Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження кінетики екстрагування шишок хмелю(2020) Новосаденко, Наталія Андріївна; Зоткіна, Лариса Василівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаАналіз сучасного стану виробництва хмелю в Україні і особливостей його зберігання довів доцільність виробництва хмельових екстрактів, які забезпечують більшу тривалість зберігання в незмінному вигляді цінних для пивоваріння речовин хмелю, а також дозволяє більш ефективно нормувати і переробляти хміль безпосередньо у виробництві пиваДокумент Обгрунтування параметрів конвективного сушіння плодів калини(2023) Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯгоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.Документ Дослідження режимів конвективного сушіння плодів калини(2023) Євчук, Яна Валеріївна; Іванов, Дмитро Вікторович; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯгоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.Документ Дослідження ефективності роботи лабораторного пропарювача(2021) Харченко, Євген Іванович; Шум, Владислав СергійовичНаведено результати дослідження кінетики пропарювання зерна кукурудзи в лабораторному пропарювачі періодичної дії за атмосферних умов. Показано, що збільшення приросту вологи в зерні кукурудзи відбувається за криволінійною залежністю, яку умовно можна поділити на два етапи. Найбільш інтенсивний приріст вологи спостерігається на першому етапі, і уповільнюється на другому. The results of studying the kinetics of steaming corn grain in a laboratory batch steamer under atmospheric conditions are presented. It is shown that an increase in the increase in moisture content in corn grain occurs according to a curvilinear relationship, which can be conditionally divided into two stages. The most intense increase in humidity is observed at the first stage and decreases at the second.Документ Дослідження кінетика регідратації деяких плодів і овочів(2015) Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна Миколаївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичАвтори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви Результати досліджень поглинання води під час регідратації рослинної сировини свідчать, що залежність зміни вологовмісту від температури можна описати кінетичною моделлю першого порядку. The authors conducted experiments to determine the kinetics ovodnennya pre-dried potatoes, mushrooms, pumpkins, apples and carrots research results absorption of water during rehydration plant materials show that the dependence of moisture on temperature can be described by a kinetic model first order.Документ Дослідження кінетики процесів змочуванння та просочування у харчових дисперсних системах(2014) Мельник, Оксана Петрівна; Манк, Валерій Веніамінович; Точкова, Оксана ВасилівнаРоль капілярних явищ у природі дуже велика. Ними зумовлено просочування рідини по тонких каналах у грунтах, рослинах, пористих матеріалах та тканинах, а дифузійні явища мають місце в різних технологічних розробках у промисловості. The role of capillary phenomena in nature is very great. They are caused by seepage of fluid channels in thin soils, plants, porous materials and fabrics, and diffusion phenomena occur in various technological developments in the industry.Документ Дослідження зміни структурних властивостей сушених продуктів рослинного походження під час оводнення(2014) Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна Миколаївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯкісні характеристики сушеної рослинної сировини надзвичайно важливі для виробництва нових промислових продуктів із заданими властивостями або покращання якості існуючих. Автори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви. Дослідження кінетики регідратації проводили при трьох температурах 40, 60 і 80 °С. В усіх продуктах ступінь регідратації не досягала вмісту вологи вище 8 кг/кг, що вказує на структурні пошкодження і усадку, які спричиняють втрату регідратаційної здатності продукту під час сушіння. Qualitative characteristics of dried vegetable feedstock are all-important for manufacturing of new industrial products with desired qualities or quality improvement of already existing ones. The authors have conducted experiments on estimating the hydration kinetics of pre-dried potatoes, mushrooms, pumpkins, apples and carrots. The research of dehydration kinetics was conducted at three different temperatures: 40, 60 and 80 °С. In all the products degree of dehydration didn’t come up to the value of moisture content of 8 kg/kg. It indicates the structural failure and shrinkage, which cause the loss of rehydration capacity of the product in the process of drying.Документ Застосування ІЧ променів для сушіння морквяних вичавок(2005) Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Косоголова, Людмила Олексіївна; Луцик, Юрій ПавловичПроведені дослідження по застосуванню ІЧ-сушіння морквяних вичавок. Побудовані криві сушіння та криві швидкості сушіння.Документ О выборе оптимальных режимов терморадиационной сушки дорожного сахара-рафинада(1977) Буляндра, Алексей Федорович; Луцик, Юрий Павлович; Вербицкий, Борис Ильич; Дорощук, Владимир ПетровичИсследование кинетики терморадиационной сушки дорожного сахара-рафинада показало, что интенсивность влагоотдачи определяется и зависит не только от величины полученности и начального влагосодержания, но и от характера внутреннего переноса влаги. Investigation of the kinetics of drying thermoradiation road refined sugar showed that the intensity is determined by the moisture absorption and depends not only on the receipt and the initial moisture content, but also on the nature of the internal moisture transfer.