для точного визначення вище згаданих параметрів необхідно мати десятки еталонних зразків і знайти добру кореляцію між кількістю окремих компонентів в багатокомпонентних однорідних зразках і інтенсивністю дифузного відбивання світла в аналітичних областях спектра. A qualitative analysis of the reflection spectra provides an opportunity to establish analytical areas on which a qualitative analysis of the various types of flour should be carried out and determine the moisture content, proteins, lipids, carbohydrates, different sugars, etc. in the samples. But to accurately determine the above parameters, dozens of reference samples must be found and a good correlation between the number of individual components in multicomponent homogeneous samples and the intensity of diffuse reflection of light in the analytical regions of the spectrum should be found.Документ Дослідження способів очищення напівпродуктів цукрового виробництва з метою отримання інвертних сиропів(2001) Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичРобота присвячена розробці способів отримання рідкого інвертного сиропу з цукровмісних продуктів за допомогою кислотного та ферментативного гідролізу. В такому сиропі містяться вуглеводи, амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни. Основою для одержання сиропу є розчини жовтого цукру, які перед інверсією необхідно очистити від барвних речовин, речовин колоїдної дисперсності та солей кальцію, які погіршують якість готової продукції. Досліджено різні способи очищення – за допомогою моноамонійфосфату, коагулянту «Полвак» різних модифікацій та сульфату цинку.Документ Дослідження технологічних властивостей порошку з кабачків, отриманого ЗТП-сушінням(2015) Нєміріч, Олександра Володимирівна; Вашека, Оксана Миколаївна; Гавриш, Андрій Володимирович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Тарасенко, Тетяна АнатоліївнаДосліджено технологічні властивості порошків з кабачків: органолептичні, регідра- таційні, форми зв’язків вологи, жироутримуюча та емульгуюча здатності. Показано переваги зразків, отриманих способом сушіння зі змішаним теплопідведенням, в порівнянні з конвективним.Документ Дія ультразвукової кавітації та НВЧ випромінювання на мікроорганізми морквяного соку(2004) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Матко, Світлана ВасилівнаВивчено можливість підвищення якості непастеризованого морквяного соку фізичними діями, в першу чергу за допомогою ультразвукової кавітації і СВЧ випромінювання. Встановлено, що під впливом ультразвуку при деяких режимах обробки соку в ньому різко зменшується кількість мікроорганізмів.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »