Перегляд за Автор "Ковальова, Світлана Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 39
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вареники - традиційна страва української кухні(2018) Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Визначення вмісту естерів цукрози жирних кислот у харчових продуктах(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Пашкевич, Максим ОлеговичДокумент Визначення вмісту полісорбату 40 у харчових продуктах(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Волков, Андрій ОлександровичДокумент Використання аскорбінової кислоти у хлібопекарському виробництві(2014) Ковальова, Світлана ОлександрівнаВ умовах зростаючої конкуренції та необхідності розширення ринку збиту товарів українського походження гостро постає питання підвищення якості продукції, у тому числі і хлібопекарського виробництва. With growing competition and the need for market expansion whipped products of Ukrainian origin, the question arises to improve the quality products, including bakery production.Документ Використання беталаїнів в якості натуральних харчових барвників(2020) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Використання ближньої ІЧ-спектроскопії для визначення трифосфата натрію у м’ясному фарші(2017) Гуцало, Інна Володимирівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Мельниченко, ГеоргійДокумент Дослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Мірошников, Олег Миколайович; Дудка, Олена Миколаївна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаСклад рослинної олії залежить не тільки від частини рослини, з якої вона отримана, але й від сорту рослин і регіону, де вона вирощується. Досліджено жирнокислотний склад зразка олії, отриманого з м‘якоті ягід обліпихи, методами ЯМР 1H спектроскопії та газорідинної хроматографії (ГРХ). Отримані результати порівнювали з даними хімічного аналізу. Зразок олії обліпихи характеризується наявністю переважно мононенасичених вищих кислот, у тому числі крім домінуючої олеїнової кислоти, також однією з найважливіших омега-7 для фізіології людини - пальмітолевої кислоти. Домінуючим представником насичених компонентів є пальмітинова кислота. Результати, отримані методом ГРХ, також демонструють незначну присутність поліненасичених жирних кислот, включаючи Омега-3. The composition of plant oil depends not only on the part o f the plant it is obtained from, but also on the plant variety and the region where it is grown. The fatty-acid composition of the oil sample obtained from pulp o f sea buckthorn berries was studied by NMR 1H spectroscopy and gasliquid chromatography (GLC). The results obtained were compared with the chemical analysis data. The fatty-acid composition o f the sea-buckthorn oil sample is characterized by the presence ofpredominantly monounsaturated higher acids, including besides the dominant oleic acid, also one of the most important Omega-7s for human physiology - palmitoleic acid. The dominant representative of saturated components is palmitic acid. The results obtained by GLC also show a slight presence of polyunsaturated fatty acids, including Omega-3s.Документ Дослідження модельної реакції N-метил-4-бензилкарбамідопіридиній йодиду з фенілізоціанатом(2018) Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Дослідження олії плодів обліпихи методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії(2018) Дудка, Олена Миколаївна; Коробка, Юлія Володимирівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Дослідження упаковки, фізикохімічних та мікробіологічних показників фруктових йогуртів(2015) Попова, Інна Вадимівна; Миколів, Соломія Ігорівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаПроведені дослідження упаковок йогуртів різних виробників. Встановлені деякі показники їхньої якості. У зразках визначалися вміст кальцію, вітаміну С, а також стійкість казеїн-кальцій-фосфатного комплексу і кількість молочнокислих бактерій. The yoghurts of different producers were researched. Some indexes of their quality were set. The quantities of calcium, vitamin С and also stability of the casein calcium phosphate complex and amount of lactics bacteria were determined in the standardsДокумент Дослідження хімічних перетворень у кукурудзяній олії під час термічної обробки(2020) Ковальова, Світлана Олександрівна; Петровська, Валерія ВолодимирівнаДокумент Дослідження хімічних перетворень у соняшниковій олії під час термічної обробки(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаУ статті розглянуто результати лабораторних досліджень хімічних перетворень тригліцеридів соняшникової олії під час тривалого нагрівання до температури, що перевищує точку димлення олії. Особливістю рослинних жирів є високий вміст у них ненасичених жирних кислот і внаслідок цього здатність до окиснення і полімеризації під час контакту з повітрям. Швидкість цих процесів значно зростає з підвищенням температури, особливо під час наближення до точки димлення. Аналіз результатів дослідження базується на кількісному і якісному порівнянні даних ЯМР 1Н спектроскопії зразків олії до нагрівання і зразків олії, що були витримані за температури 240 ○С протягом 2 годин. Спектри ЯМР 1Н містять унікальну інформацію про наявність і співвідношення у молекулах тригліцеридів соняшникової олії залишків мононенасичених і діненасичених кислот, серед яких, відповідно, домінують олеїнова і лінолева кислоти. ЯМР 1Н спектроскопія є ефективним і експресним методом контролю якості олії, що базується на оцінюванні структури молекул тригліцеридів. Математично оброблені спектральні дані доводять, що найбільших змін під час термічної обробки зазнають естери лінолевої кислоти. Меншою мірою відбуваються деструктивні перетворення залишків олеїнової кислоти, про що свідчить повільніше зменшення інтегральних інтенсивностей відповідних сигналів у спектрах. The laboratory study results of chemical transformations of triglycerides of refned deodorized sunflower oil under prolonged heating to the temperature exceeding the smoke point of oil are considered in the article. One of the features of edible oils is the high content of unsaturated fatty acids and, as a consequence, the ability to be oxidized and polymerized upon contact with air. The rate of these processes increases signifcantly with temperature rise, especially if it is close to the smoke point. The analysis of the results of the study is based on a quantitative and qualitative comparison of 1H NMR spectra of the oil samples before heating and the oil samples, which were heated at 240 °C for 2 hours. 1H NMR spectra contain unique information on the presence and molar ratio of residues of mono- and di-unsaturated acids in the triglyceride molecules of sunflower oil with prevailing of oleic and linoleic acids, respectively. 1H NMR spectroscopy is one of the effective and express methods to control oil quality based on estimation of structural integrity of oil triglycerides. Mathematically processed spectral data prove that linoleates are undergone the biggest chemical changes during the heat treatment of sunflower oil. The destructive transformations of oleates occur to a lesser extent that is evidenced by slower decreasing of integral intensities of the corresponding signals in the spectra.Документ Екобезпечний сталий розвиток трансформаційного суспільства(2017) Попова, Інна Вадимівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаАктуальність дослідження пов'язана з практичними потребами екологічної безпеки, завданням пошуку шляхів та ресурсів для вирішення екологічних проблем, що є надзвичайно серйозними в Україні. Серед низки пріоритетних завдань: визначення "розвитку екосистем" (його зміст та складові); людський фактор у розвитку системи безпеки; екологічна свідомість як основа екологічної активності.Документ Застосування методу ЯМР 1H спектроскопії для визначення вмісту олеїнової кислоти у зразках соняшникової олії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коломієць, Вікторія ОлександрівнаНеруйнівний і експресний метод ЯМР 1H спектроскопії є перспективним інструментом для визначення співвідношення її масової частки олеїнової і лінолевої кислот у соняшниковій олії, яка у сучасних умовах вирощування рослин характеризується непостійним кількісним жирнокислотним складом, з метою оптимального її застосування.Документ Застосування методів біотестування для оцінки якості природних вод(2015) Ковальова, Світлана Олександрівна; Майборода, Олена Іванівна; Лазебник, Владислав ВікторовичБіологічні методи контролю якості природних вод є актуальними і перспективними. Застосування біосистем дозволяє у короткий термін отримати об’єктивну інформацію щодо безпечності зразків води для людини і навколишнього середовища, оскільки враховують кумулятивний і синергічний ефекти речовин. Методи біотестування не потребують попередньої ідентифікації забруднювачів.Документ Культура здорового харчування від наших пращурів і дотепер(2017) Майборода, Олена Іванівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Гончарук, АлінаДокумент Методи оцінки якості цукрогліцеридів(2019) Коробка, Юлія Володимирівна; Подобій, Олена Валеріївна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Місце експериментальної лабораторної роботи в процесі вивчення органічної хімії студентами технологічних спеціальностей ВНЗ(2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана ОлександрівнаВ статті наведений детальний опис етапів проведення лабораторних робіт з курсу «Органічна хімія» у професійній підготовці бакалаврів за напрямами «Харчові технології та інженерія» та «Хімічна технологія» Національного університету харчових технологій. Високий рівень знань з дисципліни «Органічна хімія» забезпечує майбутньому фахівцю харчової промисловості можливість найкращого засвоєння дисциплін професійного спрямування. Stages of the laboratory work on the course "Organic Chemistry" for bachelors of specialities of "Food Technology and Engineering" and "Chemical engineering" of the National University of Food Technologies are considerated in detail in the article. The successful mastering of course " Organic chemistry " by students provides them good theoretical and practical base for better understanding of disciplines of the professional direction.Документ Одержання ефірів сахарози жирних кислот (Е473) з рослинної олії(2020) Пашкевич, Максим Олегович; Ковальова, Світлана ОлександрівнаДокумент Одержання карбонових кислот тієнопіримідинового ряду гідролізом відповідних естерів(2017) Ярош, Марина Борисівна; Ковальова, Світлана Олександрівна