Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії
    (2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Мірошников, Олег Миколайович; Дудка, Олена Миколаївна; Коробка, Юлія Володимирівна
    Склад рослинної олії залежить не тільки від частини рослини, з якої вона отримана, але й від сорту рослин і регіону, де вона вирощується. Досліджено жирнокислотний склад зразка олії, отриманого з м‘якоті ягід обліпихи, методами ЯМР 1H спектроскопії та газорідинної хроматографії (ГРХ). Отримані результати порівнювали з даними хімічного аналізу. Зразок олії обліпихи характеризується наявністю переважно мононенасичених вищих кислот, у тому числі крім домінуючої олеїнової кислоти, також однією з найважливіших омега-7 для фізіології людини - пальмітолевої кислоти. Домінуючим представником насичених компонентів є пальмітинова кислота. Результати, отримані методом ГРХ, також демонструють незначну присутність поліненасичених жирних кислот, включаючи Омега-3. The composition of plant oil depends not only on the part o f the plant it is obtained from, but also on the plant variety and the region where it is grown. The fatty-acid composition of the oil sample obtained from pulp o f sea buckthorn berries was studied by NMR 1H spectroscopy and gasliquid chromatography (GLC). The results obtained were compared with the chemical analysis data. The fatty-acid composition o f the sea-buckthorn oil sample is characterized by the presence ofpredominantly monounsaturated higher acids, including besides the dominant oleic acid, also one of the most important Omega-7s for human physiology - palmitoleic acid. The dominant representative of saturated components is palmitic acid. The results obtained by GLC also show a slight presence of polyunsaturated fatty acids, including Omega-3s.
  • Ескіз
    Документ
    Екобезпечний сталий розвиток трансформаційного суспільства
    (2017) Попова, Інна Вадимівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана Олександрівна
    Актуальність дослідження пов'язана з практичними потребами екологічної безпеки, завданням пошуку шляхів та ресурсів для вирішення екологічних проблем, що є надзвичайно серйозними в Україні. Серед низки пріоритетних завдань: визначення "розвитку екосистем" (його зміст та складові); людський фактор у розвитку системи безпеки; екологічна свідомість як основа екологічної активності.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація фосфорорганічних пестицидів у вівсі та житніх висівках
    (2017) Плахотнюк, Марина Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна
    Фосфорорганічні пестициди широко застосовуються у сільськогосподарській практиці, завдяки високій інсектицидній ефективності та порівняно швидкій інактивації під дією зовнішнього середовища. Для запобігання їхньої присутності в продуктах харчування необхідно суворо дотримуватись правил обробки рослин і тварин цими пестицидами та дотримуватися строків від моменту обробки до збирання врожаю. Organophosphate pesticides are commonly used in agricultural practice due to their high insecticidal efficacy and relatively fast inactivation under the influence of the environment. To avoid their presence in food it is necessery to adhere strictly to the rules of treatment plants and animals with these pesticides and timing of treatment to time of harvesting.
  • Ескіз
    Документ
    Харчові барвники та їх вплив на організм людини
    (2017) Шуліка, Аліна Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна
    Проведені дослідження показали, що вишневі нектари ТМ «Sandora», «Повна чаша», гранатовий сік ТМ «Sandora» не містять штучних барвників. В безалкогольному напою ТМ «Бон Буассон» «Кавун» було виявлено синтетичний барвник, а саме азорубін (харчова добавка E 122), який призводить до зниження концентрації дитячої уваги та виникнення реакції гіперактивності. It was shown that cherry nectars TM «Sandora», «full cup" pomegranate juice TM «Sandora» contain no artificial colors. Synthetic dyes were found in soft drinks TM "Bon Boisson" and "Watermelon", namely azorubin (food additive E122), reducing concentration of children's attention and hyperactivity emergence reactions.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження біодеструкції полімерного матеріалу
    (2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій Іванович
    Визначено вплив вмісту кополімеру N-вінілпіролідону з вініловим спиртом та протизапального препарату амізону на процеси біодеструкції in vitro. Показано, що присутність амізону надає властивості стабільності до біодеструкції полімерним зразкам як у середовищі 199, так і у буферному розчині хімотрипсину. The influence of the content of copolymer N-vinylpyrrolidone with vinyl alcohol and anti-inflammatory agent amizonum on biodegradation processes in vitro was determined. It is shown the presence of amizonum improves sustainability of polymer to biodegradation process in both medium 199 and the chymotrypsin buffer solution.
