Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
17 результатів
Результати пошуку
Документ Інтелектуальна плівка з екстрактом столового буряка(2020) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Використання беталаїнів в якості натуральних харчових барвників(2020) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Оздоровче харчування як запорука активного довголіття(2021) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Сало - корисний продукт у культурі харчування(2021) Ковальова, Світлана Олександрівна; Майборода, Олена ІванівнаДокумент Інновації у м'ясопереробній промисловості(2022) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаРинок м'ясопродуктів насичений пропозиціями подібними за ціною та якістю, що змушує виробників акцентувати увагу на випуску інноваційних продуктів. Навіть незначна іновація в будь якій області в кінцевому рахунку може кардинально відобразитись на продукті та додати йому переваг на споживчому ринку.Документ Трансформація хімічної освіти у онлайн-середовище(2022) Ковальова, Світлана Олександрівна; Майборода, Олена ІванівнаВимушена трансформація хімічної освіти у онлайн-середовище збагатила її інноваційними методами подачі матеріалів, сприяла розробці інтерактивних практикумів, розвитку дистанційної взаємодії викладачів і здобувачів. Сучасна хімічна освіта поєднує як традиційні методи навчання, так і нові технології, і все частіше викладається онлайн в університетах і коледжах багатьох країнах світу. Гнучкий підхід до повноцінного використання ресурсів і програм онлайн-середовшца одночасно з різноманітними методиками дистанційного навчання робить освітній процес насиченим та продуктивним. Розробка і впровадження нових методик та технологій навчання хімічним наукам у дистанційному режимі надалі залишаються актуальними.Документ Синтез ненасичених карбонових кислот з використанням діалкілфосфонатів(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Бойчук, Тетяна МихайлівнаРеакція Хорнера-Вдсворта-Еммонса з мультиалкілфосфоноацетатами є перспективним методом синтезу етерів 2,3-ненасичених карбонових кислот, який може бути включений у студентський практикум з поглибленого курсу хімії. Цей метод дозволяє варіювати вихідні компоненти реакції, розчинники в залежності від температури процесу, а також використовувати фізико-хімічні методи аналізу для вивчення хімічної кінетики та ідентифікації продуктів. Реакція Хорнера-Водсворта-Еммонса з мультиалкілфосфоноацетатами застосовується для отримання багатофункціональних органічних сполук, які можна використовувати в якості вихідних матеріалів у складному органічному синтезі. Використання цієї реакції в студентському практикумі сприяє формуванню в учнів творчого підходу до виконання роботи і самостійного мислення, розвиває здатність до самоосвіти та самовдосконалення. Студенти можуть ознайомитися з конкретними методами роботи в лабораторії органічної хімії і навчитися застосовувати теоретичні знання на практиці, у тому числі вивчати хімічну кінетику і аналізувати органічні сполуки фізико-хімічними методами.Документ Дослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Мірошников, Олег Миколайович; Дудка, Олена Миколаївна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаСклад рослинної олії залежить не тільки від частини рослини, з якої вона отримана, але й від сорту рослин і регіону, де вона вирощується. Досліджено жирнокислотний склад зразка олії, отриманого з м‘якоті ягід обліпихи, методами ЯМР 1H спектроскопії та газорідинної хроматографії (ГРХ). Отримані результати порівнювали з даними хімічного аналізу. Зразок олії обліпихи характеризується наявністю переважно мононенасичених вищих кислот, у тому числі крім домінуючої олеїнової кислоти, також однією з найважливіших омега-7 для фізіології людини - пальмітолевої кислоти. Домінуючим представником насичених компонентів є пальмітинова кислота. Результати, отримані методом ГРХ, також демонструють незначну присутність поліненасичених жирних кислот, включаючи Омега-3. The composition of plant oil depends not only on the part o f the plant it is obtained from, but also on the plant variety and the region where it is grown. The fatty-acid composition of the oil sample obtained from pulp o f sea buckthorn berries was studied by NMR 1H spectroscopy and gasliquid chromatography (GLC). The results obtained were compared with the chemical analysis data. The fatty-acid composition o f the sea-buckthorn oil sample is characterized by the presence ofpredominantly monounsaturated higher acids, including besides the dominant oleic acid, also one of the most important Omega-7s for human physiology - palmitoleic acid. The dominant representative of saturated components is palmitic acid. The results obtained by GLC also show a slight presence of polyunsaturated fatty acids, including Omega-3s.Документ Екобезпечний сталий розвиток трансформаційного суспільства(2017) Попова, Інна Вадимівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаАктуальність дослідження пов'язана з практичними потребами екологічної безпеки, завданням пошуку шляхів та ресурсів для вирішення екологічних проблем, що є надзвичайно серйозними в Україні. Серед низки пріоритетних завдань: визначення "розвитку екосистем" (його зміст та складові); людський фактор у розвитку системи безпеки; екологічна свідомість як основа екологічної активності.Документ Синтез азобарвників тіофенового ряду на основі метилового естера 5-аміно-2-тіофенкарбонової кислоти(2017) Гордієнко, Марина Сергіївна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаАзопохідні ароматичного ряду, завдяки високій здатності до фарбування, складають більше половини всіх промислових барвників. Актуальним є одержання азобарвників ряду тіофену, як найближчого до бензену за хімічними властивостями п’ятичленного ароматичного гетероциклу. Знайдено, що метиловий естер 5-аміно-2- тіофенкарбонової кислоти реагує з нітритом натрію у кислому середовищі, перетворюючись на відповідну діазонієву сіль, яка вступає у реакції азосполучення з С-електрофільними реагентами з утворенням кольорових азосполук. Azo derivatives of aromatic series, due to their high coloring ability, account for more than half of all industrial dyes. It is topical to obtain azo dyes of a number of thiophene, the five-membered aromatic heterocycle which is most like to benzene by the chemical properties. It was found that 5-amino-2-thiophenecarboxylic acid methyl ester reacts with sodium nitrite in an acidic medium, transforming into the corresponding diazonium salt. Result of a coupling reaction between a diazonium salt and a coupling agent (C-electrophilic reagents) is color azo compound