Перегляд за Автор "Єщенко, Оксана Анатоліївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 37
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз процесу уварювання цукрових утфелів на основі імітаційного моделювання(2011) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаПобудована імітаційна модель процесу уварювання утфелів, проведено обчислювальні експерименти, в результаті яких отримано експоненційні аналітичні залежності зміни технологічних і масових характеристик в процесі уварювання цукрових утфелів та встановлено спільність між коефіцієнтами аналітичних закономірностей зміни технологічних характеристик.Документ Аналіз рециркуляції клеровки останнього продукту на роботу трикристалізаційної схеми цукрового заводу(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаПроаналізовано роздільне клерування цукрів проміжної та останньої кристалізацій в трипродуктовій схемі з використанням клеровки цукру останнього продукту та використання афінаційного утфелю як кристалічної основи для уварювання проміжного продукту. Доведено доцільність роботи продуктового відділення за такими схемами за низької чистоти стандартного сиропу. Analyzed separate melting sugar intermediate and final crystallization of three product scheme using last product sugar melting and use of affination massecuite as crystalline source to boiling intermediate product. Proved the feasibility of the grocery department under such schemes for low-purity standard syrup.Документ Вакуум-апарат для уварювання цукрового утфелю (Патент на корисну модель № 65939)(2011) Коцюбанський, Андрій Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаКорисна модель відноситься до цукрової промисловості, а саме – до процесу уварювання утфелю. Вакуум-апарат містить вертикальний циліндричний корпус, підвісну нагрівну камеру з центральним опускним каналом, циркулятор для перемішування та циркуляції кристаломаси. Згідно корисної моделі пристрій для введення цукрового розчину виконано у вигляді корпусу конусоподібної форми з колектором для розчину, та чашеподібних розподільників, які розташовані по зовнішньому краю конусоподібного корпусу з тангенційним напрямом виходу розчину.Документ Вакуум-апарат з оребреним циркулятором (Патент на корисну модель №38094)(2008) Пушанко, Микола Миколайович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Салій, Микола ВолодимировичВакуум-апарат з оребреним циркулятором містить вертикальний циліндричний корпус з сепаратором вторинної пари, циркуляційною трубою і патрубками для подачі сиропу та клапаном для спуску звареного утфелю. Механічний циркулятор виконано у вигляді мішалки з лопатями різної довжини, на робочих сторонах яких є ребра. A vacuum-apparatus with ribbed circulator contains vertical cylindrical body with the separator of secondary steam, circulation pipe and the jets for the supply of syrup, and the flap for discharging of boiled fillmass. The mechanical circulator is made in a form of mixer with arms of different length, and the ribs are on the service sides of them.Документ Визначення оптимальної схеми роботи продуктового відділення за допомогою імітаційної моделі(2003) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаРозроблено імітаційну модель промислової багатоступеневої кристалізації цукрози, що дозволяє визначити найбільш ефективну апаратурно-технологічну схему продуктового відділення цукрового заводу та оптимізувати продуктові потоки і методи обробки утфелю у виробничій схемі.Документ Використання методу регресійного аналізу для математичного моделювання процесу пророщування насіння льону(2019) Краєвська, Світлана Петрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаЗ побудованої математичної моделі випливає, що максимальна енергія проростання становить 99,64% і досягається при температурі 27,5°С та вологості 95%. У виробничих умовах можна проводити процес пророщування насіння льону за температур від 20 до 30 °С, якщо вологість навколишнього середовища 95%. При зменшенні вологості до 70% діапазон температур може становити 23-30 °С, при цьому значення енергії проростання становить від 90 до 100%. From the constructed mathematical model it follows that the maximum germination energy is 99.64% and is achieved at a temperature of 27.5 ° C and a humidity of 95%. In production conditions, it is possible to carry out the process of germination of flax seeds at temperatures from 20 to 30 ° C, if the ambient humidity is 95%. With a decrease in humidity of up to 70%, the temperature range can be 23-30 ° С, while the value of germination energy is from 90 to 100%.Документ Вплив способу підведення підкачок на їх розподіл та швидкість продукту в кип’ятильних трубках вакуум-апаратів(2010) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаУ статті розглянуто фактори впливу розподілу живильного цукрового розчину по об’єму вакуум-апарата та рівномірного надходження його в кип’ятильні трубки нагрівної камери на процес масової кристалізації.Документ Вплив фізичних властивостей рідин на роботу рідинно-газових ежекторів(2019) Пономаренко, Віталій Васильович; Пушанко, Микола Миколайович; Слюсенко, Андрій Михайлович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаУ класичних струминних апаратах як активне сопло в основному використовується струминна форсунка з компактним струменем рідини, а взаємоді фаз у приймальній камері відбувається лише із зовнішньою поверхнею факела розпилення з подальшим вирівнюванням характеристик у камері змішування. При використанні струминних апаратів для здійснення тепломасообмінних процесів, що характерно для харчової промисловості, більш доцільно використовувати активне сопло у вигляді відцентрово струминної форсунки з диспергованим струменем рідини. Внаслідок появи поздовжніх і поперечних хвиль струмінь рідини розпадається на краплі на незначній відстані від сопла. Поверхня контакту фаз значно збільшується і процеси масопередачі прискорюються багатократно. З урахуванням того, що в цей період мають місце кавітаційні явища, кінцеві ефекти, формування поверхні крапель та її переформатування при співударах, то робота ежекторів вкрай ефективна при проведенні в них технологічних процесів. Виходячи з оцінки рівня знань процесів і фізичних явищ, що відбуваються в струминних апаратах, з метою створення обладнання з високими експлуатаційними характеристиками в дослідженні розглядається вплив лише двох факторів на роботу ежекторів: тип активного сопла і фізичні властивості рідини, що диспергується. Для встановлення особливостей гідродинаміки емульсії в камері змішу вання струминних апаратів був створений гідравлічний стенд, на якому досліджувався ежектор з прозорими камерами змішування діаметрами 8,15, 19, 27, 45 мм та струминною і відцентрово-струминною форсункою як робочого сопла з діаметрами сопел 4, 6, 8 мм. Встановлено залежність коефіцієнта ежекції від типу розпилювача й тиску. Досліджено роботу рідинно-газового ежектора з диспергованим струменем рідини на модельних цукрових і крохмальних розчинах концентрацією 12%, 16,6% та встановлено вплив фізичних властивостей рідини на роботу ежектора. При малих тисках подачі рідини на сопло форсунки (до 0,25 МПа) коефі цієнт ежекції залежить від властивостей рідини: збільшення концентрації розчинів приводить до зниження ежектуючої здатності. При збільшенні тиску, під яким відбувається розпилення рідини, вплив її фізичних власти востей на роботу ежектора зникає.Документ Вплив характеристик затравки на ефективніть кристалізації фруктози(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Лементар, Святослав Юрійович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаНаведено результати досліджень щодо визначення впливу гранулометричних та кількісних параметрів кристалічної затравки на швидкість процесу кристалізації фруктози та її якість. Встановлено, що використання однорідних дрібнодисперсних кристалів затравки істотно зменшує час кристалізації фруктози з високофруктозних сиропів різного ступеня чистоти та підвищує якість кінцевого продукту.Документ Гігієнічні вимоги до проектування обладнання харчових виробництв(2017) Чепелюк, Олена Олександрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Доломакін, Юрій ЮрійовичВисвітлено питання гігієнічного дизайну технологічного обладнання, який може істотно зменшити ризики, пов’язані із забрудненням харчових продуктів у процесі виробництва. Розглянуто основні положення щодо вибору конструкційних матеріалів, необхідної чистоти оброблення поверхонь, які контактують з продуктом. Подано рекомендації з виконання окремих елементів конструкції та їхніх з’єднань з метою запобігання застійним зонам. Комплексно описано проблеми, пов’язані з конструюванням технологічних трубопровідних систем. Наведено основні відомості, потрібні для конструювання систем очищення обладнання. Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Обладнання переробних і харчових виробництв». Може бути корисний для інженерно-технічних працівників харчової і суміжних галузей промисловості. The issue of hygienic design of technological equipment is considered which can significantly reduce the risks associated with contamination of food products during the production process. The main provisions concerning the choice of structural materials, the necessary roughness of surfaces that are in contact with the product are considered. The recommendations for the manufacturing of some elements of the design and their joints are guided to prevent dead zones formation. The problems associated with the design of technological pipelines are described in detail. The basic information necessary for the design of equipment cleaning systems is given. This manual is for students of higher educational institutions studying in the specialty "Equipment for processing and food production". May be useful for engineering and technical workers in the food industry and related industries.Документ Дистанційне вивчення дисциплін із комп’ютерного проектування: особливості та перспективи(2019) Єщенко, Оксана Анатоліївна; Люлька, Дмитро Миколайович; Якобчук, Роман ЛеонідовичДистанційне навчання набуло широкої популярності в Україні через свою зручність і гнучкість. У Національному університеті харчових технологій дистанційне навчання проводиться на базі системи Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment – модульне об’єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище). У межах цієї навчальної платформи розроблено курси для дисциплін, що є набором тематичних розділів, ресурсів та активних елементів, які необхідно засвоїти згідно з календарним планом. Прикладом такої дисципліни є САПР (система автоматизованого проектування). Distance learning has become widespread in Ukraine because of its ease of use and flexibility. At the National University of Food Technology, distance learning is carried out on the basis of the Moodle system (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment). Within this training platform, courses are developed for disciplines, which is a set of thematic sections, resources and active elements that need to be mastered in accordance with the calendar plan. An example of such discipline is the CAD (automated design system).Документ Дослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньона(2016) Роман, Тетяна Олександрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Іванченко, Михайло Георгійович; Мазуренко, Олександр ГригоровичУ статті приведено повний хімічний склад, а також вміст вітамінів, макро- і мікроелементів, вітамінів у свіжому культивованому грибі шампіньон. Для збереження максимуму корисних речовин, в сушеному грибному напівфабрикаті, за допомогою сканувальної колориметрії і термогравиметрии, при різних температурах було проведено досліди з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки і шапинки гриба, яка була порівняна з теплотою випаровування чистої води. Визначено різницю в часі при сушінні ніжки і шапинки до кінцевої вологості 12.5 % і представлено всі результати експериментальних досліджень. The article present the complete chemical composition and content of vitamins, macro- and micronutrients in fresh cultivated champignon mushrooms. To save the maximum amount of nutrients in dried mushroom semi-product, scanning calorimetry and thermogravimetry at different temperatures were applied and the experiments were conducted to determine the head of moisture evaporation from the tissues of mushroom caps and stems, which was compared to the head of pure water evaporation. The timing difference in drying caps and stems to the final moisture content of 12.5 % in determined and all the results of experimental studies are represented.Документ Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйона(2016) Єщенко, Оксана Анатоліївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр ГригоровичУ статті наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його утримання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба на підставі яких були визначені коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами і теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, отримані на основі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.Документ Ефективність проміжного підігріву утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах(2012) Картава, Марина М.; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Мирончук, Валерій ГригоровичРозглянуто комбіновану схему кристалізації сахарози цукрового утфелю останнього продукту, оснащену вертикальним та горизонтальними кристалізаторами. Проаналізовано вплив розкачок водою на процес кристалізації утфелю останнього продукту охолодженням. Запропоновано заміну розкачок утфелю водою на проміжний підігрів та доведено його позитивний вплив на процес кристалізації утфелю охолодженням.Документ Застосування теплової обробки утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Самілик, Марина МихайлівнаВ статті, на основі виробничих, лабораторних та обчислювальних експериментів запропоновано новий спосіб інтенсифікації процесу кристалізації утфелю останнього продукту в мішалках-кристалізаторах. Показана доцільність заміни розкачок утфелю останнього продукту водою в мішалках кристалізаторах проміжним нагріванням утфелю на 7–10 °С після зниження його температури до 50÷55 °С. За таких умов досягається ефект кристалізації 7,4÷8,2%.Документ Збільшення виходу цукру шляхом удосконалення технології обробки утфелів(2003) Мирончук, Валерій Григорович; Силко, О. В.; Єщенко, Оксана АнатоліївнаДосліджено вплив різних схем роботи продуктового відділення на вихід товарного цукру. Доведено, що використання другого відтоку утфелю Ι продукту для афінації збільшує вихід товарного цукру. Проведені лабораторні дослідження показали, що у схемах: з випуском товарного білого цукру та жовтого цукру зростає загальна кількість товарних цукрі.Документ Методика моделювання процесу промислової кристалізації цукрози(2009) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаПроцес багатоступеневої кристалізації цукрози розглянуто як об’єкт технології, до якого можна застосовувати математичний рівень абстрагування. Проаналізовано зв’язки між об’єктами та наведено математичний опис передаточних функцій окремих об’єктів.Документ Моделювання кристалізації утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Картава, М. М.Розроблена математична модель кристалізації утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах. На основі результатів промислових, лабораторних та обчислювальних експериментів зроблено порівняльний аналіз різних технологічних схем. The mathematical model last product massecuite crystallization in the mixer-crystallizers is developed. On the basis of industrial, laboratory and computational experiments made a comparative analysis of different technological schemes.Документ Модернізація вакуум-апарата для уварювання цукрового утфелю(2014) Шевчук, Юлія; Єщенко, Оксана АнатоліївнаМодернізований вакуум-апарат доцільний до впровадження на цукрових заводах, що сприятиме організації високопродуктивного виробництва з високим рівнем автоматизації, що у свою чергу приведе до зростання об'ємів виробництва та економічного процвітання галузі. Upgraded vacuum apparatus is appropriate to introduce the sugar factories that will facilitate the production of high-performance with a high level of automation, which in turn will lead to increased production volumes and economic prosperity of the industry.Документ Монтаж та технічний сервіс обладнання(2017) Мирончук, Валерій Григорович; Люлька, Дмитро Миколайович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Свідерська, Олександра ІгорівнаВ навчальному посібнику наведено низку практичних робіт для вирішення завдань виконання і розрахунку складових частин монтажних робіт та технічного сервісу обладнання. Кожна робота містить теоретичні основи, приклади розрахунку, варіанти завдань для самостійної роботи, запитання для самоперевірки. Навчальний посібник розрахований для студентів вищих навчальних закладів, що спеціалізуються в галузі технологічного обладнання переробних та харчових виробництв. Може бути корисний для студентів і фахівців споріднених спеціалізацій