  • Ескіз
    Документ
    Небезпека застосування нітритів натрію та калію для виробництва м’ясних продуктів
    (2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Майборода, Олена Іванівна; Гайдук, Юлія Миколаївна
    При виробництві м’ясних продуктів широко застосовуються в якості консервантів нітрити натрію і калію. Ці добавки пригнічують розмноження деяких видів бактерій, істотно покращують товарні якості продукту, проте виявляють токсичну дію на організм людини. Використання нітритів у харчовій промисловості необхідно скорочувати. Sodium and potassium nitrite are used as preservatives in the production of meat products. These supplements inhibit reproduction of some species of bacteria, greatly improve product quality of the product, but have toxic effects on the human body. The use of nitrites in the production of food should be reduced.
  • Ескіз
    Документ
    Місце експериментальної лабораторної роботи в процесі вивчення органічної хімії студентами технологічних спеціальностей ВНЗ
    (2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана Олександрівна
    В статті наведений детальний опис етапів проведення лабораторних робіт з курсу «Органічна хімія» у професійній підготовці бакалаврів за напрямами «Харчові технології та інженерія» та «Хімічна технологія» Національного університету харчових технологій. Високий рівень знань з дисципліни «Органічна хімія» забезпечує майбутньому фахівцю харчової промисловості можливість найкращого засвоєння дисциплін професійного спрямування. Stages of the laboratory work on the course "Organic Chemistry" for bachelors of specialities of "Food Technology and Engineering" and "Chemical engineering" of the National University of Food Technologies are considerated in detail in the article. The successful mastering of course " Organic chemistry " by students provides them good theoretical and practical base for better understanding of disciplines of the professional direction.
  • Ескіз
    Документ
    Традиції випікання хліба
    (2015) Майборода, Олена Іванівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Корж, Марія Олександрівна
    Скільки на світі живуть люди, стільки вони випікають хліб. How many people live in the world, so they baked bread.
  • Ескіз
    Документ
    Еколого-гігієничний моніторинг якості питної води р. Десна
    (2015) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Попов, Георгій Віталійович
    Моніторинг основних показників якості води р. Десна на території України свідчить, що її вода характеризується як чиста, проте за вмістом амонійного азоту, фосфатів, перманганатною окислюваністю та ХСК забруднення води більше за норму. Monitoring key indicators of water quality district. Gums in Ukraine shows that it is characterized as clean water, but by the content of ammonia nitrogen, phosphates, COD permanganate oxidation and water pollution than normal.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості модульної технології освіти технічних вищих навчальних закладах
    (2015) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Майборода, Олена Іванівна
    В технологічному процесі виховання майбутнього інженера завжди чітко представлена керованість освітнього процесу. Це визначає досягнення поставленої перед студентом мети за допомогою різних прикладних і теоретичних методів. Характерною рисою освіти у технічних вишах є двобічність, сумісна діяльність викладача та студента, яка містить сукупність методів проектування й організації процесу навчання, наявність умов для розкриття особистого потенціалу, постійне самовдосконалення навичок і знань майбутнього фахівця. In the technological process of education of future engineers always clearly presented control of the educational process. This determines the student to achieve the goal through a variety of applied and theoretical methods. A characteristic feature of education in technical universities are dvobichnist compatible activities of teacher and student, which contains a set of methods and design of the learning process, the conditions for disclosure of personal potential, continuous self-improvement skills and knowledge of future specialists